• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 01:18

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

DIY живи камъни

Започната от kamos, 06.10.2011 11:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kamos

Здравейте колеги някой експериментирал ли е в направа на живи камъни по тази рецепта?
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

MeTogu

Много реалистично изглеждат.Аз не съм правил такива,но мисля че ще има успех с тях.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Стоян Михов

Бях обещал на Антон (kamos) да споделя опит с изкуствени камъни, които направих специално за експеримента. Рецептата е най-използваната от форумите - коралов пясък и бял цимент, като добавка слагат черупки от стриди, едра сол и т.н.
Аз използвах само коралов пясък и бял цимент, доколкото другите добавки се слагат само за увеличаване на порьозността на камъка и по-естествения му вид.
Та значи камъните ги направих някъде юни месец, направих ги на топки че ми беше по-лесно. Използвах само коралов пясък и бял цимент, исках да сложа възможно най-малко количество бял цимент - оказа се, че минималното възможно съотношение е 1:6 в полза на пясъка, в обемно съотношение по-малко става ронлив камъка. В интернет казват същото. 24 часа след изсъхването на цимента, сложих камъните в осмозна вода, която сменях всеки ден в началото - седмично след това. Първия месец водата ставаше много твърда - на повърхността се образуваше коричка - като гасената вар, като я оставиш известно време. И така допреди един месец, когато долу-горе се стабилизира рН-то, хич не ми се искаше да рискувам, но преди няколко дни взех едната топка и я пуснах в експерименталния аквариум (който понякога играе и ролята на карантина), в който има две клоунчета, кучки, ксения и дискозоми, скариди и няколко птичи гнезда и един камък с добре гледани хаир алги. В този се тестват различни неща и затова има долу-горе от всяка група по един представител, забравих и няколко каулерпи и различни видове камъни. Та пуснах топката вътре и резултатите бяха малко неочаквани - първите два дни нищо. Но на третия ден ксенията се затвори!!! Не можах да повярвам, ксенията обикновено само едно нещо може да я притесни и то умря (C. loricula - при друг експеримент - намигване към Велина), след това се затвориха гнездата, най странното обаче беше че хаир алгите покафеняха и започнаха да стават прозрачни, последно дискозомите "увяхнаха", измерих показателите на водата - нищо притеснително - само ПХ-то беше паднало !! малко беше около 7,9, но нищо фрапиращо. Не знам каква е причината предполагам че рН се повишава твърде много през ноща или нещо такова, нямам идея. Трябваше да си спасявам хаир алгите  :-D (няма майтап, оказа се много трудно да поддържаш хеар алги дълго време в стабилен аквариум)  и затова направих 30% смяна на водата, и нещата се стабилизираха, ако искате ще ви държа в течение, но първите резултати не са никак впечатляващи, само мога да си представя какво ще стане в аквариум където камъните са 100% правени. При мен изкуствения камък беше 10% от теглото на останалите (живи фиджи).
Така че, Антоне ако искаш дерзай но се подготви за дълго чакане, първо няколко месеца в осмозна вода докато зрее и след това поне един месец в солена циркулираща. Аз лично не бих си сложил такива камъни в аквариума и не бих ги препоръчал, още повече че доколкорто чета из форумите в една от любимите ми теми-  за 35 годишен риф (пенсионерска работа) в риф центръл - сигурно ви е попадала- та там дядката си е направил циментови истории преди 40 години в аквариума и споделя че все още само по тях има циано и други алги, просто силиция в цимента си казва думата.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Коле99

Хм. Нали в темата на Тишо, мистър Чинг *privet* сменя 4000 л. вода, да не би да е точно заради тази причина ? Мисля, че и той залепяше камъните с цимент или някакво лепило, а ?
Aу, ау

MeTogu

Значи камъните не струват. *privet* за споделената информация.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

hanuman

Не знам струват или не, но направени както трябва си вършат работата и има много примери за това.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

Стоян Михов

Цитат на: hanuman - 12.02.2012 21:48Не знам струват или не, но направени както трябва си вършат работата и има много примери за това.

Явно аз не ги правя както трябва  :-D.  Изказвам мнение от опит- не знам какво ще стане в аквариум, като ги държиш няколко месеца там. Аз не искам да пробвам, според мен любителски да правиш опити с такива камъни, да ги "лекуваш" няколко месеца и то с цел да спестиш 3-4 лева на килограм (защото толкова ще ти е разликата от това да си купиш base rock, тъй като кораловия пясък, кораловите парчета и цимента не са без пари) не си струва. Друго ако е си професионалист или много талантлив и опитен в това и правиш много изкуствени камъни, понякога и с цел продажба - каквито са повечето случаи в интернет. Там нещата са различни. Обикновения любител прави няколко опита да си направи камъни с готина форма, но накрая винаги се получава нещо средно между кравешко лай_о и къртичина, след десет опита се получава нещо смислено и вече си изхабил толкова пясък, че по добре да си беше купил живи камъни. Това го казвам от опит, иначе интернета и аз го чета :). Не че съм търсил много, но досега не съм попадал на аквариум който да ми спре дъха и да е направен с циментови камъни.
: 12.02.2012г 22:10ч
Между другото, камъка замина да си довършва зреенето този път в морска вода. В аквариума всички обитатели започнаха пак да се държат необичайно и прекратих експеримента преди да го отчета като фатално неуспешен  :). не мога да твърдя че причината е 100% камъка, но нищо друго не е променяно последните седмици. Може по-нататък пак да тествам.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

kamos

Да допълня и моят скромен опит. В 240 литровия черноморски аквариум сложих 4 броя камъни направени по рецептата 3 мидени черупки, 2 цимент, 1 едра морска сол. Камъните станаха доста ронливи и ги киснах в чешмяна вода около 4 месеца. Водата я сменях всяка седмица. В края на лятото, сложих камъните за около месец в едно аквариумче 50 литра с черноморска вода. В този един месец спретнах черноморския 240 литров аквариум. Водата, грунда и камъните повечето бяха от морето, само част от камъните бяха от друг мой аквариум. На втората седмица заселих нормално. Тогава и сложих 4 те камъка като основа в аквариума. Обитателите започнаха необяснимо да измират. Нитрит нямах, нитрата беше в норма................
Загубих всички обитатели в рамките на 2 месеца, освен 2 кефалчета.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...