• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 14:57

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Болна рибка, помагайте :(

Започната от Andem, 02.06.2013 18:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Andem

Обем на аквариума:112 л.
Височина:45 см
Грунд: ДА
Дебелина на дъното:3 см
Размер на камъчетата:3 мм
Осветление: "пура" , върви с аквариума
Филтрация: Да, вътрешен Aquel , и той върви с аквариума, 650 литра на час. Изключвам го само докато отливам вода и сифонирам дъното.
Дата на стартиране на аквариума: преди 4 месеца.
Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни: смяна на гъбата на филтъра.
Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни:
Лекарства - никакви!
Препарати които слагам във водата която доливам - Sera Aquatan и Sera Toxivex. Бактерии отдавна не съм слагал, ползваните са само на Sera.
Вода: сменям 24 литра вода (обработен с препаратите, които описах горе) всяка седмица. Цялата вода не е сменяна от стартирането на аквариума.
При смяната: Водата е от чешмата, престояла 24 часа с препаратите.
Храна: Sera goldy (Само с такава са хранени последните 3 месеца)
Видове храна:...........
Колко често храните рибките си: само вечер
За колко време рибките изяждат порциите си: от 2 до 4 мин.
Риби: Две златни полово зрели рибки, 10 см. всяка, чифт! Имам още 4 рачета на дъното.

Ето какъв и е проблемът. От тази сутрин женската започна да плува много некоординирано, стои надолу с главата, настрани, оставя се по течението. Днес не се нахрани добре! А това е много лакома рибка... дори грунда не преобърна както обикновено! Плавниците и са малко като наядени. Мъжкият постоянно е след нея и я побутва, дори в началото мислих, че са в любовен период (така я гонеше предишния път). В магазинът от който я купих съм виждал някои от златните да плуват надолу с главата или да стоят отгоре настрани, но при мен почти никога не се е случвало... или поне за съвсем малко. Това обаче трае цял ден, а и плавниците едва днес забелязах (дано да е нараняване от мъжкия). Не вярвам да е спукан мехур, защото все пак успява да плува, да се изправя и да слиза до дъното.

Ще съм благодарен на всякаква помощ, благодаря за вниманието :) 
: 02.06.2013г 18:06ч
Забравих да напиша, има аерация, не през филтъра, а отделна помпа Sera. Камъчето е 3 сантиметра, кръгло, на дъното на задното стъкло по средата.

Георги

Ако се спука мехура, направо си умира.

Изглежда има възпаление на мехура породено от инфекция, чиито признак е гниенето (или каквото там наричаш "наядени") на перките.

Aqualover

Гниене вероятно-вземи купи широкоспектърен антибиотик или общо такова. на сестра ми рибата телескоп я лекуват с ФМЦ. Но нека по-знаещите да кажат! Виж от гугъл симптомите какво означават-има и снимки.
Guppy, C. pygmaeus, C. sterbai, Colisa lalia. Какво друго му трябва на човек...:)

Andem

Благодаря за бързите отговори. Има малък напредък, не виси надолу и настрани и има апетит. Обаче храненето е малко затруднено, имам чувството, че не може да "улучи" люспите, трудно ги хапва, за да си вземе някоя трябва да се "нагласи" към нея. Дано го описах правилно... ще питам и гугъл, но приемам всякакви съвети.

Andem

Здравейте,
отново се връщам на тази тема, защото предположенията ми за бактериален проблем се оказаха грешни. Много внимателно гледах рибката няколко дена, всичко по плавниците бяха механични наранявания. С днешна дата почти няма и следа от тях без да използвам никакви медикаменти. Достатъчно се оказа, че махнах раците. Дотук добре, но рибката продължава да стои на повърхността обърната наопаки. Когато и хрумне да плува надолу се изправя, но само тогава. След доста търсене попаднах на тази статия:
http://voices.yahoo.com/why-goldfish-swimming-upside-down-609545.html?cat=53
Според нея вариантите са два, или рибката е запечена (не съм я виждал скоро да ака) или при храненето поема много въздух с храната (тя потъва трудно). Навсякъде, където четох препоръката е една - два / три дена глад и после замразена храна. Осоляването на водата също помагало да се освободи от въздуха...
Въпросът ми е, какви са тези замразени храни, продават ли се у нас? Осоляването, с каква сол, колко, изобщо допустимо ли е? Имал ли е някой от вас същия проблем? При всички положения започвам тридневна диета на целия аквариум. Ето и едно клипче, в което рибката има абсолютно същото поведение:

Ще съм ви благодарен за всеки съвет :)


Andem

Цитат на: Георги - 01.07.2013 19:28
http://aquariumbg.com/forum/bolesti/problemi-s-plavatelniyat-mehur-pri-dekorativnite-zlatni-ribki/

Благодаря за бързият отговор. Трудно ми е да определя каква е причината... за това да допълня това, което написах преди малко. Не, не е много жизнена рибката и няма апетит. Не съм я виждал скоро да се изхожда. Как да разбера дали причината е въздуха или вътрешна инфекция? Хрилете изглеждат нормално и по тялото няма нищо смущаващо  *NO*

Георги

Ти питаше за диетата - там пише за диетата, затова ти посочих темата. Щом не е от болест, значи е от храната.
Тук http://aquariumbg.com/forum/bolesti/bolestite-v-akvariuma/msg372887/#msg372887 пише за запека и солта - английска сол.

dgwrite

Колега, гледам златни от доста време. Имам едно ранчу и един рюкин, които също като твоята имат проблем с плавателния мехур. След като се нахранят вечерта, много обичат да лапат въздух, качват се на повърхността и лапат :) След това естествено обръщат коремите и така до сутринта. На следващия ден са си наред докато не се нахранят. И това се повтаря ежедневно независимо с какво храня. Така че спри да се притесняваш това е често срещан проблем при златните който не води до смърт. Относно замразените храни, аз ползвам артемия майки и храня с нея 2 пъти седмично. Има при Владо от АкваВикторияБГ. Храни разнообразно и веднъж седмично глад. Прави по-чести смени на водата, златните си цапат. Не давай пари за препарати, спри всички химии които слагаш.

Andem

Още веднъж благодаря за съветите :)
Ще преценя след третия ден диета дали да направя тази "баня" със магнезиев сулфат.
Само да допълня, отливам 25% от водата всяка седмица и не съм използвал никакви медикаменти.
Дано има подобрение за да се похваля и с някоя снимка.
Мерси :)