• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Кой ще ми докаже, че рекламираните порести биомедии във филтъра не са вредни?

Започната от iuli, 13.08.2015 09:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

evgeni200

Цитат на: iuli - 17.08.2015 13:38
А порите на порестите материали се запушват, защото върху тях се заселват първо колонии от полезни бактерии, които първоначално са много тънък налеп и не ги запушват. Тоя налеп е органично вещество, което нараства и в един момент запушва пората. След което аеробните бактерии загиват и почва анаеробно гниене.

Цитат на: iuli - 17.08.2015 13:38
Тоя налеп е органично вещество, което нараства и в един момент запушва пората.
От тук не следва ли, че аквариума е пренаселен?!!!!!!!!!!!!
Ако се съобрази количеството биомедия то се получава тънък налеп от какви бактерии?
Аеробни и анаеробни бактерии не живеят вечно
Цитат на: iuli - 17.08.2015 13:38
и почва анаеробно гниене.

iuli,количеството аеробни бактерий не е ли пропорционална на "храната" която им се подава от аквариума съобразена с тяхната площ за заселване във филтъра за която е отговорен създателя на аквариума :)


iuli

Цитат на: bunzip2 - 17.08.2015 21:13
А въпросния източник, от който черпиш информация, дали има друга цел, освен комерсиална?

Еми не знам. Дай някой източник, който според тебе е с некомерсиална цел и да ги сравняваме.

Публикациите са слети: 17.08.2015 23:45

Цитат на: evgeni200 - 17.08.2015 21:31
От тук не следва ли, че аквариума е пренаселен?!!!!!!!!!!!!
Не знам дали следва. Но и да е пренаселен, пластмасите са по-сигурни.Те ще образуват анаеробни зони, чак като се задръсти филтъра и му падне дебита. По-добрата система е тая, дето може да поеме по-голяма степен на пренаселване. 

Цитат на: evgeni200 - 17.08.2015 21:31Ако се съобрази количеството биомедия то се получава тънък налеп от какви бактерии?

В нас имам една дамаджана с вода, и я ползвам, когато спре водата. Водата в нея никога не се прецаква, защото не отглеждам в нея животни и растения. Понеже съм съобразил количеството на животните, не ми трябва и филтър.

Цитат на: evgeni200 - 17.08.2015 21:31iuli,количеството аеробни бактерий не е ли пропорционална на "храната" която им се подава от аквариума съобразена с тяхната площ за заселване във филтъра

Пропорционална е. Но и на разни други работи е пропорционална. Най-проблемен е кислорода, който е с малка концентрация във водата. Там където повърхността се мие от водата с по-голяма скорост има по-бърза доставка на кислород. А в порите движението на водата е слабо, даже и преди да се е образувал налеп. След това става още по-слабо и накрая повърхността на порестата частица, която се мие от водата е колкото на непореста частица.
В самата пора вече има органично вещество, но няма кислород. При положение, че аквариума не е чак толкова пренаселен, че да липсва кислород, защо да не пуснем кислород до всичката повърхност на медията дето сме я сложили във филтъра.
Освен това има и друг параметър дето трябва да се посочи. Не само повърхността на налепа на полезните бактерии; а и общия обем на полезните бактерии във филтъра. При пластмасите повърхността е малка, в сравнение с порестите, но общото пространство на порите е по-голямо, по-добре се снабдява с кислород, органиката в тези пори се движи и съответно - обемът на полезните бактерии е по-голям. Като е по-голям и работоспособността му е по-голяма и може да поеме по-голямо пренаселване.

Значи виж сега: Най-голяма повърхност има активния въглен. На второ място са разните порести материали от стъкло, керамика и пр. След това вече идват пластмасите. Активният въглен не става за биоповърхност за аеробните бактерии. Пластмасата със сигурност става. Порестите материали дето се използват са междинно положение между въглена и пластмасата. Именно за това ние сега спорим, дали стават или не стават. Защото са на границата.

petko

Цитат на: iuli - 17.08.2015 22:46
Порестите материали дето се използват са междинно положение между въглена и пластмасата. Именно за това ние сега спорим, дали стават или не стават. Защото са на границата.
Въпроса не беше ли дали са вредни или не.

evgeni200

Цитат на: iuli - 17.08.2015 22:46

В самата пора вече има органично вещество, но няма кислород.

Интересно какво се случва с това органично вещество :-)

iuli

Цитат на: evgeni200 - 18.08.2015 21:31
Интересно какво се случва с това органично вещество :-)

Без кислород ли? И кое му е интересното?

killiman

Пропускате един доста важен фактор - светлината, която присъства при входящия и изходящия маркуч на канистъра, но не присъства в самия канистър.

iuli


Добре, айде сега да дам и малко факти, но не от световната практика, а от моята лична. Преди малко повече от месец си купих един канистер Ехайм еко про 300. От самото начало исках да ми сменят медията във филтъра със синя гъба. Но понеже не стана и си рекох: дай да я пробвам тая медия, все пак.

Какъв е резултата след малко повече от месец работа на тая медия. Растенията ми загиват поголовно. Това което със сигурност остана е криптокорина афинис, която има незначителни поражения. Другото, което вероятно ще оцелее, макар и с по-големи поражения е хигрофила полисперма и микрозорума. С още по-големи поражения и с изгледи да оцелее е хигрофила корумбоза и роголистника, който плува на повърхността. Почти никакви шансове няма лудвигия репенс, алтернатера рейнеки (някаква зелена, дето растеше безотказно и с много голяма скорост). Също и цератоптерис таликроидес, който загина и като плаващо и като насадено растение (насаденото беше петдесет сантиметра високо. Може би ще оцелее лимнофилата (насадена) и лимнобиума отгоре на водата, но и той гине.

Сега да пробвам да обясня, защо се случи това, като пак повтарям, че нямам други тестове освен пехаметър. През жегите температурата ми се повиши до 28 - 30 градуса. Иначе я поддържам на 23 - 27. Но не вярвам да е от това, защото дълго време съм поддържал 28 - 30, когато гледах дискуси и растенията си бяха добре. В момента, когато сложих новия филтър, понеже се слага и вата с въглен, не подавах хранителни вещества, само минимално азот, който въглена не може да дръпне. Това беше дванадесет дена, после извадих въглена. През времето на слагането на въглена малко ограничих светлината, заради намаленото количество хранителни вещества. След това започнах да подавам хранителни вещества, но растенията продължават да си гинат стабилно и обръщане на тенденцията за сега няма. Другото което е възможна вероятна причина но я отхвърлих е че сложих около сто грама варовикови камъни много слабо шуплести на дъното където има течение. Водата в Берковица е много мека и не вярвам от това да е станала фатално твърда и прекалено богата на калции.

Та смятам че става въпрос за липса на някакви хранителни елементи и това е свързано с медията във филтъра. Пореста глина на ехайм и поресто съкло. Глината има свойство подобно на зеолита но много по-слабо. Т.е. действа като йонообменник и дърпа амоняка, а също и някои други йони. Порите в стъклото както и в глината, първоначално са достатъчно големи да образуват бактериален налеп, но после намаляват, а намалявайки вероятно започват да абсорбират, подобно на въглена. Което означава, че издърпват органични вещества, вкл. и хуминуви киселини, йони на метали, микроелементи. Мисля си че има липса и на азот, и фосфор. Въпреки че подавам калиев фосфат и нитрат. Светлината не може да е била причина за това дето се случи, защото микрозорумът е повреден - старите листа гинат на големи черни участъци. А растеният по повърхността гинат даже по-бързо от себеподобните си, дето са насадени. С изключение на роголистника, който също гине, но по-малко. Хигрофила полисперма, която се е откъснала и плува гине много бързо, а преди си растеше.

Така - шах на тия, дето твърдят, че световната практика си била добра.

ivotri

Колега, искам да ти кажа, че има много причини да ти загинат растенията.
Всяка една промяна, като смяна на филтър, добавяне на нов, може да наруши баланса в аквариума за известно време.
Това не значи, че една медия или друга е вредна.
Щом си решил, че за теб не е подходящ този вид медия не я използвай и това е. Няма, какво да се доказва и закакво да се спори.
Много хора използват омекотена вода, обратни осмози и т.н. според мен и те не са напълно безобидни въпроса е дали човек си купува оборудване само за да е модерен или знае какво точно иска да постигне и как да го използва за да постигне желания баланс.

Стоян Михов

 Да се абонирам за темата и да си покажа подписа  :-) не са много темите, дето поставят в шах световната практика  *JOKINGLY*
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

petko

Цитат на: iuli - 23.08.2015 12:19
В момента, когато сложих новия филтър, понеже се слага и вата с въглен, не подавах хранителни вещества, само минимално азот, който въглена не може да дръпне.

Мат

iuli

Цитат на: petko - 23.08.2015 15:03
Мат

Мат ама за тебе. Филтъра го инсталирах на 08 юли. Въглена го махнах на 20 юли. Веднага сложих макро и микро елементи, а след това постоянно ги подавах. От 20 юли до днес са повече от месец. За тоя над един месец, опустошението на растенията ми е значинтелно. От цератоптериса вече не остана почти нищо. А преди месец изглеждаше, че ще оцелее.
Та ти значи искаш да кажеш, че ако оставя растеният без хранителни вещества за 12 дена, това е фатално. Съмнявам се, но даже и да се съглася с това, как ще обясниш, че тия дето си бяха живи на 01 август, вече са умрели?

Публикациите са слети: 23.08.2015г 15:03ч

Цитат на: Стоян Михов - 23.08.2015 14:12
Да се абонирам за темата и да си покажа подписа  :-) не са много темите, дето поставят в шах световната практика  *JOKINGLY*

Това което се опитвам да кажа, относно световната практика е че тя е нещо като НЛО - всички говорят за нея, но никой не може да я види. За да я види, трябва да е вездесъщ, като Господа Бога наш. Пък той не е. Това което може да види е това което му е в ръцете, а така също донякъде и това което някой му го казва. Но не на всеки може да имаш доверие.

Публикациите са слети: 23.08.2015 15:34

Цитат на: ivotri - 23.08.2015 12:47
Колега, искам да ти кажа, че има много причини да ти загинат растенията.
Всяка една промяна, като смяна на филтър, добавяне на нов, може да наруши баланса в аквариума за известно време.
Това не значи, че една медия или друга е вредна.
Щом си решил, че за теб не е подходящ този вид медия не я използвай и това е. Няма, какво да се доказва и закакво да се спори.
Много хора използват омекотена вода, обратни осмози и т.н. според мен и те не са напълно безобидни въпроса е дали човек си купува оборудване само за да е модерен или знае какво точно иска да постигне и как да го използва за да постигне желания баланс.

Обратините осмози се ползват за предварителна подготовка на водопроводната вода, когато местната вода има прекалено много соли. А активния въглен се продава с канистера и е предназначен да хване вредните вещества които се отделят от канистера в първите десетина дена след като е влязъл в досег с водата. Няма аналогия между това което съм направил аз и нещата дето прави някой, без да знае какво точно прави. Има ситуации, които са парадоксални за тия които разбират и не ги бъркай със ситуациите в които се набутват тия, дето въобще не разбират.
Съгласен съм, че има много ситуации които могат да ми утрепят растенията, но аз не съм правил резки движения, а там където съм мръднал, вече го казах. Промяната на филтъра може да е фатална, но тука каква промяна имаме - сменил съм една биофилтрация с аеробни бактерии с друга. При това, трябва да е даже по-добра. Рибата ми е прекалено малко и даже да съм турил по-слабомощна биофилтрация , няма как да е изпаднала системата в дефицит. Освен това, аз съм променил само частично филтрацията си, защото имам втори филтър от обикновена гъба с аератор, дето си стои. Това можем да го смятаме за промяна, само ако съм турил нещо друго, а не само аеробни бактерии.

Стоян Михов

Така е juli, мисля че тук всички сме съгласни, че световната практика не може да се пипне, че човек не трябва да се доверява сляпо на другите и че никой не може да ти докаже че рекламираните биомедии не са вредни, пък и защо му трябва да ти го доказва?
Доколкото темата от вредността на биомедиите се измести през полезноста им и отиде към проблемите с растенията в определен аквариум, аз предлагам ние пък да отидем към приключване на дискусията, докато все още шахът и матът са виртуални и вълненията не са се изострили :). Не мисля, че някой може да те убеди, че не биомедията е била проблема в твоя аквариум, както и не вярвам ти да убедиш "световната практика", че биомедиите са вредни, тъй че Наздраве и всеки да си остане с убежденията. Разнообразието е в основата на развитието е казал един велик човек.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

iuli

Цитат на: Стоян Михов - 23.08.2015 15:38
Така е juli, мисля че тук всички сме съгласни, че световната практика не може да се пипне, че човек не трябва да се доверява сляпо на другите и че никой не може да ти докаже че рекламираните биомедии не са вредни, пък и защо му трябва да ти го доказва?
Доколкото темата от вредността на биомедиите се измести през полезноста им и отиде към проблемите с растенията в определен аквариум, аз предлагам ние пък да отидем към приключване на дискусията, докато все още шахът и матът са виртуални и вълненията не са се изострили :). Не мисля, че някой може да те убеди, че не биомедията е била проблема в твоя аквариум, както и не вярвам ти да убедиш "световната практика", че биомедиите са вредни, тъй че Наздраве и всеки да си остане с убежденията. Разнообразието е в основата на развитието е казал един велик човек.

Обърни внимание, че казах "шах", а не мат. Т.е. ако някой ми извади аргументи и ми обясни къде съм се объркал, аз съм отворен, да си променя мнението. Така че не ме нарочвай лекомислено в субективизъм. Темата може да се движи от общото към частното и обратно. Аз давам конкретен пример с моя аквариум и всичко за което говория се е появило в главата ми, защото съм бил в постоянен контакт най-вече с моя аквариум.

Петко изказа струва ми се твърдението, че растенията ми загиват поради липса на хранителни вещества. Когато това става, продуктите от гниенето им подхранват водораслите. Но водораслите в аквариума ми се развиват доста слабо. Почти ги няма даже на най-осветеното място (предното стъкло), където пада и дневна светлина (вкл. и два три часа слънчева). На най-осветеното място, където имах брада, по страничния ръб на аквариума тя е взела да се прецаква и много лесно я свалих, като чистих стъклото. Но се е развила на две места - на маркучето за въздух, където излиза водата от гъбения филтър (там е най-тъмния участък на аквариума), и на загиващата лудвигия (там е най-светлата част от аквариума.

stefan_doc

Колега, след като вече имаш мнение, смени филтрацията си и ако концепцията ти е правилна, ще се радваш на добра филтрация и растения.
Защо толкова настояваш някой да ти доказва обратното?!
Твоето мнение се различава от общоприетото - ами докажи го на практика

petko

iuli,извинявай,но може би трябваше да кръстиш темата "Защо ми се скапаха растенията след добавяне на външен филтър".И да опишеш нещата, до което се стигна по доста обиколен път.

За да може да гадаем по добре,какво е станало в аквариума трябва доста информация.Нито знаем как си обслужвал аквариума до слагането на филтъра и след това.Хвърляш ни в грешна посока или по точно непълна и подвеждаща информация.

Най-вероятно аквариума ти е бил на ръба.
В един добре стабилизиран и балансиран аквариум (особено растителен) добавянето,смяната или махането на филтъра няма да доведе до никакви негативни последствия.
При мен от няколко месеца се повреди така наречения биологичния филтър и в момента съм само с един малък вътрешен ,колкото да върти водата.
Със слагането на филтъра не е било нужно да променяш нищо друго по обслужването на аквариума.

Относно водораслите,колкото и да е малко на тях също им трябва храна.

Similar topics (5)

50840

Публикации: 3
Прегледи: 2788

12306

Публикации: 4
Прегледи: 2683

10510

Публикации: 10
Прегледи: 5759

4214

Публикации: 8
Прегледи: 4886