• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 19:12

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

LED в градината на Октопода

Започната от Стоян Михов, 07.12.2012 20:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

geniusloci

Цитат на: Octopus - 08.12.2012 12:51
geniusloci, мисля че нещо се обърка лъч 60 градуса е доста по-широк от 45 градуса  ;-)
Прав си, реших, че искаш тесен лъч. :-|

Според мен най-широките възможни, че даже и без, ако може.

Peza

Цитат на: Octopus - 08.12.2012 19:56
Баси сега разбирам как се чувстват начинаещите акваристи, като почнат да задават супер "глупави" въпроси. Извинявам се на всички, които съм отрязал с отговори от сорта да четат още.
;) "Добре" е за един начинаещ да види, че и "старо куче" може да бере душа *DONTWORRY* въпреки че голяма част от информацията я има из теми от форума.  ]:->

За захранването пак да кажа, от по горният ми пост сметката сочи 12V DC 6.3А, така, 12х6.3=75,6W (това е минимума), ако искаш известно запасяване от 20-30% излиза 90-100W. Тук вече е въпрос на избор между модели дали ще имат точно от 90W или 100W, обикновено не, затова взимаш най близкото по мощност със знак +. Това при положение че ще ползваш едно захранване за всичко, може да се ползват и 2 и 3 или колкото душа ти сака. Като при запазване на броя и схемата на навръзване при 2 захранвания ампеража пада на половина и ще ти трябват 2 захранвания 12V DC 3,15A (37.8W) пак като минимум, със запаса и според наличните модели се избират конкретните ватове. При 24V необходимият ампереж пада съответно на половина (мощността си се запазава W=VхA). Така стигаме и до твоят въпрос за разликата между 24 и 48V, същата като при предния пример, тук ще ти трябва захранване 48V 1.575A (75W). И пак слагайки запас и според наличието избираме примерно следното захранване 48V DC 2A (96W). Важното е да се помни че W=VхА. А дали 24V или 48V, съветвам те да прегледаш и останлите устройства които ще се използват на какъв волтаж работят и да видиш дали ги има на 48V, при 24V изобра е по-голям. При 12V също има голям избор, по бегли наблюдения даже по. Сега, уловакта е че колкото по голям брой диоди връзваш последователно в група (и избираш по-голям волтаж на захранването), толкова лесно става самото асемблиране. При 12V играчката е по-голяма от към сглобяване, спояване, по-трудно окабеляване от колкото при 24V.

Това всичко е при положение че избираш захранване на константно напрежение. При положение че се спреш на захранване на константен ток е друго, те са си специално за ЛЕД и драйвер не ти е необходим (То и при другите можеш да минеш без него, като пак си има специално за ЛЕД. но и с импулсно захранване става) Тогава избора му се прави според амперите на които работят диодите. За 3W-овите обикновенно е 0.7-0.75А, тук диодите се връзват само последователно, така променливата тук е V. В твоя случай имаме 27бр ( да приемем пак че работят на 4V и 0,7А), 27х4=108V, 108Vx0,7A=75,6W. Така излиза едно захранване 0.7А 76W или две 0.7А 38W.

Затова и първо казах за готовите китове, те си вървят със всичко нужно. Имаш избор дали да си с MeanWell захранване за LED на константно напрежение или на Maxwellen с константен ток (пак LED) и двата варианта с димиране.

Първо прецени какви и колко диоди ще ползваш, после с питане и до Цариград се стига.



Цитат на: Octopus - 08.12.2012 17:24
Не мисля че ще слагам екзотични диоди, вероятно ще взема 5-6 за да ги тествам.  56 Luxeon бели и сини наполовина, по 28 на модул, разделени в 9 гнезда, мисля да е 24 V захранването, с два драйвера на бат Стиви тук , които поддържат до 28 диода  (или български, ако някой ми ги направи ;-))
Добра забележка, затова мисля да се насоча към ардуино контролер, като този на Niikii тук
Първата ми LED лампа бе само микс от студено и топло бели, по мнения от нета, по картинки си мислех че това ми стига и повече не ми трябва. Ела сега да видиш на какво прилича сегашната ... микс от какво ли не. Просто с времето установих че така не става. Затова сега оревавам орталъка да помислиш от сега и за други диоди освен бели и сини.

Сега конкретно на въпроса:
24V DC (със +-10% регулиране), и диоди: 3.8V @700mA, 7х3.8V=26.6V, ("надупено" на макс захранването +10% ти е 26.4V, пак ще ги светне дори и да го оставиш на 24V). Да се върна на многословното си разяснение: 7 последователно свързани диода 3.8V @700mA в по 4 паралелно свързани помежду си групи: 7х3.8=26.6V, 4х0.7A=2,8А , 26.6Vх2,8A=74.48W=> захранване минимум 24V DC 3A 72W. Колко запас вече лесно се смята умножаваш W по 1,3 ако гониш 30%.

Още нещо, ако мислиш и за Arduino не ти трябва димируемо захранване, вземи си импулсно на константно напрежение. Самото димиране е през Arduino посредством PWM сигнал, но тук аз лично нямам какво да кажа, тепърва предстои да се заиграя с него и от колегите които са по-навътре с нещата там мисля само Niikii е дал повечеко подробности в темата му.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

terahz

Ако искаш лесно, едва ли има по-добър вариянт от 4х Meanwell ELN-60-48P (http://www.meanwell.com/search/eln-60/default.htm). Така ще можеш да имаш 4 отделни канала за регулиране, по два цвята на модул. Ако ще слагаш многоцветни и искаш всеки да се димира отделно, тогава ще трябват повече, но честно да ти кажа, едва ли има нужда. Дори и да вземеш blue, royal blue и бели пак можеш да ги разпределиш, не е края на света.

Иначе и тези на Стив ще свършат работа, ама за тях трябва отделно и захранване... Пак ти казвам, ако не ти се занимава много си вземи няколко meanwell-ите и си готов.

Нещо, което ще ти препоръчам е да направиш едно малко модулче със минималния брой диоди от всеки цвят, който смяташ да сложиш (например 1 бяло, 1 blue и 1 royal blue) и да видиш дали ти харесва как изглежда смесицата.  Така няма да харчиш излишни пари за диоди защото 1:1 сигурно ще ти е много бяло. По-скоро 1.5:1 в полза на сините или дори 2:1 ако белите са с по-висок ток.
: 09.12.2012г 07:07ч
Само да добавя, не знам какви диоди смяташ да взимаш, но повечето на 700мА са с Vfw от около 3-3.2 волта, не 3.8 както Reza ползва в изчисленията.

Колкото до регулирането чрез PWM то се прави на драйвера, не на захранването.

Стоян Михов

Много благодаря за включването и на двама ви, Жоро благодаря, че толкова бързо се отзова на зова за помощ  *privet*.
Щом толкова хора ми препоръчват различни диоди, явно ще трябва да вляза в крак с модата, още повече че и при AI новият модел е вече с разноцветни диоди, именно него ще се пробвам да копирам сега,  AI Vega. Само че няма да слагам мощни бели диоди а 3 обикновени. Диодите мисля да бъдат Luxeon 3W от Steve's LEDs, ето как съм ги разпределил на прима виста в съответствие с AI Vega:

24   Philips Luxeon ES COOL WHITE 3 Watt LEDs
8   Philips Luxeon ES ROYAL BLUE 3 Watt LEDs
8   Philips Luxeon ES Cyan 3 Watt LEDs
8   Philips Luxeon ES True Cool BLUE 3 Watt LEDs
4   Philips Luxeon ES True Green 3 Watt LEDs
4   Philips Luxeon ES Deep Red 3 Watt LEDs

56 бр. общо   

Вероятно ще се презапася с допълнително 8-10 royal blue,  в случай че искам по-синя светлина, макар че не съм много сигурен - по-принцип харесвам по-бялото осветление, просто съм малко олд фешън, но ще се съобразя с предложението на Жоро, току виж ми харесало. Или пък ако не ми харесат някои от другите сини cyan, cool blue да ги заместя. Някакви размисли и страсти по това?

Цитат на: terahz - 09.12.2012 07:49
Ако искаш лесно, едва ли има по-добър вариянт от 4х Meanwell ELN-60-48P (http://www.meanwell.com/search/eln-60/default.htm). Така ще можеш да имаш 4 отделни канала за регулиране, по два цвята на модул. Ако ще слагаш многоцветни и искаш всеки да се димира отделно, тогава ще трябват повече, но честно да ти кажа, едва ли има нужда. Дори и да вземеш blue, royal blue и бели пак можеш да ги разпределиш, не е края на света.
Т.е. ако ползвам тези захранвания няма да ми трябват драйвери, защото мога с отверчицата да си регулирам изходното напрежение ( и тока) на захранването като сваля капака и така да си регулирам силата на светене на диодите нали така? Но ако искам да димирам чрез ардуино (изгреви, залези, светкавици, заря на нова година  :-D) ще ми трябва пак драйвер от типа на LDD или някакъв такъв?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Peza

Последно и спирам, че оспамвам вече. Тук колегите с морските ще кажат много по добре по кое от колко, като брой и вид диод. Но нека провокирам мнения по въпроса. Според мен Белите са ти в повече, и по добре да смениш 8 от тях с 8 сини, роял блу, или по 4 от двата вида сини. При положение че ще слагаш cyan диоди, мисля че и без зелените ще минеш, ако не ти се махат бели, може спокойно на мястото на тези да сложиш сини (Едит: а защо не и 420nm ;), по горе имаш "пищов" от който да погледнеш и прецениш). Въпрос и на вкус е де.

Та така от тук на сетне чета и аз с интерес.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

Стоян Михов

Не спамиш изобщо, така че не спирай пишеш. И аз се чудих за тези зелените дали няма да са излишни, ако имам циан. Всъщност сега като се огледах AI Vega няма циан.

Ето ново разпределение , циана го замествам с двата типа сини, а зеленото го замествам с циан:

24   COOL WHITE Philips Luxeon ES
12   ROYAL BLUE Philips Luxeon ES
12   True Cool BLUE Philips Luxeon ES
4     Cyan Philips Luxeon ES
4     Deep Red Philips Luxeon ES

общо 56 броя
и още 8 броя Royal Blue за резерва за експериментиране.

Жоро, колко 3W диода мога да закача на един Meanwell ELN-60-48P ?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Ако ползваш ldd драйвера за командване с pwm шина ще ти трябват 2 захранвания по 100вата ac-dc на 48v понеже 56 диода на 3,2Vx1А=3,2Wx56=179w захранване. Тогава ще са ти нужни 4 бр ldd драйвера захранващи всеки по 14 леда. Отделно колегата  да ти прави контролера с управлението. По-лесния вариант е всяка верига с готов драйвер,без захранвания,контролери и т.н.  В сайта meanwellbg можеш да отправиш запитване относно решението на комбинацията и инженерите им ще те посъветват за правилния избор. Това с ледовете е малко с неясен резултат,трябва точно да се знае пада на напрежение,и при комбинация на различни диоди,работата е малко на лабораторен принцип на място.Вземи решение и колегата Жоро най-добре би те упътил.

Стоян Михов

Цитат на: Peza - 09.12.2012 09:58
а защо не и 420nm ;), по горе имаш "пищов" от който да погледнеш и прецениш). Въпрос и на вкус е де.
Къде видя 420nm диоди, аз нещо не мога да се ориентирам? Къде го пищова?

Аз сега се зачудих дали да не изкопирам изцяло или почти изцяло AI Vega, като сложа Cree XM-L Cool White гледам че RapidLed ги продават по 6,50$ което си е колкото три 3 ватови, така че ралика в цената няма (Edit: ебаси аз не мога да смятам, а съм тръгнал сам диодно осветление да правя *ROFL*, има разлика в цената - колкото два 3 ватови от стив струва, не колкото три).
И се колебая между AI Vega Color и AI Vega Blue, но може накрая да е нещо по средата  :-)

Цитат на: Ilianidis - 09.12.2012 11:12
Вземи решение и колегата Жоро най-добре би те упътил.
*THUMBS UP* Окончателното решение съм предвидил да го взема не по-рано от следващия понеделник,трябва да се пообразовам още малко, но със съветници като вас мисля, че вече започнах да се ориентирам.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

Октоподе, чисто визуално, разпределение 2:1 в полза на сините. При 1:1 изпъкват жълто-кафявите оттенъци. Като , ако не ти харесва сините може да ги регулираш на 70%, примерно. Успех с начинанието
П.П. Виж това  http://ecotechmarine.com/products/radion/radion-xr30w-pro/

Peza

Цитат на: Octopus - 09.12.2012 11:59
Къде видя 420nm диоди, аз нещо не мога да се ориентирам? Къде го пищова?
Част от пищовът ;)
Цитат на: geniusloci - 08.12.2012 11:39
- UV/Violet - слагам ги в една графа, защото от хубавите диоди са все в обхвата 390~420nm, по-мощните са около 410-420nm. Комбинирането им позволява да се добави още повече флуоресценция и, нещо повече, добавя полезна и усвоима енергия за коралите.

Спокойно, според мен темата се получава много полезна, с повторен прочит в края на седмицата (т.е на свеж ум) и след още някое друго мнение ще можеш да си сглобиш каквото си решил, пък и не само ти. Доста полезна информация на куп се събира лека полека.

Ще я използвам за мое питане, ако нямаш против: Arduino, резисторите за регулиране на пада в напрежението при използване на различни диоди на едно импулсно захранване, къде трябва да се монтират така че да не пречат на димирането, ако изобщо пречат? Преди или след Arduino контролера? Става въпрос за тези които се слагат по принцип, не тези които са си част от платката за модула.
Полезен калкулатор за тях е http://ledcalc.com/#calc
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

abaro

Ако правилно съм разбрал, такива резистори са ти необходими в случай че управляваш няколко диода директно с ардуино контролера. В случая с мощните LED ардуиното само изработва PWM сигнал за управление на драйвера.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Стоян Михов

Цитат на: камен чочев - 09.12.2012 12:42
Октоподе, чисто визуално, разпределение 2:1 в полза на сините. При 1:1 изпъкват жълто-кафявите оттенъци. Като , ако не ти харесва сините може да ги регулираш на 70%, примерно. Успех с начинанието
П.П. Виж това  http://ecotechmarine.com/products/radion/radion-xr30w-pro/
Мерси Камене, тъкмо се чудех дали да не сравня с други лед осветления.
Ето какво направих:


Тоест почти напълно съпоставими са с изключение на това, че при AI Vega липсват двата жълти, а ултравиолетовите са заменени с Osram сини, които са между Royal Blue и Blue като нанометри 452nm. Явно AI яко копират Radeon-те.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Peza, pwm е управление по честота,не ограничава тока, т.е. диодите мигат според честотата,колкото по-често мигат,толкова по-силно светят,самото мигане е неуловимо за човешкото око.

Peza

Т.е. искаш да кажеш че ако се ползва директно ардуино спокойно могат тези резистори да са си там където им е мястото, непосредствено преди групите. Така че на едно захравнане да се вържат диоди на различно напрежение, например 6 на 3.2V 6 на 3.8V и да речем 6 на 2.2V (това е само пример скалъпен набързо и примерно всички са 0.7А). Затова ми и трябват тези резистори, за да намаля напрежението към отделните групи според изискванията им.

Цялата работа е че ми се иска малко по-простичко да се получи, както каза Abaro ардуино подава PWM към контролер след захранването, но не ми се монтират 6 или 7 контролера или вземат толкова захранвания и пр. В темата на Niikii която засега ми е като форлаге, се използва директно ардуино с резистор и транзистор за димириане и разни спец ефекти които по принцип са основното което блазни. Пак димирането е PWM. Пак слабата светлина е в следствие на по-рядкото примигване на диодите. Дано ме разбирате де, че малко още ми е трудно да формулирам въпросите си свързани с ардуино.

@Octopus , новото АI поразително много ми напомня (мо-та-мо) на предходният модел Радеон ...
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

terahz

Цитат на: Octopus - 09.12.2012 09:26
Т.е. ако ползвам тези захранвания няма да ми трябват драйвери, защото мога с отверчицата да си регулирам изходното напрежение ( и тока) на захранването като сваля капака и така да си регулирам силата на светене на диодите нали така? Но ако искам да димирам чрез ардуино (изгреви, залези, светкавици, заря на нова година  :-D) ще ми трябва пак драйвер от типа на LDD или някакъв такъв?
Всъщност тези Meanwells са драйвер и захранване в едно. Можеш и с отверчица да си нагласиш максимумите, но можеш и с PWM през ардуино ( с много малка модификация на PWM сигнала за да стигне над 10 волта) да го пулсираш.

Cyan е достатъчно зелено, няма нужда от друго. Акоможеш да намериш няколко <420нм диоди, по-добре сложи от тях. С червените внимавай много защото са доста силни. Ако имаш неутрално бели, почти няма смисъл от червени. Но ако сложиш студено бели, можеш да допълниш с 1 червен на модул.

XML диодите изискват малко по различни драйвери, защото за да има полза от тях, трябва да им пуснеш 2.5 и нагоре ампера ток. Съответно всички други диоди не могат да издържат толкова. Най-добре си остани с XPGта на Cree.

Цитат на: Octopus - 09.12.2012 10:20
Жоро, колко 3W диода мога да закача на един Meanwell ELN-60-48P ?

Ами зависи много от диодите. Аз съм споменавал и преди, че тези диоди на практика не са 3 ватови, но няма сега да навлизам в това...

Примерно за бели cree xpg на 1А можеш да сложиш около 14. Ако пък имаш сини на 500мА-600мА, нищо не ти пречи да сложиш 28 диода (две вериги по 14 диода на 500-600мА всяка, общо 1А-1.2А на около 45 волта). Само в този вариант е добре да сложиш по едно 1А бушонче на всяка верига, че ако едната верига нещо прекъсне, другата не се пренатовари.

Не знам колко достъш имаш до разните http://ledgroupbuy.com/, http://rapidled.com/ сайтове при нас, но ако имаш и двата ги препоръчвам. В първият има досат акзотични диоди.