• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Кой ще ми докаже, че рекламираните порести биомедии във филтъра не са вредни?

Започната от iuli, 13.08.2015 09:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

iuli

Цитат на: Penta - 24.08.2015 00:25
Слагал съм торфа на Сера във филтъра когато се мъчех да подкиселя водата - не мръдна и на десета. Тогава водата ми беше безумно твърда обаче. Сега го ползвам в първия слой когато стартирам аквариум.
Уважавам хора които първо четат после питат, не чакат на готово. Просто разбиранията ти са коренно различни от моите и на доста други хора.

Чак сега видях че си от Варна. Не само разбиранията ти, но и водата ти е коренно различна от моята. Амониевата селитра я слагам на върха на лъжичката ежедневно. Защото предполагам, че в калиевия нитрат и фосфат има много калии и се натурпва. Не знам ти колко си слагал, при мене нямам проблем с водораслите. Ако се увеличават малко повече намалям фосфора и (или) селитрата. Но брадата от торфа при мене хвръква нагоре, така както и водните растения. Ти казваш, че в твоите условия на твоята вода торфа не е дал резултата, който аз съм видял в моя аквариум. Да пробва тогава някой дето е от София - софийската вода е същата като берковската, въпреки че е рилска. И да каже резултата от експеримента.

bunzip2

С ежеседмичните смени на вода (разбира се и нужни процент), натрупването на каквото и да е, се решава като проблем.
Амониевата силитра не е подходяща за торене в аквариум.
Аз също торя с KNO3 и KH2PO4 и проблеми нямам.
Слагаш 1000 боламача в тоя аквариум, после търсиш проблемите в медията.

iuli

Цитат на: bunzip2 - 24.08.2015 00:32
Аз лично толкова смотана тема, скоро не съм чел.
iuli, проблема с растенията ти изобщо не е в канистъра :)
Даже се съмнявам, че познаваш и растенията си какви са точно. alternathera reineckii не знам каква е такава зелена при тебе :)
Доста често така се получава - аквариума тръгва, върви супер, даже прекрасно. След 2 месеца обаче нещата започват да се скапват. Да, ама за това не е виновна медията в канистъра  :-D
Аз си гледам китките с китайска керамика от 5 лв. и проблеми нямам.
Не знам и как го измисли тоя подход, да тръгваме да ти доказваме и да се обясняваме... едва ли не , ние имаме проблеми  :-D
Проблемите са в твоя аквариум, и по инфото което ни даваш, съмнявам се някой да ти помогне. Последните ти постове звучат като на тотален новак.

Поне покажи една снимка на аквариума, че да знаем за какво става дума... и тоя баланс, вземи го оправи, че кой знае какво е в момента  :-D

И стига с тея глупости, че няма с какво да го снимаш. Ако нямаш телефон с камера (и никой около тебе), да ти подарим един от форума :)

Не издържам вече, ще ходя да спя.

Алтернатерата ми я изпрати
Nikiengi
Интересуващ се
Член+ на форума към БАЕ
*****
Местонахождение: Пловдив.

Когато ми я изпрати с два оцелота си беше зелена. След това при мене стана по-хубава и й се промениха листата. Мислих, какво ли ще да е това растение, рових по сайтове и книги и накрая го попитах него. И той ме изненада. И аз не можех да повярвам, че има такава алтернатера.
Питай го него, дали има такава алтернатера. При мене тая алтернатера направи горичка за четири месеца, а не за два - ти си тоя дето не разбира.
Аквариума, защо да го показвам на снимка - сега е грозен. Като се оправи, ще ти се обадя, да ми подариш една камера, щом имаш желание.

Лека нощ, ще си довършим приказката утре, без друго май прекалихме.

zariio

Ако търсиш съвет точно при софийската вода можеш да изхвърлиш всички боклуци дето изброи че добавяш във водата с изключение на калиевия нитрати и дехидрогенфосфат.След като си си поръчал профито друго не ти трябва.Отвори си един калкулатор и си сметни по колко точно да добавяш а не с тези 1/8 и 1/16 лъжички.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

petko

iuli на твоето количество вода добавям три пъти по малко торове и съм с СО2.Ако се досещам правилно не добавяш СО2.
Освен кристалона,какво добавяш за макрото,защото в него е пренебрежимо малко в сравнение с макрото.Сигурно със смяна на водата добавяш повече микро.
Хайде сега се сети какво прави активния въглен-отприщил е лавинообразен процес.

bunzip2

Цитат на: iuli - 24.08.2015 00:52
... При мене тая алтернатера направи горичка за четири месеца, а не за два - ти си тоя дето не разбира.
Аквариума, защо да го показвам на снимка - сега е грозен. Като се оправи, ще ти се обадя, да ми подариш една камера, щом имаш желание...

Периода от 2 месеца, беше образно написан. Както и да е.
Според мен слагаш всякакви неща, и от толкова комбинации, не може да си направиш сметката от кое по колко слагаш. Може и да предозираш с нещо, а друго може и много да не достига.
По снимките на аквариума, долу-горе може да си направим ние сметка какво е положението. Какво като е грозен? Теб те е срам ли сега?
Ами всички сме имали грозни аквариуми... нали идеята е да се види, за да добием представа за какво става дума.

В крайна сметка не можах да разбера едно нещо! Ти искаш ние да ти помогнем с проблемите, или искаш нещо да ни обясниш? Защото по начина ти на комуникация, аз лично оставам с впечатление, че ти помощ не търсиш.


iuli

Цитат на: zariio - 24.08.2015 07:07
Ако търсиш съвет точно при софийската вода можеш да изхвърлиш всички боклуци дето изброи че добавяш във водата с изключение на калиевия нитрати и дехидрогенфосфат.След като си си поръчал профито друго не ти трябва.Отвори си един калкулатор и си сметни по колко точно да добавяш а не с тези 1/8 и 1/16 лъжички.

Извинявай, че не си купих от твоето профито, но искам да пробвам и глутаралдехид. Но да те питам, в профитото има и калии. Фосфата и нитрата, дето ти го продаваш, не съдържа ли и той калии. Има някой дето застъпват гледната точка, че когато подаваш калиев нитрат и дихидрогенфосфат, се натрупва калии. Затова подавам минималното количество чист азот. Аз не съм правил проверка, защото както вече казах, нямам тестери. Но на тия им имама доверие, защото проверката не е никакъв проблем, а вече това мнение се застъпва от доста хора.

Публикациите са слети: 24.08.2015 11:33

Цитат на: bunzip2 - 24.08.2015 09:35
Периода от 2 месеца, беше образно написан. Както и да е.
Според мен слагаш всякакви неща, и от толкова комбинации, не може да си направиш сметката от кое по колко слагаш. Може и да предозираш с нещо, а друго може и много да не достига.
Съгласих се май вече, че ми липсват тестерите. Много работи още ми липсват. Но познавам едни стари акваристи, врели и кипели, дето не ползват даже и пеха тестери и метъри. Но все пак, като се правят частични смени, грешките при моето предозиране се изправят. А съотношението на веществата в кристалона е направено все пак за растения (макар и сухоземни), и не е далече от правилната комбинация. Това което в него не е добро е амониевия и амидния азот. Но аз слагам по малко от него и по-често. Някои застъпват гледната точка, че и амонякът е добър за аквариумните растения и трябва да се подава, и когато се подава в малки количества няма никакъв проблем за животните. А аз със животните проблеми нямам.

Цитат на: bunzip2 - 24.08.2015 09:35По снимките на аквариума, долу-горе може да си направим ние сметка какво е положението. Какво като е грозен? Теб те е срам ли сега?
Ами всички сме имали грозни аквариуми... нали идеята е да се види, за да добием представа за какво става дума.

Не ме е срам, но нямам камера ( а също и блуту) и ме мързи да търся такива неща. Това което можете да видите и евентуално да разберете по-добре от мене е кои точно химически вещества липсват. Аз колкото пъти съм чел кои са признаците на липси на хранителни вещества, толкова пъти съм се обърквал тотално. Защото примерно за малки дупчици, като от игла, казват било липса на калии. И аз подавам калии, подавам (без да тествам, както винаги), дупчиците не изчезват, а в един момент системата се срива и май става въпрос за липса на азот. След това изравям от някъде, че предозирането с калии (а евентуално и с натрии от содата, с която качвам пехато), води до блокиране на усвояването на азота. В следствие на което аз железно почвам да си подавам по малко азот и внимавам с калия. "А дали е така, кой, кой ще ми каже?"

Цитат на: bunzip2 - 24.08.2015 09:35В крайна сметка не можах да разбера едно нещо! Ти искаш ние да ти помогнем с проблемите, или искаш нещо да ни обясниш? Защото по начина ти на комуникация, аз лично оставам с впечатление, че ти помощ не търсиш.

Е след такъв въпрос, и аз не можах да разбера едно нещо - да не би да те дразни нещо начина ми на комуникация? Начинът ми си е моя начин, какво да направя друг нямам? Това което искам е дефинирано много ясно със заглавието на темата - искам някой да ми обясни на мене. На тоя някой няма да му е лесно да направи това. Аз си блъскам главата с тия работи всекидневно от десетки години. И чета, препрочитам, обмислям, практикувам. Катастрофите, резултат от постоянни експерименти са хиляди, малки и големи. Ти мислиш ли, че след такова главоблъскане и ходене по мъките, ще позволя на някой да хване какъвто и да е заек и да ми го пусне в двора на къщата? Имам закучени проблеми, това е така. До тука обаче не мисля, че успяхте да ги откучите.

По въпроса, с обяснението за това, че пластмасовите медии са по-добри от порестите безспорни аргументи, че не съм прав не чух. Приведох ви и практически конкретен пример с моя аквариум, а не със световния опит. Тоя пример, за мене говори, че именно медията ми е причина за катастрофата. Вие се фиксирахта в идеята, че аз нещо съм сгрешил с торенето, но торенето ми дори и не много добро, до сега работеше.

Дали търся помощ - винаги търся помощ, но знам, че диамантите, може и да се търкалят по улицата, рядко се случва човек да ги намери. Но не търся помощ за начинаещи. На начинаещия лесно можеш да му кажеш, че като си смени цялата вода на рибата или забрави да сложи термометър, това е най-бързия начин да си измори рибата. А оспорвам общоприето схващане. И ако някой дето скоро е проходил си мисли, че знае, значи още не е чувал за упражнението "Бегом до хоризонта и обратно!". Тоя е прочел общоприетото схващане, което в повечето случаи на практика работи и вярва в него, като в партията-майка. Но с голям процен вероятност (може би не 100%), идва момента, когато общоприетото схващане не работи. И няма да има кой да му каже. Няма я мама. Но има и някои дето са били късметлии, да не катастрофират - тяхната вяра ще си остане железна. Може би ги има, а може и да ги няма. Във всеки случай, аз въобще не съм от тях.
Е, повечето от вас може би също не са от тях, и както казваш - всички сме имали катастрофи. Обаче има и късмет. Примерно във варненската вода макар и твърда има достатъчно от разни вещества, а берковската и софииската са бедни. Освен това някой може и да е избрал от самото начало да си купи пълен набор от тестове, защото е попаднал на човек, който е настоял, точно така да направи.
А може ли да питам сега, защо вие си затривате времето с мене? Нямате ли си друга работа?

zariio

Заместваш калиевия нитрат с урея и няма да имаш притеснения от предозиране с калий.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

bunzip2

Виж сега, няма голямо значение дали ще сложиш някаква керамична/стъклопореста медия, или въпросните биотопки. Нитрифициращи бактерии все ще си има достатъчно.
Аз съм на мнение, че случката е по-скоро съвпадение при тебе.
Примера с хората, които следват общоприетото, не е съвсем така.
Идеята е само една, и повярвай ми работи. Давай на растенията всичко, и проблеми няма да има.
Границите в съотношението и концентрацията са доста големи, така че по-вероятно е да имаш недостиг, от колкото да предозираш.
Аз лично вече няколко аквариума поддържам с подобно торене, и в нито един проблеми не е имало от предозиране на калий или каквото и да било.
Даже според мен при сравнително силно осветление, при добро подаване на СО2 предозиране не може да стане :D , по-скоро обратното.
А редовните смени на вода, оправят всякакви грешки с баланса и натрупването.
Според мен, гледаш прекалено математически на нещата, а няма нужда чак от такова старание. Просто давай нужното... като нямаш тестове, давай повече! Давай двойно... проблеми няма да има, въпроса е всичко да даваш.
Ако имаш притетеснения за калия, съвета на zariio за карбамида е много уместен. Макар че според мен няма нужда. От опит ти казвам, че само с KNO3 и KH2PO4, резултатите са повече от добри!

iuli

Цитат на: petko - 24.08.2015 07:21
iuli на твоето количество вода добавям три пъти по малко торове и съм с СО2.Ако се досещам правилно не добавяш СО2.
Освен кристалона,какво добавяш за макрото,защото в него е пренебрежимо малко в сравнение с макрото.Сигурно със смяна на водата добавяш повече микро.
Хайде сега се сети какво прави активния въглен-отприщил е лавинообразен процес.

Вероятно ме питаш, какво добавям за микрото (написал си макрото). Много малко дървесна пепел, защото запушва филтъра. Тя съдържа всички микроелементи, в усовима форма, когато попаднат под влияние на почвените бактерии, т.е. аеробните във филтъра и анаеробните в грунда. Това е според агрономите.
Ако те разбрах, ти се насочваш към предположението, че въглена е дръпнал микроелементите и после те са били дефицитни за дълъг период от време. Все пак подадох кристалон, а пепел дали подадох не помня. В кристалона има всичко. Сяра дадох с калиев сулфат. Железен сулфат сложих отделно. Обаче сложих и малко от един друг комбиниран тор, който съдържа усвояем калции, сяра и някакъв катализатор плюс микроелементи.
Това с отключването на процес от въглена, не знам как си го предствяш. Аз мисля, че щом съм махнал въглена и съм подал микро, значи във водата започва да има микро. А от микрото растенията имат малка нужда, защото е микро.
Въглероден двуокис подавам от мая и захар, обаче го спрях преди да сложа въглена, за да намаля растежа на растенията. А след като те не се оправиха, не почнах да го подавам пак. Не е от въглеродния двуокис. Хигрофилата полисперма, цератоптериса а и повечето от другите растения си растат доста добре и без въглероден. А плаващите растения имат досег с атмосферния въздух - липсват други хранителни вещества.

Отивам да си взема профитото и да сложа в аквариума. Мисля първо да сложа по-малко от указаната доза, защото съм имал случай, да слагам от тетраплантамин няколко пъти по-малко от предписаното и на другия ден почват да ми се прецакват растенията. Светът е пълен с парадокси - поне според мене.

petko

Да,микро имах предвид,правописна грешка.
И аз добавям по малко кристалон, точно заради  амониевия и амидния азот,а не заради микрото.Тях ги пренебрегвам от кристалона.
Да, това ми е предположението за въглена,а един път тръгнат ли да гният повечето пъти е необратимо,каквото и да правиш след това.
Много промени си направил в подръжката на аквариума със смяната на филтъра.Може би ,ако си беше запазил старата схема на торене,осветление и всичко друго ,нямаше да се случат тези неща със смяната на филтъра.
Относно медията,питаш дали е врена,а не коя е по-добра.Това не мисля ,че някой може да докаже без лабораторни изпитания.Затова се доверяваме на производителите. :-)
Все едно да доказваме коя храна за рибки е по-добра или вредна.Макар,че съм отписал една марка храни,защото след половин пакетче ми тръгват водорасли,а с други не става така. :-)

hip9

Мисля, че слагаш твърде много вещества от какво ли не и то без да знаеш какво количество слагаш. Получаваш микс от торове за сухоземни и водни растения, а баланса на елементите от всичко това не е добър.Няма да е зле преди да добавиш и от профитото да направиш поне 50% смяна на водата и да сложиш макроелементи също. Не си усложнявай живота с толкова много торове.

evgeni200


torsade

За филтърните медии.
Ето в този клип обясняват, че пластмасовите медии не стават за канистър, а са предназначени за големи филтри - съмпове или филтри с подвижна медия, като за кои, например. Повърхността им е малка и само най-активните бактерии могат да се заселят.
А от колегите разбирам, че проблема ти не е изобщо там (самият аз не съм правил растителен,аквариум, гледам риби :-) )
Охлювът не ни е враг!

iuli

Цитат на: petko - 24.08.2015 12:16

Относно медията,питаш дали е врена,а не коя е по-добра.Това не мисля ,че някой може да докаже без лабораторни изпитания.Затова се доверяваме на производителите. :-)


Вероятно някой ще направят и тестове след, като повдигнах въпроса. Според мене трябва да се тестват нитрати, нитрити и амоняк. При това при по-натоварен с органика (риба) аквариум, а не с по-малко, където от филтър може и да няма нужда. По-лошата медия, понеже има по-малка повърхност, която да се мие от водата носител на кислород, ще преобразува по-бавно амоняка. А ако има и полуденитрификация, анаеробния процес ще стига до превръщане на нитрата в нитрит. Аеробните бактерии ще го превъръщат отново в нитрат и така ще си играят на пинг-понг. Т.е. при по-лошата медия, ще има повече амоняк и нитрити и по-малко нитрат или никак. А това според мене означава, че по-лошата медия е по-вредна. Но тези тестове, трябва да се правят по-продължително време и неколкократно, защото има и други фактори, дето няма да са постоянни. При първоначалното слагане на порестите медии, порите им са чисти и те ще стартират по-бързо от пластмасовите. Разликите ще се видят примерно месец и повече, след смяна на медията. Има значение и температурата, количеството на животните, и колко са хранени. Тези неща трябва да са приблизително еднакви. Който направи такива експерименти, нека да пише и да публикува резлутатите тука.

Публикациите са слети: 25.08.2015г 07:07ч

Цитат на: torsade - 24.08.2015 15:17
За филтърните медии.
Ето в този клип обясняват, че пластмасовите медии не стават за канистър, а са предназначени за големи филтри - съмпове или филтри с подвижна медия, като за кои, например. Повърхността им е малка и само най-активните бактерии могат да се заселят.
Последното изречение представлява нонсенс. Т.е. пълна глупост. Повърхността на една медия, колкото е по-малка, толкова с по-голяма скорост се мие от водата. Т.е. на единица повърхност се доставя повече кислород и бактериите имат по-добри условия за развитие. От което следва, че при по-малката повърхност, ще имаме по-бърз растеж на бакрериалния налеп. Но на изхода на канистера, ще имаме и повече неизползван кислород, защото малката повърхност означава, малко бактерии, които са свършили и малка аеробна работа. Върху една и съща площ от медия, както пластмасова, така и керамична или стъклена, при пластмасите скоростта на растежа е по-бърз. Бързината на растежа не зависи от самия материал, защото той е биологично неутрален, т.е. не отделя вредни вещества и не се разлага.
За мене (а предполагам и за тебе) е факт, че по пластмасовите маркучи, скоростта на растеж на бактериите е най-бърз. При порестите медии, първоначално ще имаме по-бърз общ растеж, защото има по-голяма повърхност. Но след две три седмици, или месец или два (не мога да кажа колко точно ще бъде защото това зависи и от други фактори - температура, количество риба, отоношение на мощността и обема на филтъра спрямо органиката), порите се запушват и повърхността на порестата частица е равен колкото на едно непоресто търкуло със същия диаметър. Т.е. много по-малка от тая на пластмасовите медии.



Публикациите са слети: 25.08.2015 08:07

Цитат на: killiman - 19.08.2015 09:40
Пропускате един доста важен фактор - светлината, която присъства при входящия и изходящия маркуч на канистъра, но не присъства в самия канистър.

Чак сега загрях, какво искаш да кажеш. Ако съм те разбрал правилно, имаш предвид, че по стените на маркучите, напепът може да не е само от бактерии. При твоя аквариум, маркучите може и да са на светло, обаче при моя, на светло са само краищата им които влизат в аквариума. Защото аквариума ми е в шкаф. Зад шкафа е тъмно, защото шкафа е до стена без прозорец. А това което влиза във филтъра е на още по-тъмно място. И по маркучите се образува налеп, който е кафеникаф на цвят, дебелината му за месец два става най-малко милиметър, а може би дори два. Водораслите може да ги изключим като фактор.

Similar topics (5)

27368

Публикации: 8
Прегледи: 4002

11728

Публикации: 5
Прегледи: 3332

10836

Публикации: 3
Прегледи: 3135

4184

Публикации: 14
Прегледи: 9161

53095

Публикации: 2
Прегледи: 2006