• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 22:33

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Морският аквариум на ZIRO

Започната от ZIRO, 16.01.2015 21:02

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

ZIRO

Скачащи едва ли, клоуните можем да ги наречем такива...чел съм че доста хора са ги намирали "хербаризирани" извън аквариумите си. Предполагам, че няма и да разбера моите дали са такива заради мрежата, там е превантивно.
Тя е с много висока пропускливост и с нищожна загуба на светлина(миля че е под 1%), дет се вика специална разработка на военните  *ROFL*, ако греша Камен да ме поправи.
*DRINK*

tonik99

На мене ми изскочи 1 клоун, преди година :-D

ZIRO

Здравейте, едно кличпе и от мен, да видите как върви системата.
Поздрави  *DRINK*!

https://www.youtube.com/watch?v=I6WgmUIpVgw&feature=youtu.be

julianiv

Екстра е. Като гледам и твоите клоуни май не искат да се хостват, но поне се виждат. Моите са си харесали място зад рифа и никакви не се виждат (освен като дойде време за папане). 

ZIRO

Не искат да хостнат нищо гадинките, иначе смучат пипалата на едната еуфилия редовно.
Да ти кажа, от както пуснах зеленушката клоуните се раздвижиха, преди бяха както при теб, бяха си харесали една задна част на рифа и излизаха само за ядене.
*DRINK*

Yonchev

Супер е! тази ксения, придава много динамичност на аквата, като пулсира с течението. Поздрави!

ZIRO

Мерси Митко, трудно но все пак успявам да контролирам ксенията. Расте много и как е тръгнало гърба и страниците ще се покрият до няколко месеца. Лошото е че е като плевел, хвърля малки стръкчета, които къде се закачат по камъните почват колонизацията веднага  :-D.
Поздрави  *DRINK*.

Стоян Михов

Много добре се развива аквариумчето. Една от най-големите ми грешки беше вкарването на ксения в дисплея, и аз като теб си мислех, че мога да я контролирам, тя беше основна причина да рестартирам в началото на годината, с Деде махнахме всяка една от всеки камък, не остана нищо видимо..., след месец вече беше завзела отново всичко. Единственото спасение е химия.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Dede

Даа, голяма напаст е, донякъде решението да стартирам нов аквариум се дължи и на факта, че исках да я разкарам.
Химията е решение, вече е тествана в БГ условия, но трябва да се внимава, почти успяхме да уморим един корал, който за щастие вече е добре.

ZIRO

Да голяма напаст си е *CRAZY*.
Да попитам каква химия сте ползвали? Може ли да се ползва директно в аквариума или се вадят камъните и се третират с нея?
Благодаря *DRINK*.

Стоян Михов

Ветеринарни и хуманни препарати против паразитни червеи, нарочно не казвам имена (то си ги има из нета навсякъде, но поне няма да съм ги посочил аз:)), че са си опасни, ако се слагат без много замисляне в аквариума, пък и са по рецепта някои от тях. Слагат се директно в аквариума, това което убиват със сигурност е ксения и някои други меки корали. Убиват и някои видове охлюви (основно турбо охлювите), и частично морските звезди, не влияят на бактериите. Хубавото е, че са слабо разтворими във вода, бързо се неутрализират от активен въглен и не се натрупват.
Много са ефективни убиват ксенията на 100%. Тествахме ги при Денислав и въпреки не много стриктното спазване на правилата  *JOKINGLY*, няма загуби от корали и риби, да коралите покафеняха частично, но това е от огромното количество мъртва ксения, при Денислав беше килограми, то се вижда от снимките му, която все пак умирайки отделя разни органики и гадости във водата.

Ако решиш някога да я третираш драсни ми лични, ще ти изпратя препарат и инструкции, то при теб ще трябва съвсем малко количество, не си заслужава да купуваш опаковки.

Все пак аз на твое място бих опитал да я изчистя ръчно с повече постоянство, химията е последната стъпка и то основно при големи системи и там, където вреди. При мен вече вреди, засенчва корали и ги избелва при допира и има много места където не мога да я стигна за чистене
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ZIRO

Ок, благодаря ти Стояне.
За сега няма да третирам, за момента където мога я отстранявам с пинцети или стържа внимателно с четка за зъби.
Иначе и аз съм вадил камъните и съм ги чистил механично, ама тая си е.
Тази която е на гърба и закача коралите "подстригвам". То идеята е, като подхванеш корала с четката, да успее да се отлепи и там повече няма да расте, но остане ли малка част от него, дори и смачкана тъкан пак тръгва след известно време. Най-гадното е, като се е развила в някоя от дупчиците на камъните, там няма махане.
Ама всичко това вие отдавна го знаете  :-D
Честно казано корала ми харесва много, но определено ако планувам по-голям аквариум, ксеня няма да има в него  :-D.

Иначе в краен случай, когато ми омръзне битката с нея и предприема нов проект, този малкия може да го направя нещо като този:


Ilianidis

Ксенията по мои наблюдения цъвти в нови аквариуми,в отлежали зачезва.Така стана при мене.Ако не е вярно това,то астерините са я изяли,защото съм абсолютно сигурен,че астерините с апетит похапват зоантиди и някои стар полипи.

julianiv

Цитат на: ZIRO - 30.09.2015 16:33
Иначе в краен случай, когато ми омръзне битката с нея и предприема нов проект, този малкия може да го направя нещо като този:


Оф топик, но идеята ми хареса, само ксения и в нея банда клоуни :) . Нано с моно-флора би било интересна алтернатива на възможно най-голямото био разнообразие, което се стремим да имаме в нашите аквариуими. А и не е задължително да е полип или мек корал. Един добре разклонен хистрикс на черен фон и ято малки нано рибки около него би изглеждал не по-малко впечатляващо.

За борбата ти с плевела напълно те разбирам. От месеци водя подобна битка и вече си мисля, че химията е последната, но и единствена възможност за решаване на такъв проблем. Дано при теб не е така. Успех. 

ZIRO

Ето и една актуална снимка, след седмичното обслужване:



Хайде и аз да се оплача малко.
От известно време ме нападнали кафяви водорасли(диатоми), обяснявам си появата им, че обнових фосфат и нитрат редукторите в съмпа преди един месец. Лошото е че се усетех малко късно, започнаха да ми се цапат доста(често) стъклата, появиха ми се зелени алги на няколко места по камъните и по черупките на охлювите. Съответно забелязах появата и кафявите водорасли. 
Не съм променял и добавял нищо друго в системата от месеци.
Нитратите и фосфатите са ми неуловими от тестовете в момента, но кафявата гат не отминава. Четох че е зависима и от силикатите във водата, но за съжаление нямам тест за да ги премеря. Премахвам където мога механично, защото ме дразни. Мерих и осмозната вода, но и тя е ок.
Може и да си внушавам, но като че ли кафявата вълна, не е толкова силно изразена последните няколко дни..
Дайте съвет, какво друго мога да направя, да наблюдавам и да дам още време на медията да си свърши работата или да търся проблем на друго място!
Благодаря *DRINK*.

Similar topics (5)

35979

Публикации: 36
Прегледи: 13767

27742

Започната от tishovsx


Публикации: 20
Прегледи: 7909

12158

Публикации: 24
Прегледи: 14796

50279

Публикации: 7
Прегледи: 4458

41453

Публикации: 6
Прегледи: 7826