• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:58

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Размножаване на кардинали (Tanichthys albonubes)? Подготовка и захранване.

Започната от M.Popov, 05.06.2011 20:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

M.Popov

Здравейте! Имам желание да пробвам да размножа Кардинали, сега накратко ще кажа с какво разполагам.
Аквариума е някъде 27 литра , а в него има 6 кардинала и страшно голям брой Red Cherry . Това е от към животинския свят . Залесяването също е сериозно , сложил съм посредата един голям корен от край докрай ,който е покрит с Явански Мъх , мъха се е хванал и расте даже го подстригвах 4-5 пъти . Другите растения са Hemianthus micranthemoides и едно много интересно растение като маргаритка , много красиво. И въпроса ми е при тези условия имам ли шансове и какво да направя за да размножа Кардиналчетата. В аквариума светят и 2 лампи  PL  9W бял спектър и филтър работи непрекъснато.
 
Благодаря Ви предварително! Надявам се на компетентни отговори и съвети.  :-)

marta

Аз имах успех при кардиналите без да съм правила нищо специално. Рибките непрекъснато се гонеха по цял ден и след известно време видях на повърхността на водата да си плуват малки тънки чертички (малки кардиналчета). Хранех ги с артемия и ситно стрита храна, при мен родителите не си ядяха малките или поне аз не съм видяла. Имах жертви но имах и оцелели без да съм ги отделяла специално.

Мисля че всичко необходимо си го имаш, захранвай рибките с жива храна, обожават я!

Интересното в случая беше, че от вси4ките 8 женски само една снасяше хайвер, а всички бяха горе долу на една големина. Всички си бяха подутички и като се разчетох по въпроса се оказа, че по магазините масово продават рибки, които не могат да се размножават. Тази женска, която снасяше след 4-5 месеца почина и след това до края нямах нито едно малко повече.
Успех

DJER

Поддържай 18-22градуса и ще имаш резултати.

M.Popov

Аха , благодаря за мненията . Това което каза за продаването на негодни рибки е много гадно ... ако е така убива всякакво желание . Все пак едно от най-големите удоволствия от нашето хоби е да извадиш поколение ,а по този начин това става още по-трудно  :duvar:

marta

Надявам се да не си оцелил и ти. Иска се търпение и ако са младички трябва и време за да пораснат. Ще виждаш как мъжките се перчат една на друга и гонят женските по цял ден, много приятни рибки са, красиви и в същото време не са капризни  O:-)

Nikiengi

Колега, имаш всичко необходимо за размножаване на кардинали. Не знам обаче дали Ред черитата няма да ядат хайвера. Големите кардинали не го изяждат и могат да се гледат заедно. Ако искаш малките да растат по-бързо, трябва да си излюпиш артемия и да пускаш по малко в аквариума. Но иначе ядат всякаква храна за новоизлюпени рибки. А това за облъчените риби по магазините, мисля че точно на кардиналите не се прави а на някои по-ценни и скъпи видове рибки. Проблемите на колежката са били някъде другаде. Имай в предвид, че мъжките трябва да са повече от женските! *THUMBS UP*

M.Popov

Благодаря за мнението  :-) Рибките са в аквариума и започвам да чакам. Надявам се всичко да мине добре и след време в аквариума да щъкат бебета.  ;-)
: 07.06.2011г 09:09ч
И все пак за мен остава проблема с храната защото не знам точно с каква храна да ги храня за да ги стимулирам и другия въпрос е как да подбера мъжките екземпляри :-(

barabata

Аз си взех преди време (2 г или повече - не помня) 10-тина кардинала от кварталното магазинче и за 2 години някъде нито едно малко рибе не видях в аквариума. В същото време се въдеха и черита и гупи в същия аквариум , но нито едно кардиналче. За това време рибите много порастнаха - колегата който купи аквариума с рибките каза че такива големи кардинали не е виждал - подуваха се женските, мъжките ги гониха и си играеха ама малко рибе нъц. През по-голямата част от годината съм поддържал 21-22 градуса да н кажете че е от температурата - по-голямата част от аквариума винаги е била изтървана джунгла - има къде да се крият в ниското, има и плуващи растения за криене по повърхността. Или черитата са виновни , но пък черитата са само от 1 година някъде в този аквариум - сигурен че те не са сред причините. За това време се споминаха 3 рибета през различни интервали от време и поради различни причини - стандартното за един аквариум.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

dok70

Скаридките с кеф си похапват хайвер.
Ако има много растителност, нещо може и да оцелее.
В самостоятелен аквариум/видов/, размножаването на кардинала не е никакъв проблем.
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

Nikiengi

След мнението на колегата dok70, смятам, че трябва да решиш или да размножаваш кардинали или само да ги гледаш. Ако имаш друг аквариум отдели ги само тях, засей го с достатъчно растения и резултатите няма да закъснеят! По въпроса за храната - артемията не се люпи трудно! Ти си решаваш. Успех! *THUMBS UP*

iko

Как може да различа мъжките от женските , преди да се издуят разбирасе?

M.Popov

Според мен причината за нямането на поколение са гупитата защото те с удоволствие се хранят с малки екземпляри било то скариди или други рибки...  :-(  А по въпроса с различаването на другия колега - най-добре изчакай да се надуят  ;-)

marta

При мен кардиналчетата и черитата живееха заедно от самото начало и нямаха никакъв проблем. Женската която снасяше, го правеше през около месец и непрекъснато щъкаха малки рибета... но само тя снасяше! Черитата през това време също се умножиха многократно. Не казвам че не са си похапвали хайвер, но при наличието на гъста растителност просто няма как да няма оцелели. При мен оцеляваха много малки. След като женската ми се спомина, рибките си останаха само с гоненките, просто нямах нито едно бебе след нея поне 2-3 месеца.

M.Popov

Мина се известно време и кардиналчетата започнаха да се гонят , но ...  :-( Няколко дни след като отворих темата купих още 3 рибки и след като ги пуснах в аквариума всичко се върна в началното си положение никой не гони никой :-( :-( Дали това беше грешка и нещо ги обърках  или може би им трябва време да се опознаят не знам , но се надявам скоро всичко да се оправи  :-)

Nikiengi

Колега, това не е будилник да го навиеш и да знаеш, че сутринта ще ти звънне! Твоята задача е да им осигуриш необходимите условия за да хвърлят хайвер (необходимите растения, състав и температура на водата и хранене с разнообразна храна, за предпочитане жива). А това кога и дали изобщо ще хвърлят хайвер вече си е тяхна работа. Но не се опитвай да ги назориш, може още да са малки, нищо че изглеждат пораснали, или да се налага да свикнат със средата, не знам. Само имай търпение и резултатите няма да закъснеят! *THUMBS UP*

Similar topics (2)

43579

Публикации: 5
Прегледи: 5013

29047

Публикации: 37
Прегледи: 56426