• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 21:25

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Грижи по време на отпуската

Започната от aqua, 02.08.2005 15:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

aqua

Здравейте колеги,
Тук искам да споделя, по-точно да излея мъката си. И така започвам:

Дойде и моето време да изляза в отпуск. Само за две седмици. Исках да осигуря добри условия за рибите в къщи, защото апистограмите хвърлиха хайвер и наех човек да ги гледа. Познавам го - миналата година ми върши същата работа, а и има риби в къщи отдавна.

Заминах аз преспокоен и в средата на втората седмица имах телефонно обаждане от този човек на тема "Нещо стана с рибите в големия аквариум".

След това обаждане последва бързичко събиране багажа на цялото семейство и скоростно кормуване до София.
В къщи ме чакаше изненада - върху фолио във фризера лежаха 2 чифта апистограми на Рамирез, работещ чифт скаларии, два анциструса, 8 неона и чифт кралски тетри, т.е. 99% от обитателите на биотопния цихлидарник. Живи бяха останали само два калихта. Гледката беше покъртителна. Обяснението, което получих направо ме хвърли в музиката - "спеца" бил посъветван от "експерт" да сипе БЕЛИНА  :roll: в аквариума с цел ДЕЗИНФЕКЦИЯ, понеже се появили алги по едно от страничните стъкла :!: Просто той беше късметлия, че в момента нямах огнестрелно оръжие под ръка.

:cry: Такова ми е настроението. Дано да не ви се случва нещо подобно!

niki_s

Моите съболезнования. Дано не ти се случва вече такова нещастие.

Stas

Нямам думи! "Наех човек..." ами да беше помолил някой приятел! той поне не би посмял да сложи белина! А този сигурно и някой лев е искал, нали?

Извинявай! То, след дъжд качулка е лесно... Ето един поучителен урок за всички, които искат да ходят в отпуск.

dido 1

Кофти работа наистина. :(  Знаеш защо на вълка му е дебел вратът :wink: , преди време аз така отсъствах за около 20 дни и рибите ми бяха на самотек като се върнах останах приятно изненадан всички бяха живи и здрави, а водата кристално чиста. Единствения проблем е осветлението, ако имаш растения, иначе според мен не е проблем да ги оставиш за две седмици без надзор, поне картинката ще ше да е по различна от описаната от теб в момента.
544л. Малави

Longanlon

Боже господи, кой ме би по главата да я превеждам оная статия с белината  :shock:  Ама и човек трябва да е бая тъп, за да посъветва някой да сипе това нещо в аквариума. а колко трябва да е тъп, за да го направи наистина, просто не е истина...

Още като бях 3-4 клас имах аквариум (гупички, бети, две тетразони -  нищо сложно, декорирани с няколко криптокорини, валиснерии, лимонче). Още от тогава обаче бях запаметил добре предупреждението на К.Ратай в книгата му, че хората, на които си дал да ти хранят рибките през ваканцията правят глупости. За това съседката, на която майка ми беше дала ключ да полива цветята беше инструктирана от мен много внимателно да се грижи за аквариума ми. Инструктажа се състоеше главно от неколкократно повтаряне (още от малък ми е било ясно колко тъпи са тъпите хора) по никаква причина да не прави НИЩО с аквариума - да не сменя вода, да не долива, да не сипва нищо вътре, да не бърше стъклата, да не отваря капака, да не чука по стъклото, изобщо да не го докосва при никакви обстоятелства. Изключението от тия напътствия -  да насипва храната за риби, предварително разпределена в подходящи порции и сложена в малки хартиени пликчета с дата върху всяко от тях, подредени последователно.

3 години системата работеше. Верно, растенията ми се изкривяваха към прозореца, но нямах достатъчно вяра на интелекта на жената, за да й поверя и да се оправя с лампата  :twisted: В наши дни, с изобретяването на автоматичния таймер за осветлението, нагревателя с термостат и автоматичната хранилка (тя при условие, че отсъстваш повече от 3 седмици - иначе не ти трябва) правят викането на неквалифицирана помощ за ваканцията напълно излишно.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

aqua

Мерси за съчувствието на всички отзовали се!

За да не остане някой с грешни впечатления - човекът беше нает САМО да наглежда апаратурата  и дори да не храни добитъка, т.е. инструкцията беше по-опростена и от тази на BG космонавта от вица. Предварително храната на Tetra (капсулите) беше изчислена и съобразена с обитателите, размера им и литрите на водата. Освен това при мен всичко останало е програмирано с таймери и пр. Идеята беше случайно нещо с техниката да не се изпорти и да има визуален контрол все пак. Та нали в този период апистограмите хвърляха и очаквах намеса и с прехвърляне на потомството в яслата.

Впрочем "човекът специалист" е регистриран във форума и нека да се срамува, ако посмее да влезе отново тук. Не съм сигурен за "експерта", но ако го пипна ...

Все пак за компенсация в работата ми аквариумчето си вървеше по часовник и един от чифтовете цихлазоми нигрофациатум бяха хвърлили и ме посрещнаха с токущо излюпени ларви. Така сега там имам поколение и поне то ме радва.

Впрочем твърдо съм решен да възстановя цихлидарника в къщи и работя по въпроса. Поръчах на Илия от Благоевград и сега имам нова двойка високоплавни апистограми на Рамирез, но не са толкова красиви както предишните. Имам и един Coridoras на Шулц (момиче) от АЕЦ и сега издирвам момче за нея, може и двойка. Ако някой има да се обажда. Съгласен съм на размяна 3 Coridoras Paleatus (работещи) за чифт Шулц например.

mardraum

Моите съболезнования за рибите.
Аз като влязох миналата година в  казармата оставих  гаджето  с 4ифт 28см астронотуси току  що хвърлили хайвер.
Успя да се излюпи 300 бройки. И какво стана до като излязох не остана нито един. Но за 4ифта ме беше най яд от малки си ги гледах , оставиш ли на друг и край :(

FLEXX

хора, аз затова се отказвам трета подред година да си ида в Полша при рудата. Ако ще ида, ще е поне месец, а за толкова се съмнявам и самото корито да остане читаво.
....
без коментар...

Stas

Айде сега да споделите колко време сте оставяли рибите на самотек без храна без да измрат или да се изядат една друга. То е ясно, че като ги зарежеш 1 месец ще пукнат от глад, но какво показва опитът?

Boby_

Аз моите съм ги оставял за три седмици без храна и вода... така де, без смяна на вода.  :lol: Жертви нямаше - нито една. Мисля, че и месец не е проблем за здрави възрастни рибки. Нека не забравяме, че това са студенокръвни животни все пак, а при тях консумацията на енергия е много по-ниска.

Stas

Я някакви предварителни приготовления правил ли си?

Boby_

Цитат на: "Stas"Я някакви предварителни приготовления правил ли си?

Нищо кой знае колко по-специално - почистване на всички филтри, смяна на малко по-голяма част от водата, отколкото обикновено (примерно 40% вместо 25%) и толкова. Но пак повтарям, че се касае за големи малавийци - подрастващите рибки имат нужда от редовно хранене. Освен това малавийците си похапват алги, а когато няма нищо друго, даже брадата става.

Similar topics (4)

36839

Публикации: 7
Прегледи: 3723

2831

Публикации: 7
Прегледи: 13123

37203

Публикации: 5
Прегледи: 7023

1161

Публикации: 8
Прегледи: 4728