• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:20

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

240л със Скаларии

Започната от jabeto, 25.11.2014 19:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

jabeto

25.11.2014 19:39 Last Edit: 10.01.2017 11:43 by NO CARRIER
Здравейте акваристи (любители и професионалисти) :-)Това е първият ми опит с аквариумното хоби.Всичко започна с  подарък за дъщеричката ми (Златна рибка).Купих 30л.аквариум Хайлеа(аборудван)И след това намерих вашият форум(и започнах да разбирам  грешките си,а най-голямата беше самата ''Златка'')Аквата малка ''прасето''става голямо рови ,цапа ,къса(абе филм).Обаче викам си няма да изхвърлям рибката все пак е подарък ,ще се пробвам.Започна здраво четене.Сложих черен грунд 2-4мм ,купих анубиас и микрозорум ,торове и се развихрих.Всичко вървеше добре растенията и рибката се разбираха и растяха а аз за разлика от детето се ''запалих здраво''.Да обаче си викам ''Златка ''не закача растенията явно не са и интересни и ще правя поляни и пеизажи.Взех накакво полянково ама в магазина не знаеха какво е (аз си мисля че е ехинодорус квадратикус)ама знам ли Колега ми даде още микрозорум и малко ротала.Засях  реколтата и вечерта заспах като къпан.На сутринта ставам и направо се ударих по челото ''Златка'' беше изтърбушила всичко.Последваха няколко седмици на аз сдя денем тя изкоренява нощем.Накрая след като изяде половината растения без анубиасите и микрозорума(запазих половината корени за полянка под стъкло)Се разделих с ''русата Златка''(която през това време изяде и няколко неона взети за проба въпреки ,че четох ,че комбинацията е много зле)Сега съм с 1 отцелял неон и 4 клиновидни разбори ,но се боря с кафяви водорасли :)В близките месеци ще взимам по голям аквариум и ще си гледам само Разбори и Неони.Жената ми вика :Нали всичко беше за детето,а то какво стана?  *dontknow*  :-D Сега малко данни ,за да може да ми помагате със съвети и знания :-)Аква 30л. Филтър:вътрешен 200л.има гъба и на мястото на въглена сложих керамика.Реално количество вода в аквариума 20л.Нагревател 50вата реголируем.Обитатели 1неон 4 разбори.Торя с тор на тропока без нитрати и фосфати по 2мл. на седмица .Слагам по 0.5мл на ден Изи карбо.Сменям 30 процента престояла вода веднъж седмично ,като тогава чистя стъклата и сифонирам.Температура в аквариума 25 градуса. Ето и снимки(първата е на стария собственик,,Златка''  :-D

Boqnov90

Здравей колега, много се забавлявах докато четях за твоята златка. *bg*
Сега по темата, с какво и по колко светиш на ден?
Другото което е не трябва всяка седмица да сифонираш поне аз го правя веднъж месечно, но имам коридорасчета.

П.с. Поздравления за подредбата на мен лично много ми харесва. *THUMBS UP*

jabeto

Осветлението си е оригиналното което върви с аквариума.Енергоспестяваща лампа 11вата.Светлината е студено бяла.Келвините не ги знам ,защото на нея не ги пише.По принцип искам и да питам ватовете към кои литри се смятат(тези получени от външния размер на аквариума или към тези от реално налетите литри) *dontknow*Сифонирах всяка седмица заради Златната рибка сега може и на две да мина.Забравих да напиша ,че аквариума е стартиран на 13.09.2014.И от тогава жената   :ranting: *ROFL*Светя по 8 часа на ден.

Boqnov90

Моят съвет е да намалиш осветлението на 4 часа, да спреш торенето за седмица две и през 2,3 дни да сменяш по 30%от водата. Другото което аз лично съм пробвал е с добавянето на два отоцинклуса те ядът водораслите и могат да се гледат в по малки аквариуми, за мен са умаления вариант на САЕ-то. Това е от мен и скромния ми опит, но нека да се включат и по опитните от мен.

asito

Гледах снимките и не видях водорасли.Напротив,аквариума е много чист,спретнат и красив мисля.Не разбирам,защо да променя нещо човека??????

Boqnov90

На мен ми се вижда по листата на анубиаса че има, може и така да ми се е сторило. Колегата пита за проблема и аз споделих евентуалното решение. Иначе като цяло всичко изглежда много добре и аз лично бих го направил скаридарник с добавянето на хемиатус куба за полянка.

jabeto

Наистина има кафяви водорасли по няколко от листата на анубиаса и микрозорума.Ще взема впредвид съветите и ще видим.Благодаря  *THUMBS UP*

hunter

Кафявите водорасли се борят и с по силно осветление  ;-)

jabeto

Смених 11ватовата енергоспестяваща с 15ватова регулирах по-точно подаването на торове и глутерал и кафявите почти изчезнаха(има още малко по микрозорума)Положението е видимо по добре,пускам и снимки:)Светя по 8 часа :popcorn:

hunter

О, вече си имаш и елха  ;-) Аквариума изглежда добре.

manyg

Супер е! И на мен ми харесва.

jabeto

За много години колеги!Ще добавя в темата снимки на новото ми аквариумче,което ще стартирам до 1-2 седмици.Размерите са 80х26х30в 62литра по външни размери.Като литраж не е голям,но аз обичам да напредвам бавно и постепенно(така ентусиазма и ''глада''се засилват повече. :-)Предстои да си набавя подложка под аквариума,филтър(мисля вътрешен с дебит 600-700л.)нагревател,грунд 3-5мм и растения(Микрозорум Тридент,Анубиас Нана,Нимфея червена еди стрък,Ротала,Стаироджин Репенс и малко полянка с Монте Карло)Ще видим дали ще стигне мястото за всички :-D За осветление съм взел Филипс 865 60см т8 18вт 1бр+Силваниа Гро Лукс 60см т8 18вт.Ако имате да добавите критики и съвети за бъдешия аквариум ще съм ви благодарен.Забравих да спомена,че мисля да гледам 10 клиновидни Разбори и 10 Неона :-) :popcorn:

niki_o

Първо,честито за придобивката.Корена много кефи и предполагам с останалата част от харда ще се справиш отлично.Но предвидените рибки са твърде много за литража а и за предвидената филтрация.Сигурно ще стана банален,но окачваема помпа или канистър,ще ти освободят място за развихряне вътре и някакво презапасяване .Просто съвет.

jabeto

В такъв случай ще се огранича до 12-15 разбори само.Канистър за сега няма да слагам за този малък аквариум.Благодаря за съвета *THUMBS UP*

jabeto

Аквариума е стартиран ,но е много мътен и затова снимки след няколко дни.Грунд сложих черен кварц 2-5мм 5см слой.Мих го доста време но пак си пуска.Корена нямах толкова голям съд да го преваря и затова го измих само с гореща вода под душа,но и той си пуска кафяво.Явно ще се чака повечко време преди да се избистри водата.Слагам му и вода от малкия аквариум за по бързо зацикляне пък ще видим. :-)Растения съм сложил(Микрозорум тридент,Ротала,МонтеКарло,Стаироджин,Коледен мъх.Има ли значение Гро Лукса(лампата)дали ще е отпред или отзад.Към Силванията и Филипса добавих и още една пура т5 13в 6500к.Мисля ,че 49в.са достатъчно за този аквариум 62л. по външни размери.Трябва ли да подавам за сега ЦО2(варианта ми е само с мая и захар),че на жената главата вече ,,пуши"  *ROFL*Който иска да дава предложения и да критикува е добре дошъл. *THUMBS UP*

Similar topics (5)

45888

Публикации: 18
Прегледи: 7335

32157

Публикации: 4
Прегледи: 5231

36650

Публикации: 6
Прегледи: 5330

59976

Започната от jabeto


Публикации: 80
Прегледи: 24159

33464

Публикации: 17
Прегледи: 6849