• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 19:51

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Канистър филтър за моето езерце

Започната от srmsvetli, 16.04.2018 21:43

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

srmsvetli

Здравейте колеги , от няколко години имам малко езерце около 1.2 м3 в което през топлите месеци си отглеждам две водни костенурки



Въпроса ми е следния:
Имам два външни филтера  jebao и hw-303b
Първия го ползвах доста години когато отглеждам костенурките вътре и само 2месеца от вън на езерцето,за съжаление оста на помпата се износи и филтера спря да работи. Тогава взех втория. Идеята ми е сега за този сезон да вържа двата филтера последователно .

Първо фонтанната помпа която е потопена в водата и която ще подкачва вода до филтрите ,после не работещия филтър и накрая този с uv лампата.

Въпроса е как да подреда филтърните групи в филтрите?И двата филтера са с по 3 тарелки(кошници) .

Поздрави

PVV

Според мен прекарай водата първо само през порест дунапрен в единия филтър , а след това във втория сложи керамиката и УВ лампата. Първия ще ти обира боклуците и него ще го чистиш по -често, а втория , където ти е лампата ще е биологичната филтрация.

srmsvetli

Аз най съм объркан че до сега в филтрите винаги съм слагал най отдолу активния въглен после керамиката и накрая ватата като винаги съм си мислил че първо минава през ватата и надолу а то се оказа че минава първо през въглена и нагоре. Не зная кое е правилното

PVV

В общи линии това е действието на филтъра.
https://s17.postimg.cc/l1xx6v3j3/B00_D7_AXBK6_1._V359416419.jpg

srmsvetli

Здравейте, днес най сетне стигнах да сменя найлона на езерцето и да го по опреавя малко.

Включил съм двата канистера последователно и ще видим колко ще изкара

Публикациите са слети: 16.05.2018 21:00

Не знам защо не ми дава да побликувам снимки

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

srmsvetli

Все още не ми дава да публикувам снимки.

Значи дали от дъждовете или филтрацията изведнъж спря да върши работа не знам но почна да зеленясва и водата си мерише на "блато" ,все още не мога да разбера какво се случва.

Имам друг проблем найлона се спука и ми писна вече да го сменям и ще мина на по горно ниво .Искам да бетонирам .Не ми се слага от този черния филм че ми се струва че ще е като с найлона самоче понеже е черен а езерцето е плитко ще загрява доста и ще се изпарява бързо. Искам да го бетонирам и после да го боядисам синичко.Какво ще ме посъветвате.Мисля си за 5 см бетон с някаква армарура и после хидроизолация примерно церезид це 90 и боя за басейни.Дали се ориентирам правилно?

vmax

Костенурките съм чувал, че цапат доста водата, а твоите ми изглеждат големички. Възможно е филтрите да не смогват да се справят с филтрация или да има някакъв друг проблем. Последно как са свързани филтрите и проверявал ли си ги дали наистина имат сериозно натрупване на отпадъци по пълнежите. Филтъра с UV лампата нов ли е купуван, че за да зеленясва водата при този обем и 9W UV лампа ми се струва, че може да има и проблем с лампата. За бетонирането не мога да дам съвети, но за костенурки това май е най-надеждното решение. Относно оцветяването след това, ми се струва, че можеш и да си го спестиш, понеже с времето така или иначе ще се образуват отлагания, налепи, водорасли и ще покрият всичко :)

srmsvetli

Здравей, филтрите ги свързах по начина който съм го правил винаги и е работил но в 80 литра корито в което ги гледам зимата. Първо минава през УВ лампа после е акривен въглен първата тарелка , после е керамиката и накрая е ватата едра и финна след това.
В смисъл този филтър с УВ лампата е от тази година и го ползвам за пръв път но го купих втора ръка и да съмнявам се в лампата дали е  ефективна.Ако имам време ще ги отворя тези дни да видя как е вътре

PVV

Бетона ще си зеленяса и ще придобие естествен зеленикаво-кафяв цвят. Не се занимавай с боядисване. Най-вероятно канистрите ти се задръстват с мътилка. Те са предвидени за аквариуми с рибки , които по-малко цапат. В езерото се отлага тиня от прах, от костенурките и други и е нужно по-сериозно филтриране преди да попадне водата в канистъра с УВ -то.
п п Щом е втора ръка канистъра задължително смени лампата. Всъщност аз ли не виждам или ти не си писал, но колко вода събира езерото.


srmsvetli

Демек , мислех си да сложа едно бидонче още пълно с вата защото като взема проба от водата излизаща от филтрите тяе е бистра но има зелени топчици (едри топчици все едно "марулите" са се оплели на топка)и си мисля че трябва да ги задържа някак.

vmax

Допълнителната филтрация никога не е излишна :) А за външни градински езерца по добро от направи си сам няма в съотношението цена-ефективност.

Similar topics (5)

32271

Започната от galin76


Публикации: 19
Прегледи: 17487

33133

Публикации: 62
Прегледи: 43284

28244

Започната от gorgolit


Публикации: 20
Прегледи: 20664

44939

Започната от Borko7


Публикации: 7
Прегледи: 5230

12237

Публикации: 0
Прегледи: 4774