• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 13:28

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Морският аквариум на aonsu209

Започната от aonsu209, 21.01.2015 20:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

aonsu209

Здравейте, от доста време не съм писал в темата, но нямаше нищо ново, а и време за аквариума нямах. Вчера съвсем случайно видях, че имам бебе от елеганс корала. След като го размърдах да го огледам видях, че по него имам и хайвер от немотата.

Стоян Михов

Здравей, някаква по генерална снима на аквариума? :) Как са нещата при теб, свали ли нитратите?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

aonsu209

Здравей Стояне, нитратите са си високи 30-50ппм, но на коралите им харесва или и да не им харесва свикнаха  :-D. Но пък цветовете са супер, или поне на мен ми харесват :-D.
























Публикациите са слети: 22.11.2016 22:25

Да допълна, че в момента си правя компютър за аквариума. Много яки неща открих, че могат да се правят с розбери пи и ардуино. Ето линк към сайта с инструлции http://www.subzerobc.com/jayfish/. Като има още един вариант след като сглобя  хардуера, тий е iaqua. За първата част ми остана дисплеия, който чакам от Китай. Мисля да контролирам 8 конткта, два температурни сензора и пх.

Ilianidis

Браво,много добри цветове.На какво смяташ че се дължи?Хранене,чести смени на вода или високите нитрати?

trupai

Страхотно! Невероятно е как при такива високи нитрати, СПС-ите не само, че оцеляват, но и се развиват с изключителни цветове! Разбиваш мита, че при високи нитрати, всички корали са кафяви. Сигурен ли си, че са 30-50 ппм нитратите? С какъв тест ги мериш?
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

aonsu209

Дължи се надобри умения с фотошоп  :-D Шегичка, наистина са такива цветовете. Вода съм сменял един път за последната година и полвина и то беше преди година. За нитратите си мисля, че теста ми не е както трябва, позвам още алл ин оне био пелети и те не мърдат. Храня ежедневно по много(замразена храна и рееф енерджи), един път седмично рет сеа колорс и три пъти в седмицата спондж палер, и корал нектар. Последните два-три месеца нямах никакво време за аквариума, ожених се, направих ремонт на банята и отделно крайни срокове в работата, всеки знае колко време отнемат тези неща. Вчера тествах за първи път от месец, бях си настроил добре калциевия реактор и не ми се налага да пипам нищо. Параметрите са ми много високи от всичко: КХ 11.2 Са 500 нитрати 30-50 Мг 1500. Само бих казал: не правете това у дома си  :-D. Но забелязах, че колкото по-малко го пипам и променям настроики, е по-добре. А и Стоян не ми е казал какви са неговите тайни съставки  :-D. Ето и видео от последните 4 дена на хайвера на немотата. Тази сутрин яйцата са все още живи и цели, но очаквам като се прибера от работа да не ги намеря.


Публикациите са слети: 23.11.2016 09:38



Стоян Михов

Не съм ти ги казал, защото не дойде на гости това лято, иначе ти бях подготвил промоционален пакет за сватбата ;). Честито и на булката, да сте живи и здрави и ако я слушаш далеч ще стигнеш *DRINK*.
Аквариума добре изглежда. Мит е, че коралите (акропорите) са кафеви при високи нитрати :), просто цветовете не са съвсем идеални. Снимките на моите корали от последните месеци са при нитрати между 10-25 мг/л  :-[, не че се гордея. Но цветовете са си доста добри.  Но основния проблем на всоките нитрати е инхибирането на растежа на коралите, то започва някъде при стойности над 5 мг/л и при стойности над 15 е вече много забелижимо. При продължително задържане на нитратите над 20 мг/л в един момент започва белене на коралите, често от основата, но понякога и от върха. Веднага след докарването на нитратите под 1-2 мг/л растежа започва буквално от следващия ден, страхотно е да се наблюдава това в аквариума, при мен стана така въпреки, че малко бързо свалих нитратите от 20 до около 1 мг/л за две седмици. Тъй че Томи, свали ги пустите нитрати и ще видиш как ще хукнат акропорите.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

aonsu209

Благодаря за съветите. Ще пробвам да ги сваля тези нитрати, че оцветяване имам, но имам още какво да се иска от растежа. А относно теста е на Салиферт.
*DRINK*

trupai

Цитат на: aonsu209 - 23.11.2016 22:26
А относно теста е на Салиферт.
*DRINK*
Да не би да сравняваш цвета в епруветката, като го гледаш странично?
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

aonsu209

По принцип съм си отнесен от вихара ама не съм чак толкова отнесен. :-D
Ето резолтатите от днес medium range, сиреч колкото пише толкова трябва да бъде, ако не греша :-D

trupai

Извинявай, но просто  50ппм ми се струва нереално високо ниво  :duvar: За това питах, да не би да е грешка  :-D  Еее, очевидно не е! Иначе, поздравления още веднъж за аквариума, страхотен е!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Стоян Михов

Мале, мале, това е повече от 50мг/л  =-O
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Сега видях, че алкалността е 11.2, нарочно ли я държиш толкова високо.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

aonsu209

Благодаря за суперлативите, но има още какво да се желае.. Стояне както вече казах аквариума е на автопилот вече близо 3 месеца и не съм променял никакви настройки. Последно мерих параметрите преди месец и КХ-то беше 8,6, по принцип така гледам да го поддържам, но явно на калцевия реактор му е дошъл пауъра  [emoji16]. Намалих кранчето че да намаля параметрите, а относно нитратите, утре ще гледам да намеря време да си купя нопокс.


Sent from my iPad using Tapatalk

Ilianidis

Четох назад в темата ти,че си имал кафяво желе.Аз май имам същото,само дето не е толкова агресивно и не напада еуфилиите.Но по снимки е 1:1 Малко задушава акропорите,защото колонията нараства.Как се отърва от него?

Similar topics (5)

52072

Публикации: 12
Прегледи: 8212

39219

Публикации: 14
Прегледи: 5898

48856

Публикации: 8
Прегледи: 4273

60037

Публикации: 7
Прегледи: 4710

46983

Публикации: 13
Прегледи: 6779