• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 16:54

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

[Проблем] Измряха ми 3 поколения гупи

Започната от kaiba_corp, 21.02.2017 22:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kaiba_corp

Аквариумът е стартиран на: Декември 2014-та

Обем на аквариума, литри: 30 литра

Височина на аквариума: не знам

pH на водата: в нормата (след тест)

Температура на водата: 22 градуса

Колко често сменяте водата: Веднъж на 10 дни

Какво количество вода доливате при смяна: 20-30%

С каква температура е водата при смяна: 18-20 градуса

Кога последно сменихте водата: 18.02.17

Аераторна помпа (без гъба): Не

Аераторна помпа (с гъба): Аквариумът е с вградена помпа с гъба отгоре

Вътрешен филтър л/ч: не знам

Външен филтър л/ч: не знам

CO2 система: не знам в момента

Филтрите работят непрекъснато: Да

Изключвам ги за ххх часа: не изключвам

Промени в аквариума и оборудването презпоследните 20 дни: Промените са няколко и ми е трудно да преценя коя е причината:

1.) В аквариума се появиха планарии

2.) Разкарах от аквариума 2 пластмасови растения и сифонирах под тях

3.) Тепърва сложих в аквариума нагревател на 22 - 24 градуса, но това беше преди повече от месец и половина... (в Бургас досега климатът беше мек и дори без нагревател, никога не е падала водата под 20 градуса).

4.) Завишено количество планорбиси.... Последните 20 дни не съм отстранявал от тях поради отсъствие, само смяна на водата.

5.) Започнах да давам на рибите замразена храна (планктон) на кубчета на известна марка (тук е моето подозрение номер 1)

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: {medicine}

Полово зрели риби (видове, брой): 6-7 гупи и 2 сомчета (коридорас жули и още 1, не анцитрус, ами един друг вид, който се лепи по стъклото, забравих името)

Млади риби (видове, брой): Около 20 бебета и по-малки гупички

Нови риби през последните 20 дни(видове, брой): 1 бременна женска гупа

Видове храна, с която храните рибите си: различните видове храни на Sera, подходящи за Гупи и сомчета

Колко често храните рибите си: 1 път дневно

За колко време рибите изяждат храната: от 30 секунди до 1 минуа

Колко % от дъното е засадено с растения: 10-20%

Колко % са бързорастящи: не знам

Колко % са плуващи: Как така "колко 5 от дъното е залесено" пък колко % са плуващи...

Дебелина на дъното: 2-3 cm

Размер на камъчетата: 2-3-4 mm.

С колко и какви лампи осветявате аквариума: вградена лампа в аквариума

Колко часа светят лампите: между 7 и 10 часа

Подробно описание на проблема: Най-странното е, че аквариумът е на 2 години и 3 месеца и че животът в него винаги е процъфтявал с пълни сили... Не е като да е в тъкмо стартирал или пък да не знаем как да ги гледаме. В началото гупичките бяха 4 и те създадоха минимум още 2 поколения след тях.
Най-възрастните (бабите и дядовците) вече починаха неотдавна от естествена смърт. Има плаващи растения, има и дънни... Не повече от 20% от самото дъно, плаващите заемат по-голямата част от повърхността. Растенията и охлювите планорбис също се множаха бързо, подобно на рибите...

Изведнъж обаче през последните 10-ина дни - всичко започна да се променя... Рибите рязко започнаха да измират, без видима причина... В началото започнах да подозирам червеите планария, които да са били няколко, но една сутрин видях 3 измрели бебета, застанали на филтъра от течението и разбрах, че не са те. Скъса ми се сърцето. Не знам защо съм толкова добродушен, че и 1 рибка да умре - сякаш е починал роднина... :( А те бяха бебета...
Мина ми през ума някаква аномалия в параметрите на водата, но направих тест няколко пъти и всичко е нормално... Измряха почти всички риби, без сомовете и без 1-2 бебета гупи (запетайки) и един млад мъжки. И като казвам почти всички - говоря за около 25 мъртви риби за 10-12 дни. Даже докато пиша тази тема - ми се обадиха, че е умряла 1 женска риба, бременна, единствената, която съм купувал от 2 години насам, за да се стабилизира гена и да не се мешат родовете повече от 3 поколения. Другите също берат душа 1, 2 бебета и 1 млада... Даже са им станали остри и прибрани опашчиците на милите... Странното е, че сомчетата са в перфектна форма и са супер енергични и здрави, сякаш каквото и да било заболяване е хванало само гупите... Или...

Това, което за мен е причина номер 1, но реших да се консултирам с вас би могло да бъде, че започнах да им давам замразен планктон на кубчета и то заедно с горе-изброените промени - това също съвпада с началото на масовата смърт... Голяма грешка, която направих бе, че директно режех част от кубчето и го слагах във водата, вместо да изчакам да се разтопи в предварително извадена от аквариума вода и да го прецедя в кепче...

Дали е възможно рибите да са измрели от тази нова храна?
Дали е възможно токсините, които отделя да са причината? Или това, че са ръбали студена храна да ги е разболяло, колкото и абсурдно да звучи?
Дали? Защото може би затова сомчетата да са здрави, защото докато стигне до дъното храната вече не е студена или е пречистена?

Не знам направо какво да правя... Останали са 2-те сомчета и 3-те бебета (който може и да не оцелеят, губите имам на предвид) и не знам... Дали пък ако е бактериална инфекция или нещо подобно не е хубаво преди да слагам каквито и да било нови обитатели - директно да направя основно почистване на аквариума, преваряване на грунда и тнт... ?

Надявах се голямата женска риба да оцелее и да роди, за да продължи живота в аквариума, но уви... :(

Снимки:










Nebunu

Моето лично мнение е че си за рестарт. Замързената храна винаги носи риск, не е сигурна на 100% работата с нея. Аз така и не разбрах дали имаш растения или само пластмасови. Тая гад планария е загубена борба от начало с нея. Много трудно се маха. За това ти казвам премести ако имаш къде останалите рибки, чисти хубаво аквариума, нов грунд, малко бързо растящи растения, изчакваш азотния цикъл и си готов. 

kaiba_corp

Цитат на: Nebunu - 22.02.2017 08:58
Моето лично мнение е че си за рестарт. Замързената храна винаги носи риск, не е сигурна на 100% работата с нея. Аз така и не разбрах дали имаш растения или само пластмасови. Тая гад планария е загубена борба от начало с нея. Много трудно се маха. За това ти казвам премести ако имаш къде останалите рибки, чисти хубаво аквариума, нов грунд, малко бързо растящи растения, изчакваш азотния цикъл и си готов.

Извинете, да имам живи растения - плаващите покриват почти цялата повърхност на 90%, а коренистите са около 15-20%... Но пак казвам - животът в аквариума си вървеше 2 години и 3 месеца и всичко живо се въдеше като зайци, някакъв проблем рязък е, нещо е станало...

Similar topics (5)

48157

Публикации: 2
Прегледи: 1934

60028

Публикации: 27
Прегледи: 5995

8348

Публикации: 15
Прегледи: 12411

35839

Публикации: 3
Прегледи: 4258

58789

Публикации: 0
Прегледи: 1873