• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:18

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Бързи въпроси и отговори за морска акваристика

Започната от Стоян Михов, 20.11.2012 21:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Ето я темата ще я залепя по ваше желание, ха да си я ползвате със здраве. Но нека не я пълним с въпроси от сорта на - Искам морски аквариум  - кажете какво ми трябва :)
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

letkarski

Някой има ли представа на кой препарат на KZ  във форумите казват PIF. Благодаря предварително.

ModEdit:  сега ще го преведа, ама другия път на кирилица моля  :-).

камен чочев

Цитат на: letkarski - 20.11.2012 22:59
njkoi ima li predstava na koi preparat na kz v forumite kazvat PIF .Blagodarj vi predvaritelno
Е Бисере, дай да видим аквата. Не си поствал от половин година.
А иначе  Potassium Iodide  Flouride -PIF  :-)

letkarski

Мерси Камене ,аквата се развива много добре ,страшно доволен съм от KZ цветовете и растежа са страхотни не качвам снимки защото снимането с LED осветление е доста трудно,другата седмица чакам  внос на корали с които ще довърша скеипа тотално , тогава ще доведа професионален фотограф  които да го снима, тогава ще кача снимки.А които иска да го види е добре дошъл .

Ilianidis

Колко грама сол разтваряте на литър 35? Питам защото меря с дигитален уред и до скоро нямаше проблеми,но от известно време прави номера. Калибрирах го и пак нещо ме съмнява. Мисля че като падат батериите и влияе на измерването. Очаквам си рефрактометъра скоро време,но до тогава ще ме гложди тоя проблем.

Ангел Христов

Аз разтварям с много малки колебания по 34 гр./литър и докарва 1,025 соленост...на рефрактометъра не му гледам другата скала, така че не знам колко е там. Дано да съм ти полезен.

ПП: всъщност аз не разбрах дали за промилите питаш, или за грамовете на литър, та затова така ти отговарям, от поста на Октопода се сетих да изясня това!
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

Стоян Михов

Всяка сол е различна, има сол която за да постигнеш 35 промила, трябва да разтвориш 38 гр на литър друга 36 и т.н. прочети какво ти пише на опаковката.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

С тия рефрактометри се докарах с почти черноморска соленост. В момента ползвам най-обикновен соленомер и поддържам ниво, каквото ми показа при меренето на вносна вода ( от Холандско и Индонезия) . Имам компютър, ама все не остава време да го включа и да меря със сонда. Ако си с Тропик марин -35 гр на литър.

Ilianidis

Електронният ми соломер е за коша,макар,че го калибрирах,разтворих нова сол 35промила и уреда отчита 31,след последната смяна на вода,все едно вкарах черноморска вода в аквариума,забелязва се мараня при смесването.Един зелен корал е в миналото вече.Кой знае каква соленост имам.Рефрактометъра закъсня.Инак калибрирах с морска вода от колегите от дискус,но то електропроводимостта зависи от вида соли във водата.Друго бързо питане имам.Каква е причината някои плоски монтипори да не нарастват концентрично равномерно,а да се накъсват и назъбват,инак много бързо ми раснат,преди с по-слабо осветление като че ли го нямаше тоя ефект.Може би трябва да им забавя растежа?! Също 2-3 акропори нарастват в основата много бързо и завземат целия камък на който са фрагнати,а върховете не помръдват с месеци?

Стоян Михов

Калибрирането на уредите измерващи соленост се прави с чист натриев хлорид (готварска сол) разтворен в осмозна вода, не се прави със сол за морски аквариуми. Морската сол за аквариуми има и други съставки, които не влияят на солеността толкова много и съответно трябва да разтвориш повече грамове сол във водата за да получиш същата соленост. За всяка марка сол е различно. Рефрактометъра е много чувствителен към температурата, ако мериш със студен рефрактометър, показателите могат да са много подвеждащи, меренето със потапящ се соленометър също е много подвеждащо, той показва различни показания в зависимост от това дали е потопен в аквариума, в кана или в цилиндърче. Хубавото в потопяемите соленометри е че те мерят еднакво грешно през целият си живот, т.е. ако мериш всеки път по един и същи начин можеш да си сигурен че и след 100 години показанията ще са едни и същи. Докато кондуктометрите с времето им изпращява електрода постепенно (както при тебе Илияне).
Ако трябва аз да избера най-простия и надежден начин бих си взел един потопяем соленометър, бих си направил калибриращ разтвор от 35 гр. готварска сол в дестилирана вода с температура 25 градуса в съд в вместимост 1 л (за предпочитане стандартен) бих пуснал вътре соленометъра и след две -три минути с лака за нокти на жена ми бих отбелязал докъде стига водата и бих си го ползвал със здраве следващите 112 години от живота си.

По другият въпрос - при мен акропорите са нараствали така при много силно осветление, ако са близо до повърхността или при преобладаване на  бялата светлина (но само някои видове акропори). След това са се оправяли и са тръгвали нагоре от няколко места по камъка, явно е някаква адаптация.

За монтипорите нищо не мога да кажа, всъщност никога през живота си не съм имал монтипори  :-[ нещо не ги харесвам особено (такива плоски като гъби), но май ще ми се наложи да си завъдя някакви покрай опита с ЛЕД осветлението.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Първо пробвах с такива разтвори на натриев хлорид да калибрирам. В рифцентралата има една тема как да си направим сами в домашни условия,има за рефрактометър и за кондуктометър,рецептурата е различна поради различните принципи на мерене.Обаче нищо не се получи,а то е било защото както казваш електрода се е бъгнал.Просто изминава седмица и показва съвсем други стойности.
П.п ето рецептурите ако на някой му скимне нещо:
http://reefkeeping.com/issues/2004-06/rhf/index.php

Стоян Михов

 :-) Знам ги тези, съвети за калибриране, понякога хамериканците ще ме скъсат от смях. Първо ми обясняват как да си измериш количеството сол с чаени лъжички, защото били достатъчно точни!!! Да, техните лъжички са доста стандартни, но самият факт е просто смешен, да мериш тегло с обемни мерки... И после ми вадят цитати от дебели книги, където ми говорят за разтвор от 36,5 , а не 35 грама на литър, защото това било разликата с морската вода  *ROFL*, тя теоритическата им грешка на лъжичките е сигурно около 5 гр. за такова количество сол. На нашите електронни кухненски везни производствената им грешка е 1-2 грама (реално е по-голяма). Така че ако не разполагаш с аналитична везна няма смисъл да ползваш тези "корекции". Просто слагаш около 35 грама сол и стискаш очите (защото може да е 33 или 38 гр реално).  Другия вариант е да си направиш повече стандартен разтвор - над 10 литра, тогава намаляш грешката на везната и в този случай вече наистина може да ползваш "корекцията" от 1-2 грама на литър, което обаче пак ти е малко безмислено, защото грешката на "уреда" ти е по-голяма :)
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

VeL

Да споделя за рефрактометрите, мислех да пускам отделна тема, но така или иначе стана въпрос за тях. Сигурно повечето знаят, но от изчетената от мрежата информация разбрах, че достъпните рефрактометри биват такива, които са фабрично настроени с разтвор на натриев хлорид и такива, настроени с морска вода. Тези с морска вода са рядкост и ако вашият рефрактометър изрично не е обозначен като такъв, значи не е.
Честа грешка е след закупуване на рефрактометър да се калибрира на "0" с осмозна вода. Първо няма как да сме сигурни, че осмозната вода е без съдържание на соли, второ, ако имаме рефрактометър, фабрично настроен с разтвор на натриев хлорид (масово срещания на пазара), дори и водата да е с 0 ТДС, отново калибрирането няма да е точно. Единствено рефрактометрите настроени за морска вода ще "видят" чистата осмозна вода (0% концентрация на соли) правилно. Рефрактометър тип "натриев хлорид" настроен с чиста осмозна вода ще дава отклонение от 1.8 промила соленост по-ниска от реалната.
След като попаднах на тази информация реших да направя тест. За него използвах:
1) Рефрактометър Perfect Reef с ATC компенсация на температура. Не е за морска вода, т.е. е настроен към натриев хлорид.
2) Калибриращ разтвор на Aqua Craft - Natural Sea Water - Cl, Na, SO4, Mg ( 53.0 ms, 35 ppt, 1.3394 индекс на пречупване)
3) Осмозна вода 0 ТДС. Използвам двойна TDS сонда, една инсталирана след мембраната и преди дейонизиращата смола, втората на изхода на системата за обратна осмоза. Водата, която излиза е 0% съдържание на соли.

Рефрактометърът, тестовата осмозна вода, както и калибриращият разтвор оставих в продължение на 3 часа в момещението, в което се извършваше теста за уеднаквяване на температурата. След което рефрактометърът беше калибриран с осмозна вода на 0 ТДС. Последва измерване на калибриращия разтвор - рефрактометърът отчете точно 33.2 промила соленост, 1.8 промила по-ниска от реалната.
Изводът - ако калибрирате рефрактометър, настроен към р-р на натриев хлорид, с осмозна вода и сте сигурни, че последната е с 0 съдържание на соли, то тогава компенсирайте крайните показания с 1.8 промила.
Eкспериментът се потвърждава и от сондата ми за електропроводимост, независимо, че тя дава отклонение от 0.3 промила. Това се дължи на трудното калибриране на тези сонди, но за това ще споделя друг път.
Octopus, на няколко места съм срещал, че за да получим разтвор 35 промила и индекс на пречупване 1.3394, трябва да разтворим 36.5 грама чист натриев хлорид в 963.5 мл. осмозна вода... тази информация обаче не съм подлагал на тестове.

Весело посрещане на Новата година, колеги!

VeL

Цитат на: tonino - 31.12.2012 10:28
Разтворимостта на чистия натриев хлорид във вода е 35,9 g/100 ml (25°C) - получава се наситен разтвор. На тази база може да получиш с относителна точност каквато си искаш концентрация.
Аз си ползвам от години най-обикновен соленомер на Сера, рефрактометър не съм ползвал и не мисля да използвам. В някои отношения простите неща са най-доброто решение. Все пак говорим за аквариум (пък било и морски), а не за инсталация за ядрен синтез :-).

Добре, че си случил на читав соленометър. След като два соленометъра на АкваМедик (тип плувка) ми даваха показания от +2 до +4.5 промила над реалната соленост, в крайна сметка се реших на рефрактометър. Сега независимо, че имам и сонда за електропроводимост, пак се налага ползване на рефрактометъра от време на време - най-вече при лечение с ниска соленост, където точността е от голямо значение.

Стоян Михов

Цитат на: tonino - 31.12.2012 10:28
Разтворимостта на чистия натриев хлорид във вода е 35,9 g/100 ml (25°C) - получава се наситен разтвор.

Честита Нова Година на всички! tonino приятелю да подчертаем 35,9 гр чист натриев хлорид на 100 мл дистилирана вода, или на литър - 359 грама.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Similar topics (5)

43908

Публикации: 79
Прегледи: 39731

40537

Публикации: 13
Прегледи: 7249

43791

Публикации: 9
Прегледи: 3936

50229

Публикации: 24
Прегледи: 11543