• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 20:13

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

опит за черноморски биотоп

Започната от jikanik, 16.05.2012 22:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

jikanik

:) По принцип не знам, но искам да опитам.
Ако стане - ОК, ако ли не ще умувам за други варианти.

Вчера напълних новото море. Доста време си поиграх за да пресея и разделя отделните фракции за грунда. Получи се дъно с обща височина 9-10 см.
Пленума е 1 см
2рия слой е до 5тия сантиметър от ситни камъчета с размер 4-6 мм
3ти слой до 8-9тия сантиметър от по-едър пясък с размер на зърната 2-3 мм
и най-горния слой, 1-1,5 см, от ситен пясък с размер около 1мм на зърното
Отпред и отстрани до стъклото насипах само пясък за да не се вижда по-едрата фракция.

И водата и материала за грунда ги взех от морето преди обед. Реално аквариума събра чисто около 33 литра вода.
Осветлението е от 2 пури Т8 15W на Aqua Zonic
едната е 7500К (според моя позната светела като 6500К)
втората е синя
С нетърпение ще чакам да започнат да се развиват водни растения. Ако не, ще сменям пурите с други. Като мощност дали това е достатъчно?

От старото аквариумче пренесох големите камъни, 1 голяма актиния, 2 по-малки, 1 скарида и малко мидички.


Имам един въпрос. Вчера, половин час след като пренесох живинките забелязах около мидичките някакви бели "неща" които според мен се отделят от тях. Не е слуз, не знам като какво да го определя, прилича на трошички от сирене. Като раздвижа водата около тях лесно се отделят и се носят из нея а след време виждам че нови са се появили около мидите. Някой има ли идея какво е това? Нитратния тест днес показа едвам-едвам забележимо оцветяване на пробата в розово.



Borko7

Как вървят нещата? И на мен ми се върти идея за такъв аквариум,и следя темата. интересува ме колко време му отделяш? Колко често сменящ вода, доливаш ли изпаренията, колко често храниш? Водораслите тръгнаха ли?
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

jikanik

17.07.2012 20:36 #17 Last Edit: 18.07.2012 08:01 by jikanik
За сега не съм се сблъскал със сериозен проблем все още.
За един месец смених 2 пъти по около 40% от водата въпреки че нитратния тест винаги отчита едвам доловимо наличие на нитрати. Вода не доливам, имам стъклен капак който покрива доста плътно. Мерих наскоро и фосфати като теста също отчете близки до 0 стойности. Пуснах обратно в морето скаридите защото се държат доста агресивно спрямо останалите обитатели но съм добавил още живинки като сега равносметката е:

-1 голяма и 3 малки конски актинии
-на другия вид малки бели актинии броят им не го знам защото те се делят бързо и не нарастват повече от от 2-3 мм в тялото
-около 10 рачета отшелници едното от които е червено
-малко черноморски мидички
-около 10 на брой от 2 вида бели мидички които се заравят в пясъка
-10-15 на брой от едни много мънички и продълговати охлювчета които пълзят по водораслите
-още няколко вида охлювчета - едните са по-малки с дълго хоботче а другите са около 1 см в радиус големи, 3тия вид са пак мънички
-едно раче около 1.5 см, което според снимки определям като Portumnus latipes
-още едно малко раче, което е право, и открих забутано в мидите на един крайбрежен камък, рачето е много бързо, в аквариума е с тъмна окраска и една по-светла надлъжна ивица по цялото тяло отгоре но в момента в който го извадих от морето беше червено като варен рак  :-D, голямо е около 1 см, гледайки тук най ми прилича на U. pusilla
-миналата седмица от Маслен нос намерихме из водораслите едно много интересно ракообразно, прилича на паяк, с дълги 2 см крака, с малки щипки и тяло, бавно подвижно, стои като препарирано по камъните, не ми е ясно тая гадина каква е
-най-новите обитатели са 4 много малки рачета, под половин сантиметър, които открих в неделя обръщайки камъните по дъното на морето, живеят под тях и са доста бързоподвижни
-разни червейчета, щипалчици и друга дребна щъкаща твар дошла заедно с камъните и водораслите от морето
...иска ми се да им знам имената на всичките тея гадини но не знам от къде да ги науча
цялата тая фауна я храня 2 пъти на ден, не обилно, с тази замразена храна

Относно осветлението - тук нещо не е наред.
На 2 пъти внасям малки камъни със захванати зелени водорасли по тях но след около седмица по тях не е останало почти нищо зелено.
Мисля се че възможните причини могат да са 2 - или лампите са с неподходяща цветна температура или че най-малките охлювчета (тея продълговатите) ги опасват. Вчера купих нова пура на Philips865 6500K. Оставям я в комбинация със синята на Aqua Zonic и ще чакам положителни резултати. Червените водорасли и на тях нещо не им е добре. В стария гьол се бяха появили едни малки нежни растения но сега и те изчезнаха което ме кара да си мисля че нещо ги пасе и ще го бия през устата  :-D. btw докато бяхме една седмица на Маслен нос, понеже не е работил климатик в къщи, водата се беше стоплила до към 28-30 градуса и като се прибрах видях че там където течението от помпата е по-слабо са се образували алги, сега след като снижих температурата до 24-25 за няколко дни алгите значително понамаляха. В тоя ред на мисли възнамерявам да взема и по-мощна помпа за въртенето на водата, сегашната е с капацитет 70 л/ч.

Не съм мерил Ph но мерих на 2-3 пъти карбонатната твърдост и отчетох 5-6 градуса а на прясната морска вода е 6-7 градуса. Посъветваха ме да добавям всекидневно натриев бикарбонат в комбинация с калциев хлорид за да поддържам 7-8 градуса карбонатна твърдост. Тея дни ще правя разтворите и ще започвам да добавям.

Ами мисля че това е за сега новото което мога да кажа.
*DRINK*

Borko7

Мерси! Доста оптимистично звучи това. Водата за смяна прясна от морето ли е? ПОдготвяш ли я някак освен да я темперираш?
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Коле99

18.07.2012 00:03 #19 Last Edit: 18.07.2012 15:28 by Коле99
Здрасти! Желая ти успех и приятно изживяване с морския аквариум. Octopus много добре е обяснил, като по учебник! И аз няма какво да кажа, но все пак: под дисплея трябва да има съмп (въпреки малкия обем, мястото под дисплея може да се ползва) - за скимер, вати, камъчета и мидички за филтрация. Като съмпа може да се скрие с пдч или пвц. Помпата в дисплея трябва да е добре насочена, за да вади боклука през преливната колона и филтъра (съмп) да го обира. Дисплея го направи готино – Намери си малко порести камъчета, черупки от стриди, камъни с гъби...Пускай ги от повърхността на водата така, че да се наместват сами - вкарай малко фантазия  *CRAZY* Мисълта ми е, че ако имаш отдолу съмпче не е нужно да слагаш толкова дебел слой пясък. Поздрави.
Aу, ау

Стоян Михов

Продължавай с експеримента, аз лично ще го следя с интерес. Ако се затрудняваш с определянето на нещо - снимай и пращай ще се опитам да помогна.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

jikanik

С удоволствие  *DRINK*

Какво е това животно?  :-D


Коле99

С крака на кафяво водорасло и с перчем на зелено ( прилича на дядо яго) =-O.  Живо ли е, мърда ли?  Гледам има щипки и око. Къде го намери *CRAZY*?
Aу, ау

jikanik

Както вече писах, в района на Маслен нос я намерихме тая гад. :)
Струва ми се че това е някакъв голям рак-отшелник, останал без черупка и приспособил се да живее така сред водораслите, но това си остава само едно мое предположение.

Водата не я правя абсолютно нищо преди да я налея в аквариума. Обикновено преседява няколко дни в тубата, но ми се е случвало и директно от морето в аквариума(стария) да я наливам.

Дайте ми съвети как да се боря с тези алги.

Стоян Михов

Рака на снимката е  Macropodia rostrata или M. longirostris най-вероятно. Изглежда е позагубил част от краката си.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

jikanik

Благодаря Octopus  *DRINK*

Другото раче на което искам да узная името много рядко се показва така че да мога да го снимам, но ще продължавам да го дебна.

От около 10 дена наблюдавам нещо ново в аквариума. В най-горния слой от дъното, който е около 1,5-2 см със ситния пясък, има затворени вътре множество мехурчета с газ. Виждам че там от където са минавали червеите остават кухини и те най-бързо се пълнят с този газ.



Тези мехурчета непрекъснато се отделят към водата/атмосферата в следствие на ровенето из пясъка на речетата отшелници.
Няколко пъти направих опит да уловя дали имат миризма, страхът ми беше да не е някакъв сероводород, но освен мириса на море нищо друго не усетих.
След което се сетих че бях гледал 2 клипчета от youtube в които авторът им нагледно показваше как е сработил метода за биологична филтрация с дебело пясъчно дъно (DSB).
В тези клипчета:

и

се обяснява че този газ е азот който е остатъчен продукт от храненето на денитрифициращите бактерии живеещи в долните, бедни на кислород, зони на DSB.
Всъщност, в моя случай, пленумът е аналогичен метод на DSB за биологична филтрация разчитащ на почти безкислородната зона под пленума, което пък ме наведе на извода че този газ който наблюдавам и в моя пясък би трябвало да е азот. Което пък от своя страна е показател за това че, поне за сега, този метод за естествена филтрация е сработил. В подкрепа на извода ми са и много ниските нива на нитрати които меря почти всеки ден. За сега животинките ми се чувстват добре, поне визуално, активни са и си търсят храна което би трябвало да им е естественото поведение. Храня ги умерено. Мисля че сработването на такъв тип биологична филтрация зависи най-вече от намирането на баланса м/у броя на живинките в аквариума и храненето им спрямо капацитета и способността на тази система да се справя с разграждането на остатъчните им продукти.
Надявам се да успя да накарам водораслите ми да фотосинтезират което ще доведе до допълнително стабилизиране на системата и възможност за натоварването й с още някоя и друга жива гадина. 
Btw май намерих решение на проблема с алгите. Махнах флейтата от изхода на помпата (допуснал съм грешка в един от предните си постове, дебита на помпата е 600 л/ч а не 70 както бях писал) и дебита й видимо се увеличи. Позиционирах я в средата на задното стъкло, така че потока й да е насочен напред и равномерно да обтича цялото дъно и алгите на другия ден изчезнаха  :-)

Дано съм полезен с бръщолевенето си за някой колега.

jikanik

Здравейте отново.

Имам въпрос относно появили се гъбички по камъните ми в аквариума.
Кажете ми, моля, какви са тези гъбички? Вредни ли са и ако "да" как да се боря с тях?
Някои от камъните са буквално превзети от тях. Едно от притесненията ми е че може би запушват порите в които се задържат и развиват бактерии и полезни микроорганизми. Гъбичките са поне 2 вида: червени и синьо-лилави.





Също така ме интересува какво е това синьото в средата на снимката което според мен също е някаква гъба. В морето го има, след 5-6тия метър дълбочина, обрасло на колонии по долната част на камъните.



А да, и още нещо :) какво е това ракообразно?


Стоян Михов

Здравей, това са всъщност водорасли - прословутият коралин, няма нищо страшно в него, за много акваристи той е желан обитател. Синьото е морска гъба. А скаридката май е Alpheus dentipes - българският преставител на пистолетните скариди - pistol shrimp.

Как се развива аквариума с дебелото дъно, я кажи някои подробности, макар че от снимките виждам че е много добре. Поздрави.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

jikanik

23.10.2012 12:51 #28 Last Edit: 23.10.2012 15:33 by jikanik
Кое по-точно е коралина, червеното, синьо-лилавото, или и двете? Не знам защо но аз си мислех че и двете са някакви паразитни гъбични образувания а те ще се окажат водорасли.

Относно аквариума. Ами за сега си върви ОК според мен. Имам известни затруднения от времена време на които търся решения в движение.
Например: преди 2 месеца отсъствах за около 10 дни и през това време леля ми явно е прехранвала. След завръщането ми видях че в изобилие са се завъдили някакви червено-кафяви алги. По пясъка, по растенията, по камъните - навсякъде. Голяма борба беше с тях. Ама се отървах де.
Също така за съжаление все още не мога да улуча осветлението да е такова че да растат зелени водорасли. В момента съм с 2 пури по 15W - 6500К и една 15W - много синя. Имам 2-3 листенца от морска салата които си стоят мънички и тъмно зелени, и никакво развитие. Червените водорасли като че ли се чувстват по-добре но и те растат много много бавно. Чудя се дали не им идва слабо осветлението и май ще добавя още една пура 6500К.

Покрай борбата с алгите попаднах на ето това
стори ми се приемливо като решение и реших да го пробвам и при мен.




Не съм убеден в особената му ефективност но факт е че за 3-4-5 дни отделя около 10-15 ml зеленикаво-кафява вода. Както се казва "ако не е файда, файдица". Поне е скрито, малко и не се вижда там в ъгъла. Добавил съм също така около 50 гр активен въглен на Prodac потопен с една цедка в аквариума. Добавих и още един уейвмейкър 600 л/ч. Нивата на нитратите ми са под 10 mg/l. Сменям около 10 литра вода на 10-на дни. Гадините са много като бройка. Скариди - 5, конски актинии - 2, рачета от всякакъв вид - минимум 20 бр, мидички, червейчета охлювчета и т.н.



Стоян Михов

 *BRAVO* страхотно се развиваш. Баш коралина е виолетовото и на другото му викат коралин, но не баш (да не влизам тук в полемики). По- нормалното е да бъде повечето лилав, червеникавите водорасли по скоро показват някакво неравновесно състояние, я излишък/недостиг на магнезий неподходяща светлина и т.н.
За светлината нищо не мога да ти кажа, много добри резултати има от отглеждане на макро алги с енергоспестяващи крушки, защо не пробваш нещо такова? Ама сигурно ще изглежда грозно (за съмп е ок ама за дисплей?)
Това със скимерчето е супер - ето ти една идея, ако искаш да подобриш дизайна му от една от любимите ми темички в Реефцентрала. клинк
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Similar topics (5)

36353

Започната от борислав


Публикации: 25
Прегледи: 20184

18028

Публикации: 2
Прегледи: 4955

33362

Публикации: 10
Прегледи: 10879

12052

Публикации: 56
Прегледи: 35822

57152

Започната от IcyLand


Публикации: 18
Прегледи: 44622