• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 12:22

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Голям мерак/страх за отглеждане на дискуси.

Започната от timeshoy, 03.06.2017 14:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

timeshoy

Здравейте!

От 3 години имам аквариум в къщи, започнах с 40л., после минах на 60л., сега съм с 200л., 20л., и 60л. От както си взех първият аквариум исках да гледам дискуси, но от това което прочетох ми казаха, че не са за начинаещи, и искат доста голям обем.

До началото на тази година гледах африкански цихлиди. Оказаха се доста корави риби, за година и половина нямах никакви жертви и редовно женските "носеха". От началото на тази година гледам еквиденс ривулатуси. Човекът от който ги взех каза, че като сменя водата директно с чешмяна, но темперирана. Не съм го пробвал, защото я сменям веднъж седмично и я оставям да престои в туби за няколко дни.

Меракът за дискуси не си отива обаче. Иска ми се да кажа, че съм доста по-опитен в хобито, от когато започнах да гледам рибки. Искам да задам малко въпроси на опитните колеги, занимаващи се с дискуси.

Аквариумът ми е 200л. със филтрация 3000л./ч. (след като купих първия канистър, попаднах на няколко добри оферти за външни филтри 2-ра употреба и сега съм с 3бр. :) ).Всичките са пълни с керамични "рингове". Тези условия подходящи ли са за отглеждането на дискуси? Ако не, какво да променя?

Знам, че при отглеждането на дискуси са желателни по-чести смени на водата, но ако продължавам да съхранявам водата в туби, става доста трудоемко. Някой практикува ли смяна на водата директно с чешмяна (от Варна съм)?

Друго голямо притеснение е поддържането на температура от 28о   през зимата. Вие как го правите? Обмислях за сложа на гърбът и на страниците на аквариъмът тънки листи фибран или стиропор с цел частична топлоизолация.

Извинявам се за дългият пост, но меракът ми е голям, също и страхът. Все пак идеята не е да си правя експерименти с рибите, което би било неморално и доста финансово неизгодно.

Ще съм благодарен за всеки съвет по темата.

Tony_JB

Не мисля че ще имаш големи драми с Дискусите ако си постоянен.
Вода сменям направо с маркуча от чешмата,защото се чудя на 700 литра как да престои.
Температура с един нагревател  300 вата на Ехайм си е ОК при мен, така че и това няма да ти е драма.
Филтрация имам 2 по 2000 на час.
Абе с две думи желание да има е най важното.

Изпратено от моят Lenovo P2a42 с помощта на Tapatalk

700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

asito

Аз не съм опитен с дискусите,от два месеца гледам 9 броя в 250л аквариум,с 25 неона,7 л201 и един обикновен анциструс.Сменям вода веднъж седмично,понякога на три дена.Засега става работата,растат добре.И аз съм с близо 3000л/ч,Имам и ув лампа,но не е задължителна.Според мен можеш да вземеш 7 подрастващи дискуса и да ги редуцираш до 4-5 като пораснат.Имаш мн хубава филтрация.Аз съм от Варна също,сменям директно от чешмата,но слагам подобрител seachem prime.Ако са в отопляема стая няма проблем зимата,ако не са,то два нагревателя по триста вата ще са ок.Ако пък изолираш две или три стъкла на аквариума с фибран или стиропор,май ще можеш и с един нагревател да минеш.На мен грунда и фона са ми черни,това не е ок за дискусите,в смисъл че стоят по тъмни и някои имат черни точици,това от мимикрията им.На мен не ми пречи,но ако искаш да са в пълния си блясък трябва светъл фон и грунд.Дискусите не обичат силно течение,хубаво би било да им пуснеш и помпа за въздух.На 29 градуса най добре да ги гледаш ако искаш други рибки и растения.Аз имам ехинодоруси и се развиват засега.Дискусите искат и по често хранене,моите ги храня поне по три пъти дневно,понякога  пет,шест.Ако те няма през деня,може да решиш проблема с автоматична хранилка.А,също е хубаво да ги храниш с разнообразна храна.Хубаво е да вземеш дискуси от Варна или от място с твърда вода.Задължително искай да видиш дали ядат суха храна.Да не са с тънки кореми,да не дишат учестено,да не са с мътни очи,и двете им хрилни капачета да се отварят нормално,както и другите признаци за здрава рибка ,които предполагам знаеш.

YanaS

Поздравления за мерака но докато не започнеш ще е само мерак.Аз от 20г гледам дискусия и няма проблем при 30-31 градоса на водата,само е лошо за растенията.За тези риби трябва да имаш 60-70л.  на риба да се развиват добре.Те са стадни по природа.Ако вземеш повече бройки малки няма проблем в началото.но ще изолират един докато умре от глад,после друг  и така докато остане един мъжки и една женска освен ако не е много голям аквариума да има къде да се крият.За водата 10л всеки ден от чешмата 1/3 веднъж на седмица.Във Варна водата е същата като при нас,аз съм от Бургас.Като пораснат може и не всяка вечер.В Варна им много добра ферма за дискусия ако вземеш от там щети обяснят без да те излъжат не като търгашите.Почвай смело ще се учиш непрекъснато,кефа няма цена.Успех.

Boromir

Обема от 200л ще ти стигне за няколко дискуса, но най-важно е да запомниш няколко прости неща и  ако ги спазваш всичко ще е наред !
1 Поддържай добра хигиена в аквариума с редовни ежеседмични смени на вода !
2 Поддържай постоянна температура (29-31градуса)!
3 Старай се Ph на водата да е в рамките 6-6.5!
4 Давай им добра храна !
Shrimp Breeding Lover

timeshoy

За много години!

Първо да се похваля. От няколко месеца съм с нов 330 литра дълъг аквариум, изработен от Антон. Много съм доволен от качеството на изработката. Мисля, че вече няма да е проблем в такъв литраж да гледам около 5-6 дискуса. За сега в него си плуват американски цихлиди, които мисля да разпродам и да си взема дискусите. Като купих аквата сложих черно фолио на гърбъ и съм със смесен ситен грунд черно и бяло. Чувал съм че това може да доведе до "пепъринг" на дискусите, демек да станат на ситни черни точици за да се сливат с околната среда. Може ли да се избегне това, ако само сменя грунда с бял/светъл или ще трябва да сменя и фолиото?
И къде е тази ферма за дискуси във Варна? Имат ли сайт или страница във фейсбук?

asito

Май само с грунда ще стане.Пламен Теодосиев продава във Варна,както и Владо.Контакти ще намериш в базара ,пиши дискуси Варна

timeshoy

Тукмо се връщам от Мола, говорих с Пламен. Той каза, че е хубаво да сменя И фона. Което означава, че... ме чака доста работа. Трябва само да намеря, кой да ми купи американците...

Similar topics (5)

34962

Публикации: 12
Прегледи: 6293

14166

Започната от vito


Публикации: 19
Прегледи: 10366

49502

Публикации: 0
Прегледи: 1534

47843

Публикации: 37
Прегледи: 13156

33029

Публикации: 13
Прегледи: 34050