• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 01:49

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Кардинали - общи въпроси

Започната от marta, 22.11.2010 10:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

marta

Здравейте, чела съм много, но все пак като се случи на мен имам няколко въпроса. Рибките не са много около 7-8 или поне аз виждам толкова, от 2 дена са на повърхостта, плуват си. Давам им стрита на прах храна за рибки смесена с вода, хранят се (наблюдавам ги с лупа), бягат и се крият от родителите доста умело. Въпроса ми е: Могат ли да оживеят ако им давам храна така? Трябва ли да правя частични смени на водата? В аквариума има още 8 скариди ред чери, 12 кардинала и 3 много малки ансцитрусчета, както и 3-4-5 гости охлюви донесени със растенията. Аквариума е 112л, доста зелесен, стартиран от около месец. Спазила съм всички изисквания за азотния цикъл. Колко често да им давам храна? Или да търся артемия? Но те плуват само на повърхността, ако им пусна артемия ще я намират ли?

Благодаря

MeTogu

Много добре ще е да им излюпиш артемия,на която ще се зарадват не само малките рибки,но и големите кардинали че дори и скаридките.Ако им даваш артемия,до седмица две ще порастнат значително и можеш да минеш на суха храна спокойно.
Стартовата храна на рибките е много важна.От сега ако им даваш само суха,не е много добре за тях.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

marta

Въпроса е от къде да намеря? В зоомагазините продават пликчета която се люпи за седмица.... на пазара в събота не съм виждала а и дори да има той е чак в събота. А дали няма начин аз да имам в аквариума някаква артемия? Непрекъснато по водата се виждат малки точици, които се движат... това какво може да е?

MeTogu

Тези точици са бобови рачета.Не съм сигурен че ще започнат веднага да ги хапват малките кардиналчета,може би след месец да.
Свържи се с някой колега от форума и си вземи артемия за люпене.Тя не се люпи за седмица а за 24 часа.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

marta

Добре, артемия... трябва да видя кой е най-близо до мен за да отида без много допълнителен транспорт. А относно смените на водата? И по-добре ли е да ги отделя? Не вярвам че ще мога да ги хвана ама все пак мога да се пробвам? Имам родилка която не е пластмасова а е от мрежа с конструкция от пластмасови сглобки. Мрежата е доста ситна, но все пак добре ли ще е или по-добре да си ги оставя при другите?

MeTogu

Най-много да ги нараниш при улавянето.След седмица може би,но до тогава не ги пипай и не сменяй вода.Нищо няма да му стане на аквариума като не сменяш водата 1-2 седмици.Нека рибките укрепнат.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

marta

За смяната на водата се страхувам от това че ве4е храних по начина описан по-горе около 3-4 пъти а стритата храта подчти веднага се разнася. А ако натрови водата. Още днес ще купя на сера артемия и ще излюпя, но се страхувам за водата след тези хранения. Те не че кардиналите или сомовете не се втурнаха веднага.... а ако 24часа от сега не им давам повече никаква храна докато не се излюпи артемията проблем ли ще е?

MeTogu

Няма да е проблем,излюпи артемията и им дай.Не мисля че е кой знае какъв проблем че си стривала храната и 112 литров аквариум ще му се развали водата за няколко дена.Просто не знам как си го помисли това!
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

marta

Ами имам своите слабости, чела съм само 1 месец  *thanks Дано малките рибки си я намерят артемията, а не само големите и скаридите ;) Намерих на сера 18мл артемия за люпене. Това малко ли е или много? По едно пликче на 24 часа ли да пускам или 1 пликче за 2 дни като се има предвид наличността на риби?  :coffee:

MeTogu

Тази на сера не съм я ползвал готовата.Предполагам има упътване.Но ако си намериш от другата ще ти дам съвети много.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

marta

Ами да има опътване, слага се в съд с 500мл вода 20-26 градуса и аерация и след 24ч се излюпва. Мисля че ще се справя, не е скъпа но незнам за колко време ще стигне :)

nidkolio

Ако ще захранваш с артемия...
Най добре е да разделиш пликчето на няколко части и всеки ден да слагаш една от тези части за люпене.
Защо?
Имаш само няколко малки рибки за захранване. Ако излюпиш всико наведнъж, артемията ще порасне по бързо от рибките и те няма да могат да я ядът. Ако всеки ден слагаш ново люпило, на следващия ден ще имаш току що излюпена артения която ще е с минимални размери.
https://www.youtube.com/user/ZoomagazinPetPaw Полезни клипчета

marta

Да и аз така направих. Дано остава за най-малките :)

marta

Артемията се излюпи, промих я, пуснах я и всичко се изяде за около 5мин дори и тази която не се беше излюпила  *bg*
за 4 дни нямам жертви от бебетата :)

marta

Нова информация: рибките са живи, похапват си суха храна плуват вече и в по-долните пластове на водата (до сега плуваха само на повърхността)... никой не ги притеснява, но за всеки случай се крият от големите. Пораснали са доста, но все оща са малки.... поне не ги гледам с лупа вече. Има рибки със всякакви размери от бебетата но така и не станаха повече бройки от 10-11 рибки, а и на мен не ми трябват много, че рдителита са 12 а аквариума е само 112л. Бременната ми скарида все още е бременна... по хайвера й няма черни точки... но мисля, че щом го държи все още значи има надежда. Това е за сега...

Чудя се колко големи трябва да станат, за да съм сигурна че е безопасно да сменя вода... аз доливам по малко примерно 5-10л махам внимателно с една чаша и слагам нови... Но трябва да сифонирам дъното и да махна някои почернели листа от растенията.

Similar topics (5)

43579

Публикации: 5
Прегледи: 5024

4426

Публикации: 59
Прегледи: 54914

3434

Започната от cardin


Публикации: 88
Прегледи: 53921

11515

Публикации: 204
Прегледи: 78418