• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 14:18

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Ще правя растителен аквариум

Започната от Seiji, 14.05.2010 21:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Seiji

Здравейте!
Дано съм улучил мястото за моят въпрос, ако тук не е мястото моля да ме извините.
От много, много години не съм се занимавал с аквариуми, но хобито взе да ми липсва и сега обмислям нов аквариум.
Разгледах няколко сайта и видях, че има нови животинки на пазара, като скаридите (нови за мен) например.
Иска ми се да направя нов аквариум, който да е възможно най-биологичен ... не знам как да го опиша точно.
Значи, възможно ли е да се направи аквариум, в който да се разчита повече на обитателите, растенията и съдържанието му, за поддържане на средата, отколкото на филтрите, торовете, и тн.

Примерно казано, какво бихте сложили в аквариума, за да се постигне симбиоза.
Нямам достатъчно познания, а и опит, за това питам тук.
Каква селекция от растения биха съжителствали добре едно с друго и да допринясят оптимално за био средата в аквариума?
Добре ли е да се сложи специален грунд? Специфични камъни? Без или със корени?
Какви обитатели могат да се поставят, за да е хем красиво пък и те също да поддържат средата?

До колкото си спомням, се отказах от хобито понеже аквариума просто не изглеждаше добре.
И така с времето все по-малко ми се занимаваше с него.
Не искам да направя същата грешка сега и за това ви моля за помощ.
Дори да ми кажете насока за това, което търся, знам английски и ще мога да чета в интернет.

И така с две думи, аквариум в който всичко в него е избрано и поставено така, че да се постигне максимално равновесие.
30 скариди, 20 охлюва, 5-6 неонки? Други животинки, за които не знам?

:)

vasso

Здравей! Много обширен ти е въпросът. Първо трябва да уточниш за себе си какво ти харесваш, защото всеки тук ще предлага различни варианти според собствените си предпочитания.
Възможно е да се направи аквариум, който да се "поддържа" сам, както е в природата. Основно и задължително за това са растенията. Без тях няма как да стане. Има примери тук за такива аквариуми, пълни с растения, почти не се виждат обитателите.
Симбиоза е взаимодействие на организми, не състояние на аквариум. ;-). За да подбереш растения трябва да се съобразиш с доста неща- най-вече грунд и осветление. Тук хората, които наблягат на растителни аквариуми използват система за въглроден диоксид и наблягат на осветлението. Грундът също е хранителен, слагат се различни торове. Този факт, сам по себе си, е в противоречие с твоето желание за "самоподдържащ" се аквариум.
Въпросът за камъните и корените е сложен и зависи от това какви видове обитатели ще има.
Няма как да постигнеш перфектен на вид аквариум без почти никаква техника. Филтърът е почти задължителен. Не мога сега да намеря линкът, който представяше аквариум на съфорумец, успял да постигне почти идеално равновесие. По мое мнение не изглежда добре, смисъл, пак казвам: красотата е субективно понятие.
Зависи всичко и от обема на аквариума, който имаш.
Съветвам те са разгледаш примери от галерията и да си избереш модел, който искаш да постигнеш, наистина има прекрасни примери. Успех!

Seiji

vasso, мерси за отговора.Прав си че ми е обширен въпроса и именно заради това не знам от къде да почна и да търся даже.
Знам че без техника не става, не се целя толкова високо.
Просто ми се иска да подбера така нещата, че да има равновесие някакво, а не да поддържам илюзия, че имам аквариум с много техника и препарати.

Примерно, няма ли растения, които в куп, едното да е полезно на другото, а и на обитателите?
И същото с обитателите, полезни едни на други, но и за растенията?
Разбирам, че е лесно да имаш страхотен аквариум, с каквото си поискаш, като го наблъскаш с торове, ЦО-та и техника за 10 бона, за това и не искам да си избирам по снимки, понеже
знае ли се дали не са сложени вскичките вчера от магазина...

Аквариума ще е около 170 литра, имах 600 литров преди, но ми се отели вола с поддръжката, за това искам нещо малко, но хубаво сега.
Общо взето, от ваш опит какво е добре и какво не е добре за аквариума?
Примерно грунд от реката? Черен грунд? Корени? Много или малко камъни, какви? Растения, които най-много помагат на средата? Обитатели, които помагат на средата?

Гледах скаридите и четох, че има филтриращи скариди, и скариди които хапват водораслите.
Има ли и други животинки на бг пазара, които да правят същото? Могат ли да се комбинират със скаридите?
И ако може да се пусне и някой друг рибок в гозбата, супер!

С други думи, аквариум ориентиран към баланс, а не към супер рибки и 10 тона препарати, и техника.

dafil

Без филтър може и да стане+редовна смяна на вода,но без да циркулира водата из аквариума-едва ли.Става си направо блато :-)
http://aquariumbg.com/forum/akvaskeiping/predstavyane-harald-shnaider/ -хич без техника май не става :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

iek

Цитат на: dafil - 14.05.2010 23:32
Без филтър може и да стане+редовна смяна на вода,но без да циркулира водата из аквариума-едва ли.Става си направо блато :-)
Не е задължително да стане блато:
http://3.bp.blogspot.com/_46oO6TAIals/SOpmWn-00uI/AAAAAAAAAZo/8Du6POLw5W4/s1600-h/DSC_0036_cr.jpg
и още един, който е без циркулация, поради това, че се развали филтъра:
http://i205.photobucket.com/albums/bb306/iekoko/green%20nano/2008-10-28_00001.jpg
На втория първата зима му светех с една крушка 7W, но тази зима изкара без осветление, а първия си беше от самото начало на дневно осветление. Същото може да се направи и в 170л, и в 1700, ако щеш, дори ще е и по-лесно.

С две думи какво е необходимо за такъв вид аквариум:
-много и непретенциозни растения, например- валиснерия, сагитария, мъхове, анубиаси, криптокорини и др.
-умерено количество риби-  за твоите 170л- например пасаж от 50-на дребни харациди, още толкова или по-малко Амано скариди, 4-5 отоцинклуса (давам само пример, да не ревнат сега някои)
-слабо осветление- за твоя случай 2 луминисцентни пури за 8-10 часа.

Това е техническата страна на въпроса, самата подредба изцяло зависи от теб.
Недостатък на една такава система е, че нещата се развиват адски бавно и на практика няма с какво да се занимаваш, освен да храниш рибите веднъж дневно и да сменяваш вода, а и си ограничен в избора на много растения, СО2-то и светлината ти дават неограничени възможности. Между другото имам един аквариум на балкона, нещо като депо на различни видове растения, стои там от две години, дори и вода не му доливам, може би 2-3 пъти само, защото е покрит плътно с един найлон, риби естествено няма, защото не биха издържали температури от 7-8 до 30+ °С, а и няма никакво място за плуване.

Seiji

dafil, тъкмо казах, че не искам да си избирам по снимка и хоп... Изглежда че търся точно растителен аквариум.Мерси за линка, благодарности и на miTko за превода.
Малко съм объркан по въпроса дали Харалд Шнайдер е ползвал Цо2 или не, "Защо не използвате CO2?" "За съжаление аз съвсем забравих да опиша 2 системата в аквариума за конкурса на AGA. Средната наситеност е 10мг/л 2.", 10мг/л2 без абсолютно никаква добавка на цо2 или с малка добавка?

iek, точно такова нещо си представям, но има ли някакви параметри за съотношението между растенията? Повече мъхове? Или някой от другите видове?
Търсех да намеря тази ситна, ниска, гъста трева, която е на снимките, но не намирам.Само мъх на топка в петшоп1?

Реших да включа и тази придобивка от реката днес.Според вас този 'корен' става ли за растителен аквариум, или ще гние много, 'гърлото' му е доста широко, или пък ще създаде други проблеми?
(да продължавам ли да пиша в тази тема?)


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi42.tinypic.com%2F2czggw.jpg&hash=b8fb2afaf88910996573ab1d5ae5a262c12f26d9https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi42.tinypic.com%2F16itwzd.jpg&hash=b0f0eb0fae91de432cde51e14b8e680166d72412

vasso

Не ми изглежда много изгнил коренът. Може да го превариш и да го сложиш. Обаче е добре, ако имаш средства, да си потърсиш по магазините по-красиви и разклонени корени. Можеш да си намериш и в природата, няма проблеми.
Колегите, които са спецове по растенията ще ти отговорят, иначе може да питаш някой модератор дали може да премести мненията в друга тема, специално за твоя проект. :-)

Seiji

vasso, в коя секция ще е уместно да направя тема за стартиращ проект?

vasso

Ако имаш аквариум може да направиш тема със снимки в "Аквариуми на членовете на клуба". Иначе в проблеми и препоръки е уместно според мен ако искаш начални съвети.

iek

Изглежда добре изсъхнал, ако има загнили части, ги премахни. За растенията- няма взаимно изключване, проблеми ще се появят, разбира се, но като няма опит човек, е трудно да се предвиди всичко. Някои ще пуснат издънки на нежелани места, други ще бъдат засенчени и т.н., тук идва твоето желание дали да изглежда по-запуснато положението или растенията да са по-подредени. Един съвет- не използвай прекалено много видове, 4-5 открояващи се вида е достатъчно, например едно за полянка, едно около камъните/корените, едно за среден план, едно стеблено за заден плен. Най-важен е хардскейпа, ако той не те радва, много трудно ще излезе нещо после.
Не знам какви размери на аквариума си предвидил, но гледай да не е по-тесен от 40см при тези литри. Обикновено се предлагат готови аквариуми, които са тесни и високи, което не е много подходящо за растителен аквариум. За СО2-то не се притеснявай, винаги можеш да включиш една система с мая и захар, ако искаш да забързаш нещата, което ще ти струва стотинки. Иначе и аз не го разбрах това, хем понякога го поддържал не повече от 14мг/л, хем не подавал СО2, не знам как в затворена система през деня СО2-то може да е толкова, без да се подава допълнително, пък и с металхалиди при това!?
Миналата година ми беше свършила бутилката с СО2 точно като бях на почивка, в аквариума с металхалидите само русалки дето не плуваха, извадих една кофа с водорасли. :'(

Seiji

iek, мерси за преместването на темата.
Сега като погледнах снимките наистина изглежда, че аквариума му е много широк.
Имам поставка, която е 110см на 55см, 55см достатъчна ширина ли е?
Предлагат ми аквариум с единица стъкло, ш30 д97 в60.
Ако им поръчам д110 ш55 в*(каква височина е добра за широк аквариум)? трябва ли да му се слагат допълнителни подсилващи стъкла? Тук не знам майсторите дали са правили широки аквариуми, поне не съм виждал да продават такива.
От къде може да се намери растение за 'поляна'? Предполагам, че ако си взема мъх от петшопа и го наглася на някой камък ще се хване след време, но ниска трева не съм виждал никъде?
Мисля да положа огромен труд за грунда.Шнайдер препоръчва да е ситен, какво значи това? 2мм някъде на зърно? Специален грунд ли ползва?

vasso, корена ми харесва, но ми се иска да се сдобия с нещо, което има повече детайл по него, да изглежда грамадно, но да е малко.Нещо като принципа на бонзай.
Мисля да търся и камъни с много детайл, на същия принцип.
Къде могат да се намерят такива камъни според вас.В реката повечето са кръгли и гладки, шлайфани от водата.Или трябва да си взема лава камъни от магазина?

iek

110х55 е идеална основа и ще стане много добре по размера на поставката, тези 55см ще ги оцениш, когато започнеш да подреждаш аквариума, за височината- зависи от това какъв тип искаш да бъде:
-т.нар. ивагуми, с ниски растения основно и наблягане на камъните, изисква не повече от 45см височина, поради това, че светлина се губи прогресивно в дълбочина
-аквариум с повече микрозоруми и анубиаси и хардскейп с наблягане на корените е добре да бъде по-висок- например 55см при твоите размери.
Програмка за изчисляване на сигурността, коефициента е добре да е поне 3.8.
Аквариума, който ти предлагат не бих го взел за растителен, дори и да ми го подаряват.
Растения за полянка можеш да намериш или като пуснеш обява или с поръчка- например от mi6okalkana.
В белите страни хората ползват Aqua soil за субстрат, ние обикновено- кварцов пясък 2-3мм със или без  някаква хранителна подложка, било тя готова, на Сера, Тетра, JBL и др. или тип "Направи си сам".
Камъни най-вероятно няма да намериш по магазините, освен варовикови, остава да търсиш сам.
Разгледай и конкурсите на AGA и най-вече IAPLC.

Seiji

Най-накрая намерих как наричат такива аквариуми на Английски "Planted Aquarium", май и "Nature Aquariums" също.
До колкото четох навсякъде пишат, че трябва субстрат за растенията.

iek, какво имаш в предвид с този "направи си сам" субстрат?
Гледам в петшоп1 има на сера, но пише, че изкарва само месец?!
От статиите, които четох не останах с впечатление, че субстратите, които ползват там се изхабяват толкова бързо?
В една статия пише, че ми трябва субстрат богат на желязо.
От къде може да се намери такова нещо? В цветарските магазини?
Иначе аквариума е поръчан 110х55х55, единица стъкло.Лампите май ще стърчат малко, но какво да се прави ...

Като го взема, ще проведа редица опити :) и ще пусна снимки.


Seiji

Много благодаря dandy и на Predator, който май ще ми спести един експеримент :)

Ясна работата.
Субстрат, камъни, лампи, Riccia Fluitians ("dwarf" варианта има ли го в България?), Eleocharis Vivipara, и две-три бройки от други видове, скариди и сомчета.
Само за филтъра се двоумя още.
На стария аквариум първо имах самоделка канистър, който работеше чудесно, чиста вода, растенията преливаха, после си взех канистър от магазина и бях страшно разочарован.
Две седмици се чудех какво не му е в ред, пълнежа ли, филтрите ли, дебита ли.Никак не се справяше както самоделката, въпреки че по показатели беше с по-голям обем, по-голям дебит, с пълнежи от магазина... *dontknow*
Ще взема да експериментирам с вътрешен филтър само, пък ако стане блато, тогава ще мисля канистър.
И изглежда, че няма да се отърва от ЦО2 добавката с тази Riccia, или?

Similar topics (5)

3400

Започната от Valkata


Публикации: 19
Прегледи: 37219

1058

Започната от lkm


Публикации: 2
Прегледи: 3072

11678

Публикации: 8
Прегледи: 3736

25667

Публикации: 10
Прегледи: 7868

46955

Публикации: 6
Прегледи: 4061