• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 14:14

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Болни неони

Започната от alex22, 18.07.2012 17:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

alex22

След проблема с черната брада и че ми умряха 2 коридораса, забелязах 2 от неонките че имат някакви бели израстаци по тех, от какво може да са ??





tender81

Мисля, че е това....

Ichthyophthirius multifiliis
(Болест "бели точки")

Признаци
Ясно видими бели точки (0.4-1.5мм), по кожата и перки-
те, свити перки и търкaнe по дeкорaциитe.

Третирането трябва да започне възможно най-скоро. Заболяването може да се разпространи буквално "експлозивно", защото паразитът се размножава изключително бързо в пренаселена среда, каквато е аквариума. Третирайте ефективно и безопасно със sera
costapur (в сладко и соленоводен аквариум). Моля, имайте предвид, че някой безгръбначни са чувствителни към медикамента – в такъв случай третирайте рибите в отделен аквариум. За да се подпомагне лечението препоръчваме възможно най-голямо повишение на температурата за няколко дни (съобразете се с допустиматата температура според видовете риби!). Паразитите се подтискат от високата температура, а имунната система на рибките работи по-добре. Най-подходяща е температура около 31°C. Оставете температурата висока няколко дни след лечението и след това бавно я намалете до нормално ниво. По време на лечението аерирайте добре водата и изключете осветлението. Белите точки по кожата на рибата остават видими до няколко дни след успешно третиране (на първия и третия ден), но стават все по-прозрачни (точки, в които има живи паразити са чисто бели), като накрая напълно изчезват. Само чрез внимателно наблюдение може да сте сигурни, че патогенът не е оцелял или пък не се е появил отново, което ще доведе до необходимост от повторно лечение (на петия и седмия ден).
Болестта "бели точки" може да се диагностицира почти безпогрешно.

Това успях да намеря като информация. Дано да ти е полезна. Други колеги вярвам, че също ще ти препоръчат нещо за лечението.

alex22

Колеги болните неонки ги отделих в друг аквариум, не съм ги лекувал с нищо но днеска забелязвам че тия бели неща вече ги няма по тех.Да ги върана ли в общия аквариум ??

ilk4000

Колега, преди месец имах същия проблем самоче с гупи. Извадих ги, едната си замина, а другите се оправиха и ги върнах. Обаче тези дни ме нямаше в нас и като се прибрах не успях да видя 3 гупи и 1 хелер. И по неоните се бяха появили бели точки. Купих веднага горепосоченото лекарство и днес ги третирам за първи ден. Ако те интерисува мога да споделя дали е имало ефект. :)
ПС. дозата от лекарството е 20-22 капки на 40 литра

alex22

Ок, ще чакам да кажеш какво е станало

ilk4000

Колега, днес като светнаха лампите, забелязах че белите точки още  седят, но рибите не се търкат в декорациите. Утре пак слагам лекарство и можеби ще сложа и трети път за всеки случай.   *krivo

TiL

При подобна болест е добре да ги лекувате в общия аквариум. Аз като имах ихтио лекувах с някакъв препарат на тетра(не му помня името, но мога да го намера ако се наложи). Обаче се наложи да отделя неоните в друг съд, защото били чувствителни към препарата и дозировката трябвало да е по-слаба. Като ги местите задължително е да са във вода от общия аквариум! Също така не трябва да включвате осветлението.

Ivanoffa

Здравейте!
Темата отдавна не е активна, но не намерих друга.
Имам проблем с черни неони. Втори ден, сутрин са като прозрачни, а тъмната им линия е прекъсната /като знак тире/. След като включа осветлението на аквариума /вечер го гася/, след 15- 20 минути окраската им става пак нормална. На какво може да се дължи тази промяна?
Няма промяна в поведението им.
Аквариума  е 50 литра с една луминисцентна пурa - 18 W.

Lasho

Това не е болест. Така си избеляват нощем.
И рече Господ на Ной: Прави бекъп, че ще форматирам...

Моля пишете на кирилица! Не е все едно: "Пенка отиде на къра." и "Penka otide na kura."

tetra

Когато рибите спят губят окраската си, дали това се дължи на инстинктивна предпазна мярка за да стават незабележими за хищниците или поради  отслабване на физиологическите жизнени процеси не знам, но е нормално.

Ivanoffa

Lasho, tetra, благодаря ви!
Личи, че от скоро имам аквариум.  :-D

Similar topics (5)

38149

Започната от chicho som


Публикации: 9
Прегледи: 3993

31875

Публикации: 3
Прегледи: 3565

54756

Публикации: 8
Прегледи: 3298

57902

Започната от kre10


Публикации: 6
Прегледи: 2754

29279

Започната от nemo91


Публикации: 1
Прегледи: 1925