• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Нано на JulianIv

Започната от julianiv, 23.12.2014 23:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

julianiv

23.12.2014 23:02 Last Edit: 12.01.2017 15:39 by Caxapa
Състояние към : 5  януари  2015г.

Възраст: Системата е на 14 месеца, стартирана през 11.2013.

Размери и обем: дисплей 60х50х50; общ обем на системата  200л; след слагане на камъни, пясък, оборудване реално водата е около 170-180 л.
Дисплеят е с външна колона, за да не се отнема от и без това малкия вътрешен обем на аквариума. Системата за циркулация на водата е много елементарна, няма клапани за регулиране на дебит или ниво, разчита се само на правилно изчислен (не от мен, разбира се  :-) ) дебит и обеми. Накратко, от дисплея водата се оттича по външна колона в 1во отделение на съмпа, от там преминава в по-ниското 2ро отделение, в което се намира скимера, след което слиза в 3то отделение, където е циркулационната помпа. Евентуалните критични ситуации са спиране на тока и запушване на преливната колона. При спиране на тока известно количество вода се оттича през циркулационната помпа обратно в съмпа, като до ръба на съмпа остават около 2 см т.е. няма опасност да наводня съседите. Тока идва, помпата започва да качва вода, стига преливника и след минута системата е в равновесие. Ако, поради някаква неизвестна на науката причина, се запуши преливната колона, помпата ще продължи да изпомпва водата от 3то отделение на съмпа докато не остане на сухо. Това допълнително каченото кол-во вода в дисплея е разчетено да е по-малко от обема между нормалното ниво на водата в дисплея и ръба на аквариума (дано звучи смислено). Съответно отново спасяваме съседите, а и паркета в хола. Разбира се никъде няма безплатен обяд, и след като при последния вариант помпата би останала на сухо след това си приготвяте едни пари. Както се казва, няма пълно щастие.

Осветление: Тяло DIY с общ отражател, първоначално с 4 бр. Т5 х 24Вт на Sylvania (2 actinic + 2 white), през 01.2014 сменени с Т5 4х24Вт на Red Sea; през 3.2014 преработих тялото, така че всяка Т5 да е с индивидуален рефлектор, като бяха добавени още 2 пури и се получи: 3 Actinic 22'000К, 2 Blue-White 15'000К, 1 Pink. Подреждането на пурите се вижда на снимката. Пурите са на височина около 15 см. над повърхността на водата.
Захранването е с 3 баласта (3х2), които с помоща на таймери се включват по различно време и така се регулира интензивноста и продължителността на светене.
Не съм имал възможност да измеря PAR, но съдейки по коралите осветлението е добро. Oткъм естетика на изпълнение тялото е кръгла нула, но беше замислено като временно (тия, временните неща, са най-постоянни).   

Температура на водата: 25,5 - 26,5 (осветлението качва Т с 1 - 2 градуса, Т  зависи и от сезона). За подгряване на водата бяха сложени 2 (за подсигуряване) нагревателя на Sicce по 100 вт. Както вече писах, при почистване на съмпа (по-надолу е пояснено "много в малко"), без да разбера съм счупил единия от нагревателите и за малко да направя рибена супа, сега реанимираме.

Показатели на водата: Ca 410-430; Kh 7.0-7.5; Mg 1230-1250; Ph 7.7 нощ, 8.0 ден; NO3 0.0; PO4 0.04 ppm; соленост 1.025. Ph пада неприятно през ноща, но засега немога да измисля как да го стабилизирам на 8-ца.

Параметрите на водата следя с тестове на Салиферт (Ca, Kh, Mg), Ph Tropic Marin, NO3/PO4 Red Sea Pro. Отначало мерех почти ежедневно, като допуснах грешката да гоня точната цифра на параметъра. Поне при мен не стана, винаги има отклонения +/-.  Сега системата е сравнително стабилна и меря веднъж седмично само Ca и Kh, като следя само да са в желания диапазон. Останалите параметри проверявам веднъж месечно или при съмнение.
Соленоста меря със соленомер тип поплавък/спиртомер на Тропик Марин, много точен, но трябва да се внимава при работа, че е много крехко изделие.

Поддържане на Са, кН, Mg: Ca - ежедневно добавяне сутрин 6 гр. RS ABC+, вечер по 1-1,5гр. буфер на RS; Mg до сега не се е налагало да добавям;

Активен въглен: Сера, пасивно, в чорапче, ежемесечна подмяна

Сол и смени на водата: Red Sea Coral Pro; смяна на вода седмично 15-20 л.

Механична филтрация: Не

Пясък и камъни: Пясък RS Ocean White; Камъни, живи, 16 кг.
Първоначално ми бе даден пясък, който трябваше да е ОК за соленото. Само че в продължение на 4 месеца не можех да се отърва от диатоми. Всяка седмица сифониране и след няколко дни пак кафява пелена. Предполагам, че пясъка съдържаше високи нива на силиций, но така и не го тествах. Споделих проблема с Камен и той предложи да опитам с пясък на Red Sea. От тогава забравих за диатомите, а попчето се грижи за останалото.
С камъните беше друга драма. Сглобих скейпа (така, че да не прилича на докаран с фадрома  :-D ) и уж напаснах камъните добре един към друг (без лепене), но при всяко по-невнимателно побутване  всичко се разпадаше. Фаза 2 - захванах камъните  със свински опашки. Беше определено по-добре, но все пак си оставаше халтава конструкция. Накрая ми писна, рифът навън, рамка от ПВЦ тръби, пробиване на камъните и хващане към рамката и въпроса приключи. Звучи лесно, но този ден в нас беше мазало (жена ми обаче героически устоя на предизвикателството  @}->-- и заслужено получи титлата рифър honoris causa)

Хранене и оцветяване на корали: От 2 м. добавям RS Reef Energy A/B, преди това не съм добавял нищо.

Хранене на рибите: Разнообразна (готова) замразена; 2 вида флейки на Omega One

Контрол на нитрати и фосфати: GFO в малък реактор на Tropic Marin, от 2 месеца с медия PO4x4

Циркулация на водата: Циркулационна помпа Sicce 2.0 (2000 л/ч., като при воден стълб, като при мен е около 1000 л/ч.), уейвмейкъри (каква ли е българската дума?) 2х Vortech 10MP ES. Признавам си, мнението ми за вортеците е пристрастно, но това е една много яка (в буквален и преносен смисъл) помпа. За аквариум като моя 1 вортек бе достатъчен, но след време ми изпадна изгодно още един и не можах да се сдържа  :-D  Експериментирах с различни конфигурации и режими, сега съм с едно, малко необичайно монтиране, за което имам нЕкакви съображения (но, както казва бившият ми шеф, това е друга бира). 
Искам да спомена двата най-големи, за мен (+) на тези помпи: заемат малко място в дисплея и не ти развалят гледката (особенно при нано-то) и поради уникалната си конструкция топлината на ел.мотора не се предава на водата. И са много яки. *ROFL* Е, и те имат нещо, което е малък (-), но сега няма да си разваляме настроението.

Стерилизация на водата:[/b] не

Скимер: Първоначално започнах с Bubble Magus Nac QQ. Скимер за нано аквариуми и макар, че го даваха за системи около 100л. и при моите 200 л. се справяше не лошо. След 6 м. поръчах Deltec SC1350, дават го за 500 л ненатоварена система/300 л. натоварена. Давид и Голиат (това май не е най-доброто сравнение, но наистина разликата в производителността на двата скимера е огромна).

Съмп: 55х40х30, голо дъно, 3 отделения: 1во вода от дисплея + GFO, 2ро скимер, въглен, нагревател и малко камъни, 3то циркулационна помпа, АТО и още малко камъни  :-)
АТО е също направи си сам. Контейнер с помпа и поплавък. Работи безотказно, стига нещо да не натисне поплавъка. И това ми се случи, добре че си бях в нас.
Тук е мястото да обясня, защо избрах това заглавие за темата. В сравнително малкия съмп е сложен един доста голям скимер и до него контейнера с вода за доливане. Защо контейнера е вътре, а не отвън? Ами харесва ми изчистения вид на дисплея и шкафа. Само, че чистенето на детрит се оказва голямо приключение (щот сме събрали много неща в малко пространство    ) Затова и нагревателя даде фира, но това е положението.

Обитатели: риби 7 бр: 2 ocellaris, стари бойци от самото начало, които така и не пожелаха да се хостнат в нещо, yellow wrasse, за късмет добре се разбира с останалите, orchid dottybeck (pseudochromis) fridmani, малко злобничко си пада и рядко му виждам очите, но пък е с уникален цвят, zebrasoma-както казва жена ми, най-усмихната рибка, goby (ровещо попче)-също любимец на жената, защото неуморно работел  :-D, и накрая "доктора", който е моят любимец, защото винаги е в движение  :-)
Менажерията се допълва от 2 таралежа, 1 син хермит и 3 скаридки. Има и неизвестен брой охлюви дошли с камъните, които можеш да видиш само нощем.

Корали SPS. Сериатопора хистрикс, зелена стилофора, пистилата, акропора лилава, а.триколор, розова а. secale.

Снимки: снимки по-късно
*********************


Здравейте , казвам се Юлиян, от една година се плицикам с моето нано и вероятно още дълго нямаше да се наканя да го постна, ако не се беше случила една неприятна история, която искам да споделя.  Всъщност рифа стана на 13 месеца и се надявам цифрата да не е фатална, защото... преди 2 дни, местейки камъните в съмпа, за да почистя детрита, съм спукал, без да разбера, единия нагревател.  На следващия ден, поне видимо, всичко беше наред, но късно вечерта от шкафа със съмпа започна да се чува притеснителен шум. При отваряне на шкафа ме лъхна силна миризма на изгоряла изолация и в следващия момент видях как между нагревателя и съмпа се образува сериозна волтова дъга. Добре, че си бях в къщи, иначе всичко щеше да стане на супа. Остатъците от нагревателя заминаха в кофата и за момента всичко изглеждаше ОК.  Среднощната проверка обаче показа, че коралите са силно стресирани, с необичайно плътно затворени полипи.  24 часовото ,,пържене" със 100 Вт нямаше да мине без последици, въпросът беше доколко сериозни ще са щетите. Днес, с пускането на осветлението се видя, че някои корали леко са загубили цвета си, други са напълно обезцветени, но като цяло всички са много бледи. Направих една извънредна 10% смяна на вода, макар че това беше по-скоро действие от типа ,,няма да помогне, но няма и да навреди". Що се касае до другите обитатели, риби, раци, таралежи и т.н. всичко изглежда нормално... хм, голям коледен подарък си направих, няма що... И тъй-като не е ясно дали утре ще има фойерверки или ще развеем траурния флаг и няма да ми е до писане (то не, че сега ми се пише...), нека кажа няколко думи за системата.   
Дисплей 60х50х50
Съмп 55х45х40
Реално общо кол-во вода около 200 л.
Помпа Sicce 2150 l/h, но при водния стълб в системата дебита е около 1000 л/ч
2 х Vortech MP10ES, синхронно
Осветление DIY с Т5 24В Red Sea

И малко снимки


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs26.postimg.cc%2F54j96yhgp%2Fpurple_acro_1.jpg&hash=2fe3b55d004c736377d22b3530d79d6dccebd4a2



https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs26.postimg.cc%2Fmx4tetyp5%2Fpink_pistilata.jpg&hash=3e06b4970af6a2d61fa7b802ecff253daec2545a




https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs26.postimg.cc%2Fo4nckse7d%2Fsenior_dotore.jpg&hash=18ce8976ecdf14465c5ee15e392d857df2455bd0
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs26.postimg.cc%2Fawes0d1wp%2Ffridmany.jpg&hash=7d3df315ff0d06ccf57a0e4462c084556017fca9



Стоян Михов

Добре дошъл Юлиане. Радвам се, че се престраши да пишеш, жалко че причината, която те накара да покажеш бижуто е такава, но съм убеден, че няма да е фатално. За съжаление такива неприятности се случват често, те само изпитват волята на истинския рифър и го карат да учи уроците си. Няма да се отървеш така лесно, ще те поразпитаме за системата ти, но това малко по нататък, като ти се пише повече.  *DRINK*
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

Еееее, най-накрая. Нямаш идея колко хора ще запалиш с прекрасната визия на аквариумчето си. Другото няма да коментирам, през толкова трудности мина, че това няма да те спре. Силно се надявам да няма истински поражения, а стресът върху коралите да отшуми. Евала на хора като теб - последователни, упорити, педантични. Аквариуми , като твоя, дават надежда, че хобито има бъдеще в Бг.


Sent from my iPhone using Tapatalk

hunter

Не разбирам от морска акваристика но това не пречи да съм съпричастен със бедата. Мисля си дали няма друга причина за това състояние на коралите ти. За мен при проблем с нагревателя би трябвало да пострадат много повече рибите от колкото коралите. След като рибите са добре а само коралите са под стрес, дали не е друга причината? Искрено се надявам да се разминеш без щети. Рифа ти е много хубав, успех и дано е безпроблемно.

julianiv

Цитат на: Стоян Михов - 23.12.2014 23:49
Добре дошъл Юлиане.
Стояне, много благодаря за хубавите и окуражителни думи. Както изглежда нещата наистина няма да са фатални, защото повечето корали днес видимо са по-добре.  *DRINK*

Цитат на: камен чочев - 24.12.2014 00:04
Еееее, най-накрая... Силно се надявам да няма истински поражения, а стресът върху коралите да отшуми.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Камене, за постигнатото голяма заслуга имаш и ти, за което ти благодаря. Стресът  при коралите, (а и при мен  :-D ) вече отшумява. До известна степен съм изненадан, че все още най-стресирани са лилавата акропора (която си е почти бяла) и хистрикса, тъй-като до момента те в най-малка степен са се влияели от допусканите от мен грешки.  Важното е, че нещата отиват на оправяне.
Цитат на: hunter - 24.12.2014 09:40
Не разбирам от морска акваристика но това не пречи да съм съпричастен със бедата. Мисля си дали няма друга причина за това състояние на коралите ти. За мен при проблем с нагревателя би трябвало да пострадат много повече рибите от колкото коралите. След като рибите са добре а само коралите са под стрес, дали не е друга причината?
Hunter, благодаря за съпричасността. Какво да ти кажа, с моя едва едногодишен опит в соленото би било много нахално да кажа, че и аз разбирам кой знае колко от морска. Но в случая това беше голям фал за да се усъмня в нещо друго.

Хубави празници на всички съфорумци и дано добрият старец (Дядо Коледа/Дядо Мраз, кой както иска) ни зарадва с по нещо ново за хобито!  *DRINK*

Ilianidis

Жалко за случилото се,дано се съвземат бързо.Първото,което ми идва на ум,дали нямаш повечко мед в аквариума?Медните части много бързо корозират в солена вода,а тя е силно токсична за живите организми.В морската акваристика коралите и скаридите са изключително чувствителни на мед.Смени по-голямо количество вода.

julianiv

Силно се надявам да се съвземат. Някои от коралите възвърнаха до голяма степен цвета си. Други все още са много бледи, сигурно им трябва повече време. Така или иначе не виждам какво бих могъл да направя освен да стискам палци и да чакам.
За медта съм наясно, че е силно токсична за коралите, но не виждам откъде би се появила в моя аквариум. 
Весели празници.

julianiv

Честита Нова Година на всички съфорумци, с най-добри пожелания и много "солени" успехи!

При мен нещата полека се оправят или поне не отиват към по-лошо. Някои от коралите възстановиха цвета си, но други претърпяват интересни цветови метаморфози. Зелената милепора от тъмно зелена стана резидава, новият оттенък е много приятен и ми харесва повече от първоначалния цвят. Двете зелени стилофори загубиха оцветяването си и като цяло зеленото изчезна в най-голяма степен.
Лилавата акропора, която след инцидента от тъмно лилава бе станала почти бяла, сега е бледо розова с нежно лилави върхове. Интересна е в този си вид, но се надявам да си възвърне наситено лилавия цвят.
Чудя се да пробвам ли с трейси (желязо) или да изчакам, разчитайки на това, което е в солта (RS черна кофа)? 

Едно фото от тази вечер. Ако се чудите къде са рибите, всички са в леглата  :-D


Стоян Михов

Честита Нова 2015, изглежда ти е донесла цветове на коралите като за под Zeovit  :). Според мен недей да променяш нищо от нормалното, което си правил досега, дай време на коралите да се съвземат, поне месец-два. И докато чакаш да минат тези месеци, ни разкажи малко за системата си, даже бланка направих =>тук
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

В зеовит системите се използва един мощен препарат zeospur2, който четох че има мед,та той "съблича" коралите от техните зооксантели и коралите от кафеникави стават уникални по цвят.Обаче е толкоз опасен,че следващата стъпка при предозиране е смъртта на корала.Та  е вероятно да си имал мед извлечен от частите на нагревателя.Иначе казано рифа ти е уникален наистина,въпреки изминалия проблем.

Стефани Иванова

Моите  адмирации . Страхотен нано аквариум . Желая ти успех със  начинанието !!!  *privet*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs6.postimg.org%2Fz0kt8taa5%2Fstefani_signature.jpg&hash=c900003fe5883f9d6ccb6aabcbd1ff788bbadffa

julianiv

Двете клоунчета решиха, че преливникът е най-подходящото място за ново потомство...за съжаление го опазиха само 3 дни, след това таралежа се отби да похапне  :-(
Клипът е с лошо качество, но само телефона ми беше под ръка, а не исках да изпусна момента.


Yonchev

Аквата ти е като едно малко бижу, поздрави и успех и за напред.  *THUMBS UP* И наистина ще е интересно да дадеш малко повече инфо за системата.

julianiv

05.01.2015 20:48 #13 Last Edit: 06.01.2015 10:00 by julianiv
Благодаря на всички за окуражителните думи. Тези дни ще постна повече инфо за системата.

А тези двама симпатяги, които обикновенно действат соло, в различни части на аквариума, тук се бяха строили най-отпред, като за снимка. Нямаше как да ги подмина  :-)




Публикациите са слети: 06.01.2015 10:00

Цитат на: Ilianidis - 03.01.2015 15:20
В зеовит системите се използва един мощен препарат zeospur2, който четох че има мед,та той "съблича" коралите от техните зооксантели и коралите от кафеникави стават уникални по цвят.Обаче е толкоз опасен,че следващата стъпка при предозиране е смъртта на корала.Та  е вероятно да си имал мед извлечен от частите на нагревателя.

И аз имам такива подозрения.Кой знае каква химия е станала след пускането на тока през вода пълна с куп хим. съединения и микроелементи. 100% смяна на водата не е вариант и затова се надявам със седмичните смени постепенно да разредя вредната химия, но ще бъде дълъг процес.

Стоян Михов

и при теб вече пълното описание е преместено в първия ти пост  *DRINK*.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Similar topics (5)

58942

Започната от totoza


Публикации: 3
Прегледи: 5014

52217

Публикации: 6
Прегледи: 3376

43358

Започната от miki123


Публикации: 4
Прегледи: 3497

21026

Започната от almaren


Публикации: 20
Прегледи: 11832

53002

Публикации: 0
Прегледи: 2146