• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 14:59

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос за помпи

Започната от Stas, 03.05.2005 01:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Stas

Общо взето като чета мненията стигам до следния извод:

1. допълнителен въздух ще ми трябва все пак, т.к. температурата на водата ще е около 28 градуса.

2. въздуха не бива да създава някакви фрапиращи течения, т.к. по-скоро ще попречи на растенията, а и на водата.

3. При условието в т.2 помпата може да не е особено мощна - даже по-добре да не е.

4. Няма конкретно мнение коя точно марка и модел помпа е по-безшумна от останалите.

5. Ами краен извод - пробвам наред!  :P

Някакви изводи, които съм изпуснал?

77

Цитат на: "AQUASAUR"
Ами под "достатъчно количество риби", честно казано, разбирам "доста" или поне - не само няколко...И "правилото" толкова литри на толкова рибки, ми е доста чуждо...А дали имам практика и опит в това отношение...май по-добре да не дразня "канонните" привърженици... :D
виждам че ти харесва в аквариума да има много риби ,и сигурно се справяш добре с ситуацията :wink: но не го препоръчвай на начинаещите,ще им създадеш доста проблеми :!: не мислиш ли че е по добре да си карат по "каноните" :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

AQUASAUR

Ами аз просто изразявам моето частно мнение и опит по въпроса...,а ти- твоето...
Защо нещата трябва да бъдат точно "правилни"  и "погрешни"(според нечии "канони")  :?:
Не виждам нищо лошо в това да има повече гледни точки... :idea: ,
а пък човека да си преценя спрямо неговите амбиции... :roll:  :wink:
Естествено,ако той предпочита холандския тип аквариум - категорично го насочвам към твоята "школа"... :!:

77

те амбициите са амбиции,ама човек трябва да има и опит :wink: и затова му препоръчвам поне в началото да кара по правилата,а после като иска да си прави експерименти :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Живко

Цитат на: "Stas"Общо взето като чета мненията стигам до следния извод:

1. допълнителен въздух ще ми трябва все пак, т.к. температурата на водата ще е около 28 градуса.

2. въздуха не бива да създава някакви фрапиращи течения, т.к. по-скоро ще попречи на растенията, а и на водата.

3. При условието в т.2 помпата може да не е особено мощна - даже по-добре да не е.

4. Няма конкретно мнение коя точно марка и модел помпа е по-безшумна от останалите.

5. Ами краен извод - пробвам наред!  :P

Някакви изводи, които съм изпуснал?

общо взето май не се ориентира много. :wink:
конкретно:аз съм доволен от помпите шампион.забелязал съм,че колкото са по натоварени толкова по-малко шумят.ако ще имаш някаква филтрация,по-добре си вземи една от най-малките.ако ще я ползваш и за филтър си вземи малко по-голяма.
спора за това колко риби в колко литра не води до никъде и е излишен.
аз до скоро гледах близо 100 риби в двеста литра вода без аерация.
никакви грижи. :!:
понеже съм по закостенели разбирания за акваристикатаи от време на време дразня момчетата тук с тях(без умисъл,пази боже),до преди 5 месеца бях готов да се закълна,че това не е възможно.
въпреки това обаче имам инсталирана такава помпа. :lol:
едва ли ще сложиш повече риби от една на литър.вече става наистина претоварено(от естетическа гледна точка).не че няма да живеят,но тогава наистина ще трябва да слагаш и аерация.
така се гледат рибите във фермите.
може би за такова количество риби говори AQUASAUR.той обаче е прав за това,че аератора е една надежна застраховка.това докато ти тръгнат растенията(ако ще слагаш).после е излишен.можеш да го пускаш за контрол само ако ще отсъстваш повече от един ден.
важи и другия вариант.
никакви филтри,канистри и др.само аератор.само повече труд.
така съм отгледал доста рибки. :D
ти решаваш.
ако ти шуми помпата,което е неижбежно въпреки съветите,изкарай я на терасата(прозореца).аз така направих едно време като имах един невероятен дракстер. :D две дупки с дрелката,малко силикон и си готов.
аз даже бях увил маркуча около тръбите на парното за да не е леден въздуха през зимата.
имай в предвид,че ако сложиш много дълъг маркуч на компресора ще падне малко налягането.същото се получава ако ползваш и по-дебел от стандартното.
хайде със здраве,че се олях с този пост.
успех! :D
Никой не се е родил научен.

MAKAPOB

Прочетох , че аериране с помпа не е добре.Значи трябва да имам филтър и отделно за въздух.А ако имам и CO просто няма смисъл ако се аерира с  помпа.Отностно шума.Ако не е закрепена добре бръмчи.Ако пускаш малко  въздух трака ако пуснеш много пак има шум от самите балончета.Някъде беше писано как да се махне тракането.Помпата с която съм стигнал до тези изводи Акуа ел фат III

Raven

за Живко

като спомена за ферми
наскоро ръчках из някакви саитове за таиландски ферми - там гледаха риби само на проток.
дори гледаха малки  дискуси в концентрация едва по пет  литра на рибка но с много усилен проток,други риби ги държаха в 500 литрови аквариуми по 200-300 риби в всеки но протока беше около един път обема на съдът в час.и рибите бяха в отлично състояние.

нормалният проток за домашен аквариум е 0.5 - 1 път обема на денонощие и пак е нерентабилно макар че е отлично решение ако си падаш предимно по рибки и наи вече дискуси.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Живко

хе-хе
явно нещата се развиват.
по скоро се инвестира доста сериозно в този бизнес.
доста по скъпо е да се гледа на поток.
много ми е интересно точно за какво става на въпрос.
на какво ли течение трябва да са подложени тези риби.
много интересно!!!
аз разглеждах някакви австралийски ферми.стори ми се,че бяха на аерация.
дали ти е под ръка някой линк за тези ферми?
Никой не се е родил научен.

Raven

още снощи търсих - но не можах да се сетя от къде съм гледал  линка , явно пътьом съм го забърсал и не съм си го записал :(

ставаше въпрос за проток като система въобще в руския форум и някои беше пуснал такъв линк,но понеже не съм много по рибките - само го прегледах набързо :lol:
но това е практиката там - то друг начин няма,при такава концентрация на риби аерацията няма да свърши работа , въздухът добре но просто ще се изтровят..освен  това там ги зобят здраво с витамини,хормони и стероиди,от които растът и съзряват по бързо,това си е конвеир,индустрия.
всъщност и с растенията е такава работата - затова като ги вземем тук толкова трудно се адаптират.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Живко

Цитат на: "raven"още снощи търсих - но не можах да се сетя от къде съм гледал  линка , явно пътьом съм го забърсал и не съм си го записал :(

няма нищо.
ще се поразровя при братушките. :D
Никой не се е родил научен.

AQUASAUR

Raven, абсолютно си прав за "ферменото отглеждане" на растения...Купувал съм ненаситно почти всичко,което се внасяше на тема "зарзават"(този израз на nikolav много ми хареса :lol: ),особено в края на 90-те...Тогава все още имах 2 наистина холандски аквариума за "лично удоволствие", а излишъците продавах в магазина...Тествах и усърдно всички възможни фирмени "екстри" спомагащи този жанр...Можеш да си представиш разочарованиата ми, след като едва само 30-40% от вносните азиатски "зарзавати" успяваха (и то след "леко преболедуване") да се преадаптират... :roll:  :wink:
Такааа... до 1998 година,през която бях и управител на сектор"Риби и влечуги" на не безизвестния магазин на руснаците "ЗООСВЯТ"(срещу ЦУМ). Тогава, в офертите на азиатските фирми износителки на флора, ми попадна един илюстрован каталог, в който нагледно и ясно се виждаше как хората там си "отглеждат" растенията... :shock:  :roll:
Виж за дискусите,конкретно,ще ми се да вярвам,че ситуацията не е баш такава( както примерно със златните и други риби)... :wink:
Едно такова "здраво зобене с витамини,хормони и стероиди...",особено в проточна вода не би било май много рентабилно...,а пък и от един колега-германец знам че "допинг контрола" в чужбина си е не на шега  :!:
Отделно,че Дискуса е капризна риба в доста отношения и трудно би подлежал на някаква общоприета "конвейрност"...
Доколкото съм дискутирал с Орлин, Иглика и други "брийдъри", важното в този бизнес е не толкова количеството, а - качеството, актуалността,уникалността на отглежданите хибриди  :!:

discus

Цитат на: "AQUASAUR"Доколкото съм дискутирал с Орлин, Иглика и други "брийдъри", важното в този бизнес е не толкова количеството, а - качеството, актуалността,уникалността на отглежданите хибриди  :!:

А качество все пак се постига и с внасянето на "свежа кръв" все пак, чудя се защо ли никой не предлага диви дискуси тук.

AQUASAUR

Ами "диви" е много относително понятие...Наистина има вариант да се хванат направо от Амазонка, но си носят и "дивите" проблеми...  :wink:
Някои  "брийдъри" ползват просто"линии" от "натурализиранини" дискуси...
Доколкото знам - два са основните преломни момента в "Дискусологията":
Единият - на Кити Панети, създал педи 10-тина години "Пиджън" хибридизацията и от там впоследствие тръгват доста от съвременните колоритни линии...
Другият - на Гьобел,създал вариантите на така наречените "точкови"дискуси...на базата имено на "натурално"(диви) линии...Неговите превърженици не одобряват "козметиката" на постиженията от другата школа,защото според тях тъмните черти,които дискусите пускат (и които при "Пиджъните" са обезличени) - са "средство за комуникация" при тези риби (тоест,обмен на настроения,страсти,ерархия...)
Всеизвестно е,че създаването на добри екземпляри,примерно на "Марлборо","Леопард"...става не от двама такива родители,а от смесването на определени линии...
Discus, не знам дали си привърженик на някоя от горните школи и точно какво имаш впредвид със "свежа кръв" и "диви дискуси"...,но при това дередже в страната ни - търсене,потребление,оборотност,рентабилност...не бих казал,че някои от тримата ни "бриидъри"(Орлин и Иги,Благоевградчаните и ДискусБГ-Пловдив)могат да си позволят капацитет близък до този на чуждестранните им колеги и свободни импровизации по темата... :roll:
Ако смяташ,че разнообразието от хибридизации предлагано през последните години е малко - не бих се съгласил!
Ето ти и нагледно: http://www.petshop-zoomania.com/DISCUS/

77

дивият дискус се използва за повишаването на имунитета към болести,което е основния проблем при дискусите  :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

AQUASAUR

Да, теоретично, с това съм абсолютно съгласен  :!:
Но пътят на получаването и генетичното стабилизиране на отделна хибридизация е твърде дълъг...Не се сещам как, след неколкократни кръстоски и поколения, дори и самия Хекел(известен с "дивите"си базистни линии) може да е сигурен - дали и против какво точно има генно наследен имунитет... :roll:  :wink:  
Комо ли пък ние тука да се правим на аква-генни инжинери... :lol:

Similar topics (5)

24994

Публикации: 0
Прегледи: 2073

2822

Публикации: 12
Прегледи: 5330

42986

Започната от Adicolor


Публикации: 2
Прегледи: 2321

31630

Започната от ooli4ka


Публикации: 9
Прегледи: 4274

24125

Публикации: 6
Прегледи: 5400