• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Дозировка на антибиотик за унищожение на цианобактерийте

Започната от a__andreew, 09.09.2016 22:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

a__andreew

Здравейте, купих хлорнитромицин взех две таблетки и ги разтворих във вода и ги сложих в аквариума. Да ли количеството е достатъчно за да премахна цианобактерийте в 160 литров аквариум.

Ilianidis

Здравей,аз ползвах каплон който е аналог на еритромицин.Споменатия от теб префполагам е от същата група макролидни антибиотици.Доза 250мг на 100л,поне веднъж на ден в период поне 4 дни.Ползвах за морски.По-безопасен вариант е дозиране на водороден прекис.Почиства водата но не уврежда микрофлората.За сладководен не знам антибиотика как ще повлияе на растенията,прекиса ще убие водораслите,висшите мисля че издържат по спомен от миналото.

kuvert

Цианобактериите са първите организми,създали кислородна атмосфера. Фотосинтезата при тях е на много високо ниво. Отпадъчният продукт от техният жизнен цикъл-кислорода е основният фактор за живота на земята.
Никога не бих унищожил организми,които произвеждат кислород в аквариума ми!!!

VDO

Цитат на: kuvert - 10.09.2016 22:21

Никога не бих унищожил организми,които произвеждат кислород в аквариума ми!!!
Било то и циано ли !?!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

bustama

Как се радвам, че кислорода на планетата ни вече е на по висше ниво производство - дърветата. :-D
Стига бе ,kuvert, човека пита как да ги махне от аквариума си. :-)
Не щото иска да ги убива от кеф - най вероятно положението е трагично скоро е възможно да стане.


Цитат на: Ilianidis - 10.09.2016 20:51
По-безопасен вариант е дозиране на водороден прекис.Почиства водата но не уврежда микрофлората.За сладководен не знам антибиотика как ще повлияе на растенията,прекиса ще убие водораслите,висшите мисля че издържат по спомен от миналото.

Това е кислородна вода, нали не бъркам?
Преди време, понеже я ползвам при рестарт на аквариумите си, но в много големи дози. Та съм си задавал въпрос, как ли би се отразила кислородната вода в малки дози за унищожаване на водорасли. Най вече брада и кафяви. Имали какво да кажеш по този въпрос? Случайно да си чувал някой да го прави и в какви дози? Пробвах веднъж при скаридите, убих ги, но най вероятно дозата беше голяма. Така и не повторих. Иначе на китките нищо им нямаше!

Penta

Кислородната вода убива черна брада също като Глутера. Убива и нишковидни водорасли и почти всичко.
Проблема е че бавно уврежда дихателните органи когато е в по-голяма доза и все пак е бавно.
Използвал съм водореден прекис за цялостно лечение на аквариум със скриди в дози 3мл перхидрол или 30мл кислородна вода на 40л аквариум. Просто след 30-тина минути трябва да се смени 50% от водата и няма жертви, плюс супер силно течение по време на лечението.
Локално, в по-малки дози, върху циано бактериите в грунда също става, но вдига доста боклуци от дъното и пак се налага смяна на размътента вода.
Накратко нанася щети на водораслите много бързо след което трябва да се намали концентрацията или уврежда по-чувствителните висши организми.

bustama

Penta, добре е че се включваш. *DRINK*

Назад във времето, както писах, пробвах и имах желание да продължа, но ми стана жал за скаридките. :-D В момента мисля нещо от рода на 1-2мл. кислородна вода на 100л. вода ежедневно за борба с водораслите, дали няма да помогне.Като си направим и ежеседмичната или ежемесечната смяна на водата в аквариума, кой както си е решил - та да опресним водата от дозите с кислородната вода. Мен много ме дразнят старите листа на анубиасите ми. По тях има слаб кафеникав налеп, който ме мързи да почиствам - та си търся лесно и евтино решение. Пък ако работи и при брада, на много от нас ще ни е полезно. :-)

a__andreew

Здравейте колеги, опитвам се да си направя растителен аквариум и никак не е приятно да се вижда непрекъснато увеличаваща се зелена гнус по растенията. Механично я изчиствам и след 2 дни пак е на същото положение. Ползвах Blue Exit за тази цел, но не се получи и затова реших да взема по кардинални мерки.

Penta

@bustama Нямам опит с ежедневно добавянена малки дози, по принцип пероксида смомага за по-бързото окисляване на органиката в аквариума. Малко съм скептичен че е нещо подобно на приемането на витамини от човек - да, подсилва организма но дали ще има забележима разлика ?!
Ако има работещ скимер и се впръска кислородна вода (или разреден 1:10 водороден прекис че е по-евтин) всички боклуци от дъното изплуват обвити в балончета на повърхността и скимера ги обира.

Има една статия за цялостно третиране на аквариума - ударна доза водороден прекис (външния филтър се спира а се пускат допълнителни циркулациони помпи) , след 15 мин смяна на 50% вода и добавяне на глутаралдехид който да довърши отслабените водорасли  :-)

kojuharov

Аз ползвам макропен за цианото. На 50 л. вода половин таблетка. В моя случай, аз използвам 4 таблетки натрушени и разтворени в топла вода. Готовия разтвор слагам върху цианото директно със спринцовка. Третирам в продължение на 5 дни. Резултата е качествен, но се налага да чистя филтъра и да зациклям наново.


Sent from my iPhone using Tapatalk

M14iro

През колко време се слагаше следващата  доза Макропен на 12или 24часа?

Similar topics (1)

4587

Публикации: 2
Прегледи: 5862