• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 23:34

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Първи стъпки в соленото

Започната от Amev, 15.01.2017 09:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Amev

Да попитам , това така наречената кафява фаза ли е ?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170124/7c5bccabb77297490318be8e7a7ae5e6.jpg
Днес нямаше почти нищо по камъните и взе да покрива със страшни темпове... трябва ли да правим нещо ? Или само си доливаме осмозна водица и чакаме ?

trupai

Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Amev

Мерих амоняк - 0,25 , нитрат - 50-100 по салифет. Мисля в неделя за първите обитатели. Двойка клоуни , два кардинала ... охлюви и рачета. Може би жълт танг след това. Какво ще предложите ? Колега ми каза да търса кучка ...

Стоян Михов

Не е съвсем кафява фаза, вероятно първо ще ти се появи циано заедно с кремъчните водорасли,то даже се вижда в центъра на снимката пупрпурната пелена. Така обикновено се случва когато камъните са държани дълго време в съмп на тъмно, при тях цикленето е по-различно от истинските живи камъни,защот обикновено са натрупали биогени.

Не трябва да избързваш с рибите, изчакай амоняка да изчезне напълно. Нитратите ти не са толкова много, просто нитратните тестове на работят когато във водата има амоняк. Ако искаш да забързаш процеса сложи бактерии за стартиране например
MICROBE-LIFT Nite-Out или нещо подобно има ги из магазините ни за рифова акваристика. Според мен си е препоръчително при стартиране да се ползват бактерии.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Amev

Сложих , спешъл бленд в неделя , и днес ните аут добавих доза , събота ще е втора доза . В неделя е и следващата доза на спешъл бленда. Ама просто тогава само мога да ида за някакви риби...

Стоян Михов

Остави за някоя друга неделя :) нека се стабилизира системата, не бързай, това е основния съвет в морската акваристика.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Мерихте ли кН, калций, магнезий? че не видях в темата. Ако не сте измерете ги поне алкалността и калция, за да няма изненади после, че както описваш как е имало парченца неразтворена сол е възможно алкалността да е ниска.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Amev

Цитат на: Стоян Михов - 26.01.2017 17:03
Мерихте ли кН, калций, магнезий? че не видях в темата. Ако не сте измерете ги поне алкалността и калция, за да няма изненади после, че както описваш как е имало парченца неразтворена сол е възможно алкалността да е ниска.
Утре ще премеря отново всичко за каквото имам тест. А това неразтвореното го обрах с маркучле и с доста лопчене в 2 литра шише се поразтвори. Това преди да сложим пясъка. Днес направих и капак на съмпа ;) от перциглас и някакво самозалепващо фолио - карбон.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170126/0b4aede9dea1e2b153ac70c77cf4defa.jpg

beonedge

Цитат на: Amev - 26.01.2017 16:22
Мерих амоняк - 0,25 , нитрат - 50-100 по салифет. Мисля в неделя за първите обитатели. Двойка клоуни , два кардинала ...охлюви и рачета Може би жълт танг след това. Какво ще предложите ? Колега ми каза да търса кучка ...
Да се изкажат по-напредналите ,но според мен :
Двойка клоуни - ще се забият в някой ъгъл и ще останат там .По-добре изчакай да имат анемония или корал които да обитават .Освен това скачат и ако аквариума е открит ще ги намериш на пода
охлюви и рачета- по-правилно би било охлюви ИЛИ рачета (рачетата убиват охлювите заради черупките ,освен ако не сложиш празни такива по дъното)
Може би жълт танг след това- бих го оставил последен ,освен ако си твърдо решил да е единствения танг
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Amev

Аквата има мрежа , а охлювите ще са някакви на мишо производство... рак мисля че имам един отшелник дошъл с пясъка и камъните. А за клоуните ... ще има два със сигурност ;) и даже ще крънкам петко1980 да фрагне една анемонийка ;) и без друго са му 6. А и ще видим при мишо какви корали има , може и с някой корал да се сдобием. За танга ... ще има ама ще е по нататък.

_Kirilov

Абе пусти му мерак - бързате и то много ... Послушайте Стоян , търсете първо нещата които трябва да слагате и последни клоунчетата. Вярно ,че всички ги използват за пилот-изпитатели ама няма и 10 дена системата ....

trex700e

Не мисля, че има някаква гаранция клоунът изобщо дали ще хостне в анемония или корал, като това явление е по-скоро приятно изключение. Мисля четох някъде , че има зависимост в хостването, според това дали /и ако да -от къде/ е ловен клоуна или изкуствено размножен... Иначе до сега като съм взимал клоун, винаги е щъкал из целия аквариум. Даниела едно време имаше проблем с това клоунът да и се завира по краищата на аквариума и ъглите му и доколкото помня причината се оказа стрес следствие от тежки дестабилизации на водата.

Според мен, интересното на морската акваристика и "заигравката" така да се каже е /особено в началото/ да си заковеш параметрите и да ги поддържаш, друго да развиеш коралина,после чисти камъни и т.н. Тези неща , изискващи доста проучване и стратегии, мисля биха ти донесли много повече кеф, отколкото да сложиме някакви риби и да ги зяпаме как плуват, което е съвсем стандартно явление. Отделно/както си прочел и в темата на Октопода/ фазите не са само зелена и кафява , а има много други и много интересни-наблюдавай тях. Казвам ти го щото горе -долу като сме си говорили съм се ориентирал какво те кефи в хобито .

Amev

Значи Ph с калиблиран електронен пх метър заковава 8,2 , кх с тест на салифет е 6,4 , амоняка вече е < 0,15 . Нитрата е 50 мл/л. Имам и за фосфат ама не съм мерил.

trupai

КН е много ниско. Не знам тази сол като я разтворихте каква твърдост е дала, но 6.4 е много ниско. Може би има черпане на карбонати от пясъка и камъните, но добре би било да премерите прясно забъркана вода и да се ориентирате!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Amev

Всъшност кх може и да си е повече , просто за пръв път правих с този тест и май го обърках ;)

Similar topics (3)

57456

Публикации: 27
Прегледи: 13778

47121

Публикации: 35
Прегледи: 13936

41619

Публикации: 7
Прегледи: 3504