• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:39

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

аератор - компресор

Започната от Живко, 21.10.2008 18:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Живко

Така се развиха събитията при мен, че ми трябва мощен аератор.
Да прави налягане около 1,5 атмосвери.

Ако някой знае някой да предлага подобни ще съм много благодарен.
Никой не се е родил научен.

SkyNer

Във Варна видях някакво малко компресорче което правеше 2 атмосфери налягане и ги подържа ама може да е шумно незнам иначе е доста малко и практично в ниакаква бутка за техника точно срещу ХЕИ
Прохождащия

Живко

http://www.bgmaps.com/map.asp?sid=1953fe9102841dd84a1de3c5e817de27&id=110E5F7FC1&str=%D3%CB%2E+%C1%D0%C5%C3%C0%CB%CD%C8%D6%C0+%B93&search=adr

Ще погледнеш ли на картата? Това ли е горе-долу?
Никой не се е родил научен.

Stupid_boy

ако имаш познат хладилен техник, попитай го за стар компресор. тих е, прави и повече, но струва бая пари. може да му сложите и стара бутилка от фреон, те ги изхвърлят. така компресора няма да работи без почивка, ще харчи по-малко ток и най-важното, ще има време да изстива. аз съм се замислил за такова изделие, ама все не ми остава време да го захвана.

Живко

Такова огромно нещо пази боже не ми трябва.
Целта е да преодолея съпротивлението на едно възвратно клапанче и налягането в маркуча на канистъра
Никой не се е родил научен.

abaro

Това за СО2 ли ти трябва
Как я сметна тази 1 атм. - това са 10 м воден стълб бе братчет.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Живко

Искам през реактора за СО2 да вкарам кислород, когато угаснат лампите. За целта на входа на реактора има тройник и на всяко отклонение възвратен клапан. Проблемът е, че под една атмосфера клапана не ще да отвори. Явно налягането в системата на канистъра помага да затваря по-силно проклетият клапан.
Пробвах да пусна СО2 с налягане под 1 бар, но не става. Клапана ту отваря, ту затваря. Значи около 1-1,5 бара ще е ОК.
Пусках три аераторни помпи на различни производители. Ресън, Шампион и Океан/Чакъровка/. Не става. Клапана не мръдва.

Реактора е тип 77.
Никой не се е родил научен.

SkyNer

значи нали знаеш картата на магазина които каза биг гонзо че в него в варна се продават растения на аквариум бг точно до този магазин на отсрешния тротоар  :-)
Прохождащия

Joro Vn

     Живко, а не може ли да смениш тези обратни клапани с други, "по- меки". Дори и да вдигнеш по- голямо налягане на кислорода /не знам откъде ще го получаваш, та да е без налягане- надяваме се, че не електролиза/, клапанът пак може да не работи устойчиво, а на пулсации- отваря:затваря. Тези клапани може да ги замениш с магнит- вентил, а възелът на тройника да се преустрои като ежектор, където водният поток ще "изтегля" газа, който се подава в момента през отворения клапан. С компресор ще настроиш всички в къщи против теб, вкл. ако имаш и домашни любимци.  :-) Вероятно ще трябва компресора да има и ресивер /буферен съд, балон/, който да го предпазва от претоварване и да го вкарва в плавен режим на работа. А това значи обем, габарит. Аз също търся някакъв компресор за помпене на лодка, но без ресивер и с голям дебит. За сега без успех. В "Метро" имаше един модел - 35 л/мин и с доста голямо налягане, ако не се лъжа, над 8 bar. Само че не може да бачка нон- стоп. Мах около 10-15 минути. След това заслужена почивка. Защото няма ресивер.

Живко

При всички случай трябва да е нещо безшумно и малко. По-скоро търся някакъв мощен аератор.

С ежектор не я виждам системата.
С магнит вентил ... малко ме е страх. Какво ще стане, ако помпата нещо се прецака, а вентила е отворен от таймера? - отпада.
Остава друг възвратен клапан. Това си е като да търся игла в купа сено. Че и той да пасне по размер на шлаухите на цялата система. Много ще се изненадам, ако намеря.

Накрая като бодна едно аераторче във входа на канистъра и готово.
Никой не се е родил научен.

demetra69

Имам един на Ехайм и работи доста добре, моят аквариум е 360 литра и му беше напълно достатъчен.

Joro Vn

ЦитатОстава друг възвратен клапан. Това си е като да търся игла в купа сено. Че и той да пасне по размер на шлаухите на цялата система. Много ще се изненадам, ако намеря.
Че защо да пасва на диаметъра на тройника и маркучите. Редуцирай след двете отклонения за газове на тройника до нормален размер на шлаухи- 5-6 мм например. Тогава ще може да ползваш обратни клапани, който се предлагат и в зоомагазините. Ако им вярваш откъм сигурност, разбира се.
     Това за О2- сигурен ли си за някакъв положителен резултат. Вечер все пак растенията са "пасивни". Да не се окека положението с Ph. Любопитно ми е и какъв ще бъде източника на кислород?

Живко

Цитат на: Joro Vn - 21.10.2008 22:42
     Че защо да пасва на диаметъра на тройника и маркучите. Редуцирай след двете отклонения за газове на тройника до нормален размер на шлаухи- 5-6 мм например. Тогава ще може да ползваш обратни клапани, който се предлагат и в зоомагазините. Ако им вярваш откъм сигурност, разбира се.

Щото до сега съм накупил толкова редуктори и др. буклуци, че лошо ми става вече.

Цитат на: Joro Vn - 21.10.2008 22:42
     Това за О2- сигурен ли си за някакъв положителен резултат. Вечер все пак растенията са "пасивни". Да не се окека положението с Ph. Любопитно ми е и какъв ще бъде източника на кислород?
Чак пък чист кислород. Най-обикновен домашен въздух ще ползвам. Ако ползвам кислород от бутилка проблема с клапана ще отпадне от само себе си.

Как така растенията са пасивни? Нощем дишат. Проблемът когато растенията са много е, че количеството кислород във водата спада драстично. Толкова зле става, че рибите сутрин закусват с глътка въздух от повърхността. По-сериозният проблем е в нитрификацията. Възможностите на нитрифициращите бактерии намаляват неколкократно и се натрупва органика, а от там...

Без значение...

Ще потърся утре по меки клапани.
: 21.10.2008г 23:11ч
Пропуснах една от причините да се навирам за силна аерация.
При разделянето на светловият ден на две /пример: 10-15;17-22 h./ е добре в паузата да се помогне на СО2 да се махне от водата със силна аерация. Ако самата аерация е в аквариума ще пострадат лампите и рефлекторите. Допълнителното течение сигурно също ще е проблем.
Никой не се е родил научен.

Joro Vn

ЦитатЩото до сега съм накупил толкова редуктори и др. буклуци, че лошо ми става вече.
Един нормален акварист трябва да има поне двукрилен гардероб, пълен с подобни неща. Иначе накъде!? :-)
ЦитатЧак пък чист кислород.
С моята инженерна мисъл така го възприех!  :-D По принцип става. И от източник с почти атмосферно налягане. Вкарваш О2-то в затворен съд, където се мъдри и един аераторен компресор. Той вече го препраща в аквариума. Ако навремето си правил подобна система за озониране, ще разбереш какво имам впредвид.
ЦитатКак така растенията са пасивни? Нощем дишат. Проблемът когато растенията са много е, че количеството кислород във водата спада драстично. Толкова зле става, че рибите сутрин закусват с глътка въздух от повърхността. По-сериозният проблем е в нитрификацията. Възможностите на нитрифициращите бактерии намаляват неколкократно и се натрупва органика, а от там...
Не случайно пасивни съм го сложил в кавички. Вярно, дишат вечер, и то кислород. Но не мисля, че положението в общия случай може да е толкова фатално. Може би само при много риби и мека вода, с ниска карбонатна твърдост. За да се влияе и Ph. Аз в момента съм с малко рибки, но смея да твърдя, че може да заема челни места в класации по количество растителна биомаса на единица обем вода. Нямам никакви проблеми. Ползвам аератор, но поради спецификата на филтърната ми система, за да имам по- добро раздвижване на водата. Но разпръсквателят доста често се запушва и има периоди, когато цели седмици почти няма подаване на въздух в аквариума.

Живко

Да. Многото риби и растения са проблема при мен. За сега нещата са под контрол, но като се познавам мисля, че е възможно скоро нещата да излязат от контрол :-) Искам да съм подготвен.
Никой не се е родил научен.

Similar topics (5)

13563

Публикации: 8
Прегледи: 6007

14246

Започната от freaky


Публикации: 6
Прегледи: 5381

27862

Публикации: 5
Прегледи: 5965

10402

Публикации: 7
Прегледи: 6246

50449

Публикации: 6
Прегледи: 2996