• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 12:25

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Палудариуми

Започната от Raven, 18.10.2008 12:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Peakone

Цитат на: Papunqka - 05.03.2014 22:33
Взе че ми стана интересно :-D. А със жегите как се справяте или не всеки дом е подходящ за палодариум? Става въпрос за съд с жабоци.

Зависи стаята с какво изложение е и колко градуса става през лятото. Дори да стига високи температури с повечето растения няма да има проблем, а за жабоците зависи какъв вид си харесал. Ако се наложи охлаждане може да стане със замразени бутилки вода или пък вентилатор, който да духа в предното стъкло.

Ако имаш течаща вода по гърба ще спомогне температурите да стоят малко по-ниски заради изпарението

Papunqka

Мерси, всичко това ще ми е много полезно. А иначе от отдавна съм си харесала Dendrobates auratus и Ranitomeya imitator, но бих започнала с нещо по-лесно.
И още един въпрос - амате ли проблеми с акарите? Баща ми преди си отглеждаше над 60 гекона и съответно няколко колонии с щурци и червеи. Но ги разкарахме заради акарите ( и др.), та не искам повторение  *JOKINGLY*

Peakone

Ауратуса е перфектен за начинаещ с дърволазите.

Проблем с акарите до сега никога не съм имал, нито при жабите, нито при геконите.

Vivarium Center

При земноводни акари... няма как :-) А и при геконите е малко трудно, не знам как сте успели. Като цяло от щурците плъпва цялата напаст, но все още у нас върви масовата заблуда че са добра храна.

Papunqka

Мерси отново за отговорите, определено се надъхах. Остава да изчакам до лятото и да видя как стои въпросът с жегите у нас.

manyg

Здравейте, аквариумът ми (140х55х50) вече 7-ма година е функциониращ и започва да ме притеснява, че силикона и стъклото остаряват. С цел да се презастраховам ми се върти една мисъл в главата, а именно да го превърна в палудариум.
Идеята ми е да изглежда като остров, който да е задигнат с камъни, а пред него и отстрани (в зависимост от варианта) да има около 15-20 см воден стълб. Палудариума по-скоро ще прилича на аквариум стил iwagumi с каскаден водопад или сух старт на аквариум. За водапада ще използвам външният си филтър, а във водата мога сложа скаридки. До тук добре, но тук идват вече мойте незнания и чуденки. Почвата на растенията каква да бъде... след като покрай камъните ще се просмуква водата и долните петнайсетина сантиметра от нея ще са във вода. Мога ли да използвам инертен грунд или ще трябва да си изолирам камъните и да насипя почва подходяща стайни растения смесена с инернет грунд? Растенията които смятам да гледам ще са надводна форма на Хемиантус куба, елеохарис, мъхове покрай водопада и някой камъни, ротала и някое друго за цвят.
Гледам, че повечето използват стайни растения, но на мен ми е интересно дали би се получило с аквариумни (надводна форма) при висока влажност в съда. Долу съм прикачил някакви примерни варианти.

Similar topics (3)

30557

Публикации: 35
Прегледи: 25218

52058

Публикации: 5
Прегледи: 3528

30559

Публикации: 5
Прегледи: 10216