• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 12:55

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Палудариумът на Борко

Започната от Borko7, 23.08.2015 21:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Borko7

В крайна сметка се наканих да направя палудариум. Няма да е конструиран като типичен терариум с фалшиво дъно и предна врата, а просто аквариум пълен с вода до половината. След време ще преценя дали ми харесва и според резултата ще мога да го направя или на аквариум, или само на вивариум. Ако се запаля ще си конструирам класически вивариум.
Концепцията за момента е следната: Подводана част с камъни и много корени. В дъното на аквариума бряг с почва и засадени растения, както и много корени с епифити по тях. Някъне в ъгъла под почвата искам да скрия помпата.
Търсих конкретен корен в гората, но не намерих и в крайна сметка просто нахвърлях няколко. Колебая се дали не са много. Но понеже стените няма да са ми облепени с корк или пяна, корените са повърхността за растенията. Водата мисля да е 15-20 см. Вентилация не съм предвидил, освен на капака. Дали ще е проблем?

За обитателите също нямам идея. За жаби не знам дали ще съм достатъчно сериозен. Може за начало да има някоя рибка под водата, а горе нищо. Или раци? Приемам предложения.

Аквариумът е куб със страна 48 см. Намира се в ъгъла на стаята и ще се гледа от 2 страни, повече от първата или косо.




 
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

bustama

Да си кажа честно, първата идея, която ми дойде е - това ще стане един убийствен аквариум с мъхове и анубиаси. :-)
Страшно ми харесва!

Borko7

23.08.2015 22:57 #2 Last Edit: 25.08.2015 16:19 by Borko7
В общи линии като такъв съм го замислил. Чисто визуално няма голяма разлика между палудариум и аквариум с мъхове и папрати. 

Публикациите са слети: 25.08.2015 16:19

Никакви коментари? Съвети? Тогава аз да питам.
1. Само с един fogger достатъчна влажност ще постигна? Имам предвид нещо от този род, като ще му адаптирам края, за да го закача за маркуч: http://www.ebay.com/itm/Portable-Mini-USB-Water-Bottle-Caps-Humidifier-Aroma-Air-Diffuser-Mist-Maker-/311355534439?hash=item487e3c6c67
2. За вентилацията - само отвор на капака ще сврши ли работа?
3. Предложения за обитатели? Кое земноводно е наи-лесно и невзискателно за гледане? Мнение за раците? Ако не измисля обитатели на сухоземната част може и да се задоволя само с някоя бета, апистограма или килита.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Peakone

1. С това нещо забрави да направиш каквото и да било. Първо е изключително неудобно и ангажиращо с тази бутилка и второ, че дебитът на това ще е толкова малък, че няма да вдигне въобще нивото на влажността.
2. Ако нямаш въздушен поток на предното стъкло, то ще се запотява. Или трябва вентилация и на предното стъкло или вентилатори вътре.
3. Най-лесното земноводно е бумката, но на нея няма да й се хареса толкова малко суша. За раците нищо не мога да кажа.

bustama

Аз пръскам с водица два пъти дневно и е екстра. Папрата щом расте спрях да мисля поне на този етап за допълнителна влага чрез други методи. Вентилатора при мен, изсушаваше растенията и поне на този етап проветрявам :-D докато не измисля нещо по въпроса. Може би вентилатора трябва да духа под наклон към предното стъкло и потока да минава през водата. Поне до това заключение стигнах. При малките съдове и такива кото моя, без постоянна висока влажност, вентилатора идва силен. С вентилатор на капака може и да има шанс, като дърпа въздуха от палудариума. Мисля, че ще се наложи и отвор, от който да се обновява въздуха. Но, както казах още не съм постигнал желаната кристална картина на предното стъкло. :-)

Borko7

Благодаря за съветите. Почнах да се замислям за два съда. Първият ще е този и по-скоро ще е аквариум с надводна част, а вторият истински палудариум-терариум с въздушен поток на предното стъкло ( преправен от обърнат аквариум). Така ще имам и възможност за повече обитатели. За сега съм се спрял на firebelly тритон, раци и някои риби, но още не знам кой къде да е.
Обаче Peakone, защо мислиш, че този фогер не става? Ако наистина дебитът е малък ще работи по-дълго. И без това оригиналните се пускат по няколко секунди само. А така една бутилка литър и половина  ще действа даже като доливане.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Peakone

Пускат се за няколко секунди системите за дъжд. Мъглара работи по-продължително, за да се разтеле мъглата из терариума иначе от нея няма да има ефект (и визуален и качествен). Това едвам ще църка и дори трудно ще забелязваш мъгличката. Ако пък е с достатъчна силата му, то тази бутилчица ще свършва за едно пускане, а може и да не стигне.

Borko7

I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Borko7

Доста се туткам с този палудариум, но покрай туткането си промених малко концепцията. Окончателно се спрях на 2 съда. Този ще е рипариум. Оказа се, че малко знам за тях, и като попорчетох доста ми паснаха на идеята. Най-вероятно ще е отворен и ще има основно стайни влаголюбиви растения. Поорязазах малко корените и мяхнах някои части, за да намеря място на помпата и да има повече място за плуване. Сега трябва да измисля как добре да скрия саксиийките. Вече с  избистрена концепция се надявам да напредна.
Намерих и един аквариум около 80х40х40, който ще превърна в палудариум с предна врата. Той ще е с криптокорини, микрозорум и повече бромелии, тиландзии и орхидеи. Но с него още не съм се захванал.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Borko7

Палудариумът ще бъде рипариум. Ето окончателната подредба на корените. Повдигнах ги, за да има повече вода и съответно пространство за плуване за рибите. В левия ъгъл ще има 3 саксии за надводни растения. Върху стърчащите корени ще има мъхове, бромелии и тиландзии. Аквариумът ще е отворен, ще пръскам с вода всеки ден докато не измисля някаква система за автоматично пръскане. Не съм се отказал още от евтините китайски фогери.

Проектът за истинският палудариум е също задвижен, надявам се скоро да покажа нещо.

I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Borko7

Бавно напредвам:

Реших да сложа горска около 1 пръст пръст под грунда заради ехинодорусите.
https://lh3.googleusercontent.com/-5Htt_3wKsW0/VgwybQPGCjI/AAAAAAAAOx4/RCkGEFlJiLY/s512-Ic42/20150929_002223.jpg

После я покрих с 4см пясък и сложих корена:
https://lh3.googleusercontent.com/-TY_2U-Uo-q4/VgwyY5vzmxI/AAAAAAAAOxo/aEdZuRgAR0M/s512-Ic42/20150930_064559.jpg https://lh3.googleusercontent.com/-7ATb61U0mbo/VgwyWeNly6I/AAAAAAAAOxY/_jcfvAPBUec/s512-Ic42/DSC07430.JPG

Едрите камъни:
https://lh3.googleusercontent.com/-BMrqs895Nog/VgwyVLP4jEI/AAAAAAAAOxQ/QuT1jlMBpg4/s512-Ic42/DSC07435.JPG https://lh3.googleusercontent.com/-HQ82nwrPQxM/VgwyT6VnQMI/AAAAAAAAOxI/f0HmJY_B8k0/s512-Ic42/DSC07437.JPG

И дребните за завършек:
https://lh3.googleusercontent.com/-XKep11CHI9k/VgwyR_YmnUI/AAAAAAAAOw4/85cHYJCl0VA/s512-Ic42/DSC07446.JPG https://lh3.googleusercontent.com/-Fx2Ok2sjYLI/VgwyQiyiBpI/AAAAAAAAOww/e47XtkpBcu4/s512-Ic42/DSC07447.JPG



Хардскейпът е готов, а растенията чакат да го напълня с вода и да ги засадя:
https://lh3.googleusercontent.com/-gg0sfHQGrXo/VgwyS4TXOMI/AAAAAAAAOxA/HFYIzVpLfhA/s512-Ic42/DSC07442.JPG https://lh3.googleusercontent.com/-gAXAMtobvBM/VgwyNWvj_OI/AAAAAAAAOwY/7cr06SeOPyY/s512-Ic42/DSC07461.JPG

Сега ще си поръчам и ехондпрусите. Идеята е да има няколко групи растения между камъните. Дано да им докарам светлина, но ако не тръгнат и без растения мисля, че ще се получи.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Borko7

Продължене:
Избрах 3 растения, за заден, среден и преден план. Планирам и бакопа за скриване на саксиите, но не съм я взел. Махнах им пръстта и промих корените. Саксиите са планирани да са разположени така, като ги закачих на малки кукички за ръба на аквариума:

 
Междувременно ми пристигнаха тиландзиите и бромелиите. Повечето ще са за палудариума.


Надупчих саксиите и им сложих мрежа, после засадих растеният в керамзит.


Ето и как стана:
https://lh3.googleusercontent.com/-7ZfWEBuaUcg/Vh1cNnn-5_I/AAAAAAAAOzE/YDdJ5lx8-10/s640-Ic42/DSC07504.JPG https://lh3.googleusercontent.com/-DqZgh9wfhZU/Vh1cMSHcrPI/AAAAAAAAOy8/CRfzbU9DPT0/s512-Ic42/DSC07506.JPG https://lh3.googleusercontent.com/-07i2Irfe9fM/Vh1cLPga3xI/AAAAAAAAOy0/nBn0x176t8U/s512-Ic42/DSC07509.JPG

После добавих мъх от градината и тиландзии. Тези се водят сухолюбиви и се надявам да се ок там.

От горе:
https://lh3.googleusercontent.com/-FP3I-es77fE/Vh1cD7P_9TI/AAAAAAAAOyM/ekER_-29Cts/s720-Ic42/DSC07518.JPG

Подводните растения още не съм поръчал, защото не съм оправил лампата още. Но поне цикълът се върти и скоро ще стане време и за риби.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Peakone

Ако корена под водата го накичиш с анубиаси ще стане яко.

Тиландзиите и бромелиите от къде ги поръча?

gebo777

Добре изглежда така, времето ще покаже кое си е на мястото и кое не... Дано повечето да тръгнат.
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

Borko7

14.10.2015 00:18 #14 Last Edit: 15.10.2015 17:59 by Borko7
Цитат на: Peakone - 13.10.2015 23:44
Ако корена под водата го накичиш с анубиаси ще стане яко.
Mалко съм се вманиачил аквариумите ми да са близко до биотопните и гледам поне рибите и растенията да са от един континент. Това е планирано да е Централна Америка и ще има няколко ехинодоруса. Иначе анубиасите наистина са подходящи.

Цитат на: Peakone - 13.10.2015 23:44
Тиландзиите и бромелиите от къде ги поръча?
http://www.ebay.de/usr/wolfgangzieseniss?_trksid=p2057872.m2749.l2754

Публикациите са слети: 15.10.2015 17:59

Kaкво мислите относно осветлението? 4 ЛЕД лунички с по 4 1В диоди, т.е. 16В достатъчно ли ще е?
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Similar topics (5)

32611

Започната от filio


Публикации: 70
Прегледи: 56170

38412

Публикации: 0
Прегледи: 3574

24170

Публикации: 27
Прегледи: 49853

37296

Публикации: 25
Прегледи: 17653

42085

Публикации: 10
Прегледи: 7426