• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:34

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

СКИМЕРИ

Започната от Коле99, 10.01.2012 14:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

julianiv

Ако не беше снимката човек ще помисли, че е шега ... без да искам се сещам за накриво изрязаното книжле (инструкция!?) на Deltec-а  *NO*
Честито!

tonino

05.02.2015 21:05 #106 Last Edit: 18.02.2018 17:37 by tonino
...

manastar

Здравейте, аз искам да задам един малко тъп въпрос.Светлината влияе ли на скимера?В смисъл на качеството на отделяне на пяна.И ако влияе как и защо?Питам защото всички скимери са прозрачни.

Стоян Михов

Не, не влияе. Прозрачни са за да виждаш дали прави пяна и какво е нивото на водата в него и големината на балончетата, за да можеш да регулираш, пък и да виждаш колко е пълна купичката.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

manastar

Благодаря за отговора.Значи мога да за меня тръбата на един скимер с камъче например ,ПВЦ тръба?

Стоян Михов

Да, съвсем спокойно.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

manastar

Благодаря за оговорите. *DRINK*

geniusloci

Гледам, че отдавна не е писано в темата, но нещо ме бъгва моето ATi и искам да питам при други така ли е било (с всякакви скимери) - сложа ли храна - била тя замразена или суха, в рамките на не повече от минута чупи пяната и му трябва поне час да се възстанови, понякога и повече.

За съжаление - това никак не съвпада с опита ми с Bubble Magus-ите вкъщи, с които никога не съм имал подобни проблеми (изобщо не съм виждал някога да им пада пяната, освен при ползване на някакви химии, толкова рядко е било ,че чак не помня какво конкретно съм правил, за да се случи), и съвсем не съвпада с моите 4-5+ хранения през целия ден, които предпочитам да правя, понеже иначе половината храна отива във ватата (а в момента и вата не мога да сложа, понеже си докарах скаридки от Гърция и малко прескачат в преливника, в тръбата и хоп - долу в съмпа :D).

Оставил съм го на малко над 2000 литра на час (според цифровия flow meter), въобще не съм пипал изходящата тръба, понеже почва да прелива много лесно.

Разбира се, ще пробвам да го сваля някъде между 1500 и 2000 и да контролирам нивото на водата вътре, но не мисля, че това ще е от съществена полза.

Ще се радвам на някакъв смислен съвет!

Стоян Михов

Така правят ATI поне моя, и тези над които имам наблюдение. Така правеше и Делтека, макар и с по-бавна реакция. Просто АТИ вкарват 4-5 пъти повече въздух и вода от който да е друг скимер и всичко става много по-бързо. Защо те притеснява, че пяната пада? След известно време се възстановява и скимера си работи съвсем нормално. При мен след масово размножаване на коралите (за съжаление не ми остана време да го разкажа тук във форума, прекрасно събитие, което без малко да ми крашне аквариума), пяната падна все едно скимера е във сладка вода и остана така три дни, то това беше и нещото, което ме накара да се огледам какво се случва, първо реших че е станало нещо и ми се е осладнила водата. След три дни пяната започна бавно да се вдига и накрая скимера си изхвърли доста солидно количество тъмен скимат и по ръба на купичката остана мазен светложълт слой отпадък и системата се възстанови. Според мен просто си трябва време бактериите да разградят мазнините и разните други ПАВ от храната, които "убиват" пяната и скимера да ги изхвърли (бактериите).

Като съвет, спирай циркулационната и всички други помпи когато храниш за 10 минути, така храната се усвоява по- добре и не се трупа по разни скрити кътчета, където да я яде цианото. Така ще можеш да разредиш храненията до 2-3 и храната няма да ти отива във ватата (аз не мисля, че има нужда от вата във рифов аквариум) или да отива директно във скимера.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

19.08.2016 00:49 #114 Last Edit: 19.08.2016 22:24 by geniusloci
Не мога да спирам циркулацията, трябва да затварям крана на тръбата за изтичане, нивото горе пада с няколко сантиметра, долу доливната почва да пищи на аларма за вдигане на нивото... Ще намаля храненията де, то сега нямаше и скариди, та ме притесняваше повече колко остава, сега добавих и рачета и купища чистачи, ще се оправят те :)

Знам ли, никога не съм забелязвал проблем с бъбъл магусите, в тях редовно намирах храна в купичката (особено хирономуса, понеже често задържа балонче и плува отгоре). Може да си прав, че е заради обема въздух. Без вата - в друг съмп, този позволява да се въртят неща, които не искам. Вероятно ще чертая и поръчам нов по някое време.

Днес новото двайсет - пробих вентурито докато чистих депозит, много кекава принтирана пластмаса. Това трябва да се произвежда по друг начин. Лепих го, Камен ми даде и едно резервно с проблем, което също лепих, утре ще имам ново, но... пак ще опра до чистене и ще ме е страх да го пипна след кисненето в оцет.

Публикациите са слети: 19.08.2016 22:24

Малък ъпдейт:
- залепеното вентури работи, честно казано - следващото предварително ще го залея с каноколит или PVC лепило от външната страна на тръбичката с цел да я подсиля. Хубаво да се чисти с оцет, но но таистина не пада чак толкова лесно тоя налеп.
- намалих дебита на 1800-1900 l/h и вдигнах нивото на водата с помощта на изходящия кран на скимера. Недостатък е, понеже може да се случи някак да спре притока на въздух, при което водата постепенно се качва, докато прелее, но ще направя мод на капака на купичката, който да не позволява да бълбука нагоре и да пръска. За сметка на това - сега се възстановява за около 15-30 минути след хранене и като цяло не пада толкова рязко.
- междувременно ще потърся някой, който чертае, дали не може да ми го направи на 3D файл и да си го отпечатам, имам принтер под ръка.