• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 13:36

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

LED в градината на Октопода

Започната от Стоян Михов, 07.12.2012 20:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ilianidis

Последното нещо,което четох наскоро е че ув не влияе на оцветяването на коралите,синтезираните защитни протеини били безцветни.

Стоян Михов

Uv (във видимият за човека спектър) влияе на оцветяването на коралите, доколкото при дължина на вълната от около 400 нм някои от кораловите пигменти флоуорисцират в зелена или оранжева светлина, има разни твърдения, че при тази светлина тези пигменти се синтезират по-интензивно.
Тези пигменти, които се синтезират за ув защита, за които говориш ти и които са прозрачни вероятно са MAA's Микоспориноподобни аминокиселини, те обаче имат пик на абсорбция между 310-340 нм, далеч под видимата част от УВ спектъра (:) логично е да  са "прозрачни" всъщност те си имат цвят, но ние не го виждаме :)). Такива лъчи в така или иначе няма в аквариума, освен ако не си с живачни лампи. Пигментите, които флуорисцират под влияние на 400 нм УВ, (като Kaede пигментите) обаче определят до голяма степен цвета (зелен, розов, оранжев и червен)  на много корали. Така че ултравиолетови диоди около 400 - 420 нм се вкарват в аквариумите за да "извадят" тези цветове, но трябва да се внимава много със силата им, защото могат да доведат до инхибиция на фотосинтезата.

***
С две думи сега се запалих да видя как изглежда в човешките очи спектъра на перидинина и мисля да направя опит с подходящите диоди. Предполагам, че ще е по-близо до тюркоазения цвят на Бахамските води, отколкото до небесносиньото на същата снимка :)

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi50.tinypic.com%2F2ym9elf.jpg&hash=53c98c45bbe9f2e1d7bf5c2159aed90a4719908d
: 03-01-2013, 19:36:51
Хм сега като се огледах в дължините на вълните на предлаганите мощни диоди, разбирам защо няма да могат да се избегнат студено белите диоди. Просто не мога да намеря зелени диоди с чисто излъчване 550 nm, единствено белите имат пик там, но са примесени с паразитна жълта светлина.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Peza

Намирането на точните диоди с точният диапазон от спектъра е доста по-трудно от колкото звучи на пръв поглед. Ще се изкажа малко неподготвен, но не мисля че паразитното жълто в белите диоди би имало пагубен ефект. Според мен въпросът е вече знаейки какъв спектър гониш, както и спектрите в които светят диодите (студено, топло, неутрално белите и останалите цветни) да прецениш точната им бройка и съотношение.

П.П. Нормално е цветът да се получи по-близък, ако не и еднакъв с лазурното море от снимката, все пак коралите са еволюирали "в този цвят" под водата, а не над нея под небето. Или поне така си мисля аз.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

Стоян Михов

Не, не казвам че малкото жълто и червено ще имат пагубен ефект, просто ще повлияят на цветовото възприятие, а аз искам по-скоро за опита (с ограничен брой диоди в запазено съотношение) да видя как изглежда "любимата" светлина на перидининовия комплекс. Едва ли ще го оставя за постоянно осветление на аквариума, защото вероятно ще изглежда като селската дискотека, диджея като пусне "ногу зилено"  :-D.
Аз все още не зная точно какъв спектър гоня, това е просто спектъра на перидинина, а аз още не съм изчел достатъчно, каква част от него преминава през всичките прегради и реално се използва. Така на първо четене изглежда, че се орязват "крайностите" във виолетовото и червеното (като при гласуването във Коледния Конкурс  *JOKINGLY*).

Пък и аз никак не съм сигурен че аквариума ще изглежда добре под тази светлина и второ ако уцеля точния спектър на поглъщане, всичките ми корали ще изглеждат черни (защото ПХК ще поглъщат цялата светлина:). така че белите или жълти диоди (излъчващи в "неполезния" спектър) в един аквариум предназначен "за гледане" вероятно са неизбежни, за да има какво да отразяват пигмените на коралите и да "получават цвят".
: 04-01-2013, 12:42:33
Цитат на: Peza - 04.01.2013 12:23
П.П. Нормално е цветът да се получи по-близък, ако не и еднакъв с лазурното море от снимката, все пак коралите са еволюирали "в този цвят" под водата, а не над нея под небето. Или поне така си мисля аз.

Напълно логично допускане и аз се чудя защо досега се е предлага комбинация от тъмносиньо и студено бяло, което дава общо взето цвета на небето на снимката. Моето обяснение е, че или просто така изглежда по-добре или просто псевдонауката е много широко застъпена по целия свят. Навсякъде има много дървени философи, които си спомнят от училище спектъра на фотосинтезиране на копривата и давай да сложим тъмносиньо като основен цвят и бяла за "останалата част" от спектъра, коралите естествено се развиват, но не всички видове, защото по-плитководните страдат от липсата на зеления цвят. Именно комбинацията от някави допускания комбинирани с остарели научни данни водят до това положение. Колко по-лесно щеше да бъде, ако просто бяха копирали спектъра на светлината използвана в Хавайския опит (провеждан 80-та година), където се показва че коралите растат даже по-бързо отколкото под естествената светлина, защото липсва фотоинхибицията.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Niikii

С RGB диодите и съответните познания могат да се постигнат всички цветове :)

Ето и най-простия пример :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.jcmiras.net%2Fsurge%2Fwp-content%2Fuploads%2F2009%2Fdetermine-color2.jpg&hash=60a8fbe6982b710826882502f50b0b1590ed692a

Тук има много подробни примери

http://www.rapidtables.com/web/color/RGB_Color.htm

Стоян Михов

Цитат на: Niikii - 04.01.2013 13:45
С RGB диодите и съответните познания могат да се постигнат всички цветове :)

Ето и най-простия пример :)


Тук има много подробни примери

http://www.rapidtables.com/web/color/RGB_Color.htm

:-) едно е да говориш в цветове, съвсем различно е в нанометри. Бяла светлина можеш да си направиш с най-различна комбинация от цветове. Зелен цвят можеш да си направиш и от два диода единият излъчващ синьо при 440 нм, другият излъчващ жълто при 580нм, така светлината ще ти изглежда зелена, но всъщност на спектрограмата ще си има два пика син и жълт, в същото време същия зелен цвят можеш да го имаш с един диод излъчващ при 550 нм и съответно в спектрограмата ще имаш само един пик в зелената област, за теб и двата цвята ще бъдат еднакво зелени, ама за фотосинтезиращите пигменти не :).
Така че схемите RGB и CMYK ми вършат работа когато рисувам във Фотошопа, но са безполезни при диодите.
Или да се изразя така ако ползвам RGB схемата, с три диода червен (R) зелен (G) син (B) мога да си направя всякакво оцветяване на водата, но ще имам само три спектъра - при 650 нм, при 530 нм и при 440 нм., независимо дали водата ще ми изглежда червена зелена или бяла :)
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Отдавна не съм писал тук, но това не означава, че нищо не се прави - напротив :). Експериментален модул със спектъра на перидининовия комплекс вече функционира от известно време върху аквариума на един голям ентусиаст и експериментатор в морското хоби *privet*, едната част от аквариума е с друго доказано диодно осветление, за сравнение. Първоначалните опасения за визуално "много зелено" не се оправдаха, да видим как ще реагират акропорите.

Между другото все повече производители започват да се "усещат" и да вкарват повече светлосиньо, тюркоазено и зелено в осветлението си, ето преди няколко месеца еко лампс пуснаха новия си модел, въпреки че по мое мнение е много слаб като мощност и му липсва червеничкото: клик. Сигурен съм, че в следващия радион ще има тюркоаз  ;-).
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

И досега продължавам да се чудя тези от Ecolamps на какво отгоре искат толкова пари за диско осветлението си... ама това встрани от темата.

Иначе да, накрая всички ще имат повечко цветове, макар че и в момента се чудя за чий ни е червеното, например.

На SR360-ката добавих два модула от новите Multicolor - един топло бял светодиод, два червени, виолетови, един зелен. Махнах UV падовете, които бях сложил преди (ще ги преместя на SR260-ката на другия аквариум заедно с един мултиколор и два RB пада), закото се застъпват, а новите MC имат по-широк лилав спектър, макар и да са отделни диоди, т.е. по-слаб в сравнение с 3-те мощни виолетови диода в предишните падове.
- зеленото ми е напълно безполезно, няма нищо, което да изпъква повече от него, напротив, разваля флуоресцентно зелените цветове на някои корали малко (което се случва и с повече бяло, разбира се).
- червеното - още по-безполезно, какво ли пък остава за два диода на пад, реално и 1 червен да имам - безполезен е, сега си правя изгреви и залези с него и топло-бялото :D
- топло бялото е ефектно сутрин и вечер, през деня не влияе на общата тоналност, но кара по-топлите цветове да изпъкнат. Така хем нямам ефекта от червеното, който води до осезаема, видима червена сметлина в аквариума, хем жълто, оранжево и всякакви околни цветове са по-наситени. Няма нужда да е повече от тези два диода, понеже иначе ще кара алгите да растат повече.

камен чочев

Според мен всички вървят в една посока-покриване в максимална степен на PUR  ( Photosynthetically Useable Radiation). Както сме коментирали и в други теми, това би гарантирало идеалните условия за растеж на коралите,  както и на тяхното оцветяване ( максимално намаляване на количеството зооксантел). Въпросът е обаче на каква цена. Все пак за мен поне това е хоби.

geniusloci

Има някаква тънка граница, която само KZ засега наистина разпознават и за която се говори - намаляването на зооксантелите намалява растежа, неизбежно е. Едва около 15% от хранителните вещества коралите натрупват директно от водата. Т.е. силният растеж обикновено се свързва със силно присъствие на симбионти, понеже така се осигурява максимално количество "храна". Вече при нужда да се намали растежа се гони намаляване на зооксантелите и усилване на пигментацията (която от своя страна е "щит" срещу вид лъчения).

Според мен нуждата да намаляват симбионтите е доколкото не искам коралите ми да са кафяви, да речем. Силната светлина помага на коралите да усвояват повече енергия с по-малко симбионти, но това зависи от толкова други неща (т.е. силната и правилна светлина сама по себе си не е гарант за силен растеж, трябват макро и микро елементи, био-активни вещества, стабилна система и т.н.). То става цяла философия, и ако идеята е да постигнеш максимален растеж, нито ти, нито аз с нашето хранене и попренаселени аквариуми не сме се ориентирали. Ако загледаш снимките (сигурен съм, че си гледал доста) на най-добрите рифови аквариуми - рибите не изглеждат в перфектно състояние (поне по мое мнение), защото обикновено не се хранят перфектно. Аз затова съм преценил, че и да ми умре корал или да не расте достатъчно, не ми е важно колкото рибите. Корали се намират лесно, преживяват път по-лесно и в крайна сметка са част от скелета на рифа, докато рибите са си мъка и поне аз изпитвам по-топли чувства към тях.

Така де, знам, че мнението не е баш по темата, просто... наистина е хоби и понякога прекаляването отива твърде надалеч.

Стоян Михов

Минаха почти 6 месеца откакто реших да си направя сам LED осветление и ако си мислите, че съм се отказал - не естествено. Ако си мислите, че съм си направил такова осветление е отговорът е ...почти. От 21.05. насам вече 4 дни почти готовият прототип стои на дървени трупчета над аквариума и пръска диодни зайчета навсякъде. Но не е напълно завършен, сигурен съм че освен допълването на един - два цвята засега, ще правя и още много промени нататък. Първо искам да благодаря на Бисер (letkarski) (ако нещо значимо с морската акваристика става в България, може да се сигурни, че Бисер има пръст в това), за големият ентусиазъм, с който поема всякакви налудничави идеи и на Денислав (Dede), който пък ми помогна много в запояването, рязането полиранието и т.н.
Голямата грешка, която направих спрямо аквариума си беше, че не подмених ноември месец Т5-ците си защото си мислех че ще направя диодно осветление за 2 седмици... :-D сега разбирам колко съм бил наивен и това, заедно с прецакването на обратната осмоза, естествено доведе до огромен бум на алги (преди няколко дни извадих 25 грама нишковидни водорасли от аквариума!- сухо тегло!!!).

Експеримента със спектъра от перидининовия комплекс, беше проведен от Бисер в абсолютно професионални условия, за съжаление се оказа неуспешен. Комбинацията от диоди, която предложих на Бисер за експериментиране, не се отрази добре на повечето корали. Преди няколко дни мисля, че установих откъде идва проблема и че грешката е в "моя телевизор", а не в спектъра, но за това по-нататък.

Като чета какви въпроси съм задавал в началото много се забавлявам, ама и вие как сте ми отговаряли.... *JOKINGLY*. Установих, че е съвсем друго, когато някой ти каже каква е философията на вързването на диодите "на живо". Бисер успя да ми го разясни за около 3 минути, с помощта на две драсканици в бележника ми и при разсейващото присъствие на десетки хубавици наоколо.

https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

tonino

24.05.2013 15:05 #86 Last Edit: 19.02.2018 19:03 by tonino
...

dafil

А аз очаквам да кажеш кое е хем най-подходящото за коралите,хем да е и приятно за нашите очи(малко субективно и индивидуално е това де),че прекалено сините аквариуми нещо все ми бъркат о... :-D

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

terahz

Браво! Обаче без снимки не вярваме :)

Dede

Аз да се намеся, освен в запояването и темата  :-D . Осветлението е факт, по ме притеснява с какво ще изхрани всички зайчета които проблясват в аквариума.
Майтапа настрани, свети много добре, и дебна Стоян да му се тупна на гости, да видя промяната в коралите.