• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 07:46

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

herbie overflow

Започната от NikolaV, 18.02.2010 16:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NikolaV

Някой ползва ли я тази система?

От два дена съм пуснал аквариума да върти и съм с такава система.
Системата е с две тръби 3/4" PVC-U. Възвратната помпа е 2500 л/ч, преливникът е с дължина 32 см и е с гребен. Колоната е висока около 45 см. Основната тръба стига малко над половината, резервната на 1-2 см. под ръба.
Отели ми се вола докато натъмъня кранчето на основната тръба в такава позиция, че нито да сваля, нито да качва нивото на водата. Това добре, но при спиране на помпата (спиране на тока примерно) нивото не може да се върне до желаната позиция и се получава воден стълб над основната тръба около 2 см. Така хем засмуква въздух, хем водата пада от високо. В момента съм го нагласил така, че леко да покачва нивото и като стигне до резервната тръба лекичко да прелива в нея и да спре да качва. Така ми се струва добре за сега - не засмуква въздух и не шуми.
Все пак това ли е начинът? Има ли нещо, което ми убягва? Някакви други променливи, с които трябва да се съобразя? Като нивото на водата при възвратната помпа например?
Желанието ми е ако е възможно при пускане водата сама да си стига определено ниво и да няма нужда да пипам нещо.

tishovsx

Ето ти една схема на herbie overflow, дано ти помогне  ;-)

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fallan.holmstadt.com%2Fimages%2Freef%2Fherbie.gif&hash=80bfba4aa31666de2603a6cb20322ff81df322bc
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

iek

При мен си работи нормално, основната  тръба ми започва директно от дъното, което позволява доста големи колебания в нивото.
познай разликата:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2F2e4aof9.gif&hash=344a344e47fa40efd93a7afd0a1ee8f8011f6fdd

Ако крана ти е тип ball, а не gate, настройката става по-трудно.

N.Nobs

Нивото на водата при възвратната помпа също е от значение.Колкото е по-високо, толкова дебита е по-голям.

И със ball кран не е проблем да се нагласи нивото, просто трябва зъболекарска прецизност  :-P
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

NikolaV

Тишо, аз съм го направил. Настройката е пипкава.
Това с "ball" и "gate" крановете го четох по американските сайтове. Как се водят на български тези имена? Моя е "ball" Nibco - друг не намерих. BTW Бриколаж е супер зле зареден. Чак до Люлин ходих до магазина на тия за да си взема каквото ми трябва.

iek, така на теория поне колкото е по-ниско тръбата, толкова с увеличаване на водния стълб би трябвало да се увеличи налягането и да спре покачването по някое време.

Да не се хваля предварително, но сега си поиграх със "зъболекарска" прецизност и го докара в положение, при което водата стига на 1-2 мм. (милиметра) под ръба на резервната и не се качва повече. При спиране на помпата после за 5 мин. го стигна пак това ниво и не мръдна повече.

Ilianidis

Някои люде слагат повече тръби,демек 3 само че с по-малки диаметри,така дебита се регулира по-финно от 2 крана например.Ама щом си го докарал,няма да преправяш ся.А и примера на iek тръбата да е от дъното мисля е по-добър вариант,така променливия воден стълб дава променливо налягане и някъде по средата предполагам се уравновесява.

NikolaV

След двуседмични тестове мога да споделя. Става. Не съм махал тръбата.
Трябва не само точност, а май и малко късмет. Шибаното на този кран е, че не само не е прецизен, но и трудно се върти. Искаш да го мръднеш с половин граус, а той заяде и отскочи с пет...
Но с доста търпение и по-финна настройка на дебита на възвратната помпа стана.

miTko

Предполагам на български единият се води сферичен другият шибърен. Сферичния променя струята в рамките на оборот, а другия би трябвало да затваря по-бавно, на винт с повече обороти.
Разни мои АКВАРИУМИ 

NikolaV