• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 23:11

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Предозиране на Глутаралдехид.

Започната от Лора, 03.12.2013 10:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Лора

Здравейте, вчера ми се случи нещо и не можах да намеря тема със сходен проблем.
Сменях вода и исках да понаторя малко. Не знам с какво ми е било заето съзнанието, защото съм хванала не шишето с разтворената тор, а шишето с глутарлдехида и люснах здраво в аквариума.
Смених веднага вода, но рибите застанаха на повърхността, както при предозиране с СО2. Сменях вода няколко пъти, да не казвам, че май съм сменила цялата вода в аквариума. Имам две жертви от галакситата.
Случвало ли му се на някого да предозира и как по точно се справяте с проблема.
Аз реших да сменя вода, за да намаля концентрацията на препарата.
Кислородните таблетки в такива случаи, дали биха свършили работа?
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Caxapa

Чак в такива варианти не съм изпадал  но  сутрин в спринцовки според литража на аквариума точа необходимите кубици и допълвам с вода от аквариума в който ще слагам от препарата. Всеки аквариум си има спринцовка, приготвена преди да светната още лампите им. Как си "люснала" от шишето си нямам идея като се дозира  не на око а прецизно. Инак грешките после са неприятни като в твоя случай. Трябвало е да извадиш всички риби в съд с вода от друг аквариум докато оправиш този с предозирането.

Лора

Люснах... Разтварям си дозата тор в шише и от него наливам при смяна на водата. Понеже дозата за моя аквариум трудно се определя, разтварям около 1гр в 200мл вода и го деля на око за 4-5 пъти. Затова казвам люснах. Фаталното беше, че съм объркала шишетата. Уж не са еднакви нито по големина, нито по цвят, но се случи.
  За местенето на рибите не се сетих. Не, че имаше и къде да ги изместя.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

kuvert

Аз умишлено съм предозирал от препарата,за да намеря максимално допустимата доза. Резултата е същият-рибите са на повърхността и са като натровени с CO2, но не са зашеметени. Дишането е учестено. (говоря за хелери,молинезии,расбора,кардинал) Всички охлюви също излизат на повърхността. Хелената изкарва хобота над водата,меланиите всичките излизат от грунда,голяма част от тях се качват на повърхността! Това трае до вечерта,максимум до сутринта, след което нещата се нормализират.
Това,че си сменила водата е много правилно действие. Но не зная дали знаеш,че глутаралдехида предизвиква изгаряния! (Пробвал съм с 50% концентрат върху кожата-гори и остават кафяви петна. Капка концентрат върху попивателна гъбичка-и тя се сбръчква на местото на капката). Така,че жертвите при теб може да са от изгаряне на хрилете,ако точно тези рибки са били най-близо до мястото,където си сипала препарата! Всичко,което е отселяло днес има шанса да оживее!
Внимавай с този препарат! В каква концентрация си наляла в аквариума?

Лора

Не съм го разреждала повече от това което беше разредено. За моя аквариум тегля по 0,5мл понякога и по малко. Но отдавна спрях да го ползвам. Растенията ми не се нуждаят от СО2 в момента.
Уж четох предупрежденията, а се оказа, че не съм чела нищо, защото не знаех, че може да изгори хрилете на рибите.
Май ще го прибера на друго място, за да не бъркам шишетата.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Георги

Цитат на: Лора - 03.12.2013 10:25
Кислородните таблетки в такива случаи, дали биха свършили работа?
Не, разтварянето на кислород по този начин не гони co2 от водата.

wwladoo

Аз пък ще споделя един факт,който се получи при мен при предозиране с глутаралдехид.Просто си правих експерименти,по миналата година като колегата и наблюдавах растенията,развитието им.Риби в аквариума нямаше,всеки ден добавях необходимата доза,вече забравих колко беше,отдавна от тогава не съм ползвал.Изведнъж явно някаква норма съм достигнал,на другият ден целият аквариум беше пълен със ситна инфузория ,е не много ситна,малко по дребна от новоизлюпена артемия,наполовина на нея като размер.Не ми се беше случвало с глутаралдехид и затова го споделям.Е инфузорията я използвах без проблем за новоизлюпени рибки.Опита не съм повтарял,просто бях забравил за това, обяснявам си го с концентрацията на глутаралдехида защото предният ден нямаше нищо и изведнъж бум на инфузория... ;-) *dontknow*
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Лора

Повдигам темата за да добавя инфо относно глутарал дехида.
Определено е силно токсичен за рибите. По какво съдя ли? Освен двете жертви, които имах от галакситата, се забелязва деформация на още две. Самата риба се извива в гръбнака оформяйки дъга.
Така, че внимавайте с препарата. При първа възможност, ще добавя снимки на двете деформирани рибки.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Карган

Да, токсичен е. http://en.wikipedia.org/wiki/Glutaraldehyde
ЦитатAs a strong disinfectant, glutaraldehyde is toxic and a strong irritant.[7] There is no evidence of carcinogenic activity.[8]
Особено в дозите, които се използват за борба с брада. И при мен се появи деформация при някои риби, когато третирах с по-високи дози. В момента използвам минимална дози и не се наблюдава задълбочаване на проблема.

Tom Barr - правил е изследвания съвместно с Seachem(за техния препарат Seachem Excel), съобщава, че леталната доза е 2 пъти от препоръчителната. Не се натрупва, както става с Cu, Hg и др. t1/2 е ~10-11 часа.
http://www.plantedtank.net/forums/showpost.php?s=293e1ab76f9de0808e1936ba347b3edb&p=825977&postcount=8
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs6.postimg.org%2F3tsi79bo1%2FDSC0159_350x70.jpg&hash=8e1dae1e0e99dbfd93a27b858abc4b03af9ee6fc
Аквариумът е затворена, функционираща общност на живи същества, а не само просто събиране на растения и животни.

Лора

След въпросното предозиране, повече не съм използвала препарата. Знаех, че е токсичен, но не знаех как и под какво се изразява токсичността.
Ето и снимките на рибките. Докато снимах с ужас установих, че са 3 броя.
Не знам в приложените снимки дали са и 3-те на брой.

В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

nadji6

Ох ужас, значи човек или се отказва от хубави растения или си трови рибките малко по малко...
Исках да ви питам за easycarbo пак е същият препарат само, че с фирмено име нали?  *NO*

Caxapa

Един и същ е  препарата но при умерено подаване на Изи Карбо или както му е другото име  Глутарадехид, няма опасност за рибите.

shnufito

Рибките хранят ли се нормално?На снимките изглеждат супер не дохранени,може в по-големи количества да причинява някакво увреждане на някой от органите им.

kuvert

Колеги,ВНИМАВАЙТЕ с дозирането!!! НЕ случайно съм писал точните дозировки!!! Препарата е токсичен при предозиране! Токсичността се изразява в изгаряния! Затова и отказах на няколко човека да пратя концентрат! (аз работя с концентрата с ръкавици!!!) НЕУТРАЛИЗИРА се с обилно измиване с вода!!! Р-р от 4% не може да предизвика изгаряния по кожата! Всички експерименти с по-големи дози от посочените са на Ваша отговорност!
Относно деформираните рибки на Лора:
Лора,сигурна ли си,че това не е болест или генетичен дефект?
Точно такива болни хелери имах преди много години,когато акваристиката при мен беше на ниво аквариум 20 литра с гъба в него и никаква химия!
Не е логично да има деформации само при 3 индивида при наличие на повече от един и същи вид!
Както е посочил и Tom Barr-препарата не се натрупва.Действието му е свършило след няколко часа! Няма логика за трайно действие върху рибките! Освен това си сменила и водата много пъти след това!
Вероятно причината е друга-увредени органи при предозирането (както написах-препарата предизвиква изгаряне). В това се изразява неговата токсичност. В резултат на увредените органи може да е нарушен жизненият им цикъл!
Но увредени органи се получават и от заразни болести. Така,че отговорността за употребата на препарата е абсолютно същата както отговорността при опазване на аквариума от всякакви болести!
ПРИЛАГАЙТЕ ПОСОЧЕНИТЕ ДОЗИ,АКО НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО ДРУГО ДА ПРАВИТЕ!!!
АКО ГИ СПАЗВАТЕ-НЯМА ДА СИ ТРОВИТЕ РИБИТЕ МАЛКО ПО МАЛКО!
Аз имам отоцинклуси и расбори на 4 години и би трябвало да ги няма вече,ако препарата е отровен при правилна употреба! Изпили са литри глутаралдехид!!!
Ето ТУК 10% разтвор се продава като лекарство за дезинфекция на кожа!!!

Илиян Илиев™

Аз ползвам кислородна вода от аптеката за борба с брадата.

Similar topics (3)

49061

Публикации: 3
Прегледи: 3745

48431

Публикации: 14
Прегледи: 10771