• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проект черноморски биотоп-Aкула, котка, врана, лястовица, калкан, писия, лапина

Започната от Коле99, 28.08.2010 22:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Коле99

Дракона като всяка дъна риба обича да се заравя в пясъка и да дебне своята плячка, която улавя със скок. Калкана и звездоброеца ловуват по съшия начин. Стоял съм по няколко часа в тъмното да наблюдавам рибите и съм забелязвал как калкана и звездоброеца изскачат от дъното и улавят своята плячка (сафрид, чернокоп, попче и др.) Дракона е най - отровната риба в  Европа. Виждал съм подута ръка на опитен рибар от убождане от дракон, както и демонстрация от друг рибар, който си играе с нея и я хваща за най - опасните части от тялото, където е отровата и. Рибаря искаше да се направи пред мен, че не разбира и аз да се изплаша. Но всъщност този рибар знаеше много добре какво прави. Предполагам тази демонстрация от смелост се крие в дебелата груба кожа на ръката на рибаря или някакъв друг имунитет който е придобил.
 

Aу, ау

Коле99

Рибите ги захранвам със замразени храни, скариди и сурова риба.
В тъмнината хищниците се активират и стават по-опасни. На клипа дънните риби са заровени в пясъка и чакат своят удобен момент да издебнат плячката. Естествено сафрида и чернокопа намалява, аз и затова съм ги отделил в различни съдове, за да може по-големите хищници (врана, лястовица, калкан, галя, звезоброец, дракон и др.) да нямат достъп до тях.
Ще продължавам да развивам темата в наблюдаване поведението на рибите, с много снимки и видео от моят аквариум.
...





Имам нови морски обитатели от семейство Спаридови - Lithognathus mormyrus, които обичат бракични води. Този  вид e рядък  за Черно море и много ми приличаше от семейство костурови  и спаридови. Но не можех да разбера, докато колегата Еднорог не ми помогна да ги разпозная.  Също така искам да благодаря и на Kamos, който ми подари една от тези прекрасни риби. Пожелавам ви приятно гледане !


И един въпрос към колегата Octopus, който е морски биолог.
Tози вид от семейство спаридови хермафродити ли са ?
Aу, ау

Стоян Михов

Привет Коле, чак сега видях че има въпрос към мен. Да, хермафродити са, като повечето членове на това семейство. Те биват няклоко типа хермафродити, но Мормура специално са първично мъжки хермафродити, не знам дали при тях е изучаван подробно, но при близкият им роднина - Ципурата хермафродитизма се изразява в това, първата си година всички риби са мъжки и функционират като мъжки, следващата година част от тях развиват яйчници и хвърлят хайвер, т.е. стават женски, третата година още повече стават женски и т.н., много малко остават мъжки до края на живота си. При други видове от същото семейство е обратното - всички рибки първата година функционират като женски и постепенно се превръщат в мъжки.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Еднорог

Според моите книжки хермафродитизмът на мормура е точно като този на ципурата, описан от Октопода.
Коле, твоите наблюдения, разкази, снимки и клипчета са забележителни, очаквам продължение с голям интерес.   

Коле99

Морска лисица (мъжко) Raja clavata - Разликата с морската котка е, че тялото е по -  твърдо, с много едри шипчета. По - мудно се движи от морската котка, не е така елегантна. Морската котка прави страхотни лупинги - полети с висш пилотаж. Общото между двете риби е, че с огромните си плавници заграждат скариди, след което ги всмукват с големите си усти. Това е основната им храна.



Aу, ау

камен чочев

Коле, Честит имен ден. Бъди жив и здрав и все така всеотдаен на хобито.  *DRINK*

П.П. За празника кой ще бъде сготвен?  :-D

Ангел Христов

Да ти е живо и здраво името и от мен, Коле!!! Сутринта като се чухме беше малко рано за наздраве, ама сега с чиста съвест: НАЗДРАВЕ и успехи във всяко отношение!!!  *DRINK*
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

Стоян Михов

Коле, честит имен ден да си жив и здрав, не се сещам за някого, на който по му приляга да празнува днес. Жив и здрав и много успехи в благородните начинания. *DRINK*
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Честит ти празник и от мен,макар и на патерици,жив и здрав и скоро и един голям риф да сътвориш,та здраво да си накиснат в саламура *THUMBS UP*

Raven

Честито на патерици и от мен  *DRINK*

Малко позарязах акваристиката в последно време но това е една от темите които редовно преслушвам, наистина огромен напредък имаш за последните две години. *privet*

Като я чета направо се връщам в лятото и любимото ми ЧМ......
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Коле99

Благодаря приятели  *DRINK*!

Нощен бриз духаше от брега към морската повърхност, характерен за несебърската вечер. Слънцето залязваше и се отразяваше над морската повърхност, като светлинен меч. С Камос търсихме животинки за нашите аквариуми
и си хванахме много скаридки, след което се прибрахме по домовете си.




Малко приключения из моите аквариуми:
Един скорпид, който дебнеше и отхапа наполовина опашната перка на морската каракуда,  се беше слял със заобикалящата среда, на пролуката между камъните, точно отгоре върху леговището на морската каракуда – Diplodus annularis. Но моето тренирано око  забеляза, че скорпида продължаваше да дебне тайно плячката (спарито), след което хищникът беше хванат и депортиран в друг аквариум при по-големи хищници.







: 14.12.2012г 01:01ч
Още един представител от сем. Спаридови, които са редки риби в Черно море.
Ивичеста морска каракуда, Саргус – Diplodus sargus
Още щом я пуснах в аквариума, рибата се залепи за мормурите и постоянно търсеше контакт с морската каракуда, която си пазеше територията, като не й позволяваше да се доближи до нейната цепнатина между камъните. Но това с времето се промени и вече са другарчета.


Забелязах на два пъти как мормура се изстрелва и се зарива в мекия субстрат от ситно натрошени мидички, които морето и вятърът е образувал през вековете.
Аз много се чудих, защо се крие там и не се показва  5-10 минути. И не мога да си го обясня. Хрумна ми идея, че може да се чистят от паразити или мъртва кожа, понеже забелязах, че сафридчетата много често ги пощят. А мормурите срамежливо бягат от тях, като плуват бързо и сменят посоката си.

Аз съм много радостен, че имам тези невероятни риби в моят аквариум !

Aу, ау

Коле99

Рачето е много крехко и бавно се предвижва. Намерено е на 20 метра дълбочина в Несебърския залив.  Може да бъде лесна плячка на малкото попче което имам в аквариума. Храни се с детрит. Прикрепя по тялото си водорасли, за да се прикрива от хищници. Виждал съм и друго подобно ракообразно в Черно море, но по-голямо.





Aу, ау

Коле99

Колoния асцидии Botryllus shlosseri
Скарида Palemon elegans




Aу, ау

Коле99

Черноморската (кучешка) акула (Squalus acanthias). Дънна стадна риба, дълга до 1,5 m и тежаща до 10-12 kg. Характерно за нея е издълженото тяло и разположената уста в долната част на главата.

Aу, ау

Ангел Христов

Красавица направо!!! Страхотен клип! *privet*
Интересно ми беше, че въпреки че е малка тази акула, като поглъща храната, все едно наблюдаваме няколкотонна бяла акула - имат си характерно  хранене!
Поздрави!
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

Similar topics (5)

6251

Публикации: 18
Прегледи: 245344

40413

Публикации: 87
Прегледи: 50641

12962

Публикации: 38
Прегледи: 29378

18028

Публикации: 2
Прегледи: 4969

36353

Започната от борислав


Публикации: 25
Прегледи: 20244