• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Какви цихлиди да гледам заедно и как да ги разпозная - мъжки/женски?

Започната от Zarkin, 10.12.2014 20:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Zarkin

Здравейте приятели,

Искам да гледам цихлиди (eз. Малави) и скоро аквариума ще е готов за заселване.
Аквариума не е много голям - 112л., но като за начало мисля че е окей. Та въпроса ми е какви цихлиди да гледам в него, кои видове ще съжителстват заедно и как да ги разпозная (мъжки/женски) като ги купувам в зоомагазина?
Благодаря предварително! 

Caxapa

Всяка риба има профил в който са описани белеза за М и Ж  както и изискванията за обем  аквариум.

Ivan_S

В този обем най-добре да е един вид само, т.е. видов аквариум. Бройката  - максимум 8-9 индивида. От малавийските цихлиди - саулоси или демасони в съотношение 1 мъжки с 3-4 женски. С други думи в този обем 2 мъжки и другите женски. Кой знае какъв избор нямаш. От езерото Танганика може да разгледаш шелитата. Цихлидите искат обем и литраж под 150 л. си е предизвикателство. Успех!  *THUMBS UP*
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Zarkin

Супер, точно тези два вида най-много ми харесват. Да, не бих взел повече от 9 рибки за този аквариум. Като го направя ще кача снимки. Благодаря за съветите! Поздрави  *DRINK*

e6ko

Цитат на: Caxapa - 10.12.2014 21:04
Всяка риба има профил в който са описани белеза за М и Ж  както и изискванията за обем  аквариум.
да

Zarkin

А може ли да ми кажете каккъв вид са белите цихлиди (албинос) и дали могат да живеят заедно със Саулоси?
Благодаря и весели празници на всички!

Ivan_S

Ако говориш за малавийски цихлиди, белите най-вероятно са Pseudotropheus socolofi (Albino). Принципно съжителстват със саулоси, но да ги отглеждаш в 112 л. бруто е абсурд. Та те стават към 15 см. По-горе вече съм споменал какво можеш да отглеждаш в твоя обем (с демасоните ще е предизвикателство предвид не особено благият им характер).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Zarkin

Мерси много! Интересно ми беше какъв вид са белите, защото ми приличат на бяло саулоси :D , та викам да не би да е някаква разновидност на жълтите. Иначе, да решено е, че ще е видов аквариум със Саулоси, както ти ме посъветва. Скоро ще е готов и ще покажа снимки.
А от къде би ме посъветвал да си купя рибките? Гледах, че има доста избор в зоомагазина на Хит в Младост 2 и в магазина на София Ринг Мол, но незнам колко са качествени, да не са някакви хибриди?
Поздрави и весело посрещане на нова година! :)

Ivan_S

Ако са внос от Чехия, Словакия или Германия, стават. В противен случай трябва да видиш родителите и да разчиташ на честната дума на продавачите. Най-добре си пусни обява, че търсиш саулоси и вероятно някой колега ще те снабди. В магазините по-често се намират вида корал ред, който е изкуствена селекция и са оранжеви. Естествената форма се нарича тайван риф и са патешко жълти (женските). Мъжките и на двете разновидности са еднакви като цвят.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Zarkin

Благодаря за цялата информация и съвети, които ми даваш и за отделеното време.  *bg*  *DRINK*

Ivan_S

Цитат на: Zarkin - 30.12.2014 22:34
Благодаря за цялата информация и съвети, които ми даваш и за отделеното време.  *bg*  *DRINK*

За нищо, нали за това сме тук  :coffee:.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

mitaka01

Здравей,ако и аз мога да се включа
има още видове мбуни и танганайци които спокойно може да гледаш в този обем при правилен подбор и добра филтрация.Примерно може да си вземеш някой вид cynotilapia или алтолампрологус или неолампрологус. Може да пробваш и с малко по едри видове без да прекаляваш с броиката и да имаш много добра филтрация и редовни смени на водата.
В посочените магазини рибите ги внасят от чехия но аз не бих рискувал от там защото не ги познават като видове доста често им объркват имената и общо взето може и да незнаеш какво гледаш. Има вносители и развъдчици от които е по-добре да си вземеш и също и колеги който гледат но винаги трябва да си запознат какво точно искаш и произход защото често може и да попаднеш на хибриди най малкото.
Ако мога да ти дам съвет прочети и се запознай с различните видове и при какви условия се гледат - най-лесно е да си вземеш рибки.

Поздрави

Zarkin

Зa много години първо, дa сте живи и здрaви и много успешни.
@mitaka01 Блaгодaря зa съветa нaй-вероятно ще пуснa обявa зa рибките тук във форумa, зa дa могa дa ги купя от някой достaвчик или от някой, който ги рaзвъждa. Мисля дa остaнa нa Сaулоси, че сa достa цветни и ми допaдaт кaто рибки.  :-)

mitaka01

Саулосито си е класика и хубавото е че и женската е оцветена.
Успех

petarstefanov84

За да не пускам цяла тема,да попитам,ще имам ли проблеми със съжителство между двойка крибензиси и двойка Anomalochromis thomasi в 200  литров аквариум като се има предвид че лесно се размножават,ще се избият ли ако и двете двойки имат малки по едно и също време или ще си разделят аквариума.

Similar topics (5)

15708

Започната от Peti_cihlid


Публикации: 3
Прегледи: 2770

136

Започната от веско


Публикации: 20
Прегледи: 12264

3719

Публикации: 10
Прегледи: 5412

54755

Публикации: 63
Прегледи: 20269

38890

Започната от cihlidibsl


Публикации: 4
Прегледи: 3699