• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 14:31

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Грижи за градинското езерце през пролетта I

Започната от SERA, 25.05.2008 17:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

SERA


Проблемното пролетно време

Кои са топловодни рибки, адаптирани към къси зимни периоди. В оригиналния им хабитат зимата трае само 6 до 8 седмици, след което водата непрекъснато се затопля. В северните страни студените периоди продължават до 6 месеца и често периодът на затопляне на водата продължава до Юни. През този период температурата на водата често силно варира. Правилното хранене със sera Koi Profosssional Spirulina color Food през есента помага на Кои рибките да останат здрави през зимата и им осигурява достатъчно хранителни запаси докато храненето им започне отново при постоянна температура на водата 8º C. От друга страна след зимния период водата е богата на хранителни вещества благодарение на листата, които падат през есента и зимата, както и умрелите от студа микроорганизми. Процесът на разграждане е много бавен при тези ниски температури: бактериите се размножават бързо при температура над 8º C. Това означава, че мъртвата органична материя загнива във водата и оформя тънък утаечен пласт на дъното. Отделените замърсители, като нитрати и фосфати, обогатяват водата. С идването на пролетта, когато слънцето грее по-силно, свободно плуващите алги ( водорасли ) могат да се размножават бързо и водата да стане залена. Алгите напълно консумират хранителните вещества през този период. Накрая езерцето изнемогва и алгите умират от недостиг на хранителни вещества.  В този момент бактериите се размножават, разлагайки водораслите. Този мръсен процес изисква големи количества кислород, който взет от езерцето, може да доведе до задушаване на рибките. Този кръг на разлагане и хранително обогатяване се подновява, ако не предприемете регулативни мерки.

Помощен "студен старт" за езерцето

Тези проблеми се избягват лесно с подходящи грижи. Можете отново да пуснете в експлоатация биологичния филтър веднага след като ледът се разтопи и водата, затопляйки се бавно, вече има температура 4 º C. Препоръчваме ви да добавите sera KOI PROTECT, за да премахнете замърсителите и да направите водата подходяща за рибките и бактериите, които скоро ще станат активни.

Бактериите обаче се размножават доста бавно поради ниските температури. Подбно на  двигателите през зимата, езерцето също се нуждае от помощен "студен старт". Това се постига със sera pond turbo-clear. Ежеседмичното му използване добавя хетеротрофни бактерии и ензими, които разлагат органичните материи и отложения слой по дъното, минерализират ги и ги превръщат във фин филтърен прах. Това отделя хранителните вещества от водораслите и подобрява условията на живот на филтърните бактерии. Сега, при добавяне на sera KOI BIOCLEAR, се ускорява размножаването на филтърните бактерии и се подобрява работата на филтъра.

Здрави през пролетта

Метаболизмът на рибките също се подобрява с повишаване на темературата. Те са изтощени от студа и трябва да укрепнат с хубава храна и витамини. При постоянна температура от 8º C рано сутринта може да започнете да храните Кои рибките със sera Koi Professional Spirulina Color Food и sera Koi Professional Spring / Atumn Food  или sera KOI ROYAL. Тези храни помагат на рибките да укрепнат и им връщат резерва, консумиран по време на студения период. Обогатявайте менюто им със sera Koi Multivitemin на всеки 3 дни, в продължение на 2 седмици.  Витамините подобряват имунната система, което осигурява защита от болести, причинени от изтощаване. Колебливата температура на водата през пролетта особено много отслабва рибките и ги правят податливи на заболявания. Паразитите стават активни, когато температурата се покачи до 12 º C, въпреки че резистентността на рибките към заболявания все още не е мобилизирана. Само при температури над 19 ºC имунната система е достатъчно силна, за да се бори с инфекции. Ето защо е необходимо да направите 3 дневно приложение на sera pond cyprinopur след пролетното почистване, когато температурите са мажду 12º C и  14ºC. Храненето със sera KOI BAKTO Tabs сутрин и вечер за 5 дни предотвратява бактериалните заболявания, така че рибките са здрави през пролетта.

Размножаването на ектопаразити по рибките става видимо под формата на увеличаваща се слузеста мембрана. Новият sera pond omnipur помага в този случай. Не е нужна точна диагноза, тъй като той се бори с всички паразити, които се развиват по кожата или хрилете.

Комплекти за тестване на водата като система за наблюдение

sera Pond Aquat-Test Box съдържа всички необходими тестове, с чиято помощ да следите лесно и точно параметрите на водата в езерото, така че промените да не бъдат изпуснати. Активацията на филтърната система след почивката през зимата също може да бъде лесно проследена. Предлагаме да записвате измерените стойности в таблица. Това ще Ви помогне да проследите структурата на промените във връзка с температурите и слънчевата радиация. Таблиците могат да се запазят за сравнение през годините. Може да намерите примерна таблица в sera справочника "Как да поддържаме градинско езерце".

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FaV10DGkS.jpg&hash=cf5e472fbab958ab75fd60ec125f8f4321fe70db

Продължение...

Similar topics (5)

43681

Публикации: 3
Прегледи: 3702

33047

Публикации: 12
Прегледи: 13006

26300

Публикации: 20
Прегледи: 30030

42371

Публикации: 31
Прегледи: 30311

59669

Започната от assensi


Публикации: 19
Прегледи: 9349