• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Морският аквариум на aonsu209

Започната от aonsu209, 21.01.2015 20:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

aonsu209

Ето и растежа на акропората за 3 месеца:

aonsu209

Ето малко снимки с телефона и от мен.





https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.cc%2Fi8tdrehc7%2FPurple_bonsai_acropora.jpg&hash=882d3f2903baf6611323af24ee088ba5cb80fa68













На тази снимка се вижда новото бебенце, горе долу на 6 месеца има по 5 - 6 нови коралчета.




И новите ми домашни любимци, идват всеки ден за закуска:







julianiv

Развитието на рифа определно върви в правилна посока, поздравления. Ако не ме лъже паметта ти имаше идея да подаваш в аквата озон. Ползваш ли го?

aonsu209

Благодаря ти, и не не съм бил аз с озона. Аз мисля да премина на ДСР метода. От два месеца не съм сменял водата, а само доливам и нещата се развиват много добре. Нитрати 0
Каций 410
КН 8-10
РН 8.3
Мг 1350
Соленост 1025
Т 26 градуса
Добавям калций, магнезий и КН буфер, плюс АБСД на ред сеа. Мисля бавно да премина на ДСР добавките.

julianiv

Както разбирам идеята на ДСР е да имаш пълен контрол над системата (и да спестиш от солта) но не ти ли изглежда твърде сложен и трудоемък метод? Много ми прилича на зеовит-а, от това слагаш 2 капки, от другото 4,...от 10-то шишенце 12, и ако сложиш 2 капки повече баланса на системата може да отиде на кино. Сигурно преувеличавам, но тестване и следене на 12-13 параметъра и дозиране на толкова добавки си е доста работа. Както казват американците, не ми звучи като фън  :-D GlennF освен, че сигурно е химик по професия, но явно и не го мързи :)

Ще е много интересно ако тръгнеш по пътя на ДСР как ще реагира системата на промяната.
 

aonsu209

До някаде си прав, всички тези методи ( ДСР, Тритон и Суезс) може би има и още са на един и същи принцип. Аз в момента работя по мой метод  :-D без да съм химик. Както вече писах дозирам калций, магнезий и печена сода бикарбонат :-D, също така и ред сеа АБЦД. АБЦД може да се дозира без да се тества за желязо или бром и т.н., спрямо консумацията на калций (на всеки 20ппм калций 1мл от шишенце). АБЦД съдържа всички тези елементи които се дозират в гореспоменатите методи и е много по лесно за дозиране без много тестване.Засега наблюдавам добър растеж и цветове, но все още съм в експериментална фаза  :-D. И както обмислям за напред напълно да премина на ДСР, с цел да намаля разходите. Да, ще трябва да тествам малко повече и да коригирам дозиращата помпа, но тук наблюдавам много добри аквариуми, и то без много усилия. Холандците са много мързелив народ и винаги гледат най-лесното *bg*. Ето линк за GlennF акварима в холандския форум.

julianiv

Благодаря за линка към холандския форум и аквата на GlennF, но се оказа че холандския (фламандския?) ми е леко нулев  :-D Но дори и само от снимките се вижда мн.добро развитие и чудесен резултат. Гледах и няколко негови клипчета в тубата, рифът е впечатляващ, още повече, че е смесен.

aonsu209

Пробвах да направя видео на аквариума и ето какво се получи:

За последния месец не съм имал проблеми, показателите са стабилни, коралите и рибите пораснаха.
Както се вижда от видеото и айптазия добре се развива, отказах се да се боря с нея.



ZIRO

Страхотен аквариум, поздравления  *DRINK*!

julianiv

Аквариумът се оформя чудесно. Не се отказвай от борбата с аиптазията, иначе докато се усетиш ще превземе рифа и ще започне да тормози коралите (а и не само тях). Не знам какви методи си ползвал до сега, но при мен сработи комбинация от няколко. Първо няколко Peppermint Shrimp (Lysmata wurdemanni), но трябва да си сигурен, че са точно от този вид, другите нехаят за аиптазията. Бързо се справят с малките аиптазии, от големите странят, може би ги е страх, така поне бе при мен. Големите аиптазии ликвидирах с инжектиране на гореща вода, но най-ефикасен се оказа Aiptasia X. Не съм пробвал, но колеги споделят за Chelmon rostratus, ако имаш късмет да има апетит към аиптазията ще я опасе за нула време.

М/у другото до къде стигна с идеята за DSR?

aonsu209

Благодаря ви за коментарите. Що се отнася за айптазията пробвах гореща вода, оцет,  peppermint shrimp, но те по цял ден се крият и само вечер излизат. Опасаха само айптазията която беше около тях другата си седи непокътната. Все още не съм пробвал Aiptasia X, но възнамерявам да го пробвам. Що се отнася до ДСР метода все още имам от РедСеа АБСД и продължавам моя метод, но постепенно ще премина към ДСР.


Sent from my iPad using Tapatalk

aonsu209

Продължавам с моя метод, без смяна на вода и ред сеа добавки. Ето как са нещата към днешна дата:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs10.postimg.cc%2Fjv7dzejcp%2FPurple_bonsai_acropora.jpg&hash=a59e239101691c56b422c25942474832716f6b9d







https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs27.postimg.cc%2Fl2t6qcns3%2FWP_20150808_10_41_18_Pro_2.jpg&hash=5441c90de02a8762ab59a69f10b4de55291f3c0a

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs11.postimg.cc%2Fkndibrf8z%2FWP_20150808_10_41_47_Pro_2.jpg&hash=e2d788d35b6e9139a50188968799142355294ea4



Две седмици бях на почивка и сестра ми се грижеше за аквариума (само хранеше рибките) и всичко мина без проблем.
Друго ново от 3 дни ползвам озон на Weipro ET50 свързан към скимера. Все още нямам орп контролер и го пускам три пъти на ден за по половин час на половин мощност.

Ето и една снимка на целия аквариум, по принцип е по цветен но не мога да направя добра снимка.



Стоян Михов

Браво, трябва да споделиш в какво се състои твоя метод. Това, което разбирам дотук е че не сменяш вода и добавяш на ред сий добавките.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

aonsu209

Благодаря, в общи линии това е метода ми не сменявам вода и добавям ред сеа.
Разучавах различните методи единия от които беше ДСР (Dutch Synthetic Reefing) и мислех да премина към него. Но за сега резултатите ми харесват и не мисля да преминавам. Но от всичкото това четене горе долу разбрах от какво има нужда аквариума. В повечето случаи водата се сменява да се намалят нитратите и да се добавят химични елементи от които имат нужда коралите (калций, магнезий и т.н.). Аз използвам био-пелетен реактор с All-in-One био пелети от които съм много доволен. Сега храня колкото си искам и нитратите трудно се качват до 2ппм следователно първата причина за смяна на водата отпада. Намерих тук калциев хлорид, магнезиев хлорид и сода бикарбонат на едро по 5кг разфасовки  и си купих от тях. Забъркал съм на бат Ранди рецептите и доливам от тях. Така решихме проблема с калция магнезия и КХ буфера, останаха всички останали микро и макро елементи. Тях си ги набавям с добавките на ред сеа за цвят (желязо, йод, бром, потассиум и т.н.). Защо не преминах към ДСР, защото там трябваше да добавям всички тези елементи и да тествам за тях, а сега с ред сеа ги добавям на препоръчания от ред сеа метод на всяка консумация на калций от 20ппм по 1мл от добавка.
Да обобщя в момента не сменям вода и доливам всеки ден с дозираща помпа калций, магнезий и оцет (който забравих да спомена по горе). Всеки ден храня с замразена храна и добавям от на ред сеа енергия опаковките А и Б. Също така и два пъти на седмица храня с Fauna Marin Ultra LPS Grow & Color.
Един път седмично добавям магнезия и добавките за цвят на ред сеа, обикновено преди това правя и тестове на водата за Са, Мг, КХ, ПХ, НО3 и NO3.
За сега съм доволен от резултатите на растеж и цвят което е най важното  *DRINK*.







камен чочев

Здравей, хубав аквариум имаш :) Поздравления!
Методът, който използваш, общо взето използваме и ние( които сме без калциев реактор) и в действителност е най- необъркващ. Само ще си позволя един съвет, от опита, който имам:  без смени на вода рискуваш много. Какво имам предвид, смените не са за да се понижат нивата на нитратите и фосфатите (Поне при мен). Проблемът е т.нар. Йонно изместване, т.е. Добавяйки Са, Mg и карбонати в този им вид, постепенно в аквариума балансът между натриевите и хлорни йони се измества. Разбира се аквариума ти все още не е натоварен със СПС корали и не добавяш големи количества, но рано или късно смените на вода ще са необходимост. Ако това ти тежи, мини на калциев реактор, там изместването е много по- малко,  като идеята е, че разтваряйки скелети на корали, то вкарваш във водата точната пропорция за растежа на твоите и усвояването е почти 100%.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Similar topics (5)

17718

Публикации: 27
Прегледи: 17645

8510

Публикации: 15
Прегледи: 17920

48007

Публикации: 10
Прегледи: 4491

52830

Публикации: 67
Прегледи: 20106

25187

Публикации: 55
Прегледи: 22692