• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:42

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Моля за малко помощ

Започната от hunter, 27.02.2013 19:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

hunter

Здравейте колеги, имам следния проблем. Eleocharis acicularis който имам се развива доста бавно и някой от листата загниват. Пожълтяват от върха към основата и на връхчето стои кафяво. Някой листа по-бавно други по-бързо. Има и доста свежи както и пуска нови свежи листа и на места издънки. Уж се развива но това пожълтяване със кафяв връх ме притеснява. И другото което забелязвам е, както е пуснало ново листенце от нова издънка днеска го гледам 5мм. утре го няма. Това не на всяка издънка но ми направи впечатление 1-2пъти. Имам и Marsilea hirsuta на нея пък се появиха на някой листа като кафяви точици. Все едно кафяво водорасло но ме съмнява да е това. За Eleocharis acicularis най ми прилича на ранни признаци на липса на азот. За жалост ако дам снимка едва ли ще се види добре тъй като камерата на телефона е слаба за фини неща. Подавам СО2 с бутилка разтваря се със стъклен дефузер. Торя със PTD тор осветление 8 часа на ден 12вата на 15литра. Въпреки лошия фокус ето някой снимки на марсилеята нищо не се вижда за това няма да качвам.



evgeni200

Макро елементи добавяш ли ?

hunter

Не не добавя, ти ми беше казал за макро както и buchkata. Разбрах за калиевия нитрат и калиевия дихидрогенфосфат но нямаше как да си го набавя освен по интернет. А ми се струва, че нитрати и фосфати си има не съм правил тестове но все пак. А и ще е много трудно да дозирам на 15л. Това ме учудва като гледам как хора го гледат без СО торове и на малко светлина и върви като лудо. А аз със тор(микроелементи) СО светлина и ми върви като народна песен а даже и пожълтяват някой листа. Имам и един въпрос. Като се подстригва редовно ще се насърчават ли нови листа или ще прецакам и здравите чудя се дали да не го подстрижа на 4см. Дали ще загине съвсем? А да добавя въпреки всичко растенията кипят марсилеата редовно си кипи изпуска балончета елеохариса и той кладофората също. От това съд, че не се нуждаят от макроелементи но може и да съм в грешка. Друга причина поради която мисля, че има достатъчно нитрати и фосфати е че имам във тези 15л. около 20 черита една неритина и 3 неона 3 разбори еспей 2 ембер тетри. Това хвърля органика като за световно на този литраж. Водорасли няма освен 2-3 нишки по кладофората но това си е дреболия и не го отразявам.

stanislav89

Това по марсилеята е ксенококус. След време ще стане повече и ще започнат да почерняват листата. Относто елеохариса иска редовно подстригване (преди не ми се вярваше да е така, но от 2 седмици рязко си промених мнението)  :-)

hunter

Е дано, ще пробвам редовно да подстригвам та най сетне да се раздвижи. А за ксенококоса ще взимам мерки. Някакви идеи и съвети някой да има  :-) А елеохариса на колко да го подстригвам на 3см. добре ли е или му е много малко?

Деян

Както е сега му резни 2 - 2.5. Мисля че така е добре.  ;-)

hunter

Добре ще го пробвам  :-) утре ще ми е седмичната смяна на водата и ще градинарствам.

Similar topics (5)

20116

Публикации: 13
Прегледи: 6041

46119

Публикации: 2
Прегледи: 2783

36652

Публикации: 42
Прегледи: 13790

22887

Публикации: 3
Прегледи: 3099

55787

Публикации: 3
Прегледи: 2293