• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 13:16

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

отделяне на носеща женска в родилка

Започната от vasconi78, 08.11.2015 22:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vasconi78

Здравейте,

Преди няколко дни забелязах, че една рибка (lab caurelius)е "надула" бузите. Тъй като отдавна искам да си отгледам собствено поколение, прегледах теми във форуми свързани с това. Във всички такива теми, които прочетох се предлагат два варианта - "изтръскване" на рибката или отделяне на женската в отделен аквариум. Първия вариант не искам да опитвам тъй като се страхувам да не нараня рибката, а за втория се коментира, че при връщането й в аквариума може другите да започнат да я гонят. Никъде не срещнах вариант за отделяне на рибката в родилка, която ще бъде във същия аквариум в който е в момента и след това ще бъде върната отново в него.
Мислите ли че едно такова отделяне в родилка е добър вариант?


Ivan_S

Би могло, след 20-ти ден от хвърлянето. Целта е женската сама да пусне малките в родилката. Тръскането не е кой знае каква философия. Имай предвид, че подгониш ли женската да я отделяш след 20-я ден, рискуваш рибата да изплюе малките, преди да успееш да я хванеш. Да я отделяш по-рано за мен е мъчение за рибата да стои в такова тясно пространство като родилката. Най-добре изгледай няколко клипа как се тръскат и при малко повече внимание първия ти път ще е успешен :).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

geshi

И аз съм за тръскането, както каза колегата не е трудно.

getsata73

Хващаш я ,което не е лесна работа и я пускаш в една плоска кутия от сладолед например .Кутията да е наполовина с вода ,приготвяш си клечка за зъби ,С палеца и показалеца на лявата ръка хващаш рибата зад хрилете и я задържаш на едно място .С дясната ръка и клечката за зъби буташ долната челюст на рибата надолу ,докато отвори уста .Може вместо клечка за зъби и с нокът ,но това като посвикнеш .Рибките ще тръгнат да излизат,ако затвори устата пак я отваряш и така докато спрат да излизат рибки  .Ако  почне да пляска  НЕ стискай ,а  я пусни и я хвани отново .След като свършиш веднага я върни в аквата .САМО първият път е трудно !
Аквариум 170 lt. населен с :
Анциструс 2бр.
Тернеция 4 бр.
барбус Тетразона 8 бр.
Барбус Калифорнийски(зелен)  7 бр.
Серпа 1 бр.
Крибензис 4 бр.
Лабео френатус 2 бр.
Едно е да искаш,друго да можеш,а трето и четвърто-да го направиш !      Н.Хайтов

Ivan_S

... и никога не пипай рибата със суха длан, винаги трябва да е мокра. Колкото и странно да звучи, със суха длан можеш да я "изгориш". Все пак телесната им температура е 25-26 градуса, колкото е водата в аквариума. Ако я хванеш с длан, която е колкото телесната ти температура - ок. 37 градуса, това ще е топлинен шок за рибата. Не мога да определя какъв е еквивалентът, ако е човешки организъм, но предполагам е същия ефект както лятото, когато си на климатик на 20 градуса и излизеш навън на 35 градуса.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Caxapa

Ванка, прав си но според мен сухата ръка още действа като шкурка за тялото на рибата което и нанася поражения по тялото. В общи линие  НЕ пипайте рибките със суха ръка!

vasconi78

Да се похваля. Снощи се престраших и "изтръсках" женската. Излязоха 10 бр. Може и повече да са били, но не исках повече да тормозя рибката.
Благодаря ви на всички за съветите

Ivan_S

Браво и честито! Сега резултатът трябва да го документираш със снимки, иначе не ти вярваме :-P :-D.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Similar topics (5)

33584

Публикации: 9
Прегледи: 13847

46296

Публикации: 3
Прегледи: 2232

11233

Публикации: 3
Прегледи: 6227

44212

Започната от Teoddoorr


Публикации: 1
Прегледи: 2504