• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 21:47

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

LED в градината на Октопода

Започната от Стоян Михов, 07.12.2012 20:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Цитат на: tonino - 24.05.2013 15:05
Ами честито :-). Стига си писал, ами вземай фотоапарата.
А...и да не си изхвърлил дамселите с треволяка :-D

И снимки ще има, но нека да сложа всичките диоди и да закача всичките жици по местата им и да реша какъв ще бъде точно процентът на светене. Дамселите упорито се измъкват от всякакви опити да бъдат изхвърлени, чaкат път към Шумен или към новия аквариум на Dede.

Цитат на: dafil - 25.05.2013 15:27
А аз очаквам да кажеш кое е хем най-подходящото за коралите,хем да е и приятно за нашите очи(малко субективно и индивидуално е това де),че прекалено сините аквариуми нещо все ми бъркат о... :-D

Оказа се че всичко различно от сегашното е перфектно за коралите ми, които днес като ги преброих се оказаха 25 вида (изглеждат много по-малко и още са живи след 6 месеца пълно обрастване с водорасли).

Цитат на: terahz - 29.05.2013 21:03
Браво! Обаче без снимки не вярваме :)

Жоро специално ще направя най-добрите снимки, ама в момента тренирам баланса на бялото, че това да снимаш диоди си е по-трудно от това да снимаш Диляна Попова.

Цитат на: Dede - 30.05.2013 22:05
Аз да се намеся, освен в запояването и темата  :-D . Осветлението е факт, по ме притеснява с какво ще изхрани всички зайчета които проблясват в аквариума.
Майтапа настрани, свети много добре, и дебна Стоян да му се тупна на гости, да видя промяната в коралите.
То за зайчетата има достатъчно треволяк в аквата още  :-D. И утре ще се наложи да ми се тупнеш на гости, щото има още за запояване и настройване на контролерите  *DRINK*.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

dafil

Аз потривам ръце в очакване на снимките :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

изгубеният рай

 :popcorn: а снимките къде са  *mislia*
END!!!

MoPcKu

Изчетох темата от самото начало и гледам, че темата все още е актуална. Дали Октопода би искал да сподели повече за крайния продукт?

Стоян Михов

Да бих споделил, с две думи открих топлата вода. След дълги лутания и проучвания и тестове, като сравних това, което се получи накрая е около 80% същото като комбинацията на Radion 30W Pro, разликата е че има малко тюркоаз. Но тестовете още не са напълно приключили и е много вероятно процентите на сходство с Радион-а да се увеличат. Все още няма да пускам снимки, защото още не съм готов, последно преди няколко дни си изгорих контролера и сега всичко свети на макс, искам осветлението да работи поне един месец нормално и чак тогава ще пусна снимки, сега просто няма смисъл. Отделно ще увеличавам ватовете още защото сега със 200 вата над моя аквариум достигам PAR малко по висок отколкото бях със старите пури Т5.

Вчера преброих колко диода съм изгорил досега - около 18  :-D, да не говорим за драйверите LDD - около 5-6 от тях и един контролер, целият проект надхвърли три пъти първоначалната сума, която бях предвидил. Ако бях нормален потребител и ттрябваше да си сменя осветлението направо бих си купил Радион или нещо фабрично - по-евтино излиза и най-важното - работи  :-D, ама аз не съм нормален потребител и сега преди още да приключа този проект е започнах следващият проект за осветление, за него предвиждам три пъти повече пари от предния, пък да видим какво ще сабя покаже, може и нещо полезно да излезе. Явно трябва да се прегледам...

Засега коралите реагират много добре, оцветиха се по-добре и изкараха повече полипи, но все още не мога да кажа, че почват бясно да растат, зелените алги намаляха, но започна циано заради умиращите им части, общо взето, аквариума преминава в друга фаза, интересно е за наблюдение.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

bustama

Като си почнал и имаш време и пари за трошене, ако нямаш нищо против направи и едно прото - ноухау за сладка вода - за мен, ще черпя, шегувам се. :-D

MoPcKu

Едва ли му е до шеги. Колкото и да му се възхищавам на ентусиазма, не бих искал да съм на неговото място. Но пък това което прави допринася като цяло за хобито в България ... благодаря за споделеното инфо и успех занапред!

Стоян Михов

Бъзикаш се ти адаш (според Българската православна църква БПЦ Стефан и Стоян празнуват на един и същи имен ден  :buff:) ама и натам ми върви мисленето, макар че не знам дали за сладководен си заслужава инвестицията, май там алтернативите са доста по-евтини.

Цитат на: MoPcKu - 12.06.2013 15:32
Едва ли му е до шеги. Колкото и да му се възхищавам на ентусиазма, не бих искал да съм на неговото място. Но пък това което прави допринася като цяло за хобито в България ... благодаря за споделеното инфо и успех занапред!
Няма проблеми морски, абсолютно ми е забавно, все пак бях напълно наясно с какво се захващам (или почти  *JOKINGLY*), аз затова съм в това хоби и професия толкова време, защото гледам да ми е забавно.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

bustama

 :-) Аз с усмивка на уста го "казах", от все сърце - имайки предвид  времето и средствата по моето осветление, и не само това, за сравнение  и дума де не става.
Всъщност, човек много научава и което е по-важното, стигайки до някакъв резултат и се развива. *privet*

Dede

Биеш ме със изгорели диоди и контролер (ама с контролер само защото нямам  ;-) ) а за диоди не се знае, за сега съм светил само 12 часа, но въпреки това имам 4 LDD и 4 диода изгорели  :-D .
Обаче за едно не съм съгласен, не е вярно, че е по добре да си вземеш "radeon", никога няма да имаш тръпката, като излизаш обедна почивка от офиса, да го изключваш да не се запали случайно докато те няма  :-D

abaro

Я разкажете как точно ги горите тези LDD-та, че явно трябва да сме внимателни с тях.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Стоян Михов

Цитат на: abaro - 16.06.2013 14:27
Я разкажете как точно ги горите тези LDD-та, че явно трябва да сме внимателни с тях.

Ами събираме се с Dede  на бира и вадим запалките и палим, кой цигара кой LDD  :-D. Майтапа настрана, всички твърдят, че LDD  са за професионално използване и много рядко горят - (щот не сме ги запоявали ние). Засега има две сигурни причини да изгърми LDD - при претоварване - златното правило е, че ако имаш примерно захранване 48 V, броят диоди с максималнo напрежение 3 V, които можеш да навържеш на LDD  няма да е 16,  а с 6-7 волта по-малко, примерно не 16 диода, а 13. Сложиш ли 16, дори 15 или 14 диода, гори като самалък на вятъра барабар с част от диодите. Изгаря му чипа и цъфва като роза :-D. Затова е много важно да провериш data sheeta на диода и видиш какво му е максималното напрежение при съответния ампераж и да му намалиш волтовете, защото драйвера и той душа влачи и на него ток му трябва да работи.

Вторият случай е когато го запояваш на платката, ние с Dede се направихме на майстори и ги запоявахме на платки, крачетата обаче са много близо, особено тези на плюса и изхода за PWM, ако дадат контакт някъде гори освен LDD, но и контролера (както стана в моя случай). Съвета тук е ако не сте вещи в запояването, си вземете LDD  със предварително запоени жички за крачетата и не ги монтирайте на платка, в сайта на Мийнуел, LDD  -тата със запоени жички са маркирани с W и са с левче по-скъпи - иначе са същите като другите.

Диодите горят също при претоварване на LDD-to. И другото, което забелязах е че трябва да се избягва комбинирането на различни диоди на едно LDD,  всички твърдят, че няма проблем, но при мен горят само тези LDD-ta при които има различни видове диоди навързани. Диоди горят и при пускане на по-голям ампераж, и често не трябва да се вярва на производителите - затова преди да се вържат каквито и да е диоди трябва да си направите тест на колко mA  издържат, някъде пише че може да ги пускате без проблем на 1000 mA, a всъщност като ги пуснеш на 700мА и изгърмяват... всичко е китай, братче няма лъжа, няма измама... Другото което трябва да се внимава е да няма жички които да опират в лещичките - веднага горят диодчетата.

Други особености има пробиването на алуминиевият радиатор за да се закрепят диодите - там Dede e майстора да каже какво се прави за да не счупиш възможно най-много бургии и метчици. :-D
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Аз минах само с две бургиики и два изгорели драйвера,които изкараха над година обаче.Та и на мен ми е малко интересно как ги смятате.Ако са по-малко диодите,драйвера има чип за обратна връзка и сваля напрежението,но въпреки това пада на напрежение става висок при същия ток и диодите се товарят.Ако пък вържете повече бройки,то диодите просто ще светят по-слабо,защото драйвера не може да осигури нормални параметри,след което е възможно самия драйвер да грее повече и да изгори рано или късно,защото той се товари.Но пък дават,че имат защити от претоварване,така че мерите тока и пада към диода и те си показват бройката сами.

Dede

Положението е такова както Стоян казва.
Също горят и ако сбъркаш +и– на входа, моментално прави заря  :-D , на изхода не е проблем.
При натоварване под минимума: примерно само един диод под 2 волта също пука.
Относно дупките в алуминии, и особено когато е с малък диаметър, спирта му е майката и на всяка дупка чистенето на бургията от стружки.
За резбите, взех си един комплект на "вюрт" с три метчика с малко зелена грес(може и да е друга) беше много лесно, само дето трябва да си харесаш хубав тричасов филм, ако пък са 150-200 диода може и някоя трилогия и да връткаш  :-D

P.S. За спирта, имам предвид да се капе по радиатора там където пробиваме за охлаждане, но който желае може и да поема за загряване  *DRINK*

abaro

Ше ма извините, ама подхода ви е много аджамийски и затуй правите такъв оборот на фирмата вносител. Това за размяната на + и - няма да го коментирам  :-) също и това за късите съединения при запояване. Наистина трябва да се внимава обаче да не се претоварва драйвера, като се свързват много МАЛКО диоди към него. Като свържеш към него примерно 3 диода, върху които ще има пад на напрежение около 10-10,2V остатъка до захранващото напрежение, се отделя като мощност от самия драйвер. И съответно го претоварва. Уж трябва да имат вградена защита тези драйвери, ама може и да не е изпълнена много добре.
Резба в алуминий се нарязва много успешно със свинска мас. Пробива се малко по-голям отвор отколкото в стомана, топиш метчика в маста и нарязваш на един пас направо с винтоверта. На ниски обороти естествено. И след всяка резба трябва да се изчиства метчика.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]