• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:44

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

опит за черноморски биотоп

Започната от jikanik, 16.05.2012 22:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

jikanik

WOW, дизайна на тоя риф е впечатляващ.  *BRAVO*
Ако правилно съм разбрал относно подобяване работата на скимера - удължавам тръбата и слагам по-мощна помпа за въздуха? Човека споменава и за диаметъра на дренажната тръбичка, но това явно ще има смисъл предимно при голям дебит на въздух. Ще помисля по въпроса, благодаря Octopus. Иначе като дизайн на тръбата бях гледал тези и на Glazer и на Mame и по-нататък ще се замисля и върху подобряване на дизайна.

За Коралина.
Да си призная - лилавото ми харесва но червеното не. Ще се радвам ако ме насочите какво да чета за да се науча как да влияя върху растежа им с цел регулирането им по отделно. Между другото имам и още 2 цвята - тъмно наситело лилаво и жълто-зеленикаво.

Стоян Михов

 :-)За коралина не знам но мога да кажа, че едно е сигурно - светлината която е добра за макро водораслите не е добра за коралина, като че ли коралина обича повече синкава светлина особено от метал-халидни лампи. Така че едновременното отглеждане на коралин и морска салата едва ли е лесно да се постигне.
Я опиши как точно действа твоя скимер, че от снимката има една преосветена част където не се вижда, обърни внимание на скимера на Маме, той се състои от две части, често втората (пласмасовата) не я дават на снимките но в нея се събира скимата и се контролира въздушния поток с колелце от система - тя е тайната на скимера на Маме :-).
А на твоята снимка другата прозрачна тръба за какво е?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

jikanik

Не знам дали за просветените тоя въпрос няма да звучи глупаво, но...
Как стоят нещата ако светлината се комбинира? Примерно, 2-3 пури 6500К за зелените макро алги + 1-2 пури с по-студена светлина за коралина и червените водорасли. Ако се комбинират така, на теория, възможно ли е всяко растение/водорасло да си получава светлината която на него му е необходима за да се развива без другата светлина да му пречи?

За скимера:


През тръбичката отгоре (жълтото кранче) си подавам въздуха към дървеното "камъче", пяната се стича по другата шлауха към бутилката долу.
В зависимост от това колко е потопен може да отделя повече течност но по-слабо оцветена или по-малко но по-тъмно наситена на цвят течност (в случай че е вдигнат по-нагоре).

Другата тръба от снимката е свързана към пленума на дъното. В горната си част е затапена с гумена тапа. Мисля че съществуването на тази тръба е полезно защото винаги мога да имам достъп до пленумното пространство ако се наложи. Примерно за взимане на проба от водата в него или за опресняване на съдържанието му в случай че започне да се образува сероводород долу.

kamos

Благородно завиждам
Страхотен аквариум  *DRINK*
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Стоян Михов

Цитат на: jikanik - 24.10.2012 13:08
Не знам дали за просветените тоя въпрос няма да звучи глупаво, но...
Как стоят нещата ако светлината се комбинира? Примерно, 2-3 пури 6500К за зелените макро алги + 1-2 пури с по-студена светлина за коралина и червените водорасли. Ако се комбинират така, на теория, възможно ли е всяко растение/водорасло да си получава светлината която на него му е необходима за да се развива без другата светлина да му пречи?

За съжаление няма да стане. Като смесиш 6500 К и 12000К пури с еднакъв интензитет ще получиш примерно около 9000 К цветна температура и ще оцелее само това растение за което този спектър и интензитет са подходящи. Водните фотосинтезиращи организми за разлика от сухоземните са адаптирани към различни спектри на светлината, защото знаеш водата действа като филтър и поглъща на-бързо червените лъчи с увеличение на дълбочината. Тази адаптация към спектъра на светлината за различните организми е различна, но те са строго адаптирани към нея в тесни граници на вариране, в зависимост от дълбочината която обитават. Такава градация  в аквариум не може да се създаде като в природата защото няма как да направиш толкова дълбок аквариум, затова в нашите аквариуми ние създаваме една имитация на избран природен воден слой, да кажем на дълбочина 5 метра, където вече по-голямата част от червеникавите лъчи са погълнати и синьото започва да преобладава, колкото повече сини лампи добавяш, толкова "по-надълбоко" слиза аквариума и съответно в него могат да живеят по-дълбоководни растения.

Вариант ако искаш да имитираш в един аквариум две морски дълбочини и да отглеждаш растения от различни дълбочини, може да стане с диодно осветление с лещи, които да насочиш така че всяко да осевтява отделна зона в аквариума, без да се смесва с другата светлина. Възможно е и изглежда интересно, но обикновено съм го виждал на големи аквариуми.

Octopus все е големия разбирач (с което много дразня някои хора  :-D), но виж за пленума нищичко не знам (освен за априлския пленум на БКП, в който съм участвал), сега като гледам твоята супер система ми се иска да понауча малко подробности. Та можеш ли да разкажеш малко по-подробно моля, за дизайна и философията на твоята система или някакви качествени линкове, че сега ако се заровя в търсачката сигурно ще трябва да изчета един тон бля бля, преди да достигна до истината.

За скимера - твоят скимер напълно херметичн ли е? В смисъл уплътнен ли е напълно за да не пропуска въздух? Май не е, там където шлауха за въздуха влиза във скимера ми се струва, че не е добре уплътнено и част от въздуха излиза оттам, нали така? Ако е така, имай в предвид, че това влияе на ефективността на скимера ти. При Маме, както казах, тайната е, че и скимера и пласмасовата бутилка за скимата са напълно херметични и той контролира не влизащият въздух, както е при теб с жълтото кранче, а излизащият от контейнера  (ти контролираш въздушния поток, а той контролира налягането във скимера , което е тайната му и мисля че е доста ефективно)
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Аз пък мисля, че точно смесването на пури ще му даде нужната разлика в спектъра. Вярно е, че за окото ни светлината ще изглежда смесена, но реално ще получи нужните пикове от едната пура (да речем в синия спектър) и от другата (да речем в червения) и те не се неутрализират или нещо подобно. Разбира се, така може да се облагодетелстват други водорасЪли, които приемат по-широк спектър на светлината, но все пак - мисълта ми е, че ако има пик в червеното няма да повлияе негативно на коралина, ако той си получава синьото. Така че вариант с 2х6500K за зелените и по-синкави за коралина и дълбоководните би трябвало да свърши работа.

NO CARRIER

Без да разбирам за какво си говорите и аз ще кажа, че ако се сложат две лампи 6500 К и 12000К, ще се появят два пика със съответните стойности и независимо от визуалния ефект, нищо друго няма да се случи с цветната температура. Т.е. стойностите нито се събират, нито се изваждат.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Стоян Михов

Харесвам когато има различни гледни точки  *THUMBS UP*, така човек може да помисли да си избере тази теза, която му пасва на неговите разбирания. Не съм казал че ще се неутрализират, а че ще се смесят. Напълно съм съгласен че слагайки две различни пури в общия спектър ще си запазиш пиковете  в различните дължини на вълната и ще насложиш тези с еднаква дължина, това с което не съм съгласен обаче е, че например червеният пик с голяма интензивност, няма да повлияее на коралина или че синия няма да повлияее на макроалгите. Аз затова казвам че  организмите във океана са приспособени към целия спектър и интензитет на светлината, не към отделните части на този спектър. Може би малко объркано го казвам та затова ще дам един пример.

Защо например коралина се среща на малко по-дълбоко, определено не е защото синият пик е по-голям отколкото на повърхността, той е даже малко -по нисък, това което го няма от спектъра са лъчите с по-голяма дължина на вълната, започвайки от червеното. Ако коралина не му влияеше червения пик, то той щеше да си стои редом с алгите на повърхността, защото там и синият пик е по-висок. Още едно доказателство че коралина не обича червените лъчи е цвета му - розово-червен. Фотосинтезиращите пигменти обикновено отразяват цвета, който не поглъщат или койтоим пречи. Листата на дърветата затова са зелени, защото поглъщат червения цвят, а другите лъчи основно синьо зелени и жълти се отразяват и придават прекрасния зелен цвят, който ние хората напълно погрешно свързваме със фотосинтезата :).
: 25-10-2012, 10:56:59
Цитат на: NO CARRIER - 25.10.2012 10:21
Без да разбирам за какво си говорите и аз ще кажа, че ако се сложат две лампи 6500 К и 12000К, ще се появят два пика със съответните стойности и независимо от визуалния ефект, нищо друго няма да се случи с цветната температура. Т.е. стойностите нито се събират, нито се изваждат.

Еее Коко мисля че смеси Келвини с нанометри. Да стойностите на Келвините нито се събират, нито се изваждат - най-вероятно ще се  осреднят , на базата на интензитета им. Къде ще се появят тези пикове? Ще се появят пикове при съответните дължини на вълните в спектрограмата. Цветната температура е само една обща цифра, тя няма пикове и падове. Като погледнеш слънцето казваш че то е с цветна температура 6500 К и толкова, то пак си има всичките пикове и падове в различните му нанометри в неговия спектър, но общото усещане за човешкото око от този спектър е като за метал нагрят до тази температура. Цветовата температура изразяваща се в Келвини е визуален параметър, много често се измерва с човешко око, като се сравняват с някакъв еталон примерно лампа с нажежаема жичка със стандартно излъчване.  Цветната температура това е именно визуалният ефект, всичко останало е спектрограма.
Двете лампи ще си запазят спектъра, но визуалният ефект който създадат заедно в аквариума ще има цветна температура  някъде около средата или изместен нанякъде в зависимост от интензитета на всяка лампа.

Явно тук смесихме Келвини и нанометри и всеки говори за различно нещо. Келвините в морската акваристика нищо не значат - две пури с еднаква цветна температура примерно 10000 К могат да имат тотално различен спектър именно защото Келвините са визуален параметър определян с човешко око или с апарати калибрирани към него..
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

jikanik

26.10.2012 16:44 #39 Last Edit: 26.10.2012 20:43 by jikanik
За светлината май ще трябва да почета повечко защото там малко ми е мъгла работата с тези понятия. Но като цяло добре ме насочвате. *DRINK*
На прима виста за сега май ще наблягам на развитието на червени водорасли и коралина т.к. визуално без синя светлина не ми харесва как изглежда аквариума.

За скимера. Octopus правилно си забелязал че там където жълтата врътка влиза в горната част на скимера наистина не е уплътнено хубаво. Този факт ми е известен но не му обръщам внимание защото си мислих че това няма да окаже влияние в/у работата на скимера, но ще бъде поправено.  *THUMBS UP* Иначе изхода на скимера ми също не е уплътнен а си е отворен към атмосферата, както се вижда от клипчето. Мога да си направя експеримент да го уплътня и там и да регулирам дебита на въздуха ограничавайки го откъм изхода. Идеята каква е? Да ограничавам дебита на изхода до степен преди въздуха да започне да излиза през долната част на тялото на скимера? Но като резултат това няма ли да ограничи и количеството въздух излизаш от "камъчето"? Иначе аз сега и от жълтата врътка не ограничавам въздуха, пуснал съм го на мах. Доколкото схващам целта не е ли именно да подсигурим максимален дебит на въздух за да може да се образуват колкото се може повече мехурчета в тялото на скимера, а колкото повече мехурчета толкова повече отпенване на мизерията от водата? Ако пяната започне да се отпенва прекалено интензивно просто вдигам по-нависоко спрямо нивото на водата целия скимер и готово. Между другото в началото като сложих скимера правеше много висока пяна но сега лека полека пяната си понижи нивото което ме принуди поетапно да сваля с около 7-8 см скимера надолу.

За пленума. Тея дни ще сканирам и предоставя статията в която е описано всичко за този метод на биологична филтрация и по която изцяло се ръководих при изграждането на аквариума. Колкото до дизайна, в един от по-предните си постове написах как точно съм разслоил отделните фракции на субстрата в дъното. Самия пленум като пространство го направих посредством ето такъв дънен филтър. За тръбата вече казах че това е нещо като авариен изход от пленумното пространство. Водата в аквариума я въртя посредством 2 броя от най елементарните уейвмейкъри с дебит 600 л/ч. Камъните по дъното съм ги избирал такива че да лежат с минимална площ в/у пясъка с цел по-добро аериране на субстрата и недопускане образуването на "мъртви зони". Всичко в аквариума идва от морето в което се гмуркам. Имам си специална торбичка с неопрена която служи точно за това, да си събирам "съкровища" в нея :-D. Сменям по 10 литра вода с такава от морето на всеки 7-10 дни. Всяка вечер добавям дози натриев бикарбонат и калциев хлорид с цел да поддържам карбонатната твърдост на водата, около 7 KH, една идея по-висока от тази в морето с идеята да се предотврати падането на pH. Новото в системата е скимерчето - от 2-3 седмици е. Заедно с него добавих и 50 гр активен въглен в една цедка потопена във водата. Иначе продължавам да си наблюдавам отделяне на газови мехурчета в субстрата вследствие работата на денитрифициращите бактерии. Нитратите ми са обикновено около 5-10 mg/l, рядко меря pH като теста ми отчита около 8-8,5. Гадинките са толкова много че и при най голямо желание от моя страна трудно бих могъл да ги преброя. Заедно с камъните се пренасят всякакви рачета и други твари. При по-внимателно вглеждане се забелязва кипеж от живот. За другото лято съм си наумил да си хвана една малка морска кучка, има едни много мънички живеят по дупите в скалите, трябва само да разуча дали няма да е агресивна към другите обитатели.
Друго като че ли не се сещам какво мога да отбележа за пленума и системата. Ако имаш конкретни въпроси Octopus (а и не само той) с радост ще отговарям това което знам.

zx9r

Хвърли един поглед какво се получава от 6500К в комбинация с 10000К и 15000К луминисцентни.  

jikanik

zx9r  *THUMBS UP* страхотно изглежда човек, особено 2рата снимка, искрени поздравления

Бих се радвал ако споделиш някои подробности, като:
- сумарно колко вата ти е осветлението и какъв е обема на водата която осветяваш с него
- какво е разпределението м/у луминесцентните пури спрямо цветната им температура
- по колко часа на денонощие осветяваш и за колко време си постигнал това което си показал на 2рата снимка

Ако се сещаш за нещо друго съществено кажи, моля.
*DRINK*

zx9r

Нямам време сега,но в неделя вечерта ще пиша малко повече инфо  *THUMBS UP*

miTko

Да, има потенциал за акваскейп!
Разни мои АКВАРИУМИ 

zx9r

Ами 3 бр. по 36 вата т8 силвания luxline plus 865,2 бр.т5 marine star и 1бр. аква стар пак т8 36в. Имам и 2 метал-халогена 5600к по 70 вата,но тях не ги ползвах когато постигнах това от снимките. Общо взето наблюденията ми са, че най-много повлияха 865-ците. Преди тях опитвах все със специализирани лампи  аквастари,коралстари и бройки колкото могат да се поберат над аквариума, но с тях не постигнах нищо съществено.  Аквариума е около 412 литра, височината -55см. Светех по 9 часа на ден. Говоря в минало време понеже не успях да задържа това положение повече от 3 месеца. Първо се развиха къси зелени водорасли. Тези дългите от първата снимка се появиха постепенно около месец след началото на експеримента и буквално завзеха аквариума, като някои станаха дълго по 50 см. Накрая на втория месец започнаха тук там да избиват червените, но развитието им беше много бавно. Както и да е след време и те се развиха, но не се радвах дълго време защото първите взеха да отмират очевидно подтиснати от червените. А да не ти казвам как се сгоеняса всичко от купища отмиращи водорасли. Общо взето всеки опит досега е завършвал така и не мога да ги задържа дълго време. Опити му е майката :-) Надявам се да съм полезен  със скромния си опит....

Similar topics (5)

33362

Публикации: 10
Прегледи: 10879

12052

Публикации: 56
Прегледи: 35820

57152

Започната от IcyLand


Публикации: 18
Прегледи: 44620

17715

Започната от Cabral


Публикации: 49
Прегледи: 37737

36353

Започната от борислав


Публикации: 25
Прегледи: 20184