• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Зеолит. Отговори на въпроси: какво е това и от къде най-евтино!

Започната от kpokcho, 14.04.2011 08:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kpokcho

Пичове, (а и пички)
Понеже съвсем случайно попаднах на една случка в понеделник - пускам тази тема в тази секция ХИМИЯ, защото само ДИДО като модератор ( а и участник във форумите) ме търпи (не само и щото лично го и познавам де).
Та случката беше следната:
некъв пич купи 1 кг зеолит от Теоком (магазин за химически реалктиви и оборудване на бул Кл. Охридски посока Бистрица) на много ама много завишена според мен цена, и според мен НЕ СИ ЗАЛУЖАВА да се купува от там, след като същото нещо ви се продава под носа само за 70 ст/кг.!!!
Та:
освен тези теми:
http://aquariumbg.com/forum/tarsya/zeolit-32124/
http://aquariumbg.com/forum/oborudvane/otnovo-za-zeolita/
Моля Дидо да остави и тази щото искам да ви пиша кво е зеолит и от къде да си го вземте
та
1. Зеолита е алуминосиликат с пореста структура.
има >178 зеолитни форми всичките описани в зеолитния атлас:
http://izasc-mirror.la.asu.edu/fmi/xsl/IZA-SC/ft.xsl
Повечето са изкуствено синтезирани но има и природни.
Българския зеолит който се копае от Бентонит АД гр. Кърджали от находище Бели Пласт, е естесвен и се нарича клиноптилолит.
Структурата му е тази: ЦЪК и пльок:https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fizasc-mirror.la.asu.edu%2Ffmi%2Fxsl%2FIZA-SC%2FFWmain_images%2FHEU_001.gif&hash=fc6596101ea2bf72cb76771f93948f13e62a6d40
Който разбира от химия, кристалография и т.н. да си чете повече у зеолитния атлас...
За др. ще пиша че понеже е алумино-силикат има свойства на йоннообменник, т.е. обненя йони от разтвор. Така че може би искате да го ползвате за филтър или за подобряване качествата на водата!
внимание обаче Обменя и задържа само КАТИЙОНИ т.е. (+) именно поради факта че е алумино-силикат!
т.е. при алуминосиликатите има тетраедри от отрицателно заредени (Al-) атоми вследствие на донорно акцепторна връзка м/у свободната орбитала на алуминия и електранна двойка придадена от кислорода: (-)3Al[]+ :O= ->  3Al-[:]<-O-     
или
O2=Al-=O2

Обаче този алуминий не може да стои отрицателно зареден (-) щото се зарежда цялата решетка за това срещу него има ВИНАГИ компенсиращ Катион т.е. йон на метал или протон (Н+) или амониев йон:  (NН4+). в природата катийона е квото попадне: К+, Na+, или Ca2+, но в домашни и лабораторни условия много лесно може да си го смените с въпросния  протон (Н+) или амониев йон:  (NН4+). Ако искате де!
Ама според мен не ви трябва именно поради факта че ако го ползвате за филтър в аквариума, той сам ще си извлече амоняка и ще отдаде К+, Na+, или Ca2+ във водата.
(тука са темата се размива ако слагате CO2 за "китките" то той(зеолита) ще утаи калция по уравнението: Ca2+ + CO2 + H2O-> CaCO3(утайка) + 2H+, тъй като калциевия карбонат го описват като "слаборазтворим" във вода)
Но за зеолита: Освен че е катионообненник е и добър адсорбент!
ето затова се и използва и за Котешка Тоалетна, от тука идва и най-лесния начин да се сдобиете с него!ю
Пича който държи единсвения зоомагазин на пазара в Подуене (т.н. смърдящия магазин) който работи и през седмицата го продава само за 70 ст Килото!
Др. вариант е някой от Кърджали да пише къде е това село Бели Пласт и да пише дали може да иде да се копне някъде около находището!
Аз лично не съм ходил никога и въпреки, че дори и професионално бачкам с клиноптилолит (така се казва въпросния зеолит) го купувам именно от "смърдящия" магазин на пазара в Подуене. Сега съжелявам за "анти" рекламата на Теоком ама много скъпо "излиза" от там! А така или иначе, според спецификацията и изследвания на колеги (от МГУ (Минно-геоложкия университет, ЦЛМК към БАН (Централна лабаратория по минералология и Кристалография) и др. (тук не ща да се хваля ама в случея и мои) зеолита си съдържа до 17% нечистотии (по спецификация на фирмата дето си го копа) които са кварц, алфа-кристобалит, глини и всекви там попаднали!
Ако некой иска чист клиноптилолит, по скоро да отиде в ЦЛМК и да потърси там някой колега който може да му го пречисти (ама процеса е скъп щото ще трябва да го прекристализират) Сега за форума имената на колегите няма да ги пиша ако има интерес по темата драскайте.
П.п. Бележка към Дидо: Дидо, по тоя повод какво става с Митака от Варна ((беш)е наш приятел покрай Ив. Куртев и си отиде във Варна в Института по Океанология - той също се занимаваше "навремето" със зеолити, докато беше в СФ ама нали се сещаш 95та 96 ли беше! От тогава го издирвам а Ив. Куртев все го "крие")!   

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

terier4o

,,Др. вариант е някой от Кърджали да пише къде е това село Бели Пласт и да пише дали може да иде да се копне някъде около находището! ''
 За селото ..мисля ,че ще е най-добре да погледнеш картата , така само ще те доубъркам за местонахождението му .Аз съм от Хасково въпросното село Бели пласт се намира на около 40 км .
Ако под находище имаш предвид мястото от където добиват зеиолита ..... Събота и Неделя съвсем спокойно може да си натовариш няколко багажника -мястото не се охранява.
Но Зеолит в това село има на всякъде Буквално цялото село е бяло от зеолит ,не е нужно да търсиш,може просто от хълма над селото ,от който се вижда прекрасно целия район ,да си избереш място и да си напълниш чувалчето.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.rimg.info%2F423f2c9436d6a9d376b4016d3211d9c2.gif&hash=38fb462888e63d5cd40cf419b5536d2abc534ec5

dmj

Преди няколко месеца закупихме зеолит с размер 3-5мм в книжни чували  по 25кг.За 4бр./100кг/ сумата беше около 30-35лв.Може да се закупи от самия склад/магазин/ на завода.Услугата я направи мой колега от Хасково,който обслужва район Кърджали.Ако желаете подробности, освен да му се обадя и да ви пиша.

iek

Аз използвам 5кг годишно и дали ще ми струва 3.50 или 5лв ми е през оная работа, но догодина обещавам да го купя от магазинчето на пазара.

"Ако некой иска чист клиноптилолит, по скоро да отиде в ЦЛМК и да потърси там някой колега който може да му го пречисти (ама процеса е скъп щото ще трябва да го прекристализират)" - Колко ще се оскъпи на килограм и какво значи пречистен?

dido

Мараба Кро, интересна е тая история със зеолита :-) Варненския Митак не съм го чувал от 5-6 години поне ...

brutalniamaistor

Бели пласт до Перперикон става като екскурзия до тези красиви места , но зеолита се пече преди да се ползва и се троши САМО с дървен предмет или увит в нещо чисто ако ще го трошите с метал.
Хубава вечер и успех .

Similar topics (4)

21606

Публикации: 14
Прегледи: 7282

57097

Публикации: 1
Прегледи: 3441

39230

Започната от Paskalev


Публикации: 5
Прегледи: 5498

38618

Публикации: 36
Прегледи: 15570