• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 10:07

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Ролята на кислорода в растителен аквариум

Започната от evgeni200, 08.12.2013 20:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

evgeni200

Ролята на кислорода в растителен аквариум

ADA в своето ръководство 2002/2003 препоръчва да се аерира водата в аквариум с растения нощта (тъмна фаза), след изключването на осветлението. Таймер спира подаването на СО2 едновременно с изгасването на осветлението, друг таймер пуска еаерирането. Отбелязва се, че е особенно важно да се аерира водата след изгасване на осветлението през първите месеци от стартирането на аквариума.

Защо това е нужно след като през светлата част в един Nature Aquarium концентрацията на кислород надвищава 100%?!

Кислорода (О2) е нужен не само на рибите. Неговото значение в цялата затворена екосистема с растения е фундаментално. Дори в аквариума да няма риби неговата потребност е доста висока. Кислорода е крайно необходим за добър растеж на растенията. Колкото повече органични субстанции има в аквариума нуждата на бактериите които я преработват от кислород за нейното окисление е по-висока. Недостатък от кислород довежда до снижаване темпа на преработка на органика, нейното натрупване и отделянето на един от важните фактори за развитие на водорасли - амоний. Трябва максимално да се стремим да се увеличи производството на кислород в аквариума и по възможност максимално да се съкрати неговото потребление.

" Високото съдържание на кислород е критерий за един стабилен аквариум"

При високи концентрации на кислород се прекъсва растежа на синьозелените водорасли.
Подаването на СО2 не влияе на концентрацията на кислород във водата.
Активно фотосинтезиращи растения насищат водата с кислород над 5мг/л - над 100% това пренасищане не води до негативни последици за риби или растения, а точно обратното.
Растенията също като рибите имат нужда от кислород за своите жизнени процеси. При висока концентрация на кислород се повишава обмяната на вещества в растенията, те по-бързо консумират хранителни вещества и съответно и растежа се подобрява.

"Обмяната на вещества е правопропорционална с насищането на водата с кислород"

Научно е доказано, че високото съдържание на кислород във водата има положително влияние на растежа на растенията. Причината е в това, че когато наситеноста на водата е 100 % то тогава и обмяната на вещества в растенията е 100%.

Сутрин преди да се включат лампите трябва да се стремим стойностите на кислорода да бъдат 5мг/л, като преди да изгаснат лампите стойността трябва да е 8,6мг/л, което за температура  25 С съответства на 60 /100% - сутрин/вечер.
Границата на насищане на водата с кислород обикновено се достига няколко часа след включване на осветлението, растенията започват да отделят кислород(само при наситеност на водата 100%). Ако наситеност с кислород не се достига на 100% това е сигнал, че водата е силно замърсена и екосистемата е в опасност (Каспар Хорст).

Когато през светлата част не се достига 100% наситеност с кислород причините могат да бъдат:

- слабо осветление
- недостатъчно СО2
- недостатъчно хранителни вещества за растенията
- високо съдържание на органика

При понижаване на температурата съдържанието на кислород в аквариума се увеличава, а потреблението на риби и растения се намалява. Препоръчителната температура за един аквариум с растения е 25 С , тази температура удовлетворява болшинството от видове растения и снижава обмена на вещества в рибите и растенията. Повишаването на температурата над тези градуси би засилила метаболизма на рибите и потребността на бактериите от кислород.  Takashi Amano дори препоръчва в първата седмица температурата да е 22 С , която ще понижи активността на растенията даващо им време да се аклиматизират, а нивата на кислород ще бъдат високи.
Аквариум с растения, силно осветление, добавяне на торове и СО2 е много по-предразположен при нарушен баланс от бум на водорасли, отколкото такъв без растения, затова насищането на водата с кислород има не по-малка роля отколкото и в аквариум без растения. Аквариумът трябва да се аерира 16 часа във времето, когато не светят лампите. Обикновенно световия ден в растителен аквариум е 8 часа.
Кислородът има важно значение за бактериите, които преработват органиката в безопасни съединения, консумирани след това от растенията. В аквариума нитрифициращите бактерии и тези, разлагащи органика се конкурат за наличния кислород. Органиката, която се намира във водата трябва да се обира своевременно, за да се гарантира достатъчно количество кислород на нитрифициращите бактерии в грунда и филтъра. Аеробните бактерии за окислението на един милиграм амоний NH4 в нитрит имат нужда от 2,6мг кислород. Окисляването на нитрит NO2 в нитрат NO3 се нуждае само от 0,35 мг кислород.
Това говори, че добре растящите растения биха консумирали всичкия достъпен амоний, намалявайки по този начин нуждата от кислород за неговото окисление от бактериите.
Най-точния и прост метод за здрава екосистема в аквариума се явява неговата химическа потребност от кислород (Chemical Oxygen Deamnde - COD). Този показател определя колко милиграма кислород са нужни за окислението на органиката във водата. Takashi Amano използва винаги COD като тест за стабилността на един аквариум.
Тестове  COD произвежда единствено ADA.
Показател за състоянието на аквариума може да служи и насищането на водата с кислород в мг/л

Литература:

[1] Кассельман К., "Атлас аквариумных растений", Москва, "Аквариум", 2001г.
[2] Мартин Сандер, "Техническое оснащение аквариума", Москва, Астрель (АСТ), 2002г.; оригинальное немецкое издание "Aquarientechnik im Sus- und Seewasser", 1998, by Eugen Ulmer GmbH&Co., Stuttgart, Germany, ISBN 3-8001-7341-7.
Руководство ADA 2002/2003 с сайта http://www.aqua-shopping.net/cnt/howto/index.htm (воспользуйтесь переводчиком с японского на английский в браузере Maxthon (MyIE) - Tools>Translation&Service>Babel Fish: Japanese to English)
Effect of Oxygen on Photosynthesis, Photorespiration and Respiration in Detached Leaves. Forrester, Marlene L.; Krotkov, G.; Nelson, CD. I. Soybean . Plant Physiol. 1966 Mar;41(3):422–427. [Free Full text in PMC]

Източник: Amania-110.ru - O2
Превод: Evgeni200

JEM

Много полезна статия  *privet* но събужда един въпрос у мен.Ако вечер след изключване на осветлението,подаване на кислород в аквариума няма ли значително да променя нивото на РН което също не е желателно?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F852%2F6799852C.jpg&hash=f2353be992cf54bc4f05d0515acf68d5dedde1e7

Чавд

Високото съдържание на кисолород, неводи ли до преобразуване на (Fe2+)->(Fe3+, което на практика е безполезно) и разрушаване на хелатите?!?

evgeni200

Чавд - (Fe2+)->(Fe3+) са различни валентности на желязото. Течните торове които се използват обикновено хелатират (Fe3+) . За разпад на хелата обикновенно е отговорно рН, когато торът  подбран неправилно.
Двете валентности на желязото се окисляват от кислорода когато не е свързано с хелат. Растенията консумират и (Fe2+) и (Fe3+)

Цитат на: JEM - 08.12.2013 21:37
Много полезна статия  *privet* но събужда един въпрос у мен.Ако вечер след изключване на осветлението,подаване на кислород в аквариума няма ли значително да променя нивото на РН което също не е желателно?

Целта да е се запази и през нощта нивото на кислород. Нощта когато СО2 не се консумира би трябвало също да снижава рН  :-)

Чавд


evgeni200

Тук също е описано:
http://www.forum.aquastatus.ru/viewtopic.php?f=42&t=11537

Органичните хелатори обикновено хелатират  (Fe2+)

Чавд

Явно нещата не са много ясни, щом има такива разминавания в мненията.....Истината е някъде там!
*DRINK*

evgeni200

Няма разминавания - новите торове хелатират желязото с аминохелати  *DRINK*


apost

2хH2O2 -> 2xH2O + O2


https://www.amazon.de/S%C3%B6chting-Oxydatoren-3170505-Oxydator-Kleinaquarien/dp/B001B5X6AE/ref=sr_1_1?s=pet-supplies&ie=UTF8&qid=1487235118&sr=1-1&keywords=oxydator



http://www.oxydator.de/soechting-oxydatoren/

Според мен един друг начин (не много скъп) за постигане на подобен резултат.
Имам го от 3 месеца. Нивото на кислород, преди да се пусне осветлението не е падало под 6 mg/L (JBL O2 test).
Не спирам подаването на CO2 и въобще не аерирам.
Като поддръжка - веднъж на 10 дни го допълвам с кислородна вода купена от аптеката.
Кислородната вода се продава разредена с вода - 3 и 6% разтвори. Обикновено продават 3% но за един ден доставят 6%. Оригинално в опаковката дойде с 4,7%.
Има го във варианти за по-големи аквариуми.

to6koto0209

Здравейте, а грешно ли е да се аерира 24/7а цо2 да си работи 8 часа заедно с осветлението? За бърз растителен аквариум.

Similar topics (5)

3713

Публикации: 17
Прегледи: 8874

962

Публикации: 19
Прегледи: 7397

22446

Публикации: 18
Прегледи: 7137

18420

Публикации: 11
Прегледи: 4512