• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 23:30

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Калихти - общи въпроси

Започната от bobbyboy00, 04.05.2008 17:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mitko464

В момента аз правя експеримент с 2 бети. Имам подобен на твоят случай - откакто извадих женската, мъжкия просто направи всичко на мармалад. Сега съм намислил след като си свършат работата, да не оставям мъжкия сам, а просто да отделя женската в същия аквариум (в една прозрачна, надупчена  кофичка от сладолед). Ще видя дали ще проработи. Знам, че тук не е мястото да споменавам бетите си, но просто давам идея :) Успех!

Nikiengi

Когато извади женската бета беше ли сигурен, че са приключили с хвърлянето на хайвера! Може да си ги прекъснал и за това да е постъпил така. Винаги съм вадил женските, защото мъжкия може да я убие, в твоя случай пак да разбърка всичко. Анциструсите са друга работа. Те са по-грижовни като двойка, виждал съм една 2 седмици след едното гнездо, да хвърлят хайвер в друга делва в същия аквариум и за едните се грижи мъжкия, а за другите - женската. Природа, какво да ги правиш, всяка двойка се подчинява на общи правила, но и си създава свои собствени  =-O.

mitko464

Да, сигурн съм, че не съм ги прекъсвал ;) Оставих ги около 2 часа заедно след като всичко приключи, това ми коства половината от плавниците на женската бета :( А и по-всичко личеше, че мъжкия вече пази и не иска нищо общо с жена си ^^

usmy1

ок
ама мен ме инрересуват калихтите
немога да излюпя хаивера :-(

mitko464

Цитат на: usmy1 - 04.07.2011 12:56
ок
ама мен ме инрересуват калихтите
немога да излюпя хаивера :-(
Следващият път пробвай да отделиш женската в същия аквариум, тогава мисля, че мъжкия няма да има време да "маа" понеже тя достатъчно ще го притеснява с присъствието си ;)
Може и да не съм прав, само давам идея

Виктор

имам 2 калихта  дали могат да ми изядат новородени гупи плс кажете ми
:)

Nikiengi

Цитат на: Виктор - 22.01.2012 22:15
имам 2 калихта  дали могат да ми изядат новородени гупи плс кажете ми

Не само ще ги изядат, но и ще се облизват! Пускал съм им цяла муха и в първия момент, в който я забележат - изчезва!  :-)

Виктор

ок мс много ми помогна иначе 50-60 бебета щяха да заминат
:)

diso

На мен така ми заминаха 20-на. За две нощи. Интересното е, че през деня сякаш "не ги забелязваше".

Гледах ги, четох профилите... и не забелязах друга разлика, освен основния цвят. Има ли друга?

enterprise

Аквариума ми е 250 литра.В него плуват 2 птеригоплихта малки,4 неона,3 боции клоун ,една бета,един рафаелов  -тракащ  сом и 4 калихти...последните  ги взех ,защото уж са спокойни   представители на сомови..изключителни риби са ,но са привидно спокойни,вече са 5-6 сантиметрови,успяха да изядат 6 неона,около 10  двумесечни хелери,убиха 2 хелера ,2  гупи,1  женска бета....само рафаеловия сом е по-голям от тях,но напоследък  тормозят и него,боциите  не могат да  ги докопат....няколко пъти светвах през нощите лампата внезапно и виждам  как   калихтите и четирите лежат  върху  хелера и буквално го кълват....напоследък    ловуват заедно групово и така през деня  убиха неон,легнаха върху трупа,убиват големите риби заедно,затова успяват...имам лошото предчувствие за  аквариума,че ще  останат само те....и лошото предчувстие за тях,че скоро ще плуват в язовир тракиец...днес  цял   ден   тормозеха рафаеловия  сом...аквариума не е пренаселен ,проблемите почнаха  според мен като почнах да  ги храня два пъти седмично със  замразен хирономус,но и преди това си бяха агресивни,но не толкова....да не са уплашени ,за да правят така -боциите са ми навряни под един камък и не излизат с дни....да не  би някой параметър на водата  да ги прави такива,абсолютни вандали са...човек с много по-голям опит от мен сподели,че  и той е попадал на  такива дефектни партиди-сега  си гледа 3 калихта 12 сантиметрови.... :-D  има ли начин да  стане  тази агресия по-малка?

Деян

Предполагам ако ги държиш постоянно сити, но това ще стане трудно. Абе лично тези които съм имал са си мършояди и хищници...  :-(

Асен Евгениев

Цитат на: enterprise - 12.04.2013 22:05
вече са 5-6 сантиметрови,успяха да изядат 6 неона,около 10  двумесечни хелери,убиха 2 хелера ,2  гупи,1  женска бета....
По-скоро рибите ти измират, след което ги налазват сомчетата.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

ido

Аз пък да си призная калихта ми е любимата риба.Точно заради това, че са супер енергични.На всичкото отгоре са и много издръжливи.В стария ми аквариум гледах към 5 години калихтчета.Имал съм случай, когато всички други рибки са ми измирали и само те са оставали.
Сега пак съм си взел два.Но и аз мисля, че не ядат рибите докато са живи.Даже не ми е правило впечатление да са агресивни.

Цитат на: enterprise - 12.04.2013 22:05
....няколко пъти светвах през нощите лампата внезапно...

Представям си как престъпаш тихо-тихо на пръсти към аквариума...и изведнъж РЯЗКО светваш лампата!!!   :-D

Деян

Само да добавим, че в масовия случай хората си гледат хоплостернуми, не калихти.  :-)

enterprise

за жалост не успях да ги снимам-калихти плуват в ромбоидна формация,калихти в група =-O,вече нямам неони :'(,не искам да ги подарявам,защото са готини,те не са виновни животинчетата-просто общия им размер е голям и властват...днес обаче им подготвих изненада-почти 15 сантиметров техен събрат,който си щъка миролюбиво в аквариума...нов шеф -идеята ми е да се стреснат и да не се опитват да завземат аквариума ....големия го взех назаем от един приятел -както си ги зяпаме след половин час  веднага опитаха атака,и нъцки-дебелака е в пъти по тежък от тях ...после легнаха на дъното и даже не се опитват да хванат бавната мъжка бета...лежат и гледат бих казал объркано :-D да видим идеята ми дали е добра....

Similar topics (5)

6143

Публикации: 78
Прегледи: 44770

36961

Публикации: 46
Прегледи: 20108

1898

Публикации: 209
Прегледи: 99472