• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Съмп – конструкция, съдържание, размери, дебит?

Започната от NikolaV, 17.12.2009 14:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NikolaV

Здравейте.
Почнал съм един проект – рифов аквариум с обем 375 л. (150х50х50) и съмп към нещо размери около 100х40х40, които са първоначални и на дължина и височина има място за развитие. Предвиждам го само 100 см., за да ми останат около 45-50 см. за друга техника евентуално в бъдеще – калциев реактор, CO2 и тн.

Това, което гледам и чета като отделения са общо три. Едно където се изтича водата от аквариума, по средата рефуджиум и накрая възратната помпа. Трябва ли да отделя отделно място за някакви пълнежи? С цел повече свобода за действие в бъдеще при промяна на идеите ми си мислех да не правя отделения, а да кисна просто торби с въглен да кажем?
Всякакви идеи и критики приемам.

За дебита...
Помпа с какъв минимален дебит ми трябва? 3500 л.ч добре ли е или да инвестирам в нещо по-мощно? (на аква медик гледам, че от 3500 скача на 6000). Другото, което ми е мътно е дебелината на тръбите – входяща и възвратна. И съответно и дупките де. Единственото сигурно по съмпа и преливника е, че ще правя препоръчаната ми тук тиха система на Хърби. Ще е в коридора (последно) и малко шум не е проблем обаче – ако води нещо полезно след себе си.

Тук предусещам един въпрос – какво ще гледам вътре. Ми ба ли го...
Аквариумът ще е рифов и ще се набляга на корали основно. На въпросът к'ви – същият отговор. Идеята обаче е, че искам така да предвидя съм и всичко, че да не съм ограничен от нещо (освен от пари де) за, нещо, което искам да гледам вътре.

Ако не съм се сетил друго да питам – казвайте! :)

iek

За помпата- прецени височината, на която трябва да качва водата и оттам виж дали дебита на конкретната помпа ще е достатъчен. Също прецени и височината под аквариума, според височината на скимера.
С металхалиди ли ще го осветяваш, защото за този размер 80W Т5-ци-само от чужбина.
За различни варианти на съмп виж на melevsreef.

bigbeer

Привет Николае! Гледам. че си доста объркан, след като си пуснал една и съща тема у два форума. Аз също съм объркан, и мога да ти кажа що! Щото не знам какво очакваш да те напътстват от АП. Кажи ми според теб, кой от там пишещите експерти би ти помогнал и насочил за соленото?

NikolaV

@ iek: Осветлението ще го мисля по-натам. Или Т5 80вата, ако има някъде или метал халиди. Или комбинация. Ще го мисля.
Аз височината ще я сметна... Около 140 см. от дъното на съмпа до ръба на аквариума. Ама въпросът е какъв да е дебитът. Чета за диапазон от 3-4 пъти обема на аквариума, до 10 пъти...

Бира, колкото повече мнения и то с личен опит, толкова по добре за мен.

kamenov

Незнам защо Бирата реши, че в АкваПортал няма кой да ти помогне, но там има доста по-стойностни мнения отколкото тук до момента...
Почакай може някой и тук да се опита да ти помогне освен "iek"

NikolaV


bigbeer

Цитат на: kamenov - 18.12.2009 10:25
Незнам защо Бирата реши, че в АкваПортал няма кой да ти помогне, но там има доста по-стойностни мнения отколкото тук до момента...
Почакай може някой и тук да се опита да ти помогне освен "iek"

За съжаление си прав. :)

kamenov


DISCUSBG

 Като начало избери модела на скимера!Ако е външен монтаж, оставаш място за него.Ако ще е вътрешен, почваш с работната му височина - тя ще ти определи височината на съмпа!Проектираш място , където да постъпва "мръсната вода" от аквариума и там слагаш и помпата, захранваща скимера.След това проектираш колона, където да връща скимера.Пълниш я с някаква медия, а най-отгоре 1-1,5 литра активен въглен.Така всичката вода, след скимера минава и през въглена принудително!Следва част за рефюджиум, след нея отсек за връщащия мотор!
3500 ти е много даже, на 1,5метра височина дава около 2500литра на час.Може да ползваш 2500, според мен.Като размер на тръбите може да си вземеш 20/26мм. ПВЦ.Сложи две за изтичане и една за връщане.
Размери на съмпа 100/50/70см. са добри, може и 75 височина.Това са размери, ако ще затваряш съмпа плътно, за да няма изпарение и от него.
Не знам!

NikolaV

Дисусбг, благодаря за съвета!
ЦитатСлед това проектираш колона, където да връща скимера.Пълниш я с някаква медия, а най-отгоре 1-1,5 литра активен въглен.
Ако правилно съм те разбрал просто още едно отделение на съмпа м/у това за скимера и това за рефусжиума?

ЦитатРазмери на съмпа 100/50/70см. са добри, може и 75 височина.Това са размери, ако ще затваряш съмпа плътно, за да няма изпарение и от него.
Честно казано изобщо не се бях замислял да го закривам. Ама много висок ще стане и май невъзможен за обслужване и бъркане вътре.

DISCUSBG

 Бърка се с лекота.При тази височина, предната страна на съмпа я правиш 50см. висока, след това 25см. плъзгащи се витринки.През 25см. се работи лесно, поне за мен. ;-)
Не знам!

Similar topics (5)

31300

Публикации: 20
Прегледи: 38856

3208

Започната от NikolaV


Публикации: 26
Прегледи: 19745

37373

Публикации: 34
Прегледи: 13037

58618

Публикации: 6
Прегледи: 3633

30561

Публикации: 24
Прегледи: 11290