• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 12:02

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Бети - общи въпроси

Започната от Nemo, 05.05.2005 15:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

pietrokaja

Действай смело.Аквариума го постави така че да няма пряка слънчева светлина.
Пускай филтъра да върти водата зада може да зацикля,сменяй до1/4 от водата през 4-5 дена.И след три седмици можеш да пуснеш бетата.

delta14betta

04.07.2017 16:27 #1216 Last Edit: 05.07.2017 15:22 by delta14betta
Ето го пуснат. Добавих му нитривек дозировката за неговите литри и сега чакам до утре да се избистри водата. А четох че за да се хранят бактериите им трябва амоняк. Казаха че у храната има. Тя е ня гранули за бета на тетра. По колко да давам и колко дни в седмицата? Иначе го разбрах азотния цикъл. Слагаш амоняк 1те бактерии го ядат и става после на нитрити , а пък после други бактерии го ядат и става на нитрати, а нитратите се махат от почистването. Дано не съм се объркал.

Публикациите са слети: 05.07.2017г 14:02ч

Колеги струва ми се че струята на флейтата на филтъра много силно върти водата. Някакви идеи ка да е по слабо въртенето? А и чакам още за предишният въпрос?

Публикациите са слети: 05.07.2017 15:22

Колеги трябва ми помоща ви . Нещо му стана на филтъра, почна много да жужи и ручи, това нормално ли е?

Joro V

Здравей! Насочи флейтата към стената - така течението ще е по-малко. Иначе, според мен, този аквариум е малък и обикновена гъба с помпа би свършила работа.
А за бученето - може да видиш дали не се е задръстил с нещо, но според мен, просто става въпрос за по-нискокачествен филтър и едва ли можеш да направиш нещо..

3opuTo

Здравейте.
Нахлувам с бърз въпрос, свързан с нещо от преди малко.
Имаме двойка бети като мъжкия е от скоро при нас. Отделих ги, както е описано. Той направи гнездо, на нея й се появиха линии, ежат се, гонят се след събирането и ... ей сега женската пусна хайвер под гнездото след лека гоненица и без да се прегърне с мъжкия. А той от своя страна въобще не забеляза хайвера, защото беше зает да си доиправя гнездото ...
Та въпроса ми е има ли вероятност все пак да им се получат нещата или ще се окаже, че един от двамата (вероятно леко гшупавия мъжки) е негоден за родител?
Това ни е втора двойка бети. Преди време бяхме с друга, по-обикновени, които си създадоха бебета адски лесно, дори неочаквано за нас, а сега недоумявам какво точно се случва ...

Изпратено от моят HUAWEI VNS-L21 с помощта на Tapatalk


hip9

Мъжкия, ако е много млад и неопитен може да му трябва време и да не стане от първия път.

Изпратено от моят HUAWEI Y625-U21 с помощта на Tapatalk


3opuTo

За съжаление е подарък и хората, които са го купили не са питали за възраст.
А да разбирам ли, че вероятността да е импотентен е малка? :)

Изпратено от моят HUAWEI VNS-L21 с помощта на Tapatalk


hip9

Обикновено се продават млади мъжки. Мъжките бети по принцип им трябват няколко опита да се научат, да обръщат женските. След като се научат и нямат проблеми с обръщането, би трябвало всичко да е наред.

3opuTo

Е, в крайна сметка младежа днес си гушкаше втората 'жена' и то много нежно и спокойно, учудващо предвид вида им. Не качи много хайвер, но предвид липсата на опит съм обнадеждена :) Над 6 часа мърсуваха младоженците, хихи. Дано и няколко бебета да оцелеят :)
Благодаря за включването и стискайте палци :)

Изпратено от моят HUAWEI VNS-L21 с помощта на Tapatalk


lionorlie

Здравейте, чисто нова съм в отглеждането на рибка Бета. вчера си взех една от зоомагазина в Ринг мол. пренесох я 60 км  до Самоков, сложих я в кръгъл аквариум 5 литра, с малко черни камъчета и някакво зелено изкуствено растение по средата. температурата на водата е стайна. нито вчера нито днес обаче тази рибка не хапва... стига до храната лапва я и я плюе..опитах със втори вид гранули, тях изобщо не погледна... дали е от стрес.. или е болна// хора помогнете

ico

Здрасти, стайната ти температура не трябва да пада под 25 градуса, което е малко вероятно в случая, за да й е добре на бетата. Вероятно и водата не е била престояла и темперирана.
Трябва ти нагревател с термореле (за малък съд е важно да е добър и подходящ) и по-голям съд разбира се, че в малък е съвсем сложно поддържането на водата и температурата, особено от "нови".
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

Nikiengi

Цитат на: lionorlie - 10.04.2018 13:25
Бета. вчера си взех една от зоомагазина в Ринг мол. пренесох я 60 км  до Самоков, сложих я в кръгъл аквариум 5 литра, с малко черни камъчета и някакво зелено изкуствено растение по средата.

И кой те посъветва да вземеш рибка в кръгъл аквариум! Ако са продавачите в "РИНГМОЛ" просто са те излъгали да си купиш рибка в "КРЪГЪЛ АКВАРИУМ", сигурно са ти казали, че тази рибка "не иска много грижи" - редовната лъжа на продавачите в българските зоомагазини за да ти пробутат нещо да купиш!
Истината е, че в този кръгъл съд ти не можеш да оцениш красотата на рибката, защото кръглия съд изкривява образа! Толкова ли нямаше някое 10 литрово аквариумче с прави стъкла - то заема същото място като 5 литровия кръг, а е с два пъти по голям обем, а и рибките се виждат перфектно.
За Бетите - писано е много и е добре да го прочетеш, накратко - обичат по-висока температура, както пише Ицо 25-28 гр. Един аквариум трябва да има грунд, нагревател и филтър, за малък съд може и гъба с помпичка. Живите растения винаги са за предпочитане пред искуствените, може и някакъв мъх, да речем паунов мъх, една лампичка отгоре, например 5W лед крушка, за стойка можеш да използваш стойка за бюро. Хубаво е да поставиш вътре сушени листа от индийски бадем (Sea Almond) - продава се в зоомагазините, може да го замениш със сушени дъбови листа, но не зная дали ще намериш, те вече са ферментирали и са се превърнали в тор. Едно листо на 10 л. вода за около 2-3 седмици.
За храната - не че изобщо няма да яде гранули, като е много гладна може и да прояде гранули, но това не е правилно хранене на Бета, тя обича жива и замразена месна храна - жив тубифекс и водни бълхи, замразена артемия, някоя по-ситна замразена кайма (има такава в зоомагазините, продават я за Дискуси).
И не прекалявай с храненето - по малко два пъти на ден.
Е това е съвет от мен, дали ще го приемеш си е твоя работа. Успех.  :-)

Ultraviolet

Моят хубавец стои вече цяла седмица свит и на повърхността, почти не мърда, яде малко, отделен е и е само, но не се подобрява...
https://s33.postimg.cc/aixegibfz/IMG_5436.jpg

Nikiengi

За съжаление и това се случва! Дано се оправи.
:-(

Ultraviolet

Дано, но няма промяна...  *SORRY*
Понеже само в тази тема откривам живот, ще питам тук - моля някой да ме насочи за пола на това мъниче, защото искам мъжка Бета, а ако е женска (не че са по-малко агресивни  *MODERATOR*) ще си потърся мъжка...
https://s33.postimg.cc/czdx2eg4v/Screen_Shot001.jpg

meshov

И двете изглежда да са женски, но като си вземеш мъжка няма да стане по-добре.
най-вероятно мъжкия ще ги убие след като една от двете хвърли хайвер.освен ако аквариума не е доста голям за да се скрият, но хайвера може би няма да се излюпи. Иска се специален аквариум за това, температура, светлина и да се люпи артемия.
Може би е добре да си вземете други рибки. Има доста красиви гупи и може да са чиста линия.

Поздрави
In normal times, evil would be fought with good. But in times like these, well, it should be fought by another kind of evil.

Similar topics (5)

25534

Публикации: 64
Прегледи: 30392

10698

Публикации: 4
Прегледи: 3519

54721

Публикации: 7
Прегледи: 3247

47239

Публикации: 4
Прегледи: 3439

43732

Започната от Marto99_mz


Публикации: 4
Прегледи: 2320