• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 13:18

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Кой какво чете за соленоводните аквариуми?

Започната от Coral Master, 10.10.2010 12:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

sano-pets

На времето съм ги дърпал и ги имам на компа . Ще взема да ги кача на сайта ми - само ми трябва малко време!

sano-pets

качих ги ! ако някой иска да ги дръпне да пише на лични за линка!

SantaMonica

Попитайте ме за филтриране


ZIRO

Ето тук може да прочетеш доста повече за този проект:

http://www.ultimatereef.net/TOTM/2014_december/

gradinarq77

Здравейте,

тъй като чета и на немски, много ми харесва този сайт за видове от целия свят. Всеки може да допринесе с коментари. Опитват се да го предоставят и на английски и руски...

http://www.reeflex.net/

julianiv

Зачетох се в темата на geniusloci 480 литрoвата система на Цеков и след като стигнах до премеждията, които е имал преди години  поради спиране на тока (макар, че предвидливо е имал UPS) за пореден път се замислих, колко уязвими са нашите системи. Което ми припомни за един от най-добрите юесейски мега рифове през далечната 2007, нелепо крашнат .
По обективни причини ще бъда кратък в описанието, който има интерес може да разгледа сайта на рифа (ми да, за такъв риф си струва да имаш и сайт). http://www.oregonreef.com
За мен освен впечатляващите мащаби на проекта много интересна бе визуалната концепция на самия риф. В основата е било желанието да се пресъздаде възможно най-добре перспективата в дълбочина на естествения риф. За целта предната част на дисплея се явява тясната му страна (която при 99.9% от рифовете е странична), като в дълбочина имаме 225 см, а т.н. тясна страна е ,,само" 180 см. 

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs26.postimg.cc%2F6jhb15so9%2Fp_099_l.jpg&hash=9b0067996fc7a859aa8c83a8c0cbe3e8f6814e1f

Някой ще каже, какво толкова, дисплей 2х2 не е голяма работа.  Мен лично обаче сериозно ме респектират следващите цифри: осветление 5'800 W; циркулация на вода над 90'000 л/ч, живи камъни 540 кг и т.н.

Осветителното тяло
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs26.postimg.cc%2Fm3oorp2sp%2Fp_054_s.jpg&hash=59620af0de34fb1079482396a640c8965015072d

Човека, който смело си бута по релсите осветлението правилно е преценил, че би било тъпо да инвестира $25'000 и да ги загуби заради, примерно, скапан ключ за $5. Затова:
-   1-ва линия на защита – ако чилерите откажат контролера гаси изцяло осветлението (близо 5.8 кВт)
-   2-ра – 2 бр. охладители, всеки с достатъчна мощност да покрие нуждите ако другия откаже
-   3-та – 2 бр. подкачващи помпи, като реално 1 е достатъчна
-   4-та – 3 бр.(!) аварийни генератори в случай на проблем с тока (баси работата, аз се кумя от 2 г. да сложа един акумулатор на вортеците и още нищо не съм направил, а тук...)
Системата изглежда непробиваема. Уви, човешка грешка и низ от нелепи обстоятелства (някои виждат пръста на съдбата) слагат край на рифа. На който му се чете, в РЦ-то http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?s=&threadid=1080179
Накратко, един ден човека решава да почисти помпата на скимера, което не е правено от година. Тъкмо свършва и пуска скимера, когато спешно го викат някъде си. Прибира се след 14 часа и намира 800 литровия съмп празен. Обяснението е, че почистената помпа е по-ефективна (логично) и тъй-като скимера не е регулиран за новия дебит то той е започнал да прелива (свързан с канализацията). Нещастието не идва само, в момента човека няма такова кол-во осмозна вода и решава да пълни от чешмата. Което само по себе си сигурно е нямало да бъде чак толкова фатално, но за по-сигурно решава да третира чешмяната вода с някакъв стар дехлоринатор. Забърква солта, пълни съмпа и си ляга. На сутринта намира всички SPS-и мъртви, като някои от колониите са били 60 см в диаметър, даже не мога да си го представя... Рибите и  lps са ОК, но най-ценното е заминало. 
Да, ако не беше слагал дехлоринатора, ако беше изчакал осмозата да напълни 200 галона и т.н. нямаше да има фатални последици, това са все разсъждения на рифъра, както се казва като се обърне колата пътища много.  Но пък кой ли от нас не е действал поне веднъж първосигнално при откриване на проблем в системата си...





geniusloci

Ужас! Този риф, или по-точно - тази снимка, ми е мечтания вид и причината новата система да е 120х80 см (малко ми е, но мястото е толкова, най-много още 10-на можех да измисля, и то с риск), а не по-популярното "тясно и високо". Не знаех, че така нелепо е загинал.

За новата съм взел един Eaton 800 VA UPS за подкачващата помпа, другия месец с вортеците ще взема още един за едната от тях.

Преливащите скимери винаги са били проблем, с Bubble Magus-ите бях свикнал със специфичния им начин на вадене на пяна и можех да го избегна, но с това ATI сега ще се поизмъча, вдигаш водата с 1 см (например ровиш из аквариума, слагаш камъни и т.н.) и онова спада, не се вдига. Отиваш да правиш нещо в другата стая... и през това време прелива. Супер зависимо е от минимални промени в повърхностното напрежение. Никога не бих сложил непотопяем скимер, именно от страх да не иде всичко в канала.

Тези дни четох за един, дето "сварил" рифа. Не помня колко галона, но 300+350W нагревател се развалил. Добре де, що не сложи два по ~175? Или 150/200, така и да се скапе едното, другото няма да включи и ще ти държи (макар и по-ниска от нормалното) температура.

Спрял ток е честа причина за проблеми. А UPS-ите вече са супер евтини. Не си струва загубите, често - дори мерака за хобито изфирясва след такива ядове.

Стоян Михов

То няма голямо значение дали скимера е вън или вътре, въпроса е да прелива вътре в съмпа. Аз затова се кефя на ATI  защото "кофите" са им огромни и събират много голямо количество скимат и не се налага да вързваш чашката да прелива някъде, я в канализация, я в отделен съд. Предния ми скимер известният Делтек, беше с малка чашка и затова го бях вързал с канализацията и аз, това и на мен ми докара няколко инфарктни ситуации през годините.
Иначе за осигуряването срещу спиране на тока съм съгласен и аз ползвам генератор, имам и UPS,  но последните години не го използвам много много.
А по отношение на скейпа и намен много ми харесва дълбочината, сигурно сте забелязали де и аз все снимам коралие си откъм страничното стъкло много повече ми харесва като има дълбочина.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Бе и аз излъгах, на два пъти наводнявах кухнята със забравен да се изтича в бутилка скимер. Добре, че в хора само локвички съм правил.

julianiv

Явно скимера си е потенциално опасно звено в системата. Deltec-a няколко пъти ми е правил номер, като е започвал да прелива без да съм пипал нещо по настройките. Добре, че е в съмпа и всичко се е изливало обратно с системата, че както аквариумчето е в средата на хола би станало мазало.

radizala

 Като знам колко пари даваме,  си заслужава един малък генератор.
Слагаш го на терасата или в двора с удължител и си готов, пък може и за друго да го ползваш когато се наложи.

Coral Master

Здравейте на всички!
От доста години не ми оставаше време за този форум, а от миналата пролет се разделих и с това хоби, защото се наложи да живея цяла година в чужбина. Явно обаче солта ми е влязла достатъчно в кръвта, защото пак ме тегли към рифовите аквариуми и скоро ще си направя нов.
Искам да ви кажа, че пазя всички книги и файлове от торента в началото на темата, като съм добавил и някои нови в колекцията. Преди година се разделих с аквариумните книги, които имах в библиотеката вкъщи, но тези на компютъра се пазят лесно. Ако някой има нужда и не може да ги изтегли, аз мога да ги кача отново.

Надявам се, вече да ми остава повече време да чета и пиша тук. Поздрави от Флорида!
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Стоян Михов

Ехааа, супер се зарадвах като видях, че си пак тук. Върнаха ми се някакви носталгии от преди години като беседвахме с теб и Камен. Къде ще правиш аквариума тук или у хамериканско?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Similar topics (5)

28491

Публикации: 49
Прегледи: 15397

8645

Публикации: 12
Прегледи: 7827

58308

Публикации: 24
Прегледи: 12663

34037

Публикации: 27
Прегледи: 12037

14359

Публикации: 14
Прегледи: 7399