• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 16:08

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

САЕ - общи въпроси

Започната от cardin, 23.04.2006 17:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Живко

По принцип са корави риби.
Изчакай малко. Би трябвало да се съвземе.
Те обичат да са в пасаж, но пък стават големички, а аквариумът ти не е голям.
Никой не се е родил научен.

petarvalchev

Ще поизчакам и ако до понеделник не се е оправила, смятам да взема още едно. Казваш, че аквариума ми е малък за тях. Тогава какви риби, които ядат водорасли, ще препоръчате за моя аквариум. Btw в момента САЕ-то е мъничко, около 3-3,5 см.

alexanderson

Цитат на: petarvalchev - 28.11.2009 22:26
Ще поизчакам и ако до понеделник не се е оправила, смятам да взема още едно. Казваш, че аквариума ми е малък за тях. Тогава какви риби, които ядат водорасли, ще препоръчате за моя аквариум. Btw в момента САЕ-то е мъничко, около 3-3,5 см.

ръстат доста бързо така ,че наистина не са подходящи за твоя аквариум .Мисля ,че за теб по-подходящи са отоцинклусите .Това е мое мнение разбира се .А за това ,че е стресирано рибето не се притеснявай до два три дни няма да го познаеш сега си е загубило и цвета предполагам. 
176л

petarvalchev

В началото, преди да се спра на САЕ-то мислех за отоцинклус, точно защото са по-малки, но мисля, че в Дискус-а нямат. Затова се спрях на САЕ-то, като си мислех, след като стане голямо за моя аквариум или да го продам или да го разменя за по-малко. В понеделник ще отскоча до Дискус-а да видя за отоцинклуси. Иначе не си е загубило украската САЕ-то :)

barabata

Аз ги наблюдавам САЕ-тата. Даже в големия аквариум има само кардинали и възрастни САЕ-та.
Това са много социални рибки и по единично им е голяма мъка. Трябва да са най-малко две. Тогава ще се гонят постоянно и ще си ходят двенките заедно. Много са бързи и ако се налага да го хващаш (особено в супер залесен аквариум) метода е ставаш през нощта, светваш си някаква лампа и го хващаш докато е още замаяно и спи. Раздвижи ли се трябва пак да гасиш и след 1 час пак да се пробваш. Може предварително да си го уловиш и отделиш и после да го носиш или там каквото ще го правиш.
Докато са малки са пъргави и постоянно нещо дъвчат. Като порастат са вече малко мързеливи. Винаги има разлика в размера на САЕ-та живеещи заедно. Ако са две едното винаги е по-голямо от другото. Това да не те притеснява. Също така докато се гонят понякога за секунди се обезцветяват дотолкова че почти не се вижда тъмната ивица и после за 2-3 секунди си връщат цвета като спрат да се гонят.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Caxapa

Дайте някаква снимка на тези САЕ-та и латинското им наименование.
Търсих и в гуглето като изписвам САЕ и нищо не излиза, поне не и за риПки. Благодаря ви  *THUMBS UP*

vasso

Много приличат по поведение на ботиите. http://aquariumbg.com/index.php?inspage=show_item.txt&id=299&vid=1 . Даже мисля,че са от същото семейство. Идват от Тайланд. Ботиите също не обичат да са сами и винаги ходят в група. Мисля ,че е Сиамски водораслояд името им . :-)
Siamese Algae Eater
мисля,че е съкращението.

Живко

Пускал съм я и преди, но цяла сутрин подреждам снимки, та...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi81.photobucket.com%2Falbums%2Fj226%2Fangelarii%2Ffish%2FIMG_0024.jpg&hash=8f71e9632c679e42ade8c691235ef6848d4ddeff

Ето въоръжението и на лабео биколкор.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi81.photobucket.com%2Falbums%2Fj226%2Fangelarii%2Ffish%2FEpalzeorhynchosbicolor.jpg&hash=0217e519a21101f057b8e02d9c7b1ffc945d4109


Двете много си приличат, но не и по цвят.
Ето ти САЕ в действие:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi81.photobucket.com%2Falbums%2Fj226%2Fangelarii%2Ffish%2FIMG_0279.jpg&hash=1373eb22d0b0bfd245d8b71b9c7ab69512d17832
Никой не се е родил научен.

Caxapa

Благодаря на всички за информацията.  *DRINK*

petarvalchev

Греда ... днес сутринта го намерих умряло. Снощи преди да си легна се пробвах да го "пораздвижа" с кепчето, но беше някак неадекватно. Мърда се, издига се 10см нагоре и като се отпуснеше, потъваше буквално като камък. И резултата на сутринта бе мъртво САЕ. Утре смятам да отида и да проверя в Дискус за отоцинклуси, ако нямат ще взема отново САЕ, но този път 2, тъй като казахте, че 1 ще се чувства самотно. А да ви питам, ако имат отоцинклуси в магазина колко да взема? Едно дали ще се справи с 40л аквариум и дали да взема общо 2 :) да не се чувстват самички?

barabata

Да е неадекватно и да се спомине толкова бързо - причината не е била в това че е самотно ...
Аз съм ги държал моите и по 1 седмица сами - не са умирали. Само са по вяли и незаинтересовани.
Може би неюо друго - не добро състояние на рибката при покупката, дълъг транспорт и големи промени във температурата на водата по време на транспортирането, голяма разлика в ПеХа-то на водата в магазина и в твоя аквариум , ... много причини поради които може да се спомине рибка.

Принципа е че докато се темперира пликчето с водата и рибката/те трябва и да се добавя по малко от водата от аквариума в пликчето за да се получи по-плавен преход и в състава на водата , не само да се изравни температурата. Като приключи процеса се хваща рибката с кепче и се пуска в карантиния аквариум ( или ако няма такъв направо в аквариума на твоя отговорност) , като водата НЕ СЕ излива във аквариума , а се изхвърля или си поливаш стайните растения с нея !
 
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

petarvalchev

Честно казано не обърнах внимание на поведението на рибката в магазина, но когато се прибрах видях, че и в плика стои на дъното, затова си мисля, че може нещо при транспорта да е станало. Възможно ли е да била с пукнат плавателен мехур ( като се издигна на 10 см от дъното и като се отпуснеше потъваше доста бързо, почти като камък). Другия вариант е да е била болна още в магазина, но не искам да правя такива заключения или да виня магазина, от който съм я купил :) В крайна сметка за мен аз съм си виновен :) И така де ... за отоцинклусите колко да взема?

Живко

САЕ няма развит плавателен мехур или е закърнял или..... Както и да е.
Важното е, че потъват, ако спрат да мърдат. Това е нормално за тях.
Интересни са, като постоянно пърхат като пеперуди за да не потъват.
Може да е беряла душа още в магазина. Вземай от друг магазин или избирай внимателно.
Никой не се е родил научен.

petarvalchev

Взех вече :) Отоцинклуси нямаха и затова взех 2 САЕ-та. За сега са супер :) Обикалят почти постоянно и обират водораслите по камъчетата :) Нямат нищо общо с предното. Мерси за мненията :)

VaskoGD

 *privet* Привееет и  Въпросчета ;-) Има ли нещо с което САЕ-то да не може да живее??? А като изяде всичкото черни водорасли? Ко прайм?

Similar topics (3)

29047

Публикации: 37
Прегледи: 56426

11515

Публикации: 204
Прегледи: 78368

4426

Публикации: 59
Прегледи: 54828