• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 06:35

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Gambusia affinis affinis в БЪЛГАРСКО БЛАТОО!!!!!!!!!!!!!!

Започната от Legion, 09.07.2005 21:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Legion

Преди около седмица бях за риба в едни блата близо до Благоевград и като всеки уважаващ себе си рибар реших да наловя рибета за стръв.Хубаво ама сред рибетата имаше една женска Gambusia и тук аквариста в мене се обади сичкия хляб за захранката отиде за да хвана ниаколко гамбозии(.Общо си тръгнах с 3 женски и 2 мъжки(повече просто няма каде да ги гледам).Женските са жълто-сиви при всяко око имат по една черна ивица започваща от окото и завършваща под устата някъде.Мъжките са копия на женските само дето са 1/2 1/3 от размера им и половия им плавник е много добре развит около 1/3 от размера на самеца.Храня ги с торен червей (цял те сами го расвасоват),сурова водна леща.Храна за декоративни не искат (изключвам жива дафния,тубифекс и т.н в Благоевград не се продава сичко това сам си го ловиш а не ми се занимава).Живеят в малко 30л аквариумче без ареация.Реших че некои дзвер шегаджия ги е пуснал преди мен и затова побиколих блатото намерих ги на  поне още 2 места.Популацията им се състоеше от 5-6 голями женски(4-5см) няколко по малки женски(2-3см)на около 3-4 месеца и повече мъжки.В едно гьолче свързано с блатото обрасло  с трева имаше малки рибета на не повече от месец.Класификацията може да е погрешна затова приемам сякаква помощ.Имам снимки.Искам да чуя и мнението ви по въпроса възможно ли е да са се приспособили успешно към условията на живот(става въпрос за блато близо до река  Струма от кадето се пълни и с вода навремето преди 30-40год. от там са добивали пясък сега го добиват направо от реката мръсниците.Флора-трастика,водна леща и т.н.Фауна-малко по на дъбоко около половин 1 метър е пълно със сланчатки,в дълбокото има костур(макс 20см),каракуда,а колегите вадят и големи щуки(виждал съм 3кг парче).Кажете мнението си!!! :oops:

Boby_

Гамбузиите не са попаднали случайно в блатата. Пуснати са там като част от програма за борба с комарите с цел унищожаване на ларвите им. И не само е възможно, ами въпросните рибки чудесно са се приспособили към условията в нашите водоеми и на много места направо гъмжи от тях, вкл. и в София (например в гьола, нескромно нарече дружбенско езеро).

Legion

Кога е трагнала таз програма за пръв път чувам за подобно нещо в България.Не мога да повярвам че нещо се прави в България,насичко отгоре и успешно :D .Каде може да се намери повече инфо за нея?

abaro

Всъщност и около Бургас има гамбузия. Аз лично съм хващал преди около 30 години от един отводнителен канал който минава покрай солниците. Даже си мисля че не е възможно водата в него да не е малко солена. После съм ги гледал заедно с другите живородки и без да съм сигурен мисля че се размножаваха. За тази програма за принудителна имиграция  :D  и аз съм чел, даже мисля че беше в единствената книжка за декоративни рибки която имах тогава. Явно тези риби са много приспособими, а и явно някога сме имали Наука която е работела и за хората.
Това обаче не означава че в Бургас няма комари :lol:
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Legion

Малее преди 30год аз още съм плувал в борканчетата на баща ми :lol:  8)  :P То и в Благоевград е пално притъмни ли се около тез блата господ да не дава да си по каси гащета кат индианец ставаш :oops: .А за гамбозиите като ги гледам повече водна леща ядат(дали ще ядът със същия успех и водорастлите в общия аквариум ако ги пусна).A и Boby_ незнам дали помниш преди време спорехме за живородки и хаиверни(завърши зле нека не се повтаря :evil:  :twisted:  :wink: )кои са по напред с матеряла,щом си знаел за таз програма що въобще ги защитава хайверките.

BLKnight

Абе гамбузиите които си налових от дружбенското езеро не съм забелязал да ядат водната леща - но пък си умират за хирономус, суха храна и таблетки със спирулина :) Така че едва ли ще ти ядат водораслите...
Ако си решил обаче да ги пускаш в общия аквариум ги дръж отделно, в карантинен съд поне месец! Заради евентуалните болести, паразити и друга гад.
Ако намеря време, обещавам да прасна няколко снимки...

Legion

Отделно ще стоят поне още седмица.Суха храна въобще не пипат,в аквариума в който са отглеждам растенията за големия аквариум и всичко са сдупчили.А иначе сам голям привърженика на идеята за зарибяване на българското блато с декоративни рибки(разбира се без да се нарушава еко равновесито).И лапетата вместо да ходиат при тия мошеници в магазинчетата гепат кепчетата и отиват на лов :bg  fish  moderator .Като гледам колко хора са се записали във форума ще успеем да зарибим цяла БЪГАРИЯ :bg

Boby_

Цитат на: "Legion"Малее преди 30год аз още съм плувал в борканчетата на баща ми :lol:  8)  :P То и в Благоевград е пално притъмни ли се около тез блата господ да не дава да си по каси гащета кат индианец ставаш :oops: .А за гамбозиите като ги гледам повече водна леща ядат(дали ще ядът със същия успех и водорастлите в общия аквариум ако ги пусна).A и Boby_ незнам дали помниш преди време спорехме за живородки и хаиверни(завърши зле нека не се повтаря :evil:  :twisted:  :wink: )кои са по напред с матеряла,щом си знаел за таз програма що въобще ги защитава хайверките.

Друг доста показателен пример за добро приспособяване към българските условия е слънчака, който е южноамериканска цихлида. Така че не бързай с обобщенията.  :wink:

Legion

Знаех си че ще я споменеш(между другото хвана ли говедото дето я е пуснало голям бой ще яде,хич не е помислил за еко равновесието да не говорим за спортния риболов),и все пак ако ги съпоставим като размери и евентоалния бр. хищници които си похапват с тях дребосъците се множът по успешно

Boby_

Цитат на: "Legion"Знаех си че ще я споменеш(между другото хвана ли говедото дето я е пуснало голям бой ще яде,хич не е помислил за еко равновесието да не говорим за спортния риболов),и все пак ако ги съпоставим като размери и евентоалния бр. хищници които си похапват с тях дребосъците се множът по успешно

И как точно ще ги съпоставиш като брой, след като са на различни нива в хранителната верига? Това е все едно да твърдиш, че мишките са по-успешен вид от котките, защото са повече. Или че комарите са по-добре адаптирани от хората. :lol:

Legion

E тук вече ме хвана. :oops: Пердавам се засега  :shock:   :roll:

Boby_

Цитат на: "Legion"E тук вече ме хвана. :oops: Пердавам се засега  :shock:   :roll:
Не се предавай, няма нужда. По принцип еволюцията не е еднопосочен процес - някои видове се развиват по посока на супертясна специализация към средата (примерно мравоядите), други - към възможност да се адаптират към възможно най-широк кръг условия. Това, че дадена цихлида или живородка са от втория тип, по никой начин не означава, че са по-напред от вид, който живее само в определени супертесни условия (розово фламинго да речем), но пък е прекрасно приспособен към тях. По принцип видовете, които са много добре приспособени към дадена конкретна среда, са много "напред" с материала, когато условията са стабилни и са много уязвими при промени в средата. В последните години класическата еволюционна теория на Дарвин, според която еволюцията е непрекъснато течащ с равномерна скорост процес, е изместена от едно по-съвременно схващане - теорията за нарушеното равновесие. Според нея еволюцията се забавя и дори спира за дълги периоди от време, в които условията на средата не се променят съществено, след което само за няколко поколения еволюционните промени водят дори до създаване на нови видове, когато средата (или дори само някой неин фактор) се промени.
Казвам всичко това, само за да илюстрирам твърдението си, че нещата далеч не са толкова прости и не можеш да кажеш "всички пътища водят към вътрешно оплождане и отглеждане на поколението" или да го отречеш - и двете са еднакво неверни.  :wink:

Legion

Oсновната ми идея беше че  излюпването на яйцата вътре в майката прави малките по-малко зависими от условията на околната среда,съкращава се и времето необходимо на малките да достигнат полова зрялост(до 3 месеца при някои овивипарни) и родителите не  е необходимо да полагат грижи за поколението и  по този начин се съкращава и времето между 2 раждания въобще все полужителни изменения,които дават предимство на живоротките в борбата за дадено местообитание(с съизмерими по размер рибоци разбира се).
А за теорията на нарушеното равновесие аз съм един от най-голямите и привърженици и особено на обясненито което с нейна помощ някои учени дават на изчезването на динозаврите обяснение което си няма нищо общо с митологични метеорит. :idea:

Boby_

Цитат на: "Legion"Oсновната ми идея беше че  излюпването на яйцата вътре в майката прави малките по-малко зависими от условията на околната среда,съкращава се и времето необходимо на малките да достигнат полова зрялост(до 3 месеца при някои овивипарни) и родителите не  е необходимо да полагат грижи за поколението и  по този начин се съкращава и времето между 2 раждания въобще все полужителни изменения,които дават предимство на живоротките в борбата за дадено местообитание(с съизмерими по размер рибоци разбира се).
А за теорията на нарушеното равновесие аз съм един от най-голямите и привърженици и особено на обясненито което с нейна помощ някои учени дават на изчезването на динозаврите обяснение което си няма нищо общо с митологични метеорит. :idea:

Разбира се, че узряването на яйцата вътре в тялото на майката, както и вътрешното оплождане, дават известно предимство. Но медалът си има две страни - тези същите еволюционни изменения правят и майката по-уязвима.
Например поддържането на постоянна телесна температура при птиците и бозайниците им дава възможност да обитават географски ширини, в които студенокръвните не биха имали шансове за оцеляване. Но от друга страна това изисква огромни количества енергия, т.е. много храна. Това ги прави уязвими при резки промени в климата. Докато да каже крокодилите са зависими за загряването си от температурата на околната среда, поради което живеят в много тесни тропически и екваториални райони. Но пък им е достатъчно да изядат около 1/2 от теглото си годишно, за да оцелеят, което им дава необходимата гъвкавост, за да преживеят разни катаклизми и да преживеят почти непроменени последните 250-300 милиона години.
Както вече казах, всеки медал си има две страни.  :wink:

Legion

А грижите които се полагат за хайвера от родителите не носят ли същите рискове за родителите освен това родителя грижещ се за хайвера по правило спира да се храни последиците от което едва ли са по леки от "бременността" при живородките,при това каквито и грижи да полагат родителите 30-40% от хайвера никога не се излюпва(изказвам доста оптимистично),да не говорим за неоплодения хайвер,докато при живортоките над 95% от малките се раждат живи,от тук нататък малките на живородките се развиват по-бързо,по-добре защитени са не само от хищници но и от болести и т.н А за това че постоянната телесна температура дава възможност на бозайниците и птиците да обитават географски ширини недостъпни за студенокръвните(нещо което ще посочи като железен аргумент всеки биолог),какво ще кажеш за рибите обитават полярните кръгове или за рибите въобще те са навсякъде  :wink: или пък за микроорганизмите които и идея си нямат от терморегулация.Без риби едва ли мечки,пингвини,тюлени и т.н едва ли щяха да са там :wink: ,въпрос на изолация и антифриз.Интересното е че сухоземните  студенокръвни все още не са успяли да евулюират чак толкова,докато топлокръвните са успяли на гърба на студенокръвните :idea:  :!: