• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 10:05

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с много водорасли

Започната от Ivo_9, 18.09.2013 15:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ivo_9

Здравейте, бях в отпуска 4 седмици и като се върнах, аквариума ми беше многo зле, стъклата бяха с полепи, грунда беше почернял направо от водораси и по растенията имам зелени като мъх. Почиствам стъклата сменям 50% от водата веднъж седмично, но след 10 дни не забелязвам пoдобрения по растенията - тези зелените си стоят.

Аквариума е всъщност цихидарник, стартиран е май месец, вътре има само гигантска валиснериа и анубиас. 240 литра, светят 2х 54 вата по 10 часа, събота и неделя - по 12 часа.

Рибките не са много, 6 церелеуса и 4 sciaenochromis ahli. Не е пренаселен, рибките са по 5-6 см. Филтрацията е два външни филтара, Ехайм литра на час и ФЛувал 650 май беше.

Помогнете с идеи да се справя  с тези гадните зелени водорасли и да поосвежа растенията? Да намаля ли светодена и да зачестя смените на вода?

водорасли: http://media.snimka.bg/images/005107151.jpg

Георги

Аз лично тези съм ги борил със затъмняване - 5, 6 дни. Но аз постоянно имам различни водорасли - редуват се, така че, това е само за сведение. А пък и ми омръзна да се разправям.

Като се мъча с водораслите, ми се отщява, затова ги приех за нещо естествено и ми е по-добре така.


Ivo_9

Мерси за отговора! Вече се бях отчаял, че никой няма време за моя въпрос. Ами ще пробвам и аз със затъмнение и да видим какво ще стане. Водораслите мен също не ми пречат, ако са по грунд, камъни, даже изглежда по-естествено аквата, но тези са по растенията и им пречат да се развиват нормално. Даже не знам дали няма да ги уморят.

А като затъмнявам ,просто да намаля светодена ли (ако да, на колко часа?) или да спра лампите напълно за 3-4 дни? 

hunter

Ти това прочети ли го? http://aquariumbg.com/forum/vodorasli/mnogo-dobra-statiya-za-vodorasli/ При нарушен баланс и да се махнат след затъмнение после пак ще цъфнеш. Въпроса е да отстраниш причинителя а не да решиш проблема временно до следващия път.

Ivo_9

прочел съм го да.. както казах, пожението се влоши след като 4 седмици не можех да се грижа за аквата. надявам се сега да затъмня, да се освободя малко от нападението, а после през следващите редовни смени на вода и малкото хранене, да стабилизирам средата.

Така може ли?

hunter

Цитат на: Ivo_9 - 19.09.2013 16:47
прочел съм го да.. както казах, пожението се влоши след като 4 седмици не можех да се грижа за аквата. надявам се сега да затъмня, да се освободя малко от нападението, а после през следващите редовни смени на вода и малкото хранене, да стабилизирам средата.

Така може ли?
Аз бих заложил на чести смени на вода с балансирано хранене като ги оставам гладни 2 дни в седмицата. Но не бих затъмни аквариума и друго, специално за тези водорасли ако са те, пише че растенията вероятно изпитват недостиг и изпускат хранителни вещества във водата. Ти добавяш ли някакви микро елементи? Има ли признаци за липси по листата на растенията? Може да имаш само анубиас и гигантска валиснерия но и те си искат храна нали така.

Ivo_9

сигурно им липсва нещо, не знам. Аз иначе не торя, имам много малко растения, защото то е цихлидарник, както бях писал. В никакъв случай не може да се каже, че имам растителен аквариум и затова си мислех, че не е нужно торене при слабо залесени акви. Прав ли съм ? Ако не - то може ли да ми препоръчате някой готов продукт, защото нямам възможност да си купувам поотделно химичните съединения, които има например в метода на приблизителните показатели.

Мерси на всички отзовали се :)

hunter

Ами аз цихлидарник не съм имал и не мога да коментирам много. Прочел съм ти въпросите от първия пост и знам за какво става въпрос. И не мога да ти дам съвет дали трябва да се тори или не още повече не си дал снимки. За да се види има ли недостиг на нещо. Но предполагам, че при толкова малко количество растения и този обем вода едва ли има недостиг. Все пак ако имаш възможност да качиш снимка ще е по добре за преценка. Според мен недей да бързаш да ториш направи чести смени храни по малко и по рядко. Рибите нищо няма да им стане 1-2 дни без храна. И виж дали ще има резултат. Ако няма тогава ще се мисли.

Ivo_9

hunter, мерси много за съветите! Определено ще опитам. Ще намаля храненията, също ще продължа да сменям седмично веднъж вода, но обилно както досега - 50%. Ето малко снимки:








hunter

Тези водорасли не ми приличат много на водораслите от първия ти пост. Осветлението ми се струва леко силно, съдя по снимките листата направо жълтеят от осветлението. Колко лумена ти е ватовете ги остави кажи лумените колко са. Анубиас не обича силна светлина и пряка поне по мои наблюдения. А както си го сложил така централно и директно го бухат лампите  *dontknow* Много по лесно е за завъдиш водорасли отколкото да се бори с тях, освен това което съм ти писал намали и осветлението. Не като свето ден ами като мощност наистина ми се вижда силно за тези растения.

Ivan_S

Цитат на: Ivo_9 - 18.09.2013 15:24
240 литра, светят 2х 54 вата по 10 часа, събота и неделя - по 12 часа.

Ето ти причините според мен:

1. 2х54 вата е много. Аз бих сложил 1х36 вата и толкова, стига да има подходяща дължина пура. Ти с някоя Силвания 115 см., Т5 ли си? Ако държиш да си с тази марка, нямаш много избор, ще трябва да е 54 вата. Дори и така да е, 1 пура ти стига. Та, изключи другата. Цихлидите живеят на дълбочина обикновено над 5 метра, а на такава дълбочина светлината не е чак толкова много. На самите риби особено светлина не им трябва, тя е заради нас, хората, за да виждаме рибите, но се прекалява :).

2. Светенето е оптимално, ако е 8-9 часа. При теб минимума е 10, а 2 пъти седмично - 12 часа. Аквариумът ти определено е преосветен. Започни да светиш по максимум 9 часа на ден. Също така можеш да изключиш напълно осветлението за 1 седмица и в този период да храниш през 2 дни. Без светлина голяма част от водораслите ще загинат. Алгите по камъните ще бъдат остъргани от рибите поради оскъдната храна, която ще им даваш. Казвам ти го от опит. След лятната отпуска, рибите бяха лъснали камъните така, все едно бяха току-що сложени във водата ;).

След всичко това по всяка вероятност ще загубиш растенията. Но в състоянието, в което са, по-добре така. Мен ако питаш, направо ги махай и след като се увериш, че си се оправил с водораслите, тогава слагай други растения. И преди съм казвал, и продължавам да повтарям, че в цихлидарник растения не се гледат, колкото и да са издръжливи. Не те съветвам и да ториш. Ще стане още по-зле, защото торовете ще стимулират развитието и на нисшите растения. Просто растенията имат изисквания, които са несъвместими с изискванията на цихлидите и обратно. Ще влошиш химичния състав на водата и все някой от организмите ще "изгърми". За момента битката губят растенията. Ако тръгнеш да ги спасяваш тях, може да изгубиш рибите. Ти си преценявай. Аз на твое място бих извадил всички растения и повече не бих сложил такива.

П.С. Внимавай с честите и големи смени на вода, да не счупиш азотния цикъл  ;-).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Ivo_9

Мерси и на двамата за препоръките. Вчера махнах едната пура Juwel High-Lite Day и сложих синя, Marine Day. Предполагам, че това ще намали светлината от полезния спектър за растенията и водораслите. Синята няма да им е полезна, нали?

Иначе пурите са по 9000 Келвина, не знам колко лумена са. Ще видя в следващите една-две седмици как ще се развият нещата.

На снимките съм показал главно анубиаса, но същите зелении ги има и по Валиснерията в ъгъла.

Та от тази гледна точка, може и да не е проблем разположението му. А и тя пурата е по цялата дължина на аквата, не знам и аз къде да го скрия малко на сянка.

Та планът е, ще почакам още една-две седмици в режим на малко хранене, ще намаля светодена на 8-9 часа и ако не се получи, ще преместя малко растения в малкия аквариум и другия го затъмнявам яко за няколко дни.

Ivan_S

Точно синият и червеният спектър от светлината са най-полезни за растенията :). Пак ти препоръчвам 10-ина дни да караш без осветление. След това слагаш 1 пура 12000К някъде. Това е студено бяла светлина със спектър непозволяващ развитието на алги. Светенето го почваш от 6 часа на ден и всяка седмица вдигаш с 1 час, докато станат 9 часа. В това време рибите ще ти изглеждат бледи (заради светлината), но няма да завъдиш алги ;). Като се оправиш с мизериите, сложи една пура с параметри като на Аквастар например. Те подсилват цветовете на рибите и не създават чак такива условия за алги.
Та, така. Нямаше да ти го предлагам, ако не съм го изпитал лично ;). Е, растения нямам в аквариума, но и проблеми със зеленясване не съм имал (с изключение на обичайните фази, през които минава аквариума докато се стабилизира)
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Ivo_9

Хора, объркал съм се,  :duvar: лампите ми светят по 8 часа, а събота и неделя светят по 12. Но както и да е, ще намаля продължителността да светят и през юийкенда по 8 часа.

hunter

Аз не виждам логика да светят събота и неделя по 12 часа това и в природата го няма. Освен за собствен кеф ако почиваш тогава да искаш да му се наслаждаваш. Но това не е редно времетраенето трябва да е едно без значение кой ден е.

Similar topics (5)

16337

Публикации: 18
Прегледи: 7184

19948

Публикации: 3
Прегледи: 3613

2911

Публикации: 6
Прегледи: 5064

35884

Публикации: 10
Прегледи: 4630