• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 14:26

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Бързи въпроси и отговори за морска акваристика

Започната от Стоян Михов, 20.11.2012 21:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Иво D

Здрасти! Такова животно " силикон за морски аквариум " нема! Използвай силикон за аквариум и няма да имаш грижи  :whistle:

magnit

Dow Corning. Опитай с него и няма да сбъркаш. Ако е в срок на годност и добре почистени повърхности.
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!

sachona


Ilianidis

Здравейте отпускари :) Дано има следящи раздела,че сезона е мъртъв.Някой да е забелязал проблеми с коралите при нива на магнезия над 1450? Чел съм,че рифаджии са го вдигали и до 1600,но не споменават за последствия.Нямам проблем в момента,не добавям магнезии,че го бях вдигнал 1500.Записвам си хронологията и за трети път ми се случи белене на върхове при определени корали,не всички.За щастие последния случай беше в лека форма и бързо смених вода.Съмнявах се в храна за корали маркова,в която има консервант.По-късно пак добавях от тази храна,веднага нищо не се случи,стана с голямо закъснение спрямо първия случай.Но и при двата случая съм вдигал магнезия доста~1500.

julianiv

С терапефтична цел трябваше да вдигна магнезия от около 1250 на 1420-1440, като нямаше никакви негативни последици за коралите, дори напротив.

При Mg 1500 трябва да вдигнеш Kh/Ca за да се спази йонния баланс. Познавам колеги, които подържат магнезий 1500 без негативни последици за рифа. 

Щом те съмнява храната за коралите, защо не спреш за известно време да храниш (коралите) и изчакаш да видиш дали това е причината за избелването? Така поне ще елиминираш тази променлива от уравнението  :-)

Ilianidis

Спрях я,но и магнезия свалих,нещата се оправиха.Тогава коралите реагираха след няколко хранения.След доста време си рекох да подновя храненето с нея,все пак е маркова храна,не вярвах да не е изпробвана.Започнах рядко по малко и наблюдавах,нищо не се случи доста време и я отписах от съмненията.И когато пак избелването се появи отново бях изтървал магнезия,затова се усъмних и в него.Храната съм я спрял отдавна,магнезия обаче пада бавно.Забелязах,че коралите почти не растят докато е висок магнезия,и едва когато падна на 1400 се поднови растеж като върховете са особенно нежни,бяли и изтънели.Затова съм склонен да обвинявам по-скоро магнезия.Той е и в пряка зависимост с калцификацията.Високите нива предпазват калция да преципитира,оттук може би пречи и на процеса калцификация в коралите.Това ми е предположение,не знам колко е вярно.Наистина не съм чел някой да се оплаква от подобни въздействия.А храната съхранявам в хладилник и не е развалена,мирише доста апетитно дразнещо за коралите.Как я дозирам и изпускат обилно слуз.Май ще замине в кофата и никакви течни консервирани повече.

Cabral

За нещо ми трябваше сравнение на температурите на морската вода по света и видях, че в почти всички места с рифове, особено в заливи, температурите са много по-високи от препоръчваните в акваристиката 25-26.5С. Напр в Червено море, Бенгалския залив и да не изброявам всички места температурите за август се движат от 27 до 31С. От друга страна разликите между най-ниските температури през януари-февруари и най-високите през август някъде са по 10 градуса, от 21 до 31С.

Въпросът ми към хората с наблюдения и опит е:
Реално ли рибите мрат при "не оптимални" температури, напр. 29-30С?

diabolique

Здравейте колеги!
Гледате ли поредиците TANKED по Анимал Планет? Скоро даваха епизод в който правеха няколко хиляди литра аквариум, който напълниха с вода директно от морето, като отбелязаха че освен по бързото пълнене, водата от морето била и по полезна за живота в аквариума. Предполагам че Лайд и Брет ги разбират тия неща  :-D та въпроса ми е дали някой е правил смени с подобна вода? По спомен мисля че coralmaster (един отдавна напуснал форума моряк) беше писал че прави такива смени когато му се отдаде възможност и коралите се чувствали прекрасно!
И за спамаджийте да добавя че най близката точка до егейско море ми е 180 км, и няма да ми е по евтино да си докарам 200 литра вода от там, от колкото да си я разбъркам на място, просто с удоволствие бих си направил една разходка до Александруполи със семейството, на по узо пломари и кокореци  *DRINK*

Ilianidis

Има доста рифаджии с такава вода,но е океанска и все пак трябва да е от чист район.Около нас няма,дори егейската няма да стане,района е затворен,замърсен,а и параметрите ще са под въпрос.

beonedge

Здравейте :)
Чета из форумите и не мога да намеря в какво се състои разликата м/у живи камъни и изкуствено правени живи камъни. Интересува ме дали има разлика за биологичната филтрация. Това което ме притеснява е , че чета  една книга и там в секцията за болести,паразити вредители и друга такава гад , като първоизточник посочват живите камъни . И докато при внасяне на корали / обитатели може да се държат в карантинен докато се убедиш че всичко е наред , при камъните няма такава опция. Та си мисля - ако вършат еднаква работа , изкуствените не са ли за предпочитане ?
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

julianiv

Дали отговора е актуален месец след въпроса? Все пак: плюса при керамиката е, че идва стерилна, няма опасност да внесеш нежелани гости. Стерилността е и минус, защото трябва изкуствено да внасяш бактерии и целия цикъл по-принцип се завърта много по-бавно. Керамиката може да съдържат силикати.

Георги К

Здравеите. Въпроса ми е дали мога да сложа активен въглен преди скимър *dontknow*?

Cabral

Колко вида каулерпа се продават и има ли някакви изисквания за отглеждане. Някой има ли представа дали ще живее при много ниска соленост?

Cabral

Абе аз имам някакъв спомен, че в черноморската нещо не ги биваше. Бях купил, но явно не са тръгнали в черноморския защото ги държах в отделен буркан, след което ги изхвърлих. Търся нещо за морски кончета, скариди и игли, но ще трябва да вдигна солеността или да е само с камъни.
А от къде в София може да се купи каулерпа?

tonino


Similar topics (5)

50229

Публикации: 24
Прегледи: 11543

43908

Публикации: 79
Прегледи: 39730

40537

Публикации: 13
Прегледи: 7249

43791

Публикации: 9
Прегледи: 3936