• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Хранене и грижа за новородените живородки

Започната от Desmoria, 22.01.2013 13:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Desmoria

Понеже масово изникват въпроси относно храненето на бебета гупи, хелери, молинезии и други живораждащи рибки, създавам тази темичка с кратко описание на всички видове храна, с които може да захранвате мъниците. Също така тук ще се слага и друга полезна информация касаеща подрастващите мъници на живородките.

Новородените рибки имат малка уста и огромен апетит. Стомахчетата им се изпразват на всеки 20мин.! Разбира се не е много удачно, още по-малко удобно да ги храните толкова често. От 4 до 8 пъти дневно е напълно достатъчно, стига да не прекалявате с количеството и по този начин да замърсите водата в аквариумчето, в което ги отглеждате.

Когато храните новородените е хубаво да им осигурявате разнообразна храна. Хубаво е да се дават качествени високо протеинови люспи(маркова суха храна на люспички) стрити на ситно. Стритата суха храна е идеална да се дава, малко преди да угасите лампите на аквариума вечерно време. Някои развъдчици предпочитат всеки път да дават малко количество стрита суха храна, точно преди да нахранят малките с новоизлюпена артемия, смятайки, че по този начин се спомага за по-доброто усвояване на артемията, понеже заради сухата храна тя ще се задържи по-дълго в организма на мъниците. За съжаление артемията има слабителен ефект. :)

Новоизлюпена артемия – Това е храната възприета като N1 за захранване на бебета живородки. Живата храна е най-сигурния начин, че мъниците не само ще растат бързо, но и ще се оцветят по-силно. Бебетата живородки са достатъчно големи, че да можете директно да захранвате с артемия(току-що излюпена). За това как да си излюпите в домашни условия, може да прочетете тук: http://aquariumbg.com/forum/hrana/lyupene-na-artemiya-%28stapka-po-stapka%29/ . Ако ви затруднява излюпването на артемия в къщи, винаги може да си закупите замразена, но първо се уверете, че взимате новоизлюпена артемия, а не възрастни индивиди (имат по-малка хранителна стойност, а и са прекалено големи). Също така внимавайте да не прекалявате с количеството което пускате на рибките, понеже замразената храна се разваля много бързо във аквариума ако не бъде изядена. Не забравяйте, че всякакъв вид храна, която е прекалено голяма да бъде погълната от мъниците ще остане неизядена и съответно нейното гниене в аквариума ще развали водата, което от своя страна води до натравяне на рибките. Плюсът на това да захранвате със жива храна е, че дори и да остане неизядена тя живее още известно време в аквариума и ще бъде консумирана по-късно.

Сварен яйчен жълтък - Живородките се раждат достатъчно големи, за да могат да поемат по-едра храна. Но за първите няколко дни можем да им дадем малко жълтък от твърдо сварено яйце(за предпочитане е жълтъка да е оставен известно време да по изсъхне). Жълтъкът въпреки, че богата на протеини храна, много цапа и за да не се замърси водата, вземаме малко парченце, стриваме го в лъжица с малко вода и от получения разтвор с капкомер капваме по няколко капки в аквариума. Имайте в предвид, че така направения разтвор става за хранене за не повече от няколко часа до ден, след което го изхвърлете и за следващия ден си направете нов разтвор. Хранете новородените не повече от 2 пъти на ден с тази кашичка, останалите хранения давайте нещо друго(например стрита суха). Даването на този тип храна изисква по-чести смени на водата.

Микрочервеи – Бебетата рибки растат по-бързо, когато се хранят с микрочервеи и много често се наблюдава да изпреварват с растежа, дори рибки който са хранени с артемия, но с времето се изравняват.  Все пак този бърз растеж е важен и помага на малките да се справят с евентуални болести. Микрочервеите остават живи по-дълго време в аквариума, отколкото артемията и не са трудни за хващане от мъниците. Като цяло са доста дребна храна за бебета живородки, за това не препоръчвам да разчитате само на нея. Също така имайте в предвид, че микрочервеите са богати на мазнини и това също е причина да не се прекалява с даването им. Информация за отглеждане на микрочервеи може да намерите тук: http://aquariumbg.com/forum/hrana/10521080108210881086109510771088107410771081-9644/

Дафния(жива) – известна е още под името ,,водна бълха" и има 2 разновидности "magna" и "pulex". Magna е по-голямата разновидност и е по-подходяща за живородките. Линк към отглеждане на дафния: http://aquariumbg.com/forum/hrana/dafniya-44300/

Оцетни нематоди(Turbatrix aceti (Vinegar eels, Vinegar nematode)) – това са свободно живеещи нематоди, които се хранят с микробиологична култура. Наричани още ,,майката на оцета" те се ползват за създаването на оцет и най-често могат да бъдат открити в не филтриран оцет. Те са изключително дребни и са подходящи само за захранване на новородени.

Стрита суха храна(люспи) за големи рибки - Когато нямате възможност да захраните с нито една от по-горните храни, винаги може да вземете от храната за възрастни рибки(на люспи) и да ги стриете на много ситно между пръстите си. Бебетата живородки са достатъчно големи за да се захранват със стрита суха храна.

Специализирана храна за бебета рибки - Вече масово по магазините се продават готови сухи храни(микрохрани) за малки рибки, независимо дали са новоизлюпени или новородени. Различните фирми предлагат различни варианти на едрина на микрохраната.

Поддръжка на ,,бебешкия" аквариум

Чудесна температура на водата в бебешкия аквариум е около 26.7 градуса, която от своя страна засилва метаболизма на мъниците. Разбира се това не е задължителна температура – до 21 градуса не е фатално. При по-висока температура мъниците ядат повече и растат по-бързо. Все пак това е важно, имайки в предвид колко малки се раждат, целта все пак е да са силни и здрави, и по-лесно да се борят с паразити, болеси и .. по-големи риби. :)
Високата температура разбира се води и до по-голяма занимавка за аквариста понеже:

Бърз метаболизъм + по-често хранене = по-чести смени на водата

Това разбира се зависи и от количеството бебета рибки, които имате по отношение на големината на аквариума. По-малко рибки на по-голям воден обем, означа по-малко поддръжка. Най-добрия бебешки аквариум за малка групичка бебета е 20л аквариум. Нито е много голям за да намерят храната си, нито много малък за да се поддържа чист и да се филтрира с вътрешна гъба. Смяната на до 50% вода всяка седмица поддържа добро качество на водата. Все пак винаги сменяйте с престояла и със същите параметри вода.

Смяната на водата от своя страна също стимулира растежа на мъниците. Натрупването на нитрати в аквариума, намалява растежа на рибките, при по-високи нива направо ги убива.

Светлината също оказва влияние върху растежа на бебетата живородки. Много развъдчици държат включено осветление от 12 до 17 часа на ден. Прекалено силната светлина не е необходима, но рибки които живеят в притъмнен аквариум често развиват изкривяване на гръбнака. Все пак аквариума не трябва да е осветен денонощно, за да могат рибките да си почиват поне 7-8 часа.
Запомнете, че първите няколко месеца от живота на живородките са най-важни. За да имате наистина прекрасни рибки, като пораснат просто ги хранете с най-добрата храна и поддържайте водата в аквариума безупречна.

Приблизителен растеж на гупите
Моля имайте в предвид, че може да има изключения, в зависимост от храненето и генът на рибките. Също така знайте, че женските израстват по-големи от мъжките.

Размер на мъжките гупи, без опашката:

Новородено: 6мм
На 1 седмица: 7мм
На 2 седмици: 1см
На 1 месец: 1.5см
На 2 месеца: 2см
На 3 месеца: 2.5см
На 6 месеца: 3 - 3.3см
Възрастен индивид: 3.5 - 4см





В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Валентин174

Аз имам  Еквиденс Ривулатос две една женска и един мъжки женската хвърли хайвер и вчера се излюпиха но немогат още да плуват въпросът ми е кога трябва да започна да ги храня след като започнат да плуват лу?

Similar topics (5)

52523

Публикации: 0
Прегледи: 1849

24069

Започната от Rider


Публикации: 4
Прегледи: 6112

51124

Публикации: 4
Прегледи: 3231

269

Започната от koko


Публикации: 102
Прегледи: 42695