• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 19:48

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Нов старт на 60л

Започната от gamo, 24.12.2009 11:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

gamo

Здравейте отново. След, като се посъветвах с вас относно отглежането на дискуси в тои аквариум и се оказа абсурдо, реших да се спра отново на харациновеите и най-вероятно ще пусна неонки в него. Днес ще се постарая да кача снимки, като използвам за оборудване, това с което разполагам в момента и каквото мога да намеря, защото наскоро се премествах. Винаги съм искал да имам аквариум с повече растителност и може би е време да го направя. Като за начало мисля да почна с по-евтини растения, защото празниците са тук, идват и още, карти за каране в планините и тн. Ограничен съм малко от към ресурси. Добро впечатление ми направи това растение, което прилича на трева в аквариума на един колега http://www.picfury.com/2c/img/08-163.jpg
По-късно ще кача снимки и ще очаквам съвети. Благодаря :)

Raven

В 60 л. трябва да слагаш растения с дребни листа, ниски тревички или растения с дълги тънки  листа като Елеохарис или Валиснерия нана примерно.

Иначе ще седи несъразмерно.



Това е при мен в 54 л.

Подходящи растения са:

Blyxa japonica, Echinodorus tenellus, Eleocharis, Glossostigma elatinoides, Hemianthus callitrichoides ''Cuba'', Hemianthus micranthemoides, Lilaeopsis, Lilaeopsis, Sagittaria subulata, Staurogyne sp., Taxiphyllum barbieri (Vesicularia), Vallisneria nana, Vesicularia dubyana (''Christmas''), Monosolenium tenerum (Pellia)...

Виж в списъците на Мишо Калкана / mi6okalkana/ какво има - той внася и по поръчка с предварителна заявка.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

gamo

Мерси за инфото, сега ще ги разгледам по-подробно. Иначе старта е даден. Вътре има вътрешен филтър aquael fan-1 300l/h, нагревател, който за сега е на 24 градуса - 100W и 5 камъка, които не знам какви са, но са някакви тъмни и по мои спомени съм ги събирал от Витоша, от рекичката над Драгалевци. Грунда е от много ситни камъчета и една лампа 15W Sylvania Gro Lux, което ми е максимума, защото ползвам едно тяло, което е от типа на кухненските. Малко, като се поизбистри ще кача и снимки.

mejdupraznika

Raven, този пост ми е от голяма полза дано да не го изтриеш.  *privet*

Raven

Осветлението ще е слабо ако останеш само с тези 15 вата.
Аз осветявам с 55 вата моят 54 литров.

Камъните са вулканични и са напълно безопасни щом са от Витоша.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

gamo

Разтенията ми преди втрвяха добре, но не бяха, като тези, които ти ми предложи. Поразрових се и видя, че искат повече грижи, CO2 и торене. Ще се замисля и след нова година за друга лампа.

mejdupraznika

Raven, а ако отглеждаш тия растения валиснерия нана, елеохарис, колко силно трябва да е осветлението. Аз имам нано 12.60 л и светя с 8w което е малко над 0.5 вата на литър мисля че добре ще се развиват?

vasso

Само да кажа, че Витоша не е вулкан, въпреки ,че има такава форма. Често се бърка. ;-)

Raven

Цитат на: mejdupraznika - 24.12.2009 17:09
Raven, а ако отглеждаш тия растения валиснерия нана, елеохарис, колко силно трябва да е осветлението. Аз имам нано 12.60 л и светя с 8w което е малко над 0.5 вата на литър мисля че добре ще се развиват?

Моето осветление отива към два вата на литър ако го смятаме така, но предполагам че ако сложиш един добър рефлектор ще нагодиш достатъчно осветление.

Въпреки че ми е силно осветлението, валиснерията ми става висока, не знам защо.
По принцип има няколко вида В. нана, всичките са от Австралия и Нова Гвинея, възможно е да отглеждаме различни видове и за това да има такава разлика.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

gamo

Втори ден и ще кача малко снимки. Водата се поизбистри, но пак е замътена, защото правих размествания. За момента това са камъните, които имам, но ми се струват доста малко и приемам идеи с какво да го запълня, защото отгоре остава много празно пространство. Ще се опитам да сложа някое растение за полянкя, което не иска много светлина, може би мъх по камъните, а отзад нещо храстовидно. Споделете и вие по нещо :) Честита Коледа :)
Пускам снимките с линкове, защото не знам как да ги изкарам да излезнат, като тъмбнейл и съжалявам за качеството, но Canon PowerShot A400 не може много. Все пак при следващите ще си поиграя повече.
Снимка 1
Снимка 2

ПП : Фона също е временен.


Similar topics (5)

44049

Публикации: 1
Прегледи: 1699

5747

Публикации: 13
Прегледи: 6163

20950

Публикации: 8
Прегледи: 5089

14624

Публикации: 10
Прегледи: 4904

10925

Публикации: 8
Прегледи: 5301