• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 20:24

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с водораслите в аквариума.

Започната от Bull, 10.08.2005 22:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Bull

Първо искам да кажа здравейте на всички от този така хубав форум.Много се радвам че намерих хора с които сигурно ще намеря общ език и към които ще се обръщам за съвет.Аз съм от Варна и винаги съм гледал риби но не професионално.И така,да мина към същесвената част.Аквариума ми е с размери:Д-95см;В-50см;ш-25см.Вграден е в барплот и не е много удобен за обслужване.Осветлението се състои от една луминисцентна пура 36w.Със вътрешна помпа съм(някаква турска 600л/ч)Не съм го чистил основно от около 3-4години,но водата е кристално чиста.В последно време съм го занемарил и се появиха някакви нисши водорасли по краищата на растенията.Понеже не е залесен както трябва съм решил да го "форматирам"(ще го изчистя основно)така ще се махне и болестта.И така приемам всякакви идеи и съвети с какво да го обезпаразетя за да не се появят отново тия гадове.Благодаря ви предварително!

dido

Добре дошъл първо :-)

Отговора ще е твърде обширен. Прочети FAQ секцията като за начало, ако не си го направил вече. Ще ти подскажа само основните неща, подробностите ще ги намериш във форума.

1. Сложи си още една лампа 36 В. Избери аквариумни такива.

2. Дезинфекция няма да ти помогне. Трябва ти голямо количество растения, около 1/2 - 2/3 от обема на аквариума, за да не се развиват водорасли. Погледни темата за водорасли във FAQ.

3. Погрижи се за добра външна филтрация - канистър. Като цяло поддържай добра хигиена в аквариума.

4. Прави редовни смени на водата.

5. Като завъдиш растения, тори ги и слагай СО2 по възможност.

6. Следи си параметрите на водата.

niki_s

Здравей и добре дошъл!

За тези въпроси които си задал има всичко и описано в секция ФАЯ.

Bull

Благодаря ви момчета,но още една лампа от 36w няма ли да е много.Колко трябва да е съотношението ват-литър?
ОК разбрах! :D

Stas

Във FAQ пише за съотношението. Около 0,5-0,7 до 1,0 вата на литър.
А между другото: някои рибки искат по-сериозна филтрация, а други не чак толкова. Зависи колко цапат. Така, че можеш да споделиш и вида на рибите в аквариума.
Въобще, ако искаш аквариум както трябва - парите, които са необходими скачат доста, но ... всеки според възможностите.

malomir

Здравеи и добре дошъл във форума.Слагаи още 1 лампа и не се притесняваи.Аз също съм от Варна ако искаш прати ми лично съобщение и ще ти помогна с каквото мога.Но наистина прочети FAQ раздела ще научиш много.

martinis

Привет и от мен. И аз съм бил в твоето положение и ми е доста познато. Сподели какви риби гледаш или ще си вземеш..?  :lol:

Longanlon

Относно лампите за аквариума ти: тяхното количество много зависи от това дали искаш да гледаш растения, как ще ги гледаш и колко ще са те. Правилото за ват/литър важи за силно залесени аквариуми, в които се подава СО2 и изкуствени торове. В този случай се искат повее знания и внимание и поддържането на такъва аквариум не е особено лесна работа. Но пък е изключително красив.

Ако смяташ да гледаш основно рибки и ти се ще да имаш малко растения заедно с тях, можеш да си останеш с тази една 36 вата лампа и да си избереш китки, които не са твърде светлолюбиви - има достатъчно много видове анубиаси и криптокорини. В тоя случай няма да имаш и проблеми с водораслите, ако си сменяш редовно водата.

Ще е добре обаче да си купиш хубав филтър при всички положения. За малко рибки и много растения вътреешен филтър с нормален ебит е перфектен. За много рибки и маклко растения обаче ти трябва мощен филтър - вътрешен или външен.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Bull

Извинявам се че досега не намерих време да ви отговоря.Значи смятам след като изчистя аквариума основно да го залеся добре и да гледам дребни риби като крибензиси и рамирези,може да си оставя и лабелото защото ми е една от първите риби и не е агресивна към другите.Благодаря ви предварително за отговорите,но никой не ми отговори с какво и как да си обезпаразетя аквариума за да не се появи отново "черната брада"(явно болестта по растенията ми е такава).

malomir

Аз лично бих го измил основно само с възможно наи-горещата вода от бойлера.Пълниш го с вряла вода за около полвин час и си готов.Аз поне така правя и нямам проблеми.Много е важно преди да сложиш рибки или растения да сложиш вода с нормална температура.Ако пропуснеш ще ядеш рибена чорба. :lol:

dido

Цитат на: "Bull"...но никой не ми отговори с какво и как да си обезпаразетя аквариума за да не се появи отново "черната брада"(явно болестта по растенията ми е такава).

Както ти писах по-горе, дезинфекция няма да ти помогне особено за брадата. Освен ако не го пъхнеш в автоклав аквариума...  :lol:

Longanlon

Борбата с водораслите основно се води не с дезинфекциране - тъй като техни спори си летят и във въздуха даже - а с биологични средства.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Flongy.hit.bg%2FFAQ%2Falgae.jpg&hash=a484a60a9d996788d71d249446fc6ceb2f8d8fac

и изобщо:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Flongy.hit.bg%2FFAQ%2FFAQ.jpg&hash=376e11383461cffc3b399b3cf1b9aa2145768ae7
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Similar topics (5)

45374

Публикации: 0
Прегледи: 9907

37278

Публикации: 32
Прегледи: 8877

3155

Започната от wars


Публикации: 57
Прегледи: 16576

56020

Публикации: 23
Прегледи: 19542